Då har man premiär-åkt skidor….mitt i sensommaren!!

Måste säga att skidtunneln i Torsby är ett väldigt bra komplement om man vill ha lite snö under skidorna även när det är plusgrader och snöfattigt ute. Och speciellt för oss lite mer ovana åkare. Jag själv vet efter detta besök i tunneln att jag kommer behöva mycket mer teknikträning.

*skrattar* vid minnet.

Jag är ju uppvuxen med skidor i skolåldern, både längdskidor och utförsåkning. Även om det efter skolan inte blivit något åka av förrän nu då. Och jag är ju mer van, och säker på, slalomåkningen om man ser tekniskt sett. Och där blir det ju att man belastar andra skidan än vid kurvtagning i längdskidor. Om jag svänger höger i slalombacke så lägger jag mesta tyngden på vänster skida….tvärtom i längdskidor.

Detta gjorde ju att när jag med tanke på utförsåkning, kom i skidtunneln och nedförsbacke med en kurva i botten, så lade jag tyngden på motsatt sida och for rakt ur spår, och ramlade på rumpan! =)
Hoppas de inte satt och kollade i några kameror de om möjligt har uppsatt längs spåret. Skulle fått sig ett gott skratt i alla fall men är väl nåt jag får bjuda på.

Så med detta i färskt minne och öm svanskota, kom jag fram till den slutsatsen. Jag måste nöta nöta och nöta skidteknik och träning mot skidåkning. När det är att man inte kan träna på snö varje träningspass. Tunneln kommer ju ge mig en del timmar på snö innan det kommer i natura. Men måste även se så min vanliga träning, styrka, uthållighet och kondition är mer inriktad mot skidåkningen.

Har nu haft ett bra möte med min PT Maria på Hälsokompaniet, och vi kommer fram till en mellanväg. Eftersom hon inte är PT med inriktning skidor, även om hon åker skidor själv, så ska hon ta hand om min träning som har med styrka, explosivitet, uthållighet och kondition etc, men att jag kontaktar någon skidcoach eller liknande och får via telefon och online, lite träningsprogrammering och hjälp med träningen riktad mot skidåkningen av dem.

Detta har jag gjort och tagit kontakt med några av de Vasaloppscoacher som listas på Vasaloppets hemsida. Inväntar svar och med förhoppning att det kommer bli något bra. Vilket jag inte har minsta tvivel om. Är bara att få alla delar att komma på plats. En annan som är så ovan, vid både träning och skidåkning OCH träning MOT skidåkning….kan ha lite svårt att få ut det mest effektiva i alla delar för att inte slösa en massa tid och energi…

Jag menar det är ju typ bara 6 månader kvar!!

250px-Fortum_Ski_Tunneltorsby_11_01_f_petter_skinstadtorsby-ski-tunnel-sweden