0251-131040 (08-16)|[email protected]

Köpguider

Hitta rätt i bindnings-djungeln!

Vilka bindningar passar egentligen till vilka pjäxor? Har du koll på hur bindnings-systemen för längdåkning hänger ihop? 

Om inte så häng med här.

Från och med den här vintern finns det tre olika bindningar på marknaden från de stora tillverkarna: Rottefella, Prolink (Salomon/Atomic) och nya Turnamic (Fischer/Rossignol).

Rottefella, Turnamic och Salomon/Atomic med Prolink-sula är kompatibla enligt Rottefellas gamla NNN-norm med två styrspår.

Dessutom har Salomon kvar sitt ”gamla” SNS-system med ett ett styrspår. En sko med SNS-sula är inte kompatibel med NNN.

En fullständig sammanställning för Rottefella NNN, Turnamic och Prolink finns här.

En fullständig sammanställning för Salomon SNS finns här.

Vad är då skillnaden på de olika bindningarna?

Om vi börjar med Rottefella så sätter man dessa bindningar på en NIS-platta som finns på skidor från Madshus och Peltonen samt modeller från Fischer och Rossignol fram till säsongen 2016/2017 och tidigare.

Det nya Turnamic-systemet har egen platta som från och med säsongen 2017-2018 sitter på skidor från Fischer och Rossignol. Man gör dock också Turnamic-bindningar som går att sätta på en NIS-platta.

Prolink-bindningarna skruvas i förborrade hål på nya skidor från Salomon och Atomic. Den bindningen kan givetvis också skruvas i andra skidor eller exempelvis rullskidor om man önskar ha en skruvad bindning.

Salomons bindningar med SNS-systemet har samma skruvhål som Prolink. Det gör det lätt att byta mellan dessa bindningssystem. Inga nya borrhål behövs.

En nyhet för det här året är att det nu också finns en form av NIS-platta från Rottefella att skruva i de förborrade hålen på Salomon/Atomic. En stor fördel om man köpt en skinskida från Salomon och Atomic. Att kunna flytta bindningen på en skinskida är en stor fördel. Både för den enskilde åkaren och om någon med annan vikt ska åka på skidan.

Verkar ovanstående rörigt. Ja kanske, men det innebär också att nästan alla kombinationer av bindningar och skidskor är möjliga.

Rottefella, Prolink (Salomon/Atomic) och Turnamic (Fischer/Rossignol) har alla en mängd varianter av bindningarna som du alla hittar här.

Exempel på några av bindningarna:

Rottefella Xcelerator Pro Classic Bindning
Rottefella Xcelerator Pro Classic. Toppbindningen i NNN-systemet som går att flytta utan verktyg. Idealisk inte minst för skin-skidor.

Rossignol Race Classic Turnamic IFP Bindning
Rossignol Race Classic Turnamic IFP. Klassisk bindning från nya Turnamic som går att flytta utan verktyg. Kompatibel med NNN.

Salomon Prolink Carbon Cl2
Salomon Prolink Carbon Cl2. Salomons toppbindning kompatibel med NNN.

Salomon SNS Propulse Carbon RC
Salomon SNS Propulse Carbon RC. Klassiska toppbindningen för SNS-systemet. Ej kompatibel med NNN.

 
By |januari 19th, 2018|Köpguider|0 Comments

Kläder för löpning

Man brukar säga att det är lätt med utrustning till löpning. Det behövs bara ett par bra skor så är man redo. Detta stämmer väl i viss mån – om man springer korta sträckor lite sporadiskt.

Men ska löpning vara roligt och kännas bra i längden så bör man tänka lite extra på hur man klär sig.

Vädret är förstås den stora faktorn som styr hur man ska klä sig.

Vad är då det vanligaste felet en ”ovan” löpare gör när hen ska klä sig för löpning? Jo, det är något som oftast sker så här på hösten när det börjar bli lite kallare. Man klär sig för varmt.

När det gäller löpning ska man inte känna sig varm när man börjar springa. Gör man det blir det snabbt för varmt när man kommit igång. Man får ta några svala minuter i början av passet för att det sen ska kännas bra passet igenom.

Skistart har bra produkter för löpning från kända och välbeprövade märken som till exempel 2XU, Aclima, Björn Dählie, Craft, Dobsom, Kari Traa, Newline, OneWay, Salomon, Swix, Sealskinz och Zoot.

En grunduppställning av plagg för löpning på hösten när det börjar bli lite svalare är ett par tunna tights och en tunn och lätt vindjacka. Med detta som bas klarar man många gånger hela vintern om man kompletterar med rätt plagg under.

Salomon Intensity Long Tight
Exempel på tights, Salomon Intensity Long Tight.

Björn Dählie Air Tights
Exempel på tights, Björn Dählie Air Tights.

Craft Breakaway Jacket
Lätt vindjacka, Craft Breakaway Jacket.

Salomon Fast Wing Jacka
Tunn lätt jacka, Salomon Fast Wing Jacka.

På överkroppen får man växla eller kombinera med följande plagg under jackan. Funktions t-shirt med kort eller lång ärm, funktionsunderställ med kort eller lång ärm. Springer man på vintern i minusgrader så brukar en långärmad funktionsunderställströja med en kortärmad funktions t-shirt över och sedan vindjackan räcka långt.

Swix RaceX Bodyw
Funktionsunderställströja, Swix RaceX Bodywear.

OBS! Använd inga bomullsplagg som samlar fukt och sedan kyler ner dig!

På benen kan man komplettera med långkalsonger i funktionsmaterial under tightsen. Använd gärna vindtrosa precis som vid skidåkning. Ett bra plagg för höst- och vinterlöpning är också så kallade vintertights med flossad insida. Finns med eller utan vindskydd fram. Med vintertights behöver man oftast inte några långkalsonger.

Craft Active Extreme 2.0 Boxer Windstopper
Bra plagg när det är kallt och blåsigt, Craft Active Extreme 2.0 Boxer Windstopper.

Craft Voyage Wind Tights
Vintertights: Craft Voyage Wind Tights.

Underskatta inte bra strumpor vid löpning. Både sommar som vinter. Använd riktiga löparstrumpor som sitter bra och inte samlar fukt. Långa kompressionsstrumpor har blivit en vanlig syn på löpare på senare år. Många upplever att vaderna klarar sig bättre med den här typen av strumpor. Det kan vara en lösning för de som har problem med ”gubbvad”.

Kari Traa Skare Sock
Löparstrumpor, Kari Traa Skare Sock.

Craft Compression Sock
Spar vaderna med långa kompressionsstrumpor som till exempel Craft Compression Sock.

Ett tips om man springer i terrängen i riktigt blöta förhållanden är att använda vattentäta strumpor från Sealskinz.

Sealskinz AB Thin Ankle Length Sock
Sealskinz AB Thin Ankle Length Sock.

Kompressionstights har också blivit allt mer populärt. De används för löpning men också som återhämtningsplagg efter träning.

2XU Compression Tights
Exempel på kompressionstights, 2XU Compression Tights.

Är det kallt vill/bör man komplettera med en tunn mössa och ett par löparhandskar. Även här gäller att du ska vara tunna plagg som transporterar bort fukt.

Sommartid är grundtipset att klä sig så tunt som möjligt.

 
By |oktober 6th, 2017|Köpguider, Övrigt|0 Comments

Skor för löpning på olika underlag

Det finns ett enormt utbud av löparskor att välja på. Vad ska man då tänka på när man försöker ta sig fram genom löpskodjungeln?

Skistart har löparskor från följande varumärken: Dynafit, Hoka One One, Icebug, Inov-8, La Sportiva, Salomon, Saucony och Zoot.

Löptränar man mycket så har man behov av olika skor för olika underlag och och olika typer av löpträning. Springer man inte så ofta så klarar man sig med ett par skor där man då ska försöka hitta en ”universalsko”. Nummer ett när man väljer skor är dock en mycket god passform för den egna foten. En sko som är en favorit för din kompis behöver inte vara bra för dig.

Vi springer alla med olika teknik. Många vana och drivna löpare springer mer på framfoten. Andra landar mer mitt under foten eller på hälen. Här måste man välja sko efter sina egen löpstil och egna preferenser.

För löpträning på hårt underlag så vill de flesta ha en sko med bra stötdämpning. Ska skon bara användas på asfalt eller grusväg så behöver man inte så mycket stabilitet.

Skor med bra och mycket stötdämpning finns i Skistarts utbud från tillverkare som: Hoka One One, Salomon, Saucony och Zoot.

Ett skomärke som växt i populäritet mycket på senaste tiden är Hoka One One som har flera modeller som är mycket lätta samtidigt som de har rejält dämpning med sina tjocka sulor.

Hoka One One Clifton
Hoka One One Clifton är exempel på en lätt sko med mycket dämpning.

Saucony Ride
Saucony Ride är exempel på en mer traditionellt uppbyggd sko för löpning på väg.

Vid träning i terräng så krävs en annan typ av sko. Sulan behöver ha ett bra grepp på olika underlag. Det är dock stor skillnad på vad som krävs för en runda på elljusspåret jämfört med en smal stig med rötter och stenar. För löpning i obanad terräng/orientering blir kraven ytterligare mer specifika.

Vid löpning på mer ojämna underlag blir det extra viktigt att skon sitter riktigt tight. Sulmaterialet får inte vara för mjukt.

På senare år har många tillverkare lagt mycket krut på att utveckla bra trail-skor. Skistart har ett stort utbud på trailskor från tillverkar som: Dynafit, Hoka One One, Icebug, Inov-8, La Sportiva, Salomon och Saucony.

Inov-8 X-Talon 212
Inov-8 X-Talon 212 är ett bra exempel på en lätt sko med bra grepp och låg profil som fungerar många olika terrängtyper. En favorit bland många orienterare och trail-löpare.

Salomon S-Lab Speedcross
Salomon S-Lab Speedcross är en sko som erbjuder både bra dämpning och bra grepp.

Hoka One One Speedgoat
Vill man ha mera ombonad löpning och och mycket dämpning även på trail-rundorna så kan Hoka One One Speedgoat vara ett bra alternativ.

Icebug Spirit OLX
Ska man få grepp där det är riktigt halt så kan en orienteringssko som till exempel Icebug Spirit OLX vara lösningen. En mycket tålig sko med 14 fasta metalldubbar.

 
By |september 29th, 2017|Köpguider|0 Comments

Så väljer du rätt stavar för längdskidåkning

Att välja rätt stavar kan upplevas svårt. Vad ska man tänka på? Styvhet, pendel, vikt, pris. Det kan kännas som en djungel.
Det som är rätt stav för en skidåkare kan vara fel för en annan.
Här ska vi göra ett försök att guida dig genom stavdjungeln.

Det första man ska tänka på är hur man ska använda stavarna. Åka tävling, motionera eller gå på tur. För tävling vill man ha en lätt styv carbon-stav, för motion kan det räcka med en stav i blandning av glasfiber och carbon. Ska man gå på tur är en stav i aluminium att rekommendera för den är hållbar och tål omild behandling.

En skidstav består av följande delar: rör, handtag, handrem och truga. Vi tar oss nedan igenom del för del.

Stavrör
Givetvis det som påverkar vikten på staven mest.

kvror
Lätt stavrör från KV+.

Stavar i 100 procent carbon är lättast och styvast. Men det skiljer sig något mellan olika tillverkare i vikt, styvhet och pendel. Ofta får man en lättare, styvare stav med bättre pendel ju högre ordinarie priset är. En kolfiberstav är mycket stark när man belastar den i åkningen men känslig för slag från sidan. Har man man dyra fina stavar rekommenderas starkt att transportera/förvara dem i stavfodral eller stavtub.

Sedan finns stavar i komposit – en blandning av glasfiber och carbon i olika procentsatser. Ju mer procent carbon desto styvare och lättare stav.

Till sist har vi stavar i aluminium. Tåliga och bra stavar för turåkaren och de yngsta. Bra även för motionären när man kanske åker en lång tur på fjället. Stavarna tål slag och att man ramlar över dem.

Handtag (stavtillbehör)
Handtaget är tillsammans med handremmen en mycket viktig del av staven. Är stavröret lätt och styvt men man inte trivs med handtaget och handremmen så blir det ändå inte bra.

Handtagen finns i kork (natur eller konst) eller i plast eller gummi eller en kombination. Ska man åka mycket bör man han ett handtag i någon form av kork som är både varmare och skönare.

swixtriakork
Korkhandtag från Swix till Triacstav.

Handrem (stavtillbehör)
Alla tillverkare har idag bra lösningar när gäller handremmar. Men precis som när man köper skor så kan det vara individuellt vad som passar. Viktigt är också att välja rätt storlek på handremmen. Staven ska sitta tight i handremmen. En control-rem där handen sitter fast är att rekommendera för alla förutom den som går på tur och kanske har tjockare vantar/handskar och vill ta på och av stavarna ofta. Då kan det vara skönt men en ”gammal” enkelrem.

madshusrem
Populär handrem från Madshus.

Truga (stavtillbehör)
Den enklaste delen på staven men nog så viktig. På de flesta av de dyrare stavarna sitter en liten truga på. En liten truga ger bra pendel men åker man inte under perfekt pistade och hårda förhållanden, och hur ofta gör man det, så behövs en större variant. Några tillverkare som till exempel Swix har lösningar så man kan byta truga på ett enkelt sätt med egna skruvlösningar, vilket är mycket praktiskt. Annars får man värma loss trugan med hjälp av kokande vatten eller en varmluftspistol (värm försiktigt) och limma på en ny med smältlim.

rextruga
Rex truga används av många när det är dåligt stavfäste.

Åker man till exempel ett långlopp och det är mycket nysnö eller på andra sätt lösa förhållanden kan det vara bra med en extra stor truga som till exempel Rex stavtruga för lös snö. En truga som ofta används av skidorienterare som åker i varierande förhållanden. Vi på Skistart har också en egen stor truga.

Längd på stavarna
Hur långa stavar ska man ha? Ja, det är en vanlig fråga utan entydigt svar. Även har handlar det om att hitta rätt för sig själv. I och med att stakning blivit mer utbrett inte minst på långlopp så har många åkare gått upp i stavlängd. Hösten 2016, kom internationella skidförbundet (FIS) med en ny regel att stavarna vid klassisk åkning inte får vara längre än 83 procent av kroppslängden. Observera då att man mäter kroppslängden med skidskor på och att stavlängden mäts från stavspetsen till där stavremmen går in i handtaget.

En bra rekommendation att utgå ifrån för att hitta rätt stavlängd är dock följande:
Klassisk stil: 0,85 x kroppslängden.
Fri stil: 0,90 x kroppslängden.

Stavar för rullskidåkning
Det finns rullskidstavar att köpa färdiga med så kallad rullholk istället för truga. Det går också bra att använda samma stav som för åkning på snö. Man byter då trugan mot en rullholk med tålig hårdmetallspets. Man byter på samma sätt som vi beskrev ovan under rubriken truga.

Det finns dock några saker att tänka på när det gäller stavar för rullskidåkning. Åker man med någon av de styvaste stavarna blir det en hård belastning på armbågar och axlar. Ett alternativ är att välja en något mindre styv stav.

Det finns också stavar med dämpning. Elpex har en rullskidstav med inbyggd dämpning och Staffanstaven är ett ”gör-det-själv-kit” för att montera dämpning på en befintlig stav. Båda alternativen är mycket bra för att få skonsammare stavisättning vid rullskidåkning.

 
By |april 27th, 2017|Köpguider|0 Comments

Så väljer du rätt stavar för längskidåkning

Så väljer du rätt stavar för längskidåkning

Att välja rätt stavar kan upplevas svårt. Vad ska man tänka på? Styvhet, pendel, vikt, pris. Det kan kännas som en djungel.
Det som är rätt stav för en skidåkare kan vara fel för en annan.Här ska vi göra ett försök att guida dig genom stavdjungeln.

Det första man ska tänka på är hur man ska använda stavarna. Åka tävling, motionera eller gå på tur. För tävling vill man ha en lätt styv carbon-stav, för motion kan det räcka med en stav i blandning av glasfiber och carbon. Ska man gå på tur är en stav i aluminium att rekommendera för den är hållbar och tål omild behandling.

Vi har stavar i olika prisklasser för alla behov från bland annat följande varumärken: Exel, Fischer, Komperdell, KV+, Madshus, OneWay, Rex, Salomon, Skigo, Skistart, Swix och Åsnes.

En skidstav består av följande delar: rör, handtag, handrem och truga. Vi tar oss nedan igenom del för del.

images

Stavrör

Givetvis det som påverkar vikten på staven mest.

Stavar i 100 procent carbon är lättast och styvast. Men det skiljer sig något mellan olika tillverkare i vikt, styvhet och pendel. Ofta får man en lättare, styvare stav med bättre pendel ju högre ordinarie priset är. En kolfiberstav är mycket stark när man belastar den i åkningen men känslig för slag från sidan. Sedan finns stavar i komposit – en blandning av glasfiber och carbon i olika procentsatser. Ju mer procent carbon desto styvare och lättare stav. Till sist har vi stavar i aluminium. Tåliga och bra stavar för turåkaren och de yngsta. Bra även för motionären när man kanske åker en lång tur på fjället. Stavarna tål slag och att man ramlar över dem.

Stavfodral & Stavtuber

Att skydda sina stavar vid transport är viktigt. De dyraste stavarna är som sagt starka och styva men känsliga för stötar och slag. Så var rädd om dina stavar och använd stavfodral eller stavtub när du inte använder dem, speciellt vid resande.

Vi har stavfodral och stavtuber från bland annat följande varumärken: Exel, Kroksta, KV+, Madshus, OneWay och Swix.

kv-fodral

Handtag

Handtaget är tillsammans med handremmen en mycket viktig del av staven. Är stavröret lätt och styvt men man inte trivs med handtaget och handremmen så blir det ändå inte bra.
Handtagen finns i kork (natur eller konst) eller i plast eller gummi eller en kombination. Ska man åka mycket bör man han ett handtag i någon form av kork som är både varmare och skönare. Handtagen finns att köpa som reservdel. Därmed kan man kombinera handtag och stavrör från olika tillverkare om man skulle önska.

Lösa handtag finns från bland annat följande varumärken: Exel, Fischer, KV+, Madshus, OneWay, Skigo, Skistart, Star och Swix.

swix-triac

Handrem

Alla tillverkare har idag bra lösningar när gäller handremmar. Men precis som när man köper skor så kan det vara individuellt vad som passar. Viktigt är också att välja rätt storlek på handremmen. Staven ska sitta tight i handremmen. En control-rem där handen sitter fast är att rekommendera för alla förutom den som går på tur och kanske har tjockare vantar/handskar och vill ta på och av stavarna ofta. Då kan det vara skönt men en ”gammal” enkelrem.

Handremmar finns att köpa som reservdel från bland annat följande varumärken: Exel, Fischer, KV+, Madshus, OneWay, Salomon, Skigo, Skistart, Star och Swix.

madshus-rem

Truga

Den enklaste delen på staven men nog så viktig. På de flesta av de dyrare stavarna sitter en liten truga på. En liten truga ger bra pendel men åker man inte under perfekt pistade och hårda förhållanden, och hur ofta gör man det, så behövs en större variant. Några tillverkare som Swix, Fischer och KV+ har lösningar så man kan byta truga på ett enkelt sätt med egna skruvlösningar, vilket är mycket praktiskt. Annars får man värma loss trugan med hjälp av kokande vatten eller en varmluftspistol (värm försiktigt) och limma på en ny med smältlim.

Åker man till exempel ett långlopp och det är mycket nysnö eller på andra sätt lösa förhållanden kan det vara bra med en extra stor truga som till exempel Rex stavtruga för lös snö. En truga som ofta används av skidorienterare som åker i varierande förhållanden. Vi på Skistart har också en egen stor truga.

Trugor som reservdelar finns från bland annat följande varumärken: Exel, KV+, Madshus, OneWay, Rex, Salomon, Skigo, Skistart och Swix.

rex-truga

Längd på stavarna

Hur långa stavar ska man ha? Ja, det är en vanlig fråga utan entydigt svar. Även har handlar det om att hitta rätt för sig själv. I och med att stakning blivit mer utbrett inte minst på långlopp så har många åkare gått upp i stavlängd. Nu, hösten 2016, kom internationella skidförbundet (FIS) med en ny regel att stavarna vid klassisk åkning inte får vara längre än 83 procent av kroppslängden. Observera då att man mäter kroppslängden med skidskor på och att stavlängden mäts från stavspetsen till där stavremmen går in i handtaget.

En bra rekommendation att utgå ifrån för att hitta rätt stavlängd är dock följande:

Klassisk stil: 0,85 x kroppslängden.

Fri stil: 0,90 x kroppslängden.

Stavar för rullskidåkning

Det finns rullskidstavar att köpa färdiga med så kallad rullholk istället för truga. Det går också bra att använda samma stav som för åkning på snö. Man byter då trugan mot en rullholk med tålig hårdmetallspets. Man byter på samma sätt som vi beskrev ovan under rubriken truga.

Det finns dock några saker att tänka på när det gäller stavar för rullskidåkning. Åker man med någon av de styvaste stavarna blir det en hård belastning på armbågar och axlar. Ett alternativ är att välja en något mindre styv stav.

Det finns också stavar med dämpning. Elpex har en rullskidstav med inbyggd dämpning och Staffanstaven är ett ”gör-det-själv-kit” för att montera dämpning på en befintlig stav. Båda alternativen är mycket bra för att få skonsammare stavisättning vid rullskidåkning. Exel har en dämpande rullholk som också är ett alternativ.

Speciella stavar för rullskidåkning finns från bland annat följande varumärken: Elpex, Exel, Fischer, OneWay, Skigo, Skistart, Staffanstaven, Swenor och Swix.

staffanstaven

 
By |oktober 31st, 2016|Köpguider|0 Comments