Rullskidorna får vänta något vecka till. Stakmaskin är inte kul så här års och löpa kan man ju inte göra varje dag.
Ja då jag inte har särskilt mycket från min egen träningsvecka att rapportera så blir det istället några rader om världens längsta skidtävling som jag själv har en relation till då jag gav mig på den 2017.
Red Bull Nordenskiöldsloppet ägde nämligen rum nu i Lördags. För fjärde gången sedan loppets återkomst och kan ni inte historien bakom det så gå in och läs på nordenskioldsloppet.se för att ta del av denna intressanta historiska och legendariska tävling. Året var 1883 och Adolf Erik Nordenskiöld var hemkommen från en av alla sina grönlandsexpeditioner och vid hemkomst så trodde inte folket på deras bedrift att ha skidat 46 mil på 2,5 dygn och för att bevisa detta så var det 18 man som ställde upp i 22-mila tävlingen mellan Jokkmokk och Kvikkjokk tur retur. Detta sägs inte bara vara världens längsta tävling utan kanske också den första.

22 mil verkar ju näst intill omänskligt långt men just distansen var överraskande greppbar. Man ställde sig in på att det skulle vara långt, ta tid och göra ont. Tack vara hög nivå på service, publik och arrangemang så gick det “ganska enkelt”. Energi från Umara, äckligt många bananer, sopplunch och x antal liter redbull gjorde att man höll energin uppe och visst vill jag minnas att det sved lite grann de sista 5 milen men då vara det bara att bita ihop. Vi hade hade fina förutsättningar med övervägande sol, stiltje och minusgrader och det ända som gick att klaga på var de 2-3 centimeter snö som retligt la sig natten innan.
Att staka i 22 mil var verkligen en upplevelse och jag var tacksam att jag klarade mig från värre skav , slitage och värk. Det flöt helt enkelt på! Känslan när man närmade sig Jokkmokk och målgång efter närmare 14,5 timmar var makalös häftig.
Nått mer jag också minns extremt starkt var natten efter bedriften då man var ganska trött men på grund av alla koffein och red bull så var det typ omöjligt att sova. Både kropp och huvud var helt slut men det gick inte att koppla av och det gjorde dessutom lite lätt ont här och där. Hemskt men en häftig upplevelse!
_MG_6853DSC04263

Att vi var ett gäng om 6 stycken hårdingar från Gnosjö FK som tillsammans gjorde denna resa förstärkte upplevelsen!
Nedan ses Daniel, Erik, Jonas, Johan, Jag och Sara utanför hotel Åkerlund.

Nordenskiöldsloppet20171

Det om Nordenskiöldsloppet. Jag vet att Johan som körde loppet även iår är sugen på att boka in en tur till Kvikkjokk även för 2020. Vi får väl se hur många som blir med!
Men först får vi se vad vecka 14 har att bjuda på!:)