0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

Bygge overskudd igjen

Det er nå gått én uke siden forrige ukes skuffelser i Os og Røros. Jeg har tatt med meg det jeg har lært om kroppen og formen, og prøvd forsiktig å danne overskudd, istedenfor underskudd. Denne uka hadde jeg en litt mindre viktig konkurranse som jeg skulle ta som hardøkt. Ellers var det bare å løpe rolig nok når jeg måtte, og introdusere en ny økt som skal brukes gjennom sesongen, bakkesprint. Planen er å ta det dagen før en intervall eller en hardøkt fremover. Spørs hvor viktig konkurransen er, men planen er hvertfall å få løpt minst 20 min ( maks 10km ), før jeg tar alt fra 6 til 12 repetisjoner av ca 80 meter bakke (medium bratt). Pausen blir på omtrent 60-70 sekunder, avhengig av hvor bratt bakken er, men går som regel i pausene.

IMG_1069Grunnet tre tunge løp forrige helg ble det ingen intervall av noe slag før hardøkt lørdag. Jeg har nå fått restituert meg godt og er klar for enda en ny uke med bra trening. Neste uke går en av de aller største stafettene i verden i Finland, hvor jeg skal som jeg gjorde i fjor, løpIMG_1037e første etappe. Starter allerede denne uken å tenke på det, og sette treningen min opp mot det. Derfor trengs det hvertfall å dannes overskudd.

Solide premier på Pinseløpet:

 

Mengden denne uka har vært lav, og løpeturene har vært stort sett ganske mellomlange. Har også hatt ekstra fokus på styrke og tøying, noe som kommer godt med på jakten mot overskudd.

Nå som ferien så og si har starta blir fokus fremover å hvile bra etter økter, det vil si aktiv hvile og restitusjonsøkter. Da kan jeg også øke mengden litt igjen.

 
By |juni 17th, 2019|Övrigt|0 Comments

Bra start på träningsåret!

Nu är jag verkligen igång med årets försäsongsträning. Till skillnad från förra året där jag kom igång ordentligt i slutet av Juni så har jag nu tränat jämt och hårt sen vecka 19, dvs. 5 veckor med hög kvalité, gött!  Jag har även hunnit köra en rullskidtävling i Dala-Järna, “världscupsuttagning” , där jag blev 3:a på 15km fristil på PU-2:or. En bra nivå med tanke på den fas jag är i träningen just nu.

Resultatlista Dala-Järna

Järnarullen

Träningsupplägget i år är lite annorlunda. Tanken är att träna lite mer åt det klassiska hållet. Alltså inte klassiskt som skidstilen med diagonal & stakning, utan klassisk i den bemärkelsen att tränar upp en ordentlig bas nu under sommarhalvåret med mycket mängdträning och sen kör mer och mer fart närmare säsong (kort sammanfattat). Förra året var det hårdkörning från start för min del, med 2-3 riktigt tuffa intervallpass i veckan. Jag kände att det var utvecklande, men blev för slitsamt i långa loppet.

Iallafall, tillbaka till nuet. Jag har precis avslutat ett läger med DSA, som vi kört här hemma i Falun. Ett bra läger, den tuffast träningsveckan för min del hittills detta träningsåret. Det börja kännas att man varit igång ett tag med träningen, men det ska det göra! Än så länge tycker jag att jag är i bra fas med träningen och det är bara att knega på.

image2

image1 (5)

Vi hörs!

 
By |juni 16th, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Två riktigt riktigt bra rullskidpass!

Student, nationaldag och lite annat runt omkring men trots det så pangade vi in några givande träningspass de senaste dagarna.
Två långhelger i följd med diverse träningsläger, rullskidtävlingar och drag runt om i riket gjorde ju att man kände lite press:)

Öppnade veckan ganska mjukt förutom en spontanare då LAPen drog med mig till Anderstorp där det vankades Råskinnet. Ett lite annorlunda terräng/trail lopp över små stigar, mossar och vattendrag. 7,5 kilometer på drygt 41 minuter förklarar att det var lite smått snårigt, men kul!

Hög snittpuls under Råskinnet

Hög snittpuls 90% (min max 193) under Råskinnet

I övrigt en lugn start på veckan vad gäller träning men i Torsdags, på nationaldagen samlades vi klockan 0700 vid Gnosjö Kyrka med intruktioner från sammankallande Henrik Alm att det väntades ett tufft långt pass. Helt enligt hans standard (och så blev han 40e i årets Vasa också!!:)).
Först gled vi mot Anderstorp och när vi blivit varma startade ett block med 3 minutersintervallar på platt underlag. 2 minuter vila och sedan upprepade vi detta block 5 gånger. Kände att jag hade okey fart men det var skönt att ha endast tröga skidor (EL2/4) jämfört med Henriks extra tröga (elpex 4or) skidor.
Del 2 handlade om backintervaller uppför Swemixbacken. Måste tillägga att idag dök den forne gamle storåkaren Bolmgren upp och var med på hela passet. Mycket roligt och han visade då att stakningen den sitter i.
Ja hur som helst, 6 stycken 3 minutare med cirkus 2 minuters vila. Här hängde jag inte med Henrik men hade ändå en bra känsla i slutet av backen.
Började bli mör i armarna. Det är så vansinnigt effektivt att träna i grupp och man kramar ur det där lilla sista för att hävda sig. Dessutom väldigt trevligt att umgås lite. Jag brukar säga att det är det bästa sättet att umgås på:)
Del 3 bestod utav, när vi nu var helt uttömda bränna ut det allra lilla sista genom en lång, cirka 21 minuter lång intervall på den småkuperade rullskidbanan i Töllstorp.
Gud vad kroppen var orkeslös men jag bet i vad jag kunde och äntligen var vi i mål. Nöjd men sockersugen!
Årets och troligtvis faktiskt alla tiders hårdaste träningspass alla kategorier för min del. Tänk att detta har Henrik som mål att köra varje vecka. Han är brutal!

I söndags brände vi av årets nästa bästa stakpass. Jag och Henrik samlades vid Gnosjö Kyrka och efter en uppvärmning om 35-40 minuter vad det dags för intervaller på rullskidbanan. Långa varvet mäter 1,9 kilometer och är tufft. Trots att den längsta backen är runt 100 meter med typ 10 meters höjdskillnad så är banan krävande med sin hela tiden småkrävande kupering. Upplägger var 6 stycket intervaller a varvet. Det tog mellan 5:40 och 5:28 minuter och med ett lugnt varv på lilla slingan a ca 2 minuter så blir det ett riktigt tröskelpass. Måste va grymt bra för syreupptaget.
Känslan var god och jag körde på mina extra tröga Elpex 4or. Det var rätt val för dagen då jag i 3 av de 6 upprepningarna faktiskt om en precis lyckades mig bita fast i suget efter Henrik.

Vi summerar alltså en ganska skön träningsvecka men en hård avslutning i och med de två mycket givande stakpassen.
Gött att få in några bra pass de senaste dagarna. Har hämtat inspiration av Lager 157 Skiteam som haft några lägerdagar i Ulricehamn med galet många bra träningspass som man kunnat ta del av via insta.

Tyvärr inte en enda bild från träningspassen men då ett foto från Arvids gym där det har investerats i en riktig skivstång. Den ska invigas nångång under nästa vecka!
IMG_0236

 
By |juni 11th, 2019|Övrigt|0 Comments

Sommar och Sol!

Hej alla goa idrottare.

Jag hoppas att allt är bra med er och att ni ligger i med träningen!? För egen del så går det framåt med träningen, känner mig starkare i cyklingen och löpningen känns också bra. Senaste tiden så har jag mestadels fokuserat på cykel och framförallt LVG cyklingen. Tränar både lite distanspass och intervaller för att få det där extra krutet i benen. Har också hunnit med ett cykellopp till här i Blekinge som uppladdning inför Vättern. Loppet var i Karlskrona och heter därför Karlskrona loppet. Det var en trevlig runda med relativt många backar och fina landsvägar runt om Karlskrona. Distansen som man cyklade var 114km. Jag genomförde loppet på 3 timmar och 7 minuter. Ingen super tid men jag är ändå nöjd, loppet blev lite jobbigare än vad som var tänkt pga av att det var fruktansvärt varmt den dagen. Tempen stod på 29 grader och det var mer eller mindre vindstilla också. Många som var med i loppet fick sig en lektion i hur viktigt det är att förbereda kroppen med vatten innan en tävling i sådan värme. Det var en del cyklister som fullständigt gick in i väggen.

Men det är nu bara 6 dagar kvar till Vätternrundan,  så dem kommande dagarna blir det inga mer intervaller eller tävlingar utan lite mer lugna pass för att hålla igång benen lite. Hur många av er kommer genomföra Vättern iår? Och hur många mil har ni lyckats trampa ihop detta året?

Givetvis har det blivit en del golf i det fina vädret också:)

Trevlig kväll!

Image-1 IMG_3671

 
By |juni 9th, 2019|Övrigt|0 Comments

årets längsta träningspass

Förra veckan smällde vi på med årets längst rullskidpass. 2 timmar och 10 minuter stakning över kuperade sträckor på trögskidor.
Varför vänta med att slå detta!? I Torsdags hakade jag på Gnosjö Skidelit på etapp 1 i deras träningshelg.
Klockan 0700 samlades vi uppe vid deras högkvarter på Åviken, Gnosjö. Spetsarna vässades och magväskorna fylldes med onyttigheter. Typ 4 timmar senare rullade vi in i Öxnalt som var slutdestinationen  på etapp 1. Ungefär 7 mil och med möra triceps och skakiga fötter.
Men ett gött pass! Valde rätt då jag gick på Swenor 2or då motvinden var rejäl hela vägen men annars lagom klimat för långpass. Eliten är grymt starka men tur att också dom är så svaga för chokladpauser.
En oerhört fin sträcka med lätt kuperade asfaltsvägar över vidderna ner mot Bredaryd-Ås-Södra Unnaryd.
Kul att träffa och hänga med eliten och att även några av de som nu är seniorer och bor på annan ort tar sig “hem” och är med. Vet att de fortsatte helgen med diverse grymma träningspass arrangerat av Erik och toppat med en styckad gris.

Fikapaus strax innan Draftinge.

Fikapaus strax innan Draftinge.

Harder than your usual offert - jo tack:)

Harder than your usual offert – jo tack:)

Det bjöds ju på långhelg och tanken var att få in nått mer rullskidpass. Men så blev det inte då det kom annat imellan. Avslutade iaf veckan med gamla Norgegänget körde en reunion och 2 timmar MTB på Isaberg. Fina slingor och stigar och trots att det gick i A1 tempo var det skönt att vänja rumpan vid lite sadel. Ska försöka vädra cykeln några fler gånger i sommar!

Forna researrangörerna Limpan och Sigge och Lasse med sin enda gaffel.

Forna researrangörerna Limpan och Sigge och Lasse med sin enda gaffel.

 
By |juni 3rd, 2019|Övrigt|0 Comments

Årets längsta rullskidpass

Då är man igång och rullar igen.
I Tisdags samlades ett starkt och taggat stakgäng vid GFK-stugan och samlade upp varann på rulskidbanan innan vi drog vidare ut på byavägarna.
Över Lids industriområde över 151an och upp i Norrebobacken. Redan här insåg jag att jag var för optimistisk i mitt skidval och de extra tröga 4orna gick snabbt varma.Jag fick tom gå på och börja diagonala för att ta mig upp de knappt 100 höjdmetrarna.
Tack övriga i sällskapet som snällt väntade in mig och vi stakade vidare upp över Göshult-Abborakull och Smedjebo. Slet och hängde kring 50 meter efter 6-mannaklungan. Backen upp till Åsenhöga är brantare och längre än vad man tror och och det var skönt och välbehövligt med en uppsamling vid kyrkogården där det fylldes på lite vatten.
LAPen hjälpte mig sedan utför  genom att pumpa upp farten och trycka på stavarna gick det ganska snabbt ner till Götarp. Tog höger upp i den skräckinjagande skogsgläntanbacken. Så brant att det kanppt går att staka och när den värsta knäppen är besegrad så får man hämta andan 15 stavtag innan backen stiger på ytterligare 1 kilometer upp till Hult. Vi vände om och nu hade jag fått upp energin och försökte också att gå på och tävla lite fram till ortsskyltarna. Hade ju såklart inte en chans mot LAPen, Petter och Elmerssons men det var inte fel med några impulser.
Vi rullade ner i Gnosjö igen, upp till Töllstorp och summerade 2 timmar ganska intensiv stakning.
Ett bra pass och en runda som ger runt 300 höjdmeter på drygt 3 mil. Fin kupering asså!

Alex, Gustaf, Manne, LAPen, Johan, Petter. Fota: Isak

Alex, Gustaf, Manne, LAPen, Johan, Petter. Fota: Isak

Efter parkering så passade vi på att avnjuta en pinnglass i solen utanför Töllstorps cafeteria. Inte fel med tanke på att man strax därpå kom hem och det serverades paj, glass och vaniljsås. Sockerbalansen var återställd:)

Jag fick till ett tidigt morgonpass i Torsdags och summerade totalt 1 timma på rullskidbanan och med intervaller fördelade på allt från 1 till 5 minuter. Nu på lite lättare Swenor med 2or. Skönt med lite fart och jag har fått för mig att jag ska försöka fokusera på lite kortare men intensiva pass för att utveckla maxfarten.

Torsdag till Fredag spenderades med jobbuppdrag i huvudstaden. Bodde vid Nacka strand och jag passade på att lägga in ett skönt morgonpass längst vattnet in mot Södermalm och via norra Kvarnholmen tillbaka lagom till att det var dags för frukost på hotell J.
Faschinerades över hur lugnt det är i stan vid 6-tiden en fredagmorgon. Solen sken och det var riktigt njutbart spränga in några fartökningar. 1-2-3-2-1 minut + 5 st 30 sekundersimpulser.

Lördagen ägnades åt att gigga på en vigsel och sedan var vi också bjudna på festen. Våra vänner tillika mycket goda träningskamrater gifte sig och det var en grym fest med mycket historier om diverse hyss och träning.

nygifta Herr Park

nygifta Herr Park – undar om lina tillåter lika mycket bart ute på vägarna hedanefter :)

Jag och en annan av gästerna på festen och vän till mig som gillar att springa och dessutom är ganska hygglig på det bestämde att vi skulle ta sovmorgon men vid 9.30-tiden ge oss ut på en 21 kilometer lugn löptur. Han ska springa Stockholm Mara på Lördag och önskade ett schyst återhämtningpass. Jodå. Linus H (FRÅN GNOSJÖ!) är inte vem som helst och var 4e svensk senast han sprang i Stockholm och det är alltid kul och givande att träna ihop med honom. Han fick nu knappt upp vilopuls medan jag fick kämpa för att bemästra ett halvmara över småkuperad grusväg i 4:50-tempo. Tack o lov är han dessutom läkare vilket är en trygghet när man får slita ont på det viset:)
Ett grymt givande pass och jag önskar nu Linus all lycka till med de 42 kilometrarna på Lördag. Ska bli mycket spännande att följa.

Lätta steg på Linus H. Senast han sprang Maran snittade han ett tempo kring 3:26. Brutalt!

Lätta steg på Linus H.
Senast han sprang Maran snittade han ett tempo kring 3:26. Brutalt!

Ännu en vecka till handlingarna och jag ser fram emot vecka 22. Nått pass stakning och då det är ledigt torsdag till söndag hoppas jag kunna få in något litet längre pass. Kanske på MTBn som illa nog inte rullat en endaste meter hittills i maj.

 

 

 

 

 

 
By |maj 29th, 2019|Övrigt|0 Comments

underhålla maxstyrkan och lite rull…

Vecka 20 till handlingarna och jag kan summera den enligt följande.

Måndag:
Enligt rutin öppnade jag och Jakob veckan klockan 0530 med maxstyrkepass A på Järnlyftet i Töllstorp, Gnosjö.
Knäböj 5×5 70-80 kg.
Bänkpress 5×5 70-75 kg.
Chins 6×6 (utan vikt för min del då jag ofta får problem med skuldrorna och går och har nackspärr i dagar. Inte värt att belasta och riskera).

Tisdag:
Tidigt morgonpass till jobbet på rullskidorna.
Letade upp några extra backar/motslakor och fick totalt ihop knappt en mil på 35 minuter.

Jag har en del att lära tekniskt...

Jag har en del att lära tekniskt…

Jakob i ett kraftigt marklyft Onsdag morgon klockan 0547.

Jakob i ett kraftigt marklyft Onsdag morgon klockan 0547.

Jakob till vardags.

Jakob till vardags.

Onsdag:
Maxstyrkepass B
Knäböj 5×5 70-80 kg
Axelpress 5×5 55 kg
Marklyft 3×5 60-90-120 kg

Torsdag:
Löpning till och från jobbet.
4,4 + 7,7 km. Några impulser på hemvägen.

I torsdags kväll blev det ett långpass med röjsågen. Bra träning för ben och bål!

I torsdags kväll blev det ett långpass med röjsågen. Bra träning för ben och bål!

Transportkittad och på väg till jobbet en morgon.

Transportkittad och på väg till jobbet en morgon.

Fredag:
Grupplett TRX-pass men mycket ben, bål och axlar/triceps.
Grymmejobbigt som alltid men rätt kul och givande för stabilitet och styrka!

Söndag: Morgonlöpning 16 km stigar i lugnt och fint tempo ca 5:50/kilometer.
Riktigt njutbart att innan klockan 8 vara ute och springa i skogen efter en regnig natt var det riktigt fräsch luft.

Nu tar vi nya tag och en vecka där planen är att försöka få in nått mer stakpass.

 

 

 

 
By |maj 20th, 2019|Övrigt|0 Comments

Söndag igen.

Godkväll!

Allt bra med er? Med mig är det bara bra iaf! Har haft en bra träningsvecka trots att jag har varit iväg med jobbet mycket denna veckan. Har Hunnit med åtta (8) stycken pass denna veckan trots att jag var tvungen att vila en dag pga jobbet. Veckan har bestått mestadels konditionsträning i form utav löpning och cykling, men har även tryckt in två (2) styrkepass. Styrketräningen har blivit lite åsidosatt jämfört med hur jag tidigare tränade, då tränade jag 50% styrka och 50% kondition.

Snart är det Vätternrundan så cyklingen ligger högt på prioritets listan. Har nu i helgen genomfört tre (3) stycken cykelpass varav ett av dem var ett motionslopp, Bräknetrampen. Bräknetrampen är ett cykel evenemang som är återkommande här i Ronneby varje år. Där finns det en cykeltur för alla åldrar och alla typer. Det som jag brukar cykla är vad dem kallar elittrampet, det är en LVG runda på 117km. Banan är relativt kuperad och det brukar vara med ganska så duktiga cyklister. Duktiga så menar jag att dem är bättre än mig. Varje år så tror jag, att jag är superduktig cyklist och försöker då hänga med tätklungan. Förra året hängde jag med i 50 km sen var det bara en pina in i mål. Iår så lyckades jag hänga med tätklungan i 100km sen gick jag fullständigt in i väggen, så det var en ren plåga att ta sig i mål när det enbart återstid 17km. Att man aldrig lär sig! Eller att man aldrig förbereder sig mer.

Ha en trevlig kväll alla!

IMG_3666
IMG_3670

 
By |maj 19th, 2019|Övrigt|0 Comments

tränar på lite lagom

En vecka med lite rutin på träningen igen. Det var ett tag sedan…
För de flesta skidåkare är ju maj den första månaden i träningsåret. Mycket mängd kan läggas här men samtidigt tror jag att det finns utrymme för en mjukstart.
Ur ett motionärsperspektiv, där jag räknar in mig själv ser jag ingen mening med att jaga mängd redan nu. Visst är det inte fel att hålla igång och för egen del ska jag försöka hålla igång på rullskidorna och åtminstone försöka hålla upp farten på passen.
I veckan som gått blev det 2 rullskidpass och båda på Elpex 610 med tvåor. I Måndags en timma diagonalning på rullskidbanan och idag ett liknande pass fast enbart stakning och med 8-10 st impuler för att få upp intensiteten något.
IMG_9921
Längesedan jag körde två pass i rad på tvåorna. Lätt och fint går det! Trots att jag inte känns något vansinnigt sug på rullskidor än och är inte alls sugen på långpass men med en liten mjukstart i maj hoppas jag hitta suget igen framåt sommaren.
Det är lätt att bli lite stressad över alla vänner som reggar sina 4-timmarspass på sadeln eller rullisarna alla redan nu. Landsvägscykel har jag faktiskt aldrig testat men MTBn kan ju vara ett bra och trevligt alternativ för att få in något långpass i sommar. Vi få se…:)

Fick också in ett av av två tilltänka maxstyrkepass ihop med Jakob i måndags morse.
Knäböj 5×5 80 kg.
Bänkpress 5×5 75 kg.
Chins 5×6 st – har tidigare kört med vikt men pga lite småstrul med skulderblad/nacke har jag valt att köra viktfritt de senaste veckorna.

Jakob bänkar på

Jakob bänkar på

I torsdags blev det en löptur med Viktor och ikväll så avslutade vi veckan med att springa årets längst pass. 20 kilometer och stora delar ihop med Mattias på grusvägar och stigar kring Töllstorpssjön. En fin kväll och en skön tur kontrollerat i tjötatempo 5 min/km i mina Salomon Speedcross.
IMG_9919

Långpass med fysfenomenet Mattias

Långpass med fysfenomenet Mattias

I övrigt spenderades många timmar i helgen i Gerts lada och snickrande och fixande inför Dirty Thirty.

I övrigt spenderades många timmar i helgen i Gerts lada och snickrande och fixande inför Dirty Thirty.

 
By |maj 13th, 2019|Övrigt|0 Comments

Nästan som sommar!

Hejsan alla!

Hur är det med er? Hur går träningen? Ni som är Skidåkare vad kör ni för träning nu på sommaren, massor av rullskidor? Det härliga vädret har verkligen varit kul att ha här, dock dem senaste dagarna har det blivit betydligt kyligare ute. Har nästan känts som höst kyla, och ofta har man blivit lurad när man tittat ut genom fönstret då man trott att det varit varmare ute än vad det är. I veckan har jag kört några tidiga morgon pass på LVG cykeln, och då har temperaturen legat mellan 2-4 grader vilken blir ganska kallt när man cyklar LVG. Nästa lördag tänkte jag cykla årets första motionslopp på LVG, det är ett lopp som anordnas här i Blekinge, Bräknetrampen heter det. Tror att distansen jag ska köra är mellan 120-140km.

Har tyvärr inte kunnat cykla någon MTB senaste tiden på grund av att men hjullager gått sönder till bakhjulet, men ikväll ställde jag mig i verkstaden och åtgärdade det problemet su nu är MTB lagad och redo att tas ut på ett träningspass igen! Är ni många här som kommer att cykla cykelvasan? Ni som kommer cykla vad kommer ni att cykla på för cykel? Kör ni Hardtail eller Fullsuspension?

Självklart har det blivit en hel del golf nu när den säsongen är här. Tänkte att an skulle spela 2-3 runder i veckan nu i sommar. Hade varit så kul att bli singel Hcp iår! Spelar ni någon golf? Har ni isf några bra tips på golfbanor i sälen området?

Brunnsparken

Brunnsparken

Härlig LVG Tur!

Härlig LVG Tur!

 
By |maj 12th, 2019|Övrigt|0 Comments

Fest i Italien

Med stora delar av morgongänget i Japan så var det ingen som styrde upp morgonmax-passen och inledningen av veckan var loj. Fick åtminstone till ett pass stakning då jag i Tisdags tog mina nya blå Elpex 2or till och från jobbet. På hemvägen dessutom 5-6 st impulser a 25 stavtag. Skönt att få staka lite och trots att det varit minimalt med rullskidor hittills i år så käner jag mig ända relativt lugn. Har bestämt sagt till mig själv att inte lägga för mycket krut på rullskidorna på denna sidan sommaren med avsikt att komma igång desto hungrigare till hösten.
IMG_9850
I onsdags satte vi oss på flyget till Treviso. Sara mamma Eva fyller snart 60 och det skulle firas med några lediga dagar i Italien.
I Torsdags tog vi turen via höga höjder och magiskt utsikt på Passo Rolle ner mot Cavalese där vi skulle bo i nätterna två.

Passo Rolle ca 2000 möh

Passo Rolle ca 2000 möh

Efter en njutbar Pasta Carbonara på en välkänd restaurang mitt i byn var det dags för en tur till Predazzo där vi hyrt cyklar. Orättvist att inte min var eldriven men det var väl en plan med det hela. Vi cyklade i härliga Fiemmedalen upp till Moena där vi stannade till för Espresso och Gelato. Kul att cykla lite men brutalt att se all förödelse som en stor naturkatastrof och extremtväder vållade i oktober månad. Stormen gjorde det på stora stora områden inte stod ett träd kvar utan allt hade lagt sig. Förödande att se inte bara att stora naturvärden och skog gått förlorad utan också så grymt frustrerande med den utmanande terräng som det är att röja upp i.
En tur in i Predazzo där Sara och Hanna spurtade mot varandra på sprintrakan där vi brukar se Anton Karlsson, Oskar Kardin och Andreas Nygaard tampas med varandra. Nu får de konkurrens!:)
IMG_9721 IMG_9769

IMG_9751

Stannade till vid stadion Val Di Fiemme och fick skåda denna resultattavla med en massa välkända namn.

Full kadens på Sprintrakan i Predazzo

Full kadens på Sprintrakan i Predazzo

På fredagen ringde klockan vid 0615 och jag och Sara sprang en morgonrunda upp till Lago och den välkända Val Di Fiemme stadion. Härligt med ett löppass och på vägen ner mot Cavalese la jag in 5 stycken fartökningar på 2 minuter var. Man märker knappt att det går svagt uppför i dalen uppåt och blir alltid lika slagen av hur lätt det går neråt. Efter en högklassig frukost på hotellet toppat med äppelpaj så far vi upp till Passo Lavaze och kollade läget. En grymt fin höghöjdsplatå där vi lagt ett antal träningstimmar då vi två gånger varit ner till området i samband med Marcialonga.
IMG_9781 IMG_9776 IMG_9793

Hanna, Sara, jag, evigt unga Eva och Lina

Hanna, Sara, jag, evigt unga Eva och Lina

Snön täckte fortfarande stora delar av området men man kände att det var varmt i backen och ett tydligt vårtecken var alla krokusar som tryckte sig fram genom snön. Vissa faschinerades av detta medan jag var mer intresserad av alla feta skogsmaskiner som stod uppradade över helgen.
På eftermiddagen hade vi bokat tid för forsränning i floden Avisio som rinner genom Fiemmadalen. Eva var supertaggad på detta och syskonen Karlssons nervositet infrö detta gick inte att ta miste på.
Vid foten av Alpe Cermis hoppade vi i våtdräkten och och efter en intruktion av den trevliga guiden gav vi oss av. Bra att han väntade till efter en stund i båten att flodens sträcka dragits om totalt efter det enorma vädret i höstas och att det nu var en ny sträcka att navigera oss fram på. Spännande!
Ett antal lite mer actionfyllda etapper och ett och annat vattenfall på 1-2 meter med kommandot “all-in-boat” där alla snappt fick kasta sig i båtens durk förhöjde intrycket! Detta var ritkigt kul! Fick också passa på att vid ett ställe där det var djupt klättra upp på ett berg och hoppa i floden. Man hann med att tänka tanken att kommer man nånsin upp till ytan igen eller dras jag nu med ända ner till Gardasjön.
Alla var nöjda med turen och på kvällen hade vi bokat bord på ett litet lokalt köttställe strax ovanför Daiano. Inte den lilla entrecoten som serverades och det smakade grymt bra.
På Lördagen ställde vi klockan lite extra tidigt för att även denna morgon få ut och röra lite på sig. Jag och Sara sprang bort mot Alpe Cermis, den välkända avslutningsbacken i Tour De Ski och tog oss hela vägen från botten på cirka 860 meters höjd upp till karbinbanans tillika målgångsområdet för “Touren” på drygt 1300 meter över havet. Häftigt att få se hur brant det är i störtloppsbacken och helt makalöst att det går att åka skidor uppför trots alla serpentiner.
Drygt en timma, 8 kilometer och närmare 500 höjdmeter i mina trailskor från Salomon.

Bra grep och skön löpning i mina Salomon.

Bra grep och skön löpning i mina Salomon. ( Finns såklart på Skistart.com )

IMG_9814 IMG_9806

Vändpunkten för passet strax ovanför målgångspositionen i Tour De Ski.

Vändpunkten för passet strax ovanför målgångspositionen i Tour De Ski.

Efter frukost så satte vi oss i bilen för att ta oss enr till Gardasjön och under dagen hann vi med både Lemone, Riva Del Garda (läcker surfstad och för stunden hade de en superstor cykelmässa i staden) soch Malcesine på östsidan där vi spenderade eftermiddagen vid stranden.
En grymt kul helg med lagom aktivitetet och program. Än en gång grattis till Eva och att vi fick följa med på födelsedagsresan!

Ingemar och legendaren Franco Nones i hans sportbutik o Molina. Han berättade bland annat om OS-guldmedaljen på 3-milen i Grenoble 1968 samt om Vasaloppet 1969 som hade ledde till det var 13 km kvar. Käkade snö som bränsle de sista milen och det höll inte hela vägen...

Ingemar och legendaren Franco Nones i hans sportbutik o Molina. Han berättade bland annat om OS-guldmedaljen på 3-milen i Grenoble 1968 samt om Vasaloppet 1969 som hade ledde till det var 13 km kvar. Käkade snö som bränsle de sista milen och det höll inte hela vägen…

I Italien löser man La Gezetta Dello Sport.

I Italien löser man La Gazetta Dello Sport.

Bad i Garda

Bad i Garda

Totalt sett inga mängder träning denna vecka men man ska ju ha det lite gött ibland också!:)
I veckan tänkte jag putsa till MTBn och kanske framåt helgen försöka få till nått lite längre träningspass.
På Måndag och Onsdag blir det såklart maxstyrka med Jakob som är tillbaka från Japan och mellan det ska jag också försöka få till minst ett rullskidpass. Vi få se…

 

 

 
By |maj 7th, 2019|Övrigt|0 Comments

Isaberg 1000

Det som höll på att bli en obehagligt lugn vecka vad gäller träningsmängd slutade med en ordentlig spurt.
I torsdags när “Lapen” bjöd in till veckans RT och vi var ett gott gäng samlat så på något vis där imellan middag och dessert så kom helgens bergslopp på Isaberg upp på tapeten. Och plötsligt var man anmäld. Inte nog med 500 höjdmeter utan vi kör väl ändå 1000 meter när vi är i farten.
Löpträningen har varit ganska sval och jag uppskattar att jag sprungit totalt 7-8 gånger i år. Någon kortare löptur men lillebror och någon 3-4 milrundor utan högre intensitet och fart. Då jag aldrig varit särskilt lockad av Göteborgsvarvet och andra asfaltstävlingar är det först efter sommaren jag brukar komma igång med löpträningen.
Men att springa trail och extremlopp av detta slag är ju nått annat och jag var ganska lugn med att gå på 20 kilometer och 1000 höjdmeter.
Just-im-time fick jag i Fredags en leverans från Skistart med ett par nya skor. Ett par svarta Salomon Speedcross 4 som jag tror kommer funka fint för den trail- och terränglöpning som jag pysslar med.
Ingen särskilt uppladdning mer än lite rödbetsjuice och havregrynsgröt på morgonkvisten. Upphämtad av Lapen i hans Seat supersport som snabbt och osäkert tog oss ut till Isaberg stugby.

innanstart1
Man fick snabbt intrycket av ett proffsigt arrangemang med tydlig start och målgång och ordentlig snittslat i backarna. Överraskande många till start också.
Starten gick och då jag inte kände någon större press eller förväntan på resultat så joggade jag iväg sakta och fint. Uppför mittbacken och ner till startiområdet igen. Vidare bort mot Hestra samhälle via den lilla mtb-leden och vidare upp via barnbacken rätt upp till toppen. Grymma stigningar på 150 höjdmeter och inget man direkt tränar på. Gott med lite sportdryck och ett dyk rätt ner mot Nissan innan vi via ravinen drog oss upp i repet och vidare upp till toppen igen. Hade en bra känsla och sprang kontrollerat upp mot Stackeboloopen och ner innan vi upp via den ökända Ragnarrökbacken (som var en av åskådarhöjdpunketerna under MTB SM för nått årsedan) rann iväg ner mot varning vid cirka 10 kilometer och endast 500 höjdmeter gav oss ut på ett varv till. Gnetade på och höll nog ganska jämn takt det andra varvet även om jag med runt 5-6 kilometer kvar fick släppa en placering. Gick i mål på tiden 2 timmar och drygt 12 minuter.

pallen

Segrarna ifrån Isaberg 1000 Moa respektive 500 Hanna. Och jag.

pizza
Svårt att värdera denna prestation då jag inte riktigt kände tävlingsmode men tror ända att jag ska vara ganska nöjd. Det var trots allt över 1000 höjdmeter i grymt branta backar och jag var även senare på kvällen väldigt pigg och fräsch. Kanske berodde på den grekiska pizzan med salami, fetaost och ruccola vi tryckte i oss efter målgång.
Ett kul lopp som absolut gav mersmak till fler traillopp framöver!!

 
By |april 30th, 2019|Övrigt|0 Comments

PÅSK!

Hejsan alla!

Vilken härlig påsk det blev! Min påsk har varit fantastisk, vädret har varit superbra, nästan så man kan tro att det har varit sommar. Hur har eran påsk varit? För min del har det blivit mycket träning ,har cyklat nästan 500km både MTB och LVG. En hel del löpning har också hunnits med cirka 40 km. Mellan träningen så har det också hunnits med en hel del middagar med familj och vänner. Sedan har också en annan sommar hobby dragit igång, GOLF! Jag började spela golf för cirka 3 år sedan och blev helt fast. Tycker det är så fantastiskt härligt att komma ut i den friska luften och bara lunka runt på golfbanan och spela 18 hål, visst det tar en del tid och ibland blir träningen lite lidande av det. En 18 håls runda på golfbanan tar cirka 4h timmar, sen vill man vara där lite innan och värma upp och så, sedan ska det pratas efteråt så timmarna bara flyger iväg på golfbanan. Men jag ser det ändå som lite aktiv vila att gå där ute. Det som jag tycker är jobbigast med just golf är att man inte kan göra det på vilja, och det kan vara frustrerande ibland. De flesta konditionssporter kan man ju bara ta i mer på ren vilja så går det bättre, men så är det inte i golf, där gäller det att ha psyket i balans.

Men åter till träningen, cykelsäsongen är i full gång, LVG premiären är gjord och hoppas kunna cykla mycket nu kommande månad, är ju nämligen snart dax för Vättern rundan. Ska ni cykla något i sommar?

Nu ska jag ut på en landsvägsrunda, vi höres ha det bra!

En härlig annandag påsk runda

En härlig annandag påsk runda

Golfpremiär

Golfpremiär

 
By |april 24th, 2019|Övrigt|0 Comments

Glad påsk

Snacka om solproppaganda denna påskhelg! Varm luft och inte en tendens till ett endaste litet stackmoln. Vissa år har vi varit iväg i Bruksvallarna, Grönklitt med flera platser och visst är det ljuvligt att vara till fjälls och möta våren.
Nu hade vi bestämt att ta påsk på hemmaplan då åtminstone jag var lite mätt på alla turer uppåt landet men få la erkänna att det var lite småtungt att öppna sociala medier och ta del av alla som var till fjällen och njöt av skidåkning i kortarmat. Som sagt, det är ju så här års man ska vara i fjällen och njuta av skaråkning i morgontimman eller gå på topptur i solskenet.
Man ska ju inte klaga:) och vi hade det faktiskt rätt okey även på hemmaplan. Gott att gå lite gjort lite nytta och vad gäller min andra stora hobby vid sidan om träningen så fick vi faktiskt lite gjort och har sällan legat till så bra i vårbruket. Får la äta upp det senare…
Stenplockning på åkrarna där det i början av veckan ska sås spannmål och kontroll av stängel runt hagar där vilt och nedblåsta träd kan ha ställt till det i vinter. Blev några steg och nästan så att man få ta upp i träningsdagboken. Det hade jag behövt då timmarna har falerat den senate månaden men det är ju bara april hittills.
Att det dessutom var grymt varmt och soligt gjorde ju det inte direkt betungande att vistas ute. Härliga tider och nu i veckan lär det bara smälla till och om några dagar vara grönt på träd och mark.

Stenarna ska bort

Stenarna ska bort

Vildsvinen har varit i farten

Vildsvinen har varit i farten

Helgen var nästan lite läskig då extremvärmen och nederbördsbristen från sommaren 2018 börjar göra sig påmind. Ett sådant år vill vi verkligen inte ha av så många anledningar. Allt från mängden arbete som ökar för att säkra upp vatten, flytta djur mellan beteshagarn till att djur och växtlivet verkligen rubbas. Älgarna är magrare än på länge och barkborrarna är ett hot som verkar breda ut sig i en läskig fart.

Veckan som gått kommer inte att gå till historien som någon träningsvecka. Jag är lite för väderstyrd och man vill vara ute och göra så mycket annat vårdagar som dessa.
Men fick i allafall in de två styrkepassen med Jacke i måndags och onsdags vilket var gott då han nu är i Japan i veckorna två och mina styrkepass lär fallera.
Och så blev det två premiärpass för året. I torsdags en mtb-runda tillsammans med syrrans hund Sally. En tur över stigar och grusvägar uppåt Gaxåshöjderana och Sally imponerade med att få ihop hela 21 km på 75 minuter.
Kunde inte heller hålla mig längre från att ge mig på rullskidorna. Hade ju tänkt vänta in maj men en lång helg orsakade att trugorna monterades och de nya Elpex 610 från Skistart fick invigas. En lugn söndagsrunda tur och retur till Anderstorp på den flacka nysopade cykelbanan. Ganska trivsamt ändå!
Måste rekommendera dessa rullskidor och på senare år har jag i princip enbart hållt mig till Elpex-rullskidor. Både schyst komfort och en mycket prisvärd skida. Tror att jag har hela uppsättningen med allt från PU- till de trögaste 4:orna. Just nu till oemotståndligt kampanjpris, in och köp!    Elpex 610

Fick också in några timmar i träningsdagboken i fredags så det blev en vandring i Marieholmsskogen. Ett naturreservat som efter stormen Gudrun 2005 är väldigt spännande att vistas i. Tyvärr är det ganska sorgligt då det inte fått röjas upp något i området och lederna är väldigt otydliga, man få hoppas över stock och sten och träden över en är hård barkborreangripna. Kuslig terräng men den har också sin charm och under förra året så gjorde länsstyrelsen ett något snällare och enkelt röjningsarbete och märkte upp lederna något.

Rast vid Örnnästet

Rast vid Örnnästet

Vi var ett gäng som tog oss upp till Örnnästet och vidare ner mot vildmarksbyn kolakojjorna. En näst intill historikt plats som upprättades av Charlie på 80-talet.
En härlig förmiddagstur i gott sällskap.

Hoppas att ni också haft en skön påskhelg!

 

 
By |april 23rd, 2019|Övrigt|0 Comments

ÄNTLIGEN!

Hejsan Alla!

Äntligen äntligen, efter en tid med mycket jobb och en hel del sjukdom känner jag mig äntligen bättre, lite småförkyld men ändå bättre än tidigare. en hård och krävande arbetsperiod är över också vilket är grymt skönt! Har under dem senaste 24 dagarna varit borta och hemifrån 20 dagar utav dem. Och när jag varit borta med jobbet så har det knappt funnits tid till träning. Men nu blickar jag framåt! Efter att ha varit iväg så mycket med jobbet kommer jag nu få vara ledig en del, är ledig nu i 1,5 vecka vilket är extremt skönt. Framförallt nu när våren har kommit! Redan denna veckan har jag hunnit med två stycken löp pass samt ett riktigt härligt MTB pass där det var mycket stig cykling. Kommer nu på nu under min ledighet försöka träna så mycket som möjligt. Jag ska också under min lediga tid lägga på ett lager skyddsparafin på mina längdskidor så dem är redo för nästa säsong.

Hur ser eran träning ut nu under sommaren? kör ni mycket rullskidor?

Ha det bra!

 

PS. Göm inte bort att kolla rean som pågår på Skistart, finns massor av saker att fynda!

 
By |april 16th, 2019|Övrigt|0 Comments