Jag heter Tora Ellingsson Frölén och hade lyckan att få Janne Ficks minnesfond förra året.
Jag bor med mamma Lisa, pappa Fredrik och min syster Kajsa i Umeå. Vi har 5st hundar som vi både jagar och tävlar drag med. Lupo 9år (vorsteh), Odin 5år (vorsteh), Izak 6år (vorsteh), Hilda knappt 1år (greyster) och Doris 2år (tax). Doris är en bestämd dam och har åsikter om det mesta. Doris är den som styr och ställer hemma och det ser rätt kul ut eftersom hon är så liten.

0A92074A-442A-4F4A-8241-9C7DE4229A3B
Jag tävlar med alla våra hundar, jag och Kajsa turas om att tävla med den hund som går bäst. Jag kör både barmark (cykel & kickbike) och på vintern skidor. Izak och Lupo är de vi tävlar mest med. Jag har varit med på de flesta tävlingar runt Umeå men tyvärr missat en del också då jag varit sjuk rätt mycket. Jag har en ganska besvärlig astma som gör att även de minsta förkylningar dras ner och blir långvariga luftvägsinfektioner.
De roligaste tävlingsminnena från förra året är SM-lina i Sundsvall då jag vann Silver med Lupo, DM stafetten i Skellefteå då jag och Izak tillsammans med Mikael Bäckström och Liselott Gustafsson vann Guld och till sist SM-barmarkstävlingarna i Gävle.
Barmarks SM i Gävle kändes som ett äventyr i spöregn och lera. Första dagen var det cykel och jag tävlade med Izak. Izak var jätteduktig men tyvärr så gick kedjan på cykeln sönder mitt i rundan så jag fick springa i backarna och sen bara tolka andra halvan… inte så kul start, men vi vägrade ge upp. Väl i mål så låg vi inte sist så det var bara att laga cykeln och ladda för nästa start samma dag, som var med Doris.
Jag och Doris var med i canicross, inget vi gjort tidigare men kändes kul å testa! Lite tveksam i starten då det var mycket folk längs startfållan, men sen hennes ”full fart”. Hon sprang framför mig hela vägen och gjorde sitt bästa. Vi kom in trea och sist men hade såklart inte några andra förväntningar.
Andra dagen gick det bättre, inget kedjehopp och väldigt pigg Izak. Ganska lerig bana dock, och jag är inte så duktig cyklist. Det var svårcyklat men Izak var som vanligt en kämpe och vi blev 3a. Vi vann ett brons, väldigt nöjda med tanke på omständigheterna!
Starten med Doris gick sämre dag 2, starten gick bra, dock lite långsammare i spåret. Hon hann skälla ut en fotograf som fotade längs banan men annars kändes Doris ganska trött i huvet av allt runt omkring. Vi kom in 3a och sist denna dag också men vann en Bronsmedalj som vi är väldigt stolta över.
Startade med Lupo på tredje dagen, lördag, och körde Kickbike. Han är en hund som alltid gör sitt bästa, 9 år och en klippa! Ännu lerigare bana och alla såg ut som träsktroll efter körning. Vi kom in som 2a med 15s upp till första plats. Såå nöjda även med detta race, man kan inte annat än bli ödmjuk när hunden jobbar så bra för en, en härlig teamkänsla.
På fjärde dagen, söndag var vi supertaggade både jag och Lupo, nu gällde det att ha fullt fokus framåt och våga köra på trotts supermycket lera på banan. På slutet av rundan kunde jag se ryggen på ekipaget framför och förstod att vi kört in mycket tid, en underbar känsla att få skära mållinjen med vetskap om att Lupo nu fick ett SM-Guld, förmodligen på hans sista SM.

Nu var det bara stafetten kvar. Alla kläder var dyngsura, vattenpölar i skorna och kunde vrida ur alla kläder. Jag cyklade med Izak och det gick bra, vi fick 3:e bästa tid på sträckan, det kändes skönt att lämna Gävle med ett lyckat race med Izak oxå. Alla hundar var jätteduktiga och gjorde sitt bästa!
Tävlingar då det mesta stämmer har jag långt ifrån alltid! Till exempel så tappade jag hunden på SM i Boden när jag körde combined. Izak var först i mål och toknöjd men jag stod kvar ensam med pulkan haha. Det var såklart tråkigt då jag blev diskvalificerad men sånt händer. Det är ju ändå djur vi håller på med och då kan vad som helst hända!
Det viktiga för mig är att känna att jag och hunden har kunnat göra vårt bästa och oavsett resultat så är det viktigt att alltid berömma hundens jobb efteråt. Att känna att man är ett team med hunden är en lyxig känsla och nåt jag strävar efter, hundarna jobbar alltid lite extra om de tycker det är kul, får mycket beröm och alltid får känna sig bäst efter träning och tävling.

/Tora