Stänger igen vecka 4 och konstaterar året rusat iväg ännu en gång. Visst är det galet och smått läskigt att det endast är fyra veckor kvar till Vasaloppet. På något vis alltid lite vemodigt när första söndagen i mars närmar sig och samtidigt en lättnad att motivera sig till hårdträning denna korta tid som är kvar. Men det är nog många med mig som känner att man inte är “klar”.
Det är ju också ofta först nu i slutet av januari som snön kommer till oss i södra Götaland och vi kan ut och åka skidor på hemmaplan. Idag, söndag snöar det faktiskt för fullt och har vi tur så kan vi kanske redan imorgon åka skidor i Gnosjö.
Hur som helst så är ju det mesta jobbet inför Vasaloppet gjort och nu handlar det om att hålla sig frisk, vässa farten ytterligare och försöka pricka formen till VL.
Jag har kollat lite på föregående år och konstaterar att jag då tränade relativt mycket i januari med bla 24 timmar stakning under Italienveckan vecka 4 och totalt närmare 50 timmar under månaden. Men överraskande lite i februari men endast två pass på över två timmar utöver de fyra seedningsloppen.
Försöker alltid att köra på ganska ambitiöst med seedningslopp/maratonlopp då tävling är den bästa träning och jag behöver utveckla farten och tävlingsmomenten.
Februari 2018 landade på 30 timmar varav 27 timmar var stakning.
Planen är att gå på nått liknande upplägg i år då jag upplevde att jag fick bra utväxling fram mot VL och troligtvis var i mitt livs form 10-14 dagar innan VL på Åkulla Ski Maraton och Tranemo Midnigt Mara. Under Vasaloppet hade jag inte min bästa dag och inte de snabbaste skidorna…

Veckan som varit ahr ineburit följande:
Måndag – MP(morgonpass) maxstyrka 45 min
Tisdag – Stakning på Götarpssjön 2 h med 3×8 min IV
Onsdag – MP maxstyrka 45 min, på kvällen 35 min skate på Hagasjön med Sally, Anna och Elida.
Torsdag – Stakning med Skidelit 2 h
Fredag – MP Skierg hos Eke 5×3 min. Kvällen stakning 1,5 h varav 5×5 min IV med Lapen. Tolalt ägd:(

Johan, Gustav och Viktor - är det ok att träna i så tighta kläder?

Johan, Gustav och Viktor – är det ok att träna i så tighta kläder?

Lördag – som alltid frtt från träning men på kvällen 1,5 h Padel med polarna.
Söndag – Stakning 3,5 h, 50 km.

Totalt: 11,5 h varav 9 h stakning.

Sammanfattningsvis en hygglig vecka med lite mer träning än normalt och ett antal lite längre pass på snö. Planen är att försöka lätta lite på det och köra på med nått mer intervallpass och mera tävlande under februari. Det blir nog minst 4 stycken lopp och först ut är Wadköpingsloppet den 3/2 vilket ingår i den svenska långloppscupen Skistart Ski Challenge.

Nu hoppas vi också på en period där det ges möjlighet att träna på hemmaplan:)
Ps. var spännande men frustrerande att följa Marialonga på distans. Både 2017 och 2018 har var vi ner till Dolomiterna och fick i fönvindarna och solen träna på fantastiska platser som Passo Lavaze, Seiser Alm och Val Di Fiemme. Nu fick vi följa loppet via våra vänner som var på plats och på startlinjen i år hade Gnosjö Daniel, Hansson, Tompa, Ingemar, Henrik och Manne. De stod för stabila insatser!
Även Britta och Petter går ju inte annat än att imponeras av! Såklart väldigt kul att det var många svenskar med i toppen!