Onsdag och min tur att lägga sonen efter middagen vid 19 tiden. Morgonen innan hade han valt att gå upp 05.00 och jag är långt ifrån någon morgonmänniska så den här kvällen var jag bra seg i både kropp och knopp. Mycket riktigt så somnade troligtvis jag innan han somnade efter sagoläsningen, väldigt intressant berättelse om Herr Igelkott :) Nog om de, 2 tim senare vaknade jag upp igen, lagom yrvaken och ville egentligen inte gå upp och än mindre sätta igång någon form av träningspass.

Trött och yrvaken skåning utan dess like.

Trött och yrvaken skåning utan dess like.

Väl nere i källaren, Tvn påslagen och 5min senare så hade hjärnan och kroppen vaknat till liv en aning och jag bestämde mig för att nu är den dags att ta tag i det. Sambon var på väg hem efter lite onsdagsunderhållning med goda vänner och jag kände att jag gärna hade velat vara klar när hon kom hem igen så man får lite kvalitetstid.

Upplägget bestämde jag skulle vara snarlikt förra veckans styrkepass men efter att ha sett en video från Swedish winter sport research center om takt/metronome träning så tänkte jag att det lät väldigt vettigt.

Principen handlar om att när man åker rullskidor/skidor så ligger man tar stakar i en rytm som motsvarar 50slag/minut om man åker en längre sträcka och upp mot 90slag per minut om man kör en sprint. Enligt detta research team så ska man anpassa även styrketräningen efter den faktiska sport som du utövar. I min mening låter detta oerhört vettigt så därför kör jag på detta från och med nu.

100 armhävningar

100 utfall

100 dips för triceps på soffkanten

100 knäböj

100 rygglyft från att ligga på mage

När jag gjort dessa la jag även in en planka med breda ben där jag flyttade vänster tåspets till höger häl och tvärtom 50 gånger.

Jag kör detta i set om 25×4. Anledningen till att jag körde rygglyft istället för mage denna vecka var för att magen fick sig en ordentlig körare dagen innan och ska användas flitigt under torsdagsträningen dessutom och då känns det bättre att den får vila en dag mellan.

Jag ska vara ärlig och säga att det var en enormt stor skillnad på att träna enligt denna princip, när man vanligtvis gör dessa övningar så tenderar jag att hålla ett mycket högre tempo än 50slag/minut för att klara av att göra 100st av alla övningar. Denna onsdag lyckades jag hålla tempot i 75rep, resten var jag tvungen att övergå i ett snabbare tempo för att överhuvudtaget orka göra de sista 25 på varje övning. Benövningarna höll jag tempot på hela vägen så där behöver jag öka på antalet till nästa vecka. Det finns mängder med appar till mobilen som hjälper dig att hålla tempot, sök bara på “metronome” och hitta din egen favorit!

Från sleep mode till active mode

Från sleep mode till active mode

Så till dig med tusen ursäkter, detta styrkepass tog mig ca 25min+5min dusch och jag lovar att flåset var igång och svetten rann kraftigt från pannan! Efter 30min kunde jag med gott samvete slå mig ner i soffan och ha lite kvalitetstid med sambon innan det var dags att ta fram stora hammaren och klubba ner mig själv till sömns.

/skåningen