Man brukar säga att det är lätt med utrustning till löpning. Det behövs bara ett par bra skor så är man redo. Detta stämmer väl i viss mån – om man springer korta sträckor lite sporadiskt.

Men ska löpning vara roligt och kännas bra i längden så bör man tänka lite extra på hur man klär sig.

Vädret är förstås den stora faktorn som styr hur man ska klä sig.

Vad är då det vanligaste felet en ”ovan” löpare gör när hen ska klä sig för löpning? Jo, det är något som oftast sker så här på hösten när det börjar bli lite kallare. Man klär sig för varmt.

När det gäller löpning ska man inte känna sig varm när man börjar springa. Gör man det blir det snabbt för varmt när man kommit igång. Man får ta några svala minuter i början av passet för att det sen ska kännas bra passet igenom.

Skistart har bra produkter för löpning från kända och välbeprövade märken som till exempel 2XU, Aclima, Björn Dählie, Craft, Dobsom, Kari Traa, Newline, OneWay, Salomon, Swix, Sealskinz och Zoot.

En grunduppställning av plagg för löpning på hösten när det börjar bli lite svalare är ett par tunna tights och en tunn och lätt vindjacka. Med detta som bas klarar man många gånger hela vintern om man kompletterar med rätt plagg under.

Salomon Intensity Long Tight
Exempel på tights, Salomon Intensity Long Tight.

Björn Dählie Air Tights
Exempel på tights, Björn Dählie Air Tights.

Craft Breakaway Jacket
Lätt vindjacka, Craft Breakaway Jacket.

Salomon Fast Wing Jacka
Tunn lätt jacka, Salomon Fast Wing Jacka.

På överkroppen får man växla eller kombinera med följande plagg under jackan. Funktions t-shirt med kort eller lång ärm, funktionsunderställ med kort eller lång ärm. Springer man på vintern i minusgrader så brukar en långärmad funktionsunderställströja med en kortärmad funktions t-shirt över och sedan vindjackan räcka långt.

Swix RaceX Bodyw
Funktionsunderställströja, Swix RaceX Bodywear.

OBS! Använd inga bomullsplagg som samlar fukt och sedan kyler ner dig!

På benen kan man komplettera med långkalsonger i funktionsmaterial under tightsen. Använd gärna vindtrosa precis som vid skidåkning. Ett bra plagg för höst- och vinterlöpning är också så kallade vintertights med flossad insida. Finns med eller utan vindskydd fram. Med vintertights behöver man oftast inte några långkalsonger.

Craft Active Extreme 2.0 Boxer Windstopper
Bra plagg när det är kallt och blåsigt, Craft Active Extreme 2.0 Boxer Windstopper.

Craft Voyage Wind Tights
Vintertights: Craft Voyage Wind Tights.

Underskatta inte bra strumpor vid löpning. Både sommar som vinter. Använd riktiga löparstrumpor som sitter bra och inte samlar fukt. Långa kompressionsstrumpor har blivit en vanlig syn på löpare på senare år. Många upplever att vaderna klarar sig bättre med den här typen av strumpor. Det kan vara en lösning för de som har problem med ”gubbvad”.

Kari Traa Skare Sock
Löparstrumpor, Kari Traa Skare Sock.

Craft Compression Sock
Spar vaderna med långa kompressionsstrumpor som till exempel Craft Compression Sock.

Ett tips om man springer i terrängen i riktigt blöta förhållanden är att använda vattentäta strumpor från Sealskinz.

Sealskinz AB Thin Ankle Length Sock
Sealskinz AB Thin Ankle Length Sock.

Kompressionstights har också blivit allt mer populärt. De används för löpning men också som återhämtningsplagg efter träning.

2XU Compression Tights
Exempel på kompressionstights, 2XU Compression Tights.

Är det kallt vill/bör man komplettera med en tunn mössa och ett par löparhandskar. Även här gäller att du ska vara tunna plagg som transporterar bort fukt.

Sommartid är grundtipset att klä sig så tunt som möjligt.