0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

Där kom kräksjukan!

Godkväll!

Jag hoppas alla har haft en bra vecka!? Min vecka har varit sådär kan man säga, den började bra men avslutades  riktigt riktigt dåligt. Måndag och Tisdag var bra då kunde jag träna på som vanligt, sedan på onsdagen så började jag känna att jag hade något i kroppen så jag tog då det lite lugnt och vilade från Onsdagens träning. Torsdagen kände jag mig bättre. Torsdagen bestod av fystester på jobbet som bestod av styrketest och konditionstest. Konditionstestet var ett beep-test, grymt jobbigt kan jag lova! Jag har inte sprungit beep-test sedan jag gick i skolan så det är några år sedan. Beep-testet gick helt okej, men kände att jag skulle kunna nå en högre nivå om jag hade sprungit en gång innan testet, för att få in lite mer känsla på hur jag skulle lägga upp det. Har ni sprungit beep-test? Vad är ert rekord på beep-testet? Efter testet så kände jag mig ganska tömd i kroppen men tänkte mest att det var pga av att jag hade tagit ut mig ordentligt, trots att jag kände mig tömd och sliten körde jag ett stakpass på gymmet på kvällen. Fredagen var en hektisk dag, kände mig lite kass i kroppen så tog återigen en vilodag. Ångesten började växa inom mig för att veckans träning inte hade gått som planerat. Bestämde mig då att lördagen skulle gå till mycket träning. Jag kände mig pigg på Lördagen och tränade på ordentligt.

under Söndagen var jag på gymmet och skulle springa 1h på löpband och därefter staka lite. Det gick sådär magen höll på att kollapsa på löpbandet, det blev bara 45 minuters löpning och stakningen blev endast 25 minuter, trots det kände jag mig helt färdig. Tog mig hem snabbt och åt, la mig på soffan för att vila. När jag låg och vilade kände jag hur jag började frysa, tog på mig lite extra kläder och la ett täcke över mig. Sedan känner jag hur magen börjar jobba och att det som finns i magen börjar leta sig uppåt. Ur min mun kommer ett mindre Niagarafall och mat från helgen syns i toalettstolen. Jag inser att jag blivit sjuk på riktigt….

Resten av kvällen spenderades i sängen, likaså hela dagen idag.

 

IMG_3497

STAKMASKINEN PÅ GYMMET DÄR JAG TRÄNAR

 

IMG_3500

Kondistionspass i Januari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha det bra!

 

 
By |februari 11th, 2019|Övrigt|0 Comments

Racereport – Västgötaloppet 10/2

Laguppställningen

Laguppställningen

4e av 5e deltävlingen i den svenska långloppscupen, Ski Start Challenge. Västgötaloppet, ett klassiskt långlopp som sedan många år arrangerats på värdscuparenan Lassalyckan i Ulricehamn.
Kylan, snön och vintern försvann lika snabbt som den kom men vi fick i alla fall chans att åka skidor på natursnön hemma i Gnosjö i närmare 10 dagar. I torsdags hade vi över 3 dm snö och idag, söndag kväll var i princip allt bortblåst och taget av värmen och regnet som rådde i helgen. Brutalt att det kan gå så fort och det gjorde ont i själen att se vintern försvinna. Visst ska det mesta utav vasaloppsträningen vara gjord men det ahde inte varit fel att kunna åka skidor i 1,5 vecka till.
Hur som helst så är vi inne i en rolig tävlingsperiod och efter förra helgens Wadköpinslopp så tränade jag endast på lite lättare veckan. Styrketräningen sköt vi till Tisdagen, Onsdag kväll körde jag löpintervaller på bandet 5x3min i lutning 6,5 och motsånd 13 och på Torsdagmorgonen innan jobbet körde jag det sista skidpasset i Gnosjö för den här gången. 1,5 timmar varav stakintervaller mitt i passet på 1-2-3-4-3-2-1 min.
Lördagseftermiddagen spenderades i vallaboden. Dels all efterfrågan på hjälp med rillning åt olika klubbkompisar. Vi har kraftig medgång och efterfrågan på Gnosjörillen just nu vilket är väldigt spännande och roligt. Vänta er mer information och nyheter om Gnosjörillen!
Vallade upp 2 par skidor var åt mig och Sara. Våra respektive Speedmax med grön slip samt de något varmare RCS Carbonlite med gul slip.
Swix Marathon Svart blandades med HF8, rillades med Gnosjörillen rak tryckande 3 mm bak och 2 mm fram och toppades med Brikos gula pulver.
Söndag förmiddag, fattar inte varför de ska vara så tokigt sen start klockan 1200 vilket tar i princip hela dagen innan man är hemma igen men hur som helst så bar det iväg mot Ulricehamn. Vi var hela 13 personer från Gnosjö varav 8 stycken på startlinjen och hela 5 personer som stod för service. Grymt kul med ett härligt gäng och vad värdefullt det är med service och support!
I boulehallen hämtade vi ut våra nummerlappar och Gnosjögänget samlades för att tugga och tagga igång loppet. Jag hade startnummer 7, antagligen baserat på att ligger bra till i cupen samt att jag nu är elitseedat i Vasaloppet vilket känns fantastiskt stort för en annan vinglig motionär som körde mitt första Vasalopp på närmare 11 timmar.
Det är så grymt skönt att ha en egen startplats och jag stod dessutom i främsta ledet och precis bakom mig hade jag Jacke H och Sara som också såklart var elitseedade.
Nationalsången spelades och skottet gick. Det bar av uppför första backarna och jag kände ganska direkt att det blev svårt att gå med den stora klungan. Aj, som vanligt seg i starten och fick släppa även Jacke H och några till kända åkare i motsvarande kaliber. Var drygt minuten efter redan vid första varvning men jobbade mig in i loppet mycket tack vara eminent langning och skidor som kom igång något bättre ju längre det led. Ett antal åkare droppade av framifrån och jag fick god hjälp av Jonathan att hålla i bra fart. Vid tredje varning var vi ikapp Jacke H mfl och på det sista varvet med endast några kilometer kvar kom vi ikapp ännu en stark tremannaklunga som vi genast gick förbi och drog ifrån. Kom in på 10 plats i min klass och 12e totalt. För första gången jag kännt att det gått bra på Lassalyckan och en bana som jag anser ganska tuff.
Fick dessutom snabb rapport att Sara höll undan och körde in som 3e dam och en stabil insats!
Som sagt var servicen kanon och en stor del att jag hade energi hela vägen. Tack framförallt till syster Anna som fick god hjälp av Edvin och Elias. Att Sally bet av kopplet och slet sig ökade dessutom bara på spänningen för serviceteamet och gjorde det extra händelserikt.
Grymt prestation av min kära kollega Henrik A som kom 4a totalt och fortsatt stabila insatser av resterande GFKare. Nu håller vi tummarna för att de har seedningskommiten med sig och att DP har sekunderna på sin sida för att kvala upp i led 4a!

Sara efter blomsterceremonin

Sara efter blomsterceremonin

Kemi mellan Sally och Daniel

Kemi mellan Sally och Daniel

D21 prispall

D21 prispall

 

Nu väntar en vecka med barmarksträning men redan till helgen igen hoppas vi på ett fint lopp uppe i Högbo, Sandviken och en sista genomkörare inför Vasaloppsveckan!
Ha de!

 
By |februari 11th, 2019|Övrigt|0 Comments

Wadköpingsloppet

Wadköping

I helgen var det dags för Wadköpingsloppet som var den 3:e deltävlingen av 5 i den svenska långloppscupen, Skistart Ski Challenge.

Efter en vecka som inleddes med snöfall och fullt pådrag för spårpatrullen i Gnosjö så var det svårt att hålla igen. Äntligen kan man åka skidor på hemmaplan vilket sparar restid för mer träningstid!:) Var svårt att hålla igen då det var planen för att komma i form inför en intensiv tävlingsperiod. Det blev några pass på skidorna i fantastiska Töllstorp med allt från Gnosjöslingan/rullskidbanan till 3,5an och Töllstorpssjön runt inkl Bergarundan med avstickar upp på Hässleåsen. Sven med fler i spårpatrullen gar verkligen fått jobba och det är fantastiskt att se deras engagemang och vilja att hålla oss med fina förhållanden.
Vi spårade även hemma i Hyltan med spår över skogsbilvägarna till Sjöarp, Häryd och höjderna upp över Fållen och ner på Hagasjön. Grymt läckert att kunna ha närmare 1 mil spår med start utanför husknuten. Har svårt att hänga med i svängarna vad gäller all generös nederbörd typ varenda dag men ändå.
Tyvärr ser ju inte prognosen lika lovande ut för den kommande veckan… jaja…

Skippade styrketräningen och annat till förmån för att åka så mycket skidor som möjligt och lyckades samtidigt att inte ösa på för hårt.
Måndag – Vila
Tisdag – 2 h stakning i Töllstorp
Onsdag – 40 minuter Skate på morgonen / På kvällen fullt upp med att dra spår men fick till 15 minuter cirkelstyrka innan läggdags.
Torsdag – 1 h stakning på morgonen hemma i Hyltan / 1 h stakning med Parkligan på kvällen
Fredag – 45 minuter stakning på morgonen i Hyltan / 45 minuter stakning med inpulser 20/20 x 10 st på kvällen.
Lördag – Träningsfritt
Söndag – Wadköpingsloppet 40 km

Tävlingsrapport Wadlöpingsloppet
Jacke som ska köra sitt första VL skulle nu göra tävlingsdebut och efter en kort sms-konversation tidigare under veckan var han anmäld. Kontrasternas helg med First Aid Kit konsert i Malmö på Fredagen och på Lördageftermiddagen for vi iväg mot Närke.
Jag, Sara och Jacke samt vår starka serviceteam med Hanna och Sandra.
Innan avfärd gjorde jag iordning två par skidor var och preppade dem med Briko Maplus FL grön.
Likt en turnebuss for vi fram över östgötaslätten och touchade Örebro innan vi strax efter att “mellon” hade dragit igång parkera uppe på Ånnabodaberget. Kunde snabbt konstatera att detta för oss för en oupptäckt liten pärla. Är ett stort naturreservat på ett litet “minifjäll” endast 2 mil väster om Örebro.
Stugorna och träden låg snötäckta och det väntades ytterligare snö under natten. Jag och Jacke for ut för att testa skidor och stötte då också på TD:n och fick lite info om vad som väntade oss på Söndagen. Allt lät perfekt. Förutom utmaningen med att få stavfäste i all snö. Konstaterade under de 15 minuter vi testade skidor att Jacke hade alldeles för små trugor men hade inte andra med oss och du upplysde jag honom aldrig om detta. Ville inte oroa honom i onödan det var ju trots allt hans först seedningslopp ever och dessutom en distans som han inte varit nära innan. Ett av mina två skidpar stack ut och det var som jag hade hoppats. Ett par Fischer Speedmax 812 stakskidor som verkar gå väldigt bra i kalla förhållanden.
Vi drog hem och spände upp skidorna i vallstället och sedan la jag ett lager Swix HF7 + FC7 blandat med FC8 pulver. Nysnö och runt -7 grader så frågan var rill eller inte rill men jag tog då såklart fram en 0,9 mm SKIMATERIA som jag tryckte fram hälen och bakåt.
Klockan blev alldeles för mycket men vi bodde ju bara ett stenkast från startfältet och klockan 0745 på söndagmorgonen ringde klockan. Borstade av pulvret, intog en rejäl frukost bestående av gröt, ägg och lantbröd. Fyllde på termosen med varm citronsaft samt en flaska redbulloch vid 1030-tiden skickade vi ut serviceteamet som gjorde en grym insats genom att skida närmare en mil bort till myren för att inta en plats som vi passerade 3 gånger under loppet. Det är vansinnigt tacksamt att ha med ett eget team som langar lite dryck och energi!
Jag och Sara hade egna startplatser precis intill vår vän och maskin Jacke H. Jacke B som inte hade några seedningsgrunder fick glida bak i led 3.
Starten gick och som så ofta har jag kämpigt att gå med de första kilometerna men jag insåg ganska snabbt att jag hade fina skidor och vid vägövergången vid cirka 3 kilometer drog jag andraklungan som hade tappat cirka 20 sekunder på täten. Hade besämt mig för att spänna båden och mde öppna spjäll gav jag lite till och de bakom fick släppa mig. Fortsatte staka på och hade täten inom synhåll. Kom ikapp en åkare som fått släppa och vi hjälptes åt att trycka några kilometer innan han tappade mig. Vid cirka 13 kilometer kom jag upp kloss i kloss på tätklungan bestående av 5 etablerade åkare. Kändes bra. Dock var det lite otacksamt att komma ikapp dem just där då plötsligt skylten om sprintpris om 500 meter dök upp. Repet gick men jag fortsatte att staka på i hög frekvent och såg att avståndet inte blev märkbart större.
Stakade på och vid andra varvet vid vår service frågade jag hur Sara ligger till. Fick bara till svar bra men att “du kör som en kung”.
Körde ensam under drygt en mil och när vi gick av mossen för sista gången med cirka 13 kilometer kvar till mål kom jag ikapp 4an och 5an. Kände igen deras namn och de fick fin service och rapporter från sidan om att vi låg cirka 2-3 minuter efter täten. Tyckte inte att det fick för fort så jag gick upp och drog några gånger och de kontrade med att blåsa på ordentligt i några vassare uppförsbackar men jag bet mig fast. Gick fram igen och drog för jag hade inte tro på att jag skulle ha någon chans i en eventuell spurt mot dessa två rutinerade elitledsåkare. Kom fram till SM-stugan och stadion och uppför sista riktigt branta och relativt långa backen med 2,5 kilometer kvar fick jag tyvärr släppa ett tiotal meter. Hade inte tekniken för att saxa lika kvickt som dem. Tog in några meter och var strax bakom när spurtväxeln lades in. Trots bra skidor hade jag inte en suck och gled in i mål några sekunder bakom. Mitt hittills bästa tävlingslopp och prestation. Mäktigt!
Sänkte en risifrutti och sprang upp för att hämta överdragskläder till mig och Sara. Tog sedan emot Sara med 3 kilometer kvar och trots att hon inte var riktigt nöjd så gjorde hon ett bra resultat. Körde starkt på slutet och kom in på en stabil 3e plats.
Nu var det bara Jacke också. Han som gjorde sitt första maratonlopp någonsin kom och gled i mål på 2:58. Under 3 timmar och en kanoninsats med tanke på de tröga förhållandet och små trugorna. Vilken dag! Och dessutom sprack det upp och solen visade sig under nästan hela loppet:)
Stugan, packa ihop, rulla söderut via ett stopp på McD och med rapporter ifrån Lövhult och Borås där det också kört seednings lopp med Gnosjödeltagare i helgen.
En mycket trevligt kortweekend i Ånnaboda!
Ps. Jag frågade Jacke vad som var det bästa med helgen?
Svar: “att man få äta så sjukt mycket gott”. :)

 
By |februari 5th, 2019|Övrigt|0 Comments

Stakning!

Godkväll!

Jag hoppas att ni alla haft en bra vecka med mycket träning. Hur lägger ni upp träningen nu när det bara är en månad kvar till Vasaloppet? Kör ni teknikträning, konditionsträning eller kör ni bara som jag och försöker åka så mycket som möjligt för att vänja kroppen?

Denna veckan har vädret och jobbet tillåtit två stycken längdpass. Det första jag körde i tisdags var det bästa jag någonsin gjort! Det gick så fruktansvärt fort i spåret!(fort för att vara jag) Jag lyckades till och med ta ett COM i strava på slingan som jag tränar på. Slingan som jag tränar på är 450 m lång så det har blivit några varv där, på dem två längdpassen jag gjort denna veckan. Men jag tycker det känns bättre och bättre för varje gång. När jag tränar nu så stakar jag bara. Det är jobbigt men jag vill staka större delen av Vasaloppet. Hur tänker ni, ska ni försöka staka er igenom Vasan eller satsar ni på bra diagonal åkning?

Något som har gjort min stakträning mycket bättre är att jag nu kör med ett par riktigt styva stava i kolfiber. Jag upplever att jag får mer tryck i stavarna då, och kan du utnyttja min styrka ännu mer. Stavarna som jag använde mig utav är Salomon S-Lab. (Se länk till stav längst ner i inlägget) Vad använder ni för stavar?

Veckans träning.

Måndag: Förmiddag: Stakmaskin 5km samt underarmar. Eftermiddag: Gym överkropp

Tisdag: Längdskidor 17km

Onsdag: Längdskidor 17km

Torsdag: Gym mage och rygg

Fredag: Löpning 10km

Lördag: Löpning 12km

Söndag: Vilodag!

Ha det bra!

 

https://www.skistart.com/swe/vinter/langdskidor/stavar/salomon-slab-carbon-kit.html

E13D452F-3F52-4DD8-8967-9B940E0F6C22

 

E50D5C42-8035-432A-A1D7-8035C3CC9075

 

 

 
By |februari 3rd, 2019|Övrigt|0 Comments

En skiddag!

Både jag och Tora har varit förkylda och hostiga i veckan, ingen av oss har kunnat träna så pappa har fått träna hundarna. Inte så bra uppladdning för fredagens SM-start… Vi packade iaf vårt pick och pack och åkte ner till Sundsvall med vetskap om att kanske måsta strykas om vi inte kände oss ok.
Pappas kompis Lars följde oxå med, han har en jättefin tik som heter Maxa som han tävlar i B-klass med.
Vi vaknade (och kände såklart inte efter så noga) och förberedde oss själva och hundar för start!! Inför tävling så vattnar vi alltid upp hundarna lite extra, de får alltså extra mycket vatten i maten. Vi börjar med det några dagar innan och om de ska gå riktigt långt så vattnar vi även under loppet/träningens gång. Extra mycket vatten är lika viktigt för hunden som att den får nog mycket protein och fett i maten.
Hundarna är ju alltid redo så de fick mat, rastades och sen var de klara! Jag och Tora åt frukost, gick promenad, och packade sen ihop och åkte till tävlingsplatsen på Södra Berget i Sundsvall.
När vi kom dit så hämtade vi nummerlappar, lämnade chiplista och visade hundarnas vaccintyg. Vi skulle starta med 9 minuters mellanrum, perfekt, pappa skulle hinna hjälpa båda i starten.

Bangenomgången var viktig då ingen av oss åkt här tidigare. Lät som en trevlig kuperad bana!
Vi fick några timmar till vår start så vi provade ut vilka Salomonskidor som gick bäst och sen hjälpte vi Lars och en annan klubbkompis, Liselott, iväg. Ganska skönt att få lite att göra istället för att bara vänta på sin tur. Lars körde in på en fin 2a plats och Liselott vann!! Så roligt när klubbkompisarna kör så bra, himla skoj!
Just innan Toras start så blev hon intervjuad, se film…

D9E95CAE-CAC0-4131-9954-52AC4588A1B9
Tora och Lupo gick bra hela vägen, och kom i mål på en fin silverplats. Tora kände dock att hon inte orkat skida så bra som hon velat, men SM-silver, grattis Tora!

BBE5D958-A426-4E65-9C44-C1A4B83DF958

 

Foto: Ellinor Kempe

0FCA06F0-4E97-404C-B08E-425F7D55FBFB

Jag och Izak kämpade på men jag kände rätt snabbt att jag inte orkade ta i så mycket, det blev mer ett träningspass eftersom jag blev så hostig så fort jag tog i. Izak gör alltid sitt bästa och är verkligen världens finast hund! Jag är iaf jättenöjd med min och Izaks insats och placering, vi (jag) kan bättre men gjorde det bästa för dagen.

593262DB-7380-4EB3-A7AB-0D4175B4E24C

 

6A969EAE-E32C-41F4-AA56-06C82547AA9F

Foto: Ellinor Kempe
Både Tora och jag hade en jättetrevlig dag och gläds med våra klubbkompisars framgångar oxå. Nu ser vi fram emot del2 av SM som är i Boden i mars. Där är det combined, stafett och pulka som ska tävlas, vi har inte anmält oss än men ska.
Tack och hej!

 
By |februari 3rd, 2019|Frölén, Övrigt|0 Comments

Träna träna träna…

Stänger igen vecka 4 och konstaterar året rusat iväg ännu en gång. Visst är det galet och smått läskigt att det endast är fyra veckor kvar till Vasaloppet. På något vis alltid lite vemodigt när första söndagen i mars närmar sig och samtidigt en lättnad att motivera sig till hårdträning denna korta tid som är kvar. Men det är nog många med mig som känner att man inte är “klar”.
Det är ju också ofta först nu i slutet av januari som snön kommer till oss i södra Götaland och vi kan ut och åka skidor på hemmaplan. Idag, söndag snöar det faktiskt för fullt och har vi tur så kan vi kanske redan imorgon åka skidor i Gnosjö.
Hur som helst så är ju det mesta jobbet inför Vasaloppet gjort och nu handlar det om att hålla sig frisk, vässa farten ytterligare och försöka pricka formen till VL.
Jag har kollat lite på föregående år och konstaterar att jag då tränade relativt mycket i januari med bla 24 timmar stakning under Italienveckan vecka 4 och totalt närmare 50 timmar under månaden. Men överraskande lite i februari men endast två pass på över två timmar utöver de fyra seedningsloppen.
Försöker alltid att köra på ganska ambitiöst med seedningslopp/maratonlopp då tävling är den bästa träning och jag behöver utveckla farten och tävlingsmomenten.
Februari 2018 landade på 30 timmar varav 27 timmar var stakning.
Planen är att gå på nått liknande upplägg i år då jag upplevde att jag fick bra utväxling fram mot VL och troligtvis var i mitt livs form 10-14 dagar innan VL på Åkulla Ski Maraton och Tranemo Midnigt Mara. Under Vasaloppet hade jag inte min bästa dag och inte de snabbaste skidorna…

Veckan som varit ahr ineburit följande:
Måndag – MP(morgonpass) maxstyrka 45 min
Tisdag – Stakning på Götarpssjön 2 h med 3×8 min IV
Onsdag – MP maxstyrka 45 min, på kvällen 35 min skate på Hagasjön med Sally, Anna och Elida.
Torsdag – Stakning med Skidelit 2 h
Fredag – MP Skierg hos Eke 5×3 min. Kvällen stakning 1,5 h varav 5×5 min IV med Lapen. Tolalt ägd:(

Johan, Gustav och Viktor - är det ok att träna i så tighta kläder?

Johan, Gustav och Viktor – är det ok att träna i så tighta kläder?

Lördag – som alltid frtt från träning men på kvällen 1,5 h Padel med polarna.
Söndag – Stakning 3,5 h, 50 km.

Totalt: 11,5 h varav 9 h stakning.

Sammanfattningsvis en hygglig vecka med lite mer träning än normalt och ett antal lite längre pass på snö. Planen är att försöka lätta lite på det och köra på med nått mer intervallpass och mera tävlande under februari. Det blir nog minst 4 stycken lopp och först ut är Wadköpingsloppet den 3/2 vilket ingår i den svenska långloppscupen Skistart Ski Challenge.

Nu hoppas vi också på en period där det ges möjlighet att träna på hemmaplan:)
Ps. var spännande men frustrerande att följa Marialonga på distans. Både 2017 och 2018 har var vi ner till Dolomiterna och fick i fönvindarna och solen träna på fantastiska platser som Passo Lavaze, Seiser Alm och Val Di Fiemme. Nu fick vi följa loppet via våra vänner som var på plats och på startlinjen i år hade Gnosjö Daniel, Hansson, Tompa, Ingemar, Henrik och Manne. De stod för stabila insatser!
Även Britta och Petter går ju inte annat än att imponeras av! Såklart väldigt kul att det var många svenskar med i toppen!

 
By |januari 29th, 2019|Övrigt|0 Comments

Snön är här!

Godkväll alla!

Då har ännu en vecka av det nya året passerat januari är snart slut och vi har inte sett snön här i Blekinge.. men när hoppet nästan var borta så kom den! Under gårdagens kväll började det och det snöar än. För er uppe i norr är det kanske inte så jätte mycket snö, men för att vara här nere så har det kommit riktigt mycket. Det har också varit en väldigt kall vecka, så snötillverkningen vid Karlsnäsgården är i full gång. Så pass att man kunde öppna upp ett litet spår under veckan. Jag är glad för det lilla, det är spår iaf. Spåret som de har öppnat är 270 meter åt ena hållet, sendan vänder man och åker 270 meter tillbaka. Så totalt 540 meter tur och retur. När man väl ska vända så sitter inte spåren ihop utan man får “trippa”runt för att koma i spåret som går åt motsatt håll. Det blir mycket pannbensträning. Oavsett om det är långa spår eller ej så är det riktigt kul att de vågar satsa på längdåkningen. Nu är det bara till att hoppas på att kylan håller i sig. Enligt väderprognosen så ser det ut att bli plusgrader, men jag tror inte på det fören de är här. Jag håller tummen för att kommande dagar kan innehålla några timmar till i spåret. Hur många timmar lägger ni i spåret veckorna innan vasan?

Veckans träning.

Måndag:Förmiddag: Löpning 10 km Eftermiddag: stakmaskin 10km

Tisdag: Styrka mage och rygg

Onsdag: Löpning 10 km

Torsdag: Styrka överkropp armar

Fredag: Stakmaskin 5km, löpning 5km

Lördag: Förmiddag: Längdskidor 10km. Eftermiddag: Längdskidor 12km, Löpning 6km

Söndag: stakmaskin 5km och benpass på gymmet

Ha det bra så hörs vi!

IMG_3478

Lycklig när man vakanr en lördagmorgon!

 


 
By |januari 27th, 2019|Övrigt|0 Comments

Äntligen fick vi åka skidor!
Lördag och söndag var -12 mitt på dagen, perfekt!
I lördags fick alla hundar gå med pulka, det ett bra sätt att bygga muskler på hundarna då pulkan väger 70% av deras kroppsvikt. Vi ska köra pulka mer än vanligt nu då Odin och Lupo kanske ska starta SM långa pulka.

69152F8D-444D-446A-9E6D-9D7D056D7E5D
Tora och jag körde varsitt varv och gick sen en lång promenad med hundarna i skogen så de fick springa ordentligt. Doris fick oxå hänga med såklart. Hon pinnade på så gott hon kunde med sin korta ben haha. Trötta och nöjda hundar när vi kom hem.
På söndagen körde vi alla på lina, sen fick de springa lösa oxå så vi fick egen träning. Tora med sin airtrim, masken på, kanonbra om man har känsliga luftrör eller om det är kallt!

C0B54146-7C23-44A0-8D2E-481A6D13B86C
Igår hade vi vilodag då jag hade ett möte med mitt gamla fotbollslag. Jag och mamma tog ut hundarna till skogen på dagen så de fick rasa av sig. -20 så mamma körde bakom mig när jag gick så hundarna kunde få komma in i bilen om de tyckte det blev fööör kallt. Lupo, gammal och vis, ville in rätt snabbt, de andra däremot brydde sig inte mycket, ”bara att springa fortare” tror jag de tänkte.. . Man får tänka åt vissa hundar kalla dagar, och ta på täcken, de förfryser sig lätt annars.

Doris har fått ett lovikatäcke av farmor, superfint och Doris gillar det skarpt. Hon håller sig lättare varm med det på.

7A804F8A-BC3A-41F0-96AF-8DE6C60F4E75

Mamma fotade när jag var ute och gick…ser bra ut, haha.

43414247-DA0E-46C4-B437-0BDCD31E4157
Ikväll ska jag och syrran på gymet, skönt att kunna träna både fys och kondis inne. Hundarna har vila idag, det är som med människor att det krävs vila för att ta till sig all träning.

Framför oss i februari har vi nu SM i Sundsvall, tävling i Umeå (bara Tora för jag spelar FutsalSM då) tävling i björksele, stafett i Skellefteå och i Härnösand…

Ha det gott!

Nedan en film från min pulkastart i lördags.

CCC0B1FF-D9AF-4E64-AE0D-4D5E8588A467

 
By |januari 22nd, 2019|Frölén, Övrigt|0 Comments

Lite skidor iaf!:)

Godkväll alla!

Äntligen så blev det lite längdskidor! I veckan var jag i Skövde och körde ett pass i Billingen på deras spår, inget superkul spår men ett nödvändigt spår för mig. Slingan var på ca 2,4 km. Det var 1,2 km åt ena hållet sen vände man och åkte tillbaka, så det blev några vändor. Tyvärr kunde jag inte ta mig till Billingen fler gånger under veckan pga. jobb.

Positivt är att kylan även har kommit ner till oss i Blekinge, vilket betyder att de har börjat med konstsnö i våra spår här nere. Hoppas framförallt på att de ska få till spåren på Karlsnäsgården. Så jag håller tummarna att kylan håller i sig och att det ska komma lite snö som grädden på moset. Då kan man träna längdskidor på riktigt, vilket hade varit väldigt KUL! Det hade framför allt varit bra med ett par timmar till i spåret innan vasan. Jag och en kompis planerar att åka till Nybro och åka skidor nästa helg. Är det någon som har några erfarenheter av Nybros skidspår? Vi tänkte åka till Nybro för att det är ganska nära där vi bor, men vi är givetvis beredda att åka någon annanstans om det är bättre. Men det gäller att det är angränsande till Blekinge. Har ni där ute något tips?

Veckans träning:

Måndag: Löpning 11km

Tisdag: Förmiddag: Styrka överkropp. Eftermiddag: Längdskidor 21km

Onsdag: Förmiddag: Löpning 11km. Eftermiddag: Stakning 10km

Torsdag: Styrka överkropp

Fredag: Löpning 12km

Lördag: Löpning 10km

Söndag: Cykling MTB 55km

Ha det bra så höres vi nästa vecka!

 

Image-1

 

IMG_2881

 
By |januari 20th, 2019|Övrigt|0 Comments

Äntligen minusgrader

ABDEC0CB-1708-404B-B331-18E7399383BC 93BB3741-3E01-4119-AF2C-EF33B6B13C84Man bor ju på helt fel plats i landet för att älska snö och skidåkning så här års. Det är som det är.

Men äntligen några dagar med minusgrader och marken hårdna. Dock lyser snön fortfarande med sin frånvaro men vem vet. Snart är det slutet av januari och då bör den komma även till Götaland.

Hade vi haft snö och spårtillgång så hade det också blivit betydligt mer skidåkning. Nu jag jag snittat ett träningspass per vecka för det är ju ändå drygt 4 mil till Tranemo och den närmaste konstsnöanläggningen för oss. Där är alltid hög klass på preparering! Brukar försöka åka dit på Torsdagar och köra ett litet längre pass. I torsdags blev det att fara dit med Björne och Daniel och vi körde 2 timmar stakning. Körde hårt i 45 minuter och sedan tre stycken ännu hårdare 8 minutersintervaller. Kändes bra. I övrigt endast styrka i inledningen av veckan och ett bonusstyrkepass med Limpan fredag morgon. Planen var att släppa upp något på träningen inför några viktiga seedningslopp som väntar. Jag ger inte upp tanken på att avancera upp till elitledet även om det är några minuter dit och känns brutalt tufft att klara.

 

Idag var det Stråkenloppet i Mullsjö. Ett av de lopp som vi vanligtvis brukar köra då det ligger väl till geografiskt endast 8 mil hemifrån men de två senaste säsongerna har vi varit i Italien och kört  Marcialonga. Idag var vi tillbaka och årets lopp gick på en fyrakilometerssträcka uppe på deras elljusspår. Runt 500 startande, en kall natt med fasta snabba spår och solsken. Hade tyvärr inte dagen och kom efter i starten, fick byta stavar två gånger och hade svårt för de isiga utförslöporna. Fick dock in känslan senare delen och avslutade starkt. Tar dagen som ett bra träningspass och genomkörare och får tacka för den eminenta drickalangningen av Hanna, Eva och Elias.

 
By |januari 20th, 2019|Övrigt|0 Comments

Kallt…

Kylan har tydligen kommit för att stanna! Det har varit kring -20 flera kvällar på raken så vi har tagit korta turer i skogen så hundarna fått röra sig litegrann iaf. Jag och Kajsa har tränat inomhus…önskar att vi hade en treadmill till hundarna när det är så hör kallt ute. De blir lätt lite jobbiga då de inte får den motion de är vana vid. 

Vi har inte åkt skidor en meter än denna vecka så jag hoppas att det ska funka idag och imorgon. Planen idag är att träna hundarna både med och utan pulka.

Löpband, crosstrainer och gym har fått vara i fokus dessa kalla dagar istället. Kajsa spelar futsal så hon har sina träningar med laget oxå. Igår spelade hennes lag DM-final och vann med 4-3 mot Myckle IF så nu ör de bäst i Västerbotten!! Grattis Kajsa!

Jag och Kajsa har anmält oss till SM lina, jag kommer som det ser ut nu att köra Louie och Kajsa kör Izak. Grabbarna Odin och Lupo kommer troligtvis få gå SM långa pulka i Gafsele i mars, så bara kylan släpper ska vi fortsätta med pulkaträningen. Sen är resten av SM i Boden, förmodligen kommer vi köra pulka men inte combined, men vi har inte bestämt 100% hur vi ska göra än. Vi kommer hinna med en tävling i Tvärålund och en i Björksele innan dess. Förhoppningsvis några tidsträningar oxå så vi hinner träna lite mer på pulka i tävlingslika sammanhang. Klockan är nu strax 9 så dax att starta lördagen, hoppas kylan släppt sitt grepp nu, ha en härlig helg! 

/Tora

 
By |januari 19th, 2019|Övrigt|0 Comments

Skistart Marathon

Tävling för andra helgen av andra möjliga 2019 och vi är igång på allvar med den intensiva perioden fram mot Vasaloppet. Efter Craft Ski Marathon i Grönklitt den 6/1 så åkte vi hem för att jobba en vecka och efter en ganska tuff träningsperiod under jul och nyår så blev det en vecka med lite lättare träning.

Måndag – Vila
Tisdag – Morgonpass på gymmet efter 3 veckors juluppehåll. Maxstyrka Knäböj-Bänkpress-Chins 5×5 st.
Onsdag – Morgonpass med Viktor och Skierg 10×2 minuter. PM5 M10x5-5-6-7-8-9.
Torsdag – Skidor på Hagatorpet Tranemo. 3 h stak med impulser i backarna mellen 1-2,25 h.
Fredag – Vila
Lördag – Kvällspass med skidtester och 45 minuter lugn åkning i Långberget.
Söndag – Skistart Marathon – 2:a deltävlingen i den svenska långloppscupen Skistart Ski Challenge på Långberget, Värmland.

Om helgen:
Jag och Sara satte oss i bilen Lördag morgon for mot Värmland. Efter en stund så slog vi på på sändningen från Visma Ski Classics och det tuffa loppet i Seefeld. Ett grymt spännande lopp och extra kul att damerna startade 1:15 före herrernas vilket genererade att producenterna sände stora delar av damernas där det var en rafflande duell mellan Britta och Astrid och några avgörande ryck av Britta som redan är legendariska. Vi följer Skia Classics engagerat och i synnerhet vårt favoritteam Lager 157 SKITEAM.
I herrarnas så var det återigen en tävling som dominerades av BN Bank med en skrämmande snabb Petter Eliassen som är tillbaka med besked efter ett års uppehåll från tävlandet. Beundransvärt.

Vi anlände Långberget på eftermiddagen och började med att testa lite skidor. Både jag och Sara var spända på att se vad våra nya stakskidor från Fischer med kallslip skulle prestera.
Som väntat och som vi hoppats på så var det dessa två par som gick bäst. ( Fischer Speedmax DP ).
Vi körde ett varv på den fina 10,5 kilometersslingan och kunde konstatera att förhållandena för Söndagen skulle bli näst intill optimala. Del så gillar vi den lagom kuperade banan med sina fina motslakor och stakpartier samt att det var gott om snö och fina spår och stavfäste. Runt -8 grader.

Jag gjorde iordning det sista på skidorna. Hade sedan hemma lagt en Vauthi grafit i botten som jag toppade med Swix HF6 och pulver FC7.
GNOSJÖRILL 1 mm lätt tryckande från häl och bakåt. (Mer om denna spännande egentillverkade rill i ett senare inlägg. Den är beprövad av yrkesmän och landslagsåkare med fantastiska resultat).
På kvällen pös vi ner till Branäs där vi bokat bord på den mysiga restaurangen Spishyllan och där laddade vi på med kolhydrater i form av deras stenungnsbakde pizzor. En lammet och en Grisen.

Lammet

Lammet

Dominans av blåklädda OK Stigen, Värnamo innan start.

Dominans av blåklädda OK Stigen, Värnamo innan start.

Söndagmorgon och efter borsning av skidorna, frukost på det enkla wärdhuset där vi bodde och på med nummerlappen innan avfärd mot tävlingsarenan. Testade aldrig skidorna då vi inte hade vallat upp några andra alternativ och tog oss en lugn 45 minuterstur på banan med några korta ryck mot slutet.
Vi var några lokala Gnosjöregionen åkare som samlades under tallen och taggade igång varandra innan vi knäpte på skidorna och drog åt remmarna.

Starten gick och jag kom iväg hyfsat men inte tillräckligt med den första backen. Tack o lov ordnade det upp sig då det lättade med åkare och jag kryssade mig fram några positiner ganska omgående. Efter cirka två kilometer skymtade jag nummer 12, min starka vän Hjemlåker som var lok åt 2 till åkare och efter en stund kom jag ikapp dessa vilket kändes väldigt bra då jag kände igen dem som starka kapacitetsåkare. Gick på ganska hårt och kom ifatt ytterligare en grupp om 3 man i de sista backarna innan myren. Fortsatte att staka på, kände mig pigg och ganska snart så bestämde jag och min vän Simon att hjälpas åt att hålla fart. Ett framgångsrikt samarbete som varade nästan hela vägen till mål.
Jag kände mig pigg trots att mitt vätskebälte med slang frös redan på första varvet och jag fick värska först efter 21 kilometer så svarade kroppen fint denna dag. Dessutom skidor med bra surf och på 4 varvet fick jag en liten lucka ner till 4-mannaklungan som vi haft i rygg hela loppet. När det var 3 kilometer kvar så kom han och det var inte helt oväntat Hjelmåker som fått upp ångan. Det surtvarvet var inte att leka med och jag bet mig fast i hans enorma ryggtavla in i mål.
14:e plats, 2:04 timmar och runt 12 minuter efter segrande Jimmy på detta relativt tröga före. Grattis också till Hjelmåker på 13:e plats och segrare i H40 där han gör debut i vinter. Simon på 15:e plats strax efter mig och därmed en bra måttstock på mitt resultat då han var 104 i Vasaloppet, inte var långt efter Mackan o Markus i Värnamorullen och inte för intet kallas “Maskinen”.
J Lind, bröt tyvärr staven på sämsta tänkbara stället men krigade på och spurtade om broderna Gustav och in på stabila placeringar och tider.

IsakHjelmåker

Prisutdelninglångberget

Sammanfattningsvis ett kul lopp och det är en fantastisk känsla när man har dagen och skidorna!
Kan vara ett av mina bästa seedningslopp och jo tillsammans med Tranemoloppet 2018 så värderar jag detta resultat till mitt bästa.
Visst blir det tufft att nå elitledet men vi kämpar för det!!

Sara hade också skidorna som gick grymt bra och hon presterade starkt vilket reulterade i en 5:e plats.
Man vill ju alltid mer men det är ett steg i rätt rikttning och bitarna börjar falla på plats.

Snabbdusch, i med allt i takboxen och tillsammans med familjen Lind/Nilsson rullade vi söderut och firade våra prestationer med en graciös skrovmåltid på Sibylla.

Nu får vi se hur vi lägger upp veckan som kommer men inte omöjilgt att det blir tävlande redan till helgen som kommer och då Stråkenloppet i Mullsjö. Äntligen ett lopp på “hemmaplan” endast 1 timma bort:)

 

 

 

 
By |januari 15th, 2019|Övrigt|0 Comments

När kommer snön!?

Godkväll, hoppas alla har haft en bra vecka!

Nu är vi inne i andra veckan på det nya året och försäsongen inför årets alla tävlingar är i full gång! Dock så börjar jag känna mig lite stressad inför Vasaloppet, eftersom det här nere i södra Sverige är helt tomt på snö och inga minusgrader för konstsnö heller. Så skidåkningsträningen uteblir tyvärr. Men jag har förhoppningar inför den kommande vecka! Då jag jobbar i skaraborgsområdet så finns det goda möjligheter att åka i Billingen i Skövde, vilket känns lite positivt. Jag har preppat skidorna med glidvalla och är redo för att ge mig ut i spåren! Är det någon som har någon erfarenhet av att åka skidor i Skövde?

Jag har under veckan satt lite mål angående min löpning och cykling. Jag använder mig då utav STRAVA appen, där kan jag på ett enkelt sätt kolla hur långt jag sprang och cyklade förra året samt sätta upp nya mål för kommande år. För att jag ska uppnå mina mål så kan jag i STRAVA lägga upp en plan på hur mycket jag måste springa och cykla för att under 2019 prestera bättre än föregående år. Att sätta upp höga mål får mig att vilja prestera ännu bättre och träna hårdare, andra kanske bara blir stressade, men vad vet jag. Använder ni er utav några appar för eran träning?

Veckans träning:

Måndag: Förmiddag, Stakning 5km Rodd 5km. Eftermiddag mag och rygg styrketräning

Tisdag: Löpning 10km

Onsdag: Löpning 14km

Torsdag: Vilodag

Fredag: Löpning 14km

Lördag: Löpning 10km

Söndag: Förmiddag, MTB cykling 60km. Kväll benpass på gymmet

IMG_3453

IMG_3452

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en bra kväll så höres vi nästa vecka!

/Sebastian

 
By |januari 13th, 2019|Övrigt|0 Comments

Totalfiasko i Åre

Hej och gott nytt år alla!

I mitt förra blogg inlägg berättade jag lite om 2019 år utmaningar, som bestod utav en svenskklassiker och vasatripplen mm. Det som  jag själv tyckte jag behövde träna mer på var ju såklart längdskidåkningen. Eftersom jag på tre Vasalopp har åkt mer mil i Vasaloppsspåret än vad jag har fått ihop i träningsmil totalt i mitt liv. Jag och en kompis hade bestämt oss för att åka upp till åre och träna cirka 7 längdpass på 5 dagar. När vi bokade resan hade vi förväntningar om att det skulle vara kallt och kanske lite snö. Men att det skulle vara bra träningsmöjligheter iaf. Samt att vi skulle få prova våra nya skidor. Jag skulle testa mina ny Salomon S-Lab och han sina nya Madshus Redline Classic (länk se längstner). Men verkligheten blev något helt annat, det var lite snö och plussgrader med regn. Jag bestämde mig ganska tidigt att jag inte skulle testa mina nya skidor, eftersom spåren blev förstörda av regnet och man på vissa ställen kunde se både stenar och jord. Resan blev ganska misslyckad och vi bestämde oss för att åka hem igen. Totalt på tre stycken pass kom jag upp i 45 km.  Jag hade hoppats på det 4 dubbla!

Resan hem var det mycket ångest i bilen, resan på 12 h kändes som 24 h. Och det första jag gjorde när jag kom hem var att sticka ut och springa 11km bara för att rensa skallen lite.

Första veckan på året blev inte alls en bra träningsvecka.

45km längdskidor, 27 km löpning och 80 km mtb cykling. Nu hoppas vi på bättre framöver!

A9D83ED5-EFE9-4B52-9161-8FAD8170E92C033DA212-6EC0-4568-AF69-F64FF3D3C4EA

Ha det bra så ses vi!

 

 
By |januari 6th, 2019|Övrigt|0 Comments

Tävlingspremiär

Första veckan för året och första tävlingen är avklarad.

Startposition i rad 8 i led 1. Tufft.

Startposition i rad 8 av typ 12 spår i bredd i led 1. Trångt.

Veckan inleddes med nyårsfirande i Grönklitt med nyårssupé tillsammans med goa vänner. På nyårsdagen tog vi lite sovmorgon och var inte ut i spåret förrän halvtio-tiden och det var en fin dag denna första dag av året 2019! Minusgrader, sol och vindstilla och en långpass på 3 h med ett antal intervaller mitt i passet. Stakning 2 respektive 3 minuter med 2 minuters vila upprepades 5 gånger. Inte riktigt den utväxling som jag önskat men troligtvis inte helt märkligt då det varit en vecka med närmare 40 mil skidåkning och många timmar stakning då allt blev på blanka skidor. Vi hade planerar att inta den första lunchen för året ute i det goa vädret men plötsligt började det blåsa upp, kraftigt och vi placerade istället muurikkan över den öppna spisen i stugan och stekte till några hamburgare och resterna av fläskfilén. Smidigt och gott. Trotsade stormen och gav oss ut på skejtskidorna en timma med pannlampa på seneftermiddag. På onsdagen sydde vi ihop en bra träningsvecka med att avsluta med 4 timmars stakning innan hemfärd till Småland. En mycket bra träningsvecka och vi var nu värda några träningsfria dagar. Träning bryter ner och vila bygger ju upp som den gamla sa.

Jag hade planer att bli hemma resten av veckan för att göra lite nytta i skogen men natten till lördag kom jag på andra tankar och beslutade mig för att hänga med Sara o Henrik, jag menar det gick ju ändå en bil upp till Grönklitt och suget efter att köra säsongspremiären i den svenska långloppscupen SKISTART SKI CHALLENGE och loppet Craft Ski Marathon. Anlände Orsa på Lördag eftermiddagen för lite skidtester, mestadels åt Henrik och intressanta resultat från hans nyslipade skidpark. Jag hade med mig mitt nyslipade favoritpar Fischer Speedmax 902 och de gick bättre än på länge.

Henrik vallade med Briko och Skigo, en s.k Marcialongavallning och själv körde jag för en gångs skull med Swix.

Henrik vallade med Briko och Skigo, en s.k Marcialongavallning och själv körde jag för en gångs skull med Swix.

Pizza och vallning på lördagskvällen innan det blev Söndag morgon och tävlingsstart närmade sig. Ingen lysande position startposition och jag var långt efter i de första backarna men jobbade mig in i loppet och upp i resultatlistan. 2 varv på en överraskande fin slinga trots mildvädret och favoritpartiet var den del utav banan som vi våndades mest inför. Skogspartiet på ”tian” och de kuperade delarna in på elljusspåret. Efter ett varv låg jag endast 71:a och jag lände på mig att jag fått en dålig start. Hade kunnat gå med starkare åkare men med detta faktum så är jag ändå nöjd över min insats. Gjorde mycket dragjobb och kom ifatt några mindre klungor och i de sista backarna gick jag dessutom loss från en stor grupp och gled in i mål som nummer 51. Man är ju aldrig nöjd och jag har några åkare jag vet jag ska vars lite tightare på men samtidigt en bra genomkörare och gott att få tävla och få upp farten några grader.

Sara går för stakning i den sista backen där det är betydligt brantare än vad bilden säger.

Sara går för stakning i den sista backen där det är betydligt brantare än vad bilden säger.

För övrigt stabila insatser från Gnosjö FK åkarna och Sara blev 8a av Elittjejerna. Henrik 19e av Herrelit och junioren Johan visade att han tagit ett rejält kliv till denna vinter och körde in på 2:09

Två taggade GFKare innan start.

Två taggade GFKare innan start. Snabba glasögon från Bliz.

Nu blir det Långberget och Skistart Marathon kommande helg. Ladda!!

 
By |januari 6th, 2019|Övrigt|0 Comments