Under helgen som var, den 23-25 februari, fick jag äran att träffa mängder med människor med olika funktionsvariationer som ville prova på olika idrotter.

Start Your Impossible Camp är ett läger som Parasport Sverige anordnar i många olika städer och där deltagarna får prova på olika idrotter. Jag fick äran att vara med på längdskidorna, som ledare och förebild. Lugnet och Falun visade upp sig från sin finaste sida och solen sken på de ca 15 deltagarna som under dagen provade på paralängdskidor. De flesta var sittande åkare så till en början hade vi lite att göra för att få alla i var sin kälke (sitski) och få det att fungera. Deltagarna hade ganska stora variationer på både funktion och kroppsstorlek vilket gjorde det lite mer utmanande men Pär Uhlin på Paraförbundet Dalarna lyckades lösa det mesta väldigt bra. Vi hade också några med synnedsättning som deltog. Nästan alla deltagare stod på skidor för första gången i sina liv och jag kan inte annat än imponeras stort över deras orädda inställning att bara kasta sig ner för backarna utan en tanke på att kunna bromsa eller svänga. Tänk då på att de har antingen bara funktion i delar/hela överkroppen eller har så kraftig synnedsättning att de inte ser snön de står på. Riktigt imponerande!

Det bästa för min del efter lägret var att minst fyra ville fortsätta åka längdskidor och två sa att det var det roligaste de gjort i sina liv.

Efter lägret åkte jag och min sambo Fredrika ut till Gyllbergen i Borlänge och tog en lång och skön skidtur på 2.5h i ett sagolikt vinterlandskap där vi även träffade på en gammal vän, Sanna, i spåren.

Film från lägret