Wadköping

I helgen var det dags för Wadköpingsloppet som var den 3:e deltävlingen av 5 i den svenska långloppscupen, Skistart Ski Challenge.

Efter en vecka som inleddes med snöfall och fullt pådrag för spårpatrullen i Gnosjö så var det svårt att hålla igen. Äntligen kan man åka skidor på hemmaplan vilket sparar restid för mer träningstid!:) Var svårt att hålla igen då det var planen för att komma i form inför en intensiv tävlingsperiod. Det blev några pass på skidorna i fantastiska Töllstorp med allt från Gnosjöslingan/rullskidbanan till 3,5an och Töllstorpssjön runt inkl Bergarundan med avstickar upp på Hässleåsen. Sven med fler i spårpatrullen gar verkligen fått jobba och det är fantastiskt att se deras engagemang och vilja att hålla oss med fina förhållanden.
Vi spårade även hemma i Hyltan med spår över skogsbilvägarna till Sjöarp, Häryd och höjderna upp över Fållen och ner på Hagasjön. Grymt läckert att kunna ha närmare 1 mil spår med start utanför husknuten. Har svårt att hänga med i svängarna vad gäller all generös nederbörd typ varenda dag men ändå.
Tyvärr ser ju inte prognosen lika lovande ut för den kommande veckan… jaja…

Skippade styrketräningen och annat till förmån för att åka så mycket skidor som möjligt och lyckades samtidigt att inte ösa på för hårt.
Måndag – Vila
Tisdag – 2 h stakning i Töllstorp
Onsdag – 40 minuter Skate på morgonen / På kvällen fullt upp med att dra spår men fick till 15 minuter cirkelstyrka innan läggdags.
Torsdag – 1 h stakning på morgonen hemma i Hyltan / 1 h stakning med Parkligan på kvällen
Fredag – 45 minuter stakning på morgonen i Hyltan / 45 minuter stakning med inpulser 20/20 x 10 st på kvällen.
Lördag – Träningsfritt
Söndag – Wadköpingsloppet 40 km

Tävlingsrapport Wadlöpingsloppet
Jacke som ska köra sitt första VL skulle nu göra tävlingsdebut och efter en kort sms-konversation tidigare under veckan var han anmäld. Kontrasternas helg med First Aid Kit konsert i Malmö på Fredagen och på Lördageftermiddagen for vi iväg mot Närke.
Jag, Sara och Jacke samt vår starka serviceteam med Hanna och Sandra.
Innan avfärd gjorde jag iordning två par skidor var och preppade dem med Briko Maplus FL grön.
Likt en turnebuss for vi fram över östgötaslätten och touchade Örebro innan vi strax efter att “mellon” hade dragit igång parkera uppe på Ånnabodaberget. Kunde snabbt konstatera att detta för oss för en oupptäckt liten pärla. Är ett stort naturreservat på ett litet “minifjäll” endast 2 mil väster om Örebro.
Stugorna och träden låg snötäckta och det väntades ytterligare snö under natten. Jag och Jacke for ut för att testa skidor och stötte då också på TD:n och fick lite info om vad som väntade oss på Söndagen. Allt lät perfekt. Förutom utmaningen med att få stavfäste i all snö. Konstaterade under de 15 minuter vi testade skidor att Jacke hade alldeles för små trugor men hade inte andra med oss och du upplysde jag honom aldrig om detta. Ville inte oroa honom i onödan det var ju trots allt hans först seedningslopp ever och dessutom en distans som han inte varit nära innan. Ett av mina två skidpar stack ut och det var som jag hade hoppats. Ett par Fischer Speedmax 812 stakskidor som verkar gå väldigt bra i kalla förhållanden.
Vi drog hem och spände upp skidorna i vallstället och sedan la jag ett lager Swix HF7 + FC7 blandat med FC8 pulver. Nysnö och runt -7 grader så frågan var rill eller inte rill men jag tog då såklart fram en 0,9 mm SKIMATERIA som jag tryckte fram hälen och bakåt.
Klockan blev alldeles för mycket men vi bodde ju bara ett stenkast från startfältet och klockan 0745 på söndagmorgonen ringde klockan. Borstade av pulvret, intog en rejäl frukost bestående av gröt, ägg och lantbröd. Fyllde på termosen med varm citronsaft samt en flaska redbulloch vid 1030-tiden skickade vi ut serviceteamet som gjorde en grym insats genom att skida närmare en mil bort till myren för att inta en plats som vi passerade 3 gånger under loppet. Det är vansinnigt tacksamt att ha med ett eget team som langar lite dryck och energi!
Jag och Sara hade egna startplatser precis intill vår vän och maskin Jacke H. Jacke B som inte hade några seedningsgrunder fick glida bak i led 3.
Starten gick och som så ofta har jag kämpigt att gå med de första kilometerna men jag insåg ganska snabbt att jag hade fina skidor och vid vägövergången vid cirka 3 kilometer drog jag andraklungan som hade tappat cirka 20 sekunder på täten. Hade besämt mig för att spänna båden och mde öppna spjäll gav jag lite till och de bakom fick släppa mig. Fortsatte staka på och hade täten inom synhåll. Kom ikapp en åkare som fått släppa och vi hjälptes åt att trycka några kilometer innan han tappade mig. Vid cirka 13 kilometer kom jag upp kloss i kloss på tätklungan bestående av 5 etablerade åkare. Kändes bra. Dock var det lite otacksamt att komma ikapp dem just där då plötsligt skylten om sprintpris om 500 meter dök upp. Repet gick men jag fortsatte att staka på i hög frekvent och såg att avståndet inte blev märkbart större.
Stakade på och vid andra varvet vid vår service frågade jag hur Sara ligger till. Fick bara till svar bra men att “du kör som en kung”.
Körde ensam under drygt en mil och när vi gick av mossen för sista gången med cirka 13 kilometer kvar till mål kom jag ikapp 4an och 5an. Kände igen deras namn och de fick fin service och rapporter från sidan om att vi låg cirka 2-3 minuter efter täten. Tyckte inte att det fick för fort så jag gick upp och drog några gånger och de kontrade med att blåsa på ordentligt i några vassare uppförsbackar men jag bet mig fast. Gick fram igen och drog för jag hade inte tro på att jag skulle ha någon chans i en eventuell spurt mot dessa två rutinerade elitledsåkare. Kom fram till SM-stugan och stadion och uppför sista riktigt branta och relativt långa backen med 2,5 kilometer kvar fick jag tyvärr släppa ett tiotal meter. Hade inte tekniken för att saxa lika kvickt som dem. Tog in några meter och var strax bakom när spurtväxeln lades in. Trots bra skidor hade jag inte en suck och gled in i mål några sekunder bakom. Mitt hittills bästa tävlingslopp och prestation. Mäktigt!
Sänkte en risifrutti och sprang upp för att hämta överdragskläder till mig och Sara. Tog sedan emot Sara med 3 kilometer kvar och trots att hon inte var riktigt nöjd så gjorde hon ett bra resultat. Körde starkt på slutet och kom in på en stabil 3e plats.
Nu var det bara Jacke också. Han som gjorde sitt första maratonlopp någonsin kom och gled i mål på 2:58. Under 3 timmar och en kanoninsats med tanke på de tröga förhållandet och små trugorna. Vilken dag! Och dessutom sprack det upp och solen visade sig under nästan hela loppet:)
Stugan, packa ihop, rulla söderut via ett stopp på McD och med rapporter ifrån Lövhult och Borås där det också kört seednings lopp med Gnosjödeltagare i helgen.
En mycket trevligt kortweekend i Ånnaboda!
Ps. Jag frågade Jacke vad som var det bästa med helgen?
Svar: “att man få äta så sjukt mycket gott”. :)