Hej på er!

Just nu befinner jag mig i Saxnäs och varit här sedan torsdag. Det är här snön finns och det utnyttjar jag till fullo. Förberedelserna inför tävlingssäsongen är i fullgång och denna period är det fokus på mängdträning för att få snövana. Pirrigt! Men just nu är det en hård period och livet går ut på att äta träna sova. Precis som jag gillar det! Därför tänkte jag dela med mig hur ett snöläger kan se ut för min del.

Torsdag: Fm A1 Skate 1,5 timme Em:  ÖK 1 timme/Skate 1 timme

I torsdags kom vi som sagt hit och då var vi ute i 1,5 timme för att få känna på skidorna och sätta tekniken. Sedan på eftermiddagen var vi ute totalt 2 timmar. Tanken var att åka klassiskt detta pass men på grund av det svår vallade vädret så valde vi staka istället. Vi stakade 2 gånger uppför en 5 km väg för att sedan använda benen igen och skejta sista timmen.

Fredag: Fm: A1 Klassiskt 2,5 timme Em: Skate A1 2 timmar

FullSizeRender (2)

Glada klasskamrater! :-D 

På fredagen åkte vi 2,5 timme klassiskt A1 och ett tips till alla vare sig man är elitsatsande, motionär eller nybörjare är att ta av sig stavarna för att utmana balansen och få till tyngdöverföringen (vilket kan vara svårt i början på säsongen då man är van med rullskidor). Sedan på eftermiddagen blev det skate A1 2 timmar. På detta pass låg fokus på 3:ans växel och att variera frekvensen utifrån terrängen istället för att gå över till 2:ans växel trots att det är brant. Ett nyttigt och bra pass!

Lördag: Fm: A3 Klassiskt 1, 45 timme  Em: A1 Skate 2 timmar

FullSizeRender (1)

Den omtalade vägen ;-)

I lördags var det dags för det första intervallpasset. Tröskelintervaller stod på schemat och det innebär att man inte går över mjölksyratröskeln och bildar mjölksyra utan att man ligger precis under så att man kan hantera det och fortfarande åka i hög fart länge. Vi körde cirka 8 minuters intervaller x 6 st och den totala A3 tiden blev 45 minuter. Ett väldigt jobbigt och fint pass då det bjöds på finväder och kall-valla under skidorna. Sedan på eftermiddagen blev det ett lugnare skate pass på 2 timmar.

Söndag: Fm: A1 Klassiskt 2 timmar Em: A1 Skate + impulser 1,5 timme

FullSizeRender (4)

Utsikten mellan passen!

Jag är faktiskt nyss inkommen från förmiddags passet och då var det 2 timmar klassiskt som gällde. Fortfarande mycket fokus på teknik, fartpassen kommer senare. Men det får ni veta då! :-) I eftermiddag ska jag köra A1 skate + impulser. Jag kommer att varva på en 3 km slinga och under den köra 4 impulser, impulserna kommer variera beroende på terräng och längd. Men tanken är att få ihop 12 impulser så det blir 3 varv lugn åkning men sedan när det blir impulser så är det maxinsats som gäller. Så innan jag packar väskan och åker hem så ska jag bränna av ett pass till. Så då ska jag hem och vila mina trötta kropp så kommer nog formen smygandes snart!

Så hoppas vi att snön kommer till Lycksele snart så jag får dela med mig av mina erfarenheter och börja åka skidor tillsammans med er. Men på onsdag är det löpträning för Träningsakademin, det ser jag fram emot! :-)

Ha det bra!

/Hedda, Träningsakademin UF