I torsdags morse 0600 avgick den svarta Ring-Opeln från Hyltan. Rullskidorna dumpade vi där hemma, packade ner löpardojjorna och midsommarskjortan och begav oss mot Saras morsas land, Hälsingland. Midsommarstämningen steg ju längre norrut vi rullade och den obligatoriska tutningen i dalporten fick jag faktiskt godkänt på denna gång. Rätt trevlig väg genom alla hyttorna, Falun och 57 mil hemifrån så är man i Alfta. Där bjöds det genast på kalas med massa god mat, solsken och bad i Voxnan.
Fram mot natten åkte vi upp till Öjungen där vi skulle bo i Saras kusiners mysiga fäbodvall. Sjöstugan där är riktigt trevlig och man hör vattnet slå mot stenarna.

Fint att få bo i sjöstugan.

Fint att få bo i sjöstugan.

På Lördagmorgonen, eller snarare förmiddagen så var det dags för ett efterlängtat träningspass. Var några dagar med för lite av den varan och över 10 dagar sedan löparskorna var på. Sara som tar hjälp av Anton i Lager 157 Skiteam och deras ProTraining program hade för dagen inplanerat löpintervaller. Vi joggade igång och hittade en lämplig grusväg som steg försiktigt på ena hållet och passade bra att köra passet i.
5×5 minuter med 2 minuter vila. Ett bra pass som gör gott före syreupptaget. Då jag var osäker på terrängen i området sprang jag i mina Salomon Speedcross vilka var något grova för den relativt torra och fina grusväg och då får man inte riktigt kontakt med marken. Men sköna är de!
Snittfart 3:55 per kilometer och konstaterar att jag inte är snabbare än så. Farten är verkligen nått jag behöver jobba med. Klarar ju av att snitta under 4:30 i 3 mil på Lidingö men har aldrig gjort milen under 40 minuter. Det är ett av årets delmål men behöver som sagt sätta teknik för att lyckas vara tillräckligt energisnål för att snitta 4:00 minuter per kilometer över 40 minuter.

Midsommar bjöd annars på några sköna dagar i Hälsingland men ingen mer träning.

i Norrland bjöds vi på en åktur i Morgan AMG med 457 hk.

I Norrland gillar man bilar och vi bjöds på en åktur i Morgans AMG med 457 hk.

stigen ner till Voxnan

Stigen ner till Voxnan.

ÖSA är betydelsefullt för Alfta. Företaget flyttades/köptes upp under 90-talet men finns idag i John Deere.

ÖSA är betydelsefullt för Alfta. Företaget flyttades/köptes upp under 90-talet men finns idag i John Deere.

Midsommarkransen på.

Midsommarkransen på.

När jag kom hem på Söndagen körde jag därför ett av mina standardpass. Skierg 10×30/30 sekunders intervaller på maskinen hemma i verkstaden. Motstånd 10 och trots att passet endast innefattar 5 minuters effektiv intervalltid är det dödens jobbigt. Vila 30 sekunder och det blir man inte direkt återhämtat på innan man under 30 sekunder och 27-29 stavtag ligger på rött.
Ett bra pass att ta till när det inte riktigt finns tid för nått längre. Passet tar ca 15-20 minuter inkluderat upp- och nedvarmning.

10x30/30

10×30/30

Mer rullskidor veckan som kommer!