Veckorna går, och det har gått sådär med skrivandet. Jag har minst sagt fullt upp om dagarna med att jobba och sen komma hem till 2 barn som man inte ägnar så mycket tid som man kanske önskat. För 2 helger sedan hade vi dock äran att ha snö i självaste Lund. Skiteamskåne höll i DM i sprint och då var det ju en självklarhet att jag skulle delta även om jag nu åker och har åkt Vasaloppet för axasportsclub de senaste åren.

 

Får nog erkänna att jag var lagom nervös dagen innan, hade ingen aning om vilka som skulle delta och jag hade ingen aning om vad som väntade mer än att jag förstod att det skulle vara mer folk än det brukar vara när man kör långlopp. Totalt tror jag det tillslut var ca 130 åkare i olika klasser och i min klass H21 var det 22 åkare som alla körde en prolog först. Banan var 800m så man körde 2 varv på en 400m slinga. Tanken var sedan att när man kört första på tid så skulle den med bäst tid möta den som hade sämst tid i nästa heat. Jag lyckades att få 11e bästa tid vilket jag var väldigt nöjd med, speciellt om man tänker till att där var många åkare som har många fler mil i benen på snö och tränar varje vecka med skidtränare. Problemet nu var ju dock att musklerna är inte vana att köra sprintlopp på 800m så det gällde att försöka återhämta sig så fort som möjligt. I mitt heat därefter så var vi inte två utan tre åkare och bägge dessa stod före mig (fanns två spår att köra i). Sån tur var så va ena åkaren snabbare och jag kunde glida upp bakom honom och passera en av åkarna, men sen klev han som jag körde efter ut ur sitt spår och höll mig på betydligt avstånd eftersom jag inte kunde komma upp jämsides utan att få en stav i pannan hela tiden. Mycket märkligt faktiskt om jag får säga min mening, stakade egentligen snabbare än honom nämligen. I svängen sedan så märktes de att han som låg först hade mer snövana för där kunde man mer eller mindre åka fristil runt och de är inte min starka sida, sen lyckades jag staka ikapp nästan de 3-4meterna han fick med sig ut ur kurvan men väl i nästa kurva satsade jag allt och gjorde en liten vurpa. Men fast besluten att försöka komma ikapp och absolut inte släppa förbi mig den tredje åkaren så stakade jag så fort det bara gick och återigen tog jag meter efter meter fram tills nästa varvning/kurva då han framför återigen tog fristil och jag hamnade efter några meter igen vilket jag inte lyckades ta ikapp sista 200m, däremot höll jag undan för han som åkte bakom.

Något bitter efteråt pga vurpan och att om vi hade åkt en slinga och bara kunnat staka så hade jag nog troligtvis vunnit detta heat. Men men.. det var oerhört kul ändå och ca 1000 personer var och tittade på detta evenemang som hölls i stadsparken i Lund. Ännu mer positivt var att snön blev liggande i nästan 3veckor så jag har kunnat vara där och träna en hel del trots allt. Jag har även varit uppe 3 dagar i Halmstad och kört på snö där så jag känner mig ganska trygg på snö iaf.

 

Nu gäller det bara att hitta ett bra upplägg, försöka finslipa tekniken innan Vasaloppet med. Jag har för övrigt blivit medlem i Skiteamskåne istället i förhoppning av att detta ska göra det lilla extra och egentligen även i den mån att jag redan nu börjat planera för åkning av Vasaloppet 2018 och då tror jag att det kommer ge mig mer att åka för en organisation där man kan få tips och trix än att åka själv på de skånska slätterna. Speciellt tekniken kommer nog kunna förbättras en del och förhopningsvis blir det även roligare att köra varje pass. Formen känns bättre än förra året just nu, samtidigt så behöver jag köra ett par hårda pass till innan 12feb då jag ska åka upp till Nybro och köra första seedningsloppet är tanken.

 

Återkommer därför med hur denna veckans träning ser ut.

 

/skåningen