0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

Årets första sjukdomsvecka

Då kom den, som ett brev på posten.. Årets första sjukdomsvecka. Väldigt oväntat, tråkigt, men bra tajmning ändå. Var inte särskilt sliten efter VM, men antagligen fick jag någon skit i mig på flyget hem.

Körde trösklar i baggbobacken i onsdags, som gick riktigt bra. Senare på kvällen började jag känna att det var något på gång. Visst hade jag rätt. Torsdag morgon hade jag riktigt tjock hals, sen bröt förkylningen ut. Så har bara legat i sängen, kollar serier och tagit det riktigt lugnt. Känner ingen mening att stressa igång träningen heller.

Det var längesen jag var såhär förkyld. Men redan nu har det börjat gå över. Så förhoppningsvis är jag igång redan nästa vecka med träningen igen.

Hoppas då på ett roligare blogginlägg!

781A5FAC-8472-43B9-837B-22D06EA90BCF

// Pontus

 
By |augusti 18th, 2019|Övrigt|0 Comments

Redan skolstart?!

Sista veckan innan skolan startar!
Jag ska börja på en helt ny skola som heter Maja Beskow och gå NIU Fotboll Natur. Det känns såå kul!

Jag spelar redan nu med de flesta tjejer som ska starta NIU och har spelat med de som ska börja åk2 sen i mars, så inom fotbollen blir det inte så många nya ansikten.

Skolan blir helt ny för alla, den är precis klar och ser fantastisk fin ut.

Det kommer vara nära till fotbollsplanen på Umeå Arena och gym finns i skolan, snacka om lyx!!
Jag kommer ha fotbollspass på skolan, spela med mitt lag efter skolan och träna skidåkning m hundarna när snön kommer. Det kommer att bli väldigt mycket så det får bli en noggrann planering vecka för vecka.
Laget är anmält till till futsal DM oxå och målet är att gå vidare till SM-spel. Den förening jag spelar i nu är elitinriktad och laget heter Umeå IK f17 Elit, vi ligger högst upp i serietabellen med +62 i målskillnad, det känns kul!

6411DED8-31B2-40B4-9F67-CDCC1B3C19A0

 

Då jag tränar så mycket med fotbollen så är det bara kondition och teknik jag behöver träna på till tävlingarna med hundarna. Jag cyklar nu och åker skidor på vintern. För att få ett samspel som fungerar perfekt måste man träna ihop så hunden och föraren blir ett och förstår minsta vink. Sakta, höger, vänster, öka, gå på, stanna osv, alla har kommandon som hunden ska lyssna på. Det ska vara kul, så hunden blir alltid omklappad som den är världsbäst efter varje pass, hunden gör det för kärleken till att springa men oxå för att vara lojal mot sin förare. I ett bra team som har bra kontakt så kan hunden lyfta sig lite extra för sin förare och tvärtom…ett team där förare och hund inte matchar så kan det bli lite hur som helst. Det går ju aldrig att tvinga en hund att springa…

6A4BF338-DF22-44DD-BBE9-4C42564F55B71F4C7B4C-2384-4D41-AA12-75FCCB0B3C1A

 

Nu är det spännande! Mamma kom just hem med ett stort paket från skistart, visar nästa vecka vad jag och Tora fått.

Hej så länge!

 
By |augusti 17th, 2019|Frölén, Övrigt|0 Comments

Värnamorullen 30 km

Då har man tävlat på rullskidor igen. Var ett års sedan det hände senast. Så som nu så var det Värnamorullen som hägrade.

Igår kväll samlades stora folkskaror uppe i Alandsryd, strax väster om Värnamo för att tävla, supporta och arrangera Värnamorullen.
Jag och Viktor kom iväg från Gnosjö kring kvart i fem så det blev relativt brått då vi rullade in på parkeringen. Nummerlapp och låneskidor från Skigo hämtades ut. Allt för att H21 klassen skulle vara så rättvis som möjligt.
På med de röda pjäxorna och en kort uppvärmning innan det var dags att saxa sig fram mellan allt trevligt folk för att erhålla en okey startposition.
5,4,3,2,1 KÖR. Starten gick och tack och lov inte i den grymma fart som jag hade väntat mig. Är alltid några incidenter när flera hundra rullskidåkare ska samsas om två, tre led och visst rök det någon stav och skida hit och dit men jag klarade mig. Efter den relativt snälla körningen de första kilometrarna försökte jag leta mig framåt något för att vara med när det väntades gå undan upp i de första motslakorna.
Tyvärr hann jag inte tillräckligt långt fram då tåget gick och första och andra klungan kom loss något. Körde på och ganska snart bildade vi en grupp om 6-7 personer. Efter 10 kilometer och varvning hade vi endast 50-150 meter fram till andraklungan men tyvärr lyckades vi inte få till någon vidare teamkörning. Jag kände mig stark på andra varvet, 10-20 kilometer och försökte vara med och dra vår klunga en hel del.
Det är vansinnigt svårt att gå ifrån och när vi gick ut på tredje varvet började man ana att de var just dessa placeringar man körde om. Trots det var körde jag lite onödigt offensivt då jag trodde att det var min chans till en så bra placering som möjligt. Hade inte tillräckligt med kraft att göra något och då det är runt 2 kilometer svagt utför innan målgång så var det bara att ha tro på att kunna göra något bra. Tyvärr hade jag inte krafter och kunskap att hänga med de rappa åkarna in mot mål och var sist under portalen av dessa 7 åkare. Lite frustrerad men så är det.
Hur som helst ett grymt arrangemang och mycket trevligt att träffa alla skidnördar igen. Det är ju trots allt närmare ett halvårsedan det var vasaloppet och det är kul att komma samman igen.

Summerar en tävling som var grymt givande på många sätt. Man vill ju alltid mer men kan ändå vara hyfsad nöjd med mitt resultat.
Kände mig pigg och stark fram till att det var dags för att spurta. Där har jag inte det fart som krävs och det är något som jag ska jobba på.
Som sagt ett grymt arrangemang men en fantastisk bana och profil. Låneskidorna gick fint och jag hade utrustning som funkade bra. Har den senaste tiden använt mig av mina Exel Ultra stavar med Rextrugor vilket fungerar klockrent. Dock är handremmar från Swix eller Madshus ett måste.

Körde med egen vätska i form av ett Salomonbälte. Krävs inte särskilt mycket energiintag på 1 timma och 9 minuter men ändå gott att ha något.
Kul med ett starkt startfält i spets av Oscar Persson, Bore som vann följt av hemmasonen Simon Magnusson OK Stigen på en stark 2a plats och Markus Jönsson, Tranemo på 3e plats.

För prel.resultat se:

https://idrottonline.se/ApladalensLoparklubb-Friidrott/globalassets/apladalens-loparklubb—friidrott-varnamorullen/dokument/resultat-varnamorullen-2019-08-13_officell-1.pdf

Ett starkt gäng ifrån Gnosjö FK

Ett starkt gäng ifrån Gnosjö FK

Isak Nilsson och Johan "fysfenomenet" Lind

Isak Nilsson och Johan “fysfenomenet” Lind

Tack Värnamo.
Vi får se hur länge det dröjer till nästa tävling. Alliansloppet är inget för mig men kanske nått annat under hösten.

 
By |augusti 14th, 2019|Övrigt|0 Comments

Rullskidor med impulser för snart ska det tävlas

Första arbetsveckan efter semestern är snart avklarad och som alltid är man rätt kvickt inne i rutinerna igen. Idag vaknade jag utan någon hjälp klockan 0507 och bestämde mig för att med detsamma stiga upp för att hitta på något.
Efter att ha bryggt en kopp kaffe och kollat till hönsen så gick jag ner till gymmet.
Hade inget direkt plan och mjukstartade ”gymhösten” med lite cirkelövningar såsom bänkpress, brutalpress, dips, chins och knäböj. Körde ytterligare några lyft på bänken med 3×6 65 kg och 1 minut planka i vilan.
Gott att få in närmare 30 minuter i Arvids gym och gott att få nyttja skivstången som inhandlades i början av sommaren.
Tog sedan och ställde mig på rullskidorna för att genom några extra bananer stakade jag  mig till jobbet. Ljust, ljummet och en fin morgon.
Man få ta tillvara på de här närmaste veckorna för solen går ner tidigare för varje dag vilket känns lite tungt just nu men man brukar anpassa sig.
Veckan har också givit ett bra stakpass på rullskidbanan då jag i tisdags kväll var upp till Töllstorp. Inspirerad av min kollega Elias så körde jag intervaller och 5xvarvet på 2-kilometersslingan.
Skidorna stod det 2/4 på vilket betyder 2or fram och 4or bak. Anledningen till att dessa finns i parken är att Elpex (alltid bra priser hos Skistart.se) hade slut på alla 3or under stora delar av förra året och därför gjorde man denna mix. Jag påstår att motståndet blir strax större än för 3or men samtidigt tydligt mer lättrullade än 4orna så det är ett mycket uppskattat motstånd och detta par är väl använt.
Intervallerna gick på 5:35 – 5:28 – 5:21 – 5:15 – 5:09 – 5:05. Det torkade upp på banan vilket genererade något snabbare underlag.

Vår allas Sven S som ständigt gör att vår rullskidbana håller en hög nivå ren från kvistar och skit.

Vår allas Sven S som ständigt gör att vår rullskidbana håller en hög nivå ren från kvistar och skit.

Efter en tid med begränsad rullskidåkning var det faktiskt överraskande men grymt gott att få upp lite fart med bra känsla i trycket.
Idag ska det stakas med impulser 1,5 timmar ihop med några junisar från skidelit. Jag tar antagligen 2orna för att få upp farten och vänja kroppen vid det. Lär väl hur som helt bli ägd vid spurtpriserna vid orsskyltarna men hur som helst så behöver jag bygga lite fart för på Tisdag är det dags för första rullskidtävlingen på ett år. Värnamorullen 30 kilometer vilket lär bli spännande.
Det väntas ett starkt startfält med säkert närmare 10 stycken topp 100-åkare från Vasaloppet. Riktigt kul att arrangörerna med Patrik P i spetsen gör detta för tredje året och har lyckats bygga upp denna tävling till denna höga nivå. 3 varv på en kuperad och trevlig liten 10-kilometersslinga kring Alandsryd.
Det är inte för sent att anmäla dig så kom igen och gör det nu!

Enligt erfarenhet så trots att jag totalt sett tränat väldigt exakt i mängd och upplägg som föregående år så brukar jag ha det tufft i rullskidstester och tävlingar så här pass tidigt på säsongen. Inte ovanligt att jag på rull blir slagen av skidåkare som inte är bland de 500 bästa i vasaloppet och jag har ju ändå många års erfarenhet av rullskidor.
Vet inte varför jag inte får upp farten men tror det beror på att jag inte har den motorn som krävs för att hålla en hög frekvent intensitet och fart.
Min plan är att fokusera på lite mer löpning och bygga upp ett bättre syreupptag och kondition för att dra nytta av detta framöver.

Vi får se hur det går på Tisdag. Ses i Värnamo!

Onsdag morgon och cykel till jobbet med en extraböj runt Sjöarp för att kolla till kossorna.

Onsdag morgon och cykel till jobbet med en extraböj runt Sjöarp för att kolla till kossorna.

Tidig morgno i hagen.

Tidig morgon i hagen.

En bild ifrån v31s "Veckans Skiergpass" som Lager 157 Skiteam delade.

En bild ifrån v31s “Veckans Skiergpass” som Lager 157 Skiteam delade.

 
By |augusti 9th, 2019|Övrigt|0 Comments

Snart Cykelvasan!

Hejsan alla!

Allt bra med er? Har ni haft en bra semester eller har ni fortfarande semester? För mig så börjar semestern ta slut och jag avslutar semestern med att vara i lindvallen för att cykla Cykelvasan 90. Är det några av er som ska cykla Vasan? Jag cyklade vasan förra året för första gången och tyckte att det var så grymt kul, så kände direkt efteråt att jag ville göra om det för att göra en snabbare tid. Förra året så cyklade jag på en av heldämpad cykel med 27.5 ” däck. Det var en mycket fin cykel, men av någon anledning så hoppade kedjan tre (3) gånger, så fick stanna och lägga på den varje gång så tappade en hel tid på att hålla på så. Inför årets Vasa har jag bytt cykel till en till en Hardtail cykel på 29″, jag har också inför loppet bytt till en ny kedja för att minimera risken att kedjan ska hoppa av under loppet.

Uppladningen inför vasan då? Som alltid så har man hoppats att man skulle ha tränat mer men av olika anledningar så hinner man aldrig så mycket som man vill, jag har iaf kört några mer mil än förra året på cykeln. Men dem sista veckorna nu innan loppet så har jag haft en hel del andra saker som tagit upp tiden och att jag har prioriterat bort cyklingen lite på grund utav golf och andra sommar aktiviteter. Dem senaste helgerna och veckorna har bestått utav Bröllop, golf, volleybollturnering, fönstermålning, stenläggning och Ikea besök och massa mer saker.

Nu går det inte att fundera mer utan imorgon är det bara att köra och göra sitt bästa.

58541816056__92956D51-B39D-4837-B572-288C332C1BF8 IMG_3892

 
By |augusti 9th, 2019|Övrigt|0 Comments

Veckans skiergpass

Ja men då var man snart inne i rutinerna igen. Jobb, träning och några fler åtaganden som väntar under hösten.
Visst intalar man säg att det ska blir skönt men jag skulle inte haft nått emot semester en vecka eller två till!
Sedan vi i Torsdags kom hem ifrån Norge så har det blivit några dagar med ett antal bra träningspass. Och lite annat också…

Man är ju inte 20 längre och efter en dryg halvdag med denna maskin så har jag fortfarande ryggbesvär

Man är ju inte 20 längre och efter 110 meter häck med denna maskin så har jag fortfarande ryggbesvär i ländryggen. Ingen bra kombination efter 2 dagars bilresande…

Ljuvliga hagasjön där det uppskattningsvis kvällsbadats 95 % av alla sommardagar på hemmaplan sedan den 1a juni.

Ljuvliga hagasjön där det uppskattningsvis kvällsbadats 95 % av alla sommardagar i år.

I Fredags körde jag första rullskidpasset på 10 dagar men var ganska snäll mot mig själv. Tänker att jag ska köra Värnamorullen den 13 augusti vilket är väldigt snart!
Ett lopp jag vill göra reklam för och jag vet att det kommer ett antal elitåkare från Vasaloppets topp 100-lista samt en del vassa juniorer och motionärer till start.
Plockade därför fram mina Elpex 610 (spana in årets modell) med de rosa PU-hjulen (såkart inhandlade från Skistart) och gav mig ut i 1,5 timmar där jag la in 15 stycken fartimpulser på 25 stavtag. Kändes nyttigt att få till.
Måste slå ett slag för det gamla men grymt tåliga Salomon vätskebältet som hängre med i ur och skur. Finns nog inget bättre än detta Salomon Active.

In med grejerna i bilen efter avslutat rullpass.

In med grejerna i bilen efter avslutat rullpass.

I lördags, innan vi skulle in på Tapas och Bio i Värnamo så ställde jag mig en halvtimma på löpbandet. Inte heller det var igår och det var skönt att få slita lite.

Badsugen efter 30 minuter på bandet

Badsugen efter 30 minuter på bandet.

 

10 st löpimpulser på 20 sekunder där jag pressade mig själv i 4 graders lutning och 18 km/h. Mer löpband i höst!
Avslutade sedan veckan med att på söndagmorgonen, innan frullen hänga på Sara på hennes schemalagda träningspass. Varför gör jag inte det oftare!?
Sara tar hjälp av Lager 157 Skiteam och deras ProTraning med Anton Järnberg vid rodret och hon uppskattar verkligen deras upplägg.
Nu var det dags för löpintervaller och 3×10 minuter tröskel stod på schemat. Efter drygt 15 minuters uppvärming var vi framme på Saras favoritsträcka, en öde men ändå relativt fin grusväg som är lite svagt böljande, drygt 3 kilometer lång och perfekt för att springa intervaller på.
Första intervallen var trög men jag kom som vanligt igång bättre på den andra och tredje. 2,5 minuters vila vilket gör att du inte riktigt kommer ner i puls men det är också tanken. Dessa intervaller ska springas i tröskelfart vilket innebär runt tävlingsfart eller strax där över. Är grymt givande både för att lära sig att driva på och hålla fart men också för syreupptaget.
Snittfart 4:21 – 4:15 – 4:11. Jag har lite att jobba på…

Stängde sedan veckan med att köra lite Skierg för första gången sedan Vasaloppet.
Min vän Alle ringde under förmiddagen och behövde hjälp med att reparera sin skierg. Inga krångligheter och han tog med sig maskinen och sonen Charlie till vår verkstad i Hyltan och vi fick ordning på den.
Tack vara lite allt möjligt tugg där vi behandlade vår vardag och såklart även lite träningssnack som förde samtalet in på vårt favoritteam Lager 157 Skiteam och deras ”Veckans Skiergpass”.

Service av Alles maskin

Service av Alles maskin

Grymt bra grej att de varje vecka delar ett inspirerande pass att köra på maskinen.
Denna gång ett intervallpass med stegrande intensitet.
3000 meter A1 tempo följt av 2000 meter i A2, 1000 meter i A1 och sedan 100 meter i Max. Kort vila endast kring 20 sekunder imellan dragen och jag upprepade detta 1 gång. Totalt kring 60 minuter och ett riktigt tufft och givande pass.
Se till att spana in och följ Lager 157 Skiteam på Instagram så kan du också ta det av detta!
IMG_1177(1)

En bra avslutning på semestern och som sagt, “nu ska det bli rätt gått att komma in i rutinerna igen”.

 
By |augusti 5th, 2019|Övrigt|0 Comments

RT goes Norway

Nu sitter vi här i bussen och lyssnar på Daniel Adams Ray medan Jacke styr oss mot Rausta där det kanske finns ett fik?

Det har varit några riktigt soliga och varma dagar både vad gäller väder och kompisklimatet som vi ägnat ihop huvudsakligen på den norska västkusten.
Här är vi igen då vi har insett att det är svårt att få nog av Norge. Naturen bjuder på allt från höga berg, mäktiga fjordar och dessa dagar dessutom enormt vackert väder! För varmt faktiskt.
När vi var på plats i Bergen i fredags så var det tydligen den varmaste dagen som är uppmätt där genom åren. 34,3 grader typ!
Detta resulterade i att vi efter att ha planerat vandring istället hyrde några kajaker och spenderade dagen på havet. Vi fick inte så mycket skärgård som förväntat då det är relativt stora inlopp och vattenytor men häftigt att få paddla kring hamnen och vi la till för glass och kaffe vid Bryggan innan vi gick vidare till Sandvik där vi lagade vår medhavda mat Visst är det prima med pastapesto tillagad på ett enkelt primuskök. I rätt miljö smakar det mesta gott!
En skön dag på svallvågorna och vi reggade runt 3 timmar effektiv paddeltid.

Sara i taget

Sara i taget

Glass och spex i hamnen

Glass och spex i hamnen

På söndagen trotsade vi varmen, gav oss av vid 7-tiden och gjorde en vandring upp och ut till Trolltunga. En fantastisk plats även om det var en och annan turist att trängas med. Helt tokigt och bara sedan vi var där senast 2016 så hade de byggt ut och förstärkt lederna och infört en dagsavgift på 500 kr bara för att parkera bilen. Instagram med flera sociala medier har tydligen genererat en boom vad gäller antalet besökare hit vilket norrmännen inte är sena på att nyttja.
Alldeles tokigt med över en timmas kö för att få gå ut på tungan vilket gjorde att vissa av oss som har bilden sedan tidigare spenderade tiden kring matlagningen istället.
Trötta på allt folk så vandrade vi de 14 kilometerana tillbaka över en lite mer hardcore led och gick upp på fjällryggen för att få fritt spelutrymme. En trevig men svettig tur som avslutades med ett uppfriskande bad.
Resterande del av resan fick via Haugesund-Stavanger-Lysebotn och bland annat ett besök på ytterligare en turistfälla, Predikstolen. En läcker plats med vidunderlig utsikt över Lysefjorden!

Lapen på en stor sten

Lapen på en stor sten

Predikstolen från ovan

Predikstolen från ovan

Marilyns far sägs kunna vara ifrån Haugesund.

Marilyns far sägs kunna vara ifrån Haugesund.

Där nere har ni tungan

Där nere har ni tungan

Varför större tält än nödvändigt?

Varför större tält än nödvändigt?

La in nån impuls här och där i vandringarna men annars en vecka helt utan träning. Otroligt men samtidigt ganska skönt. Vi var aktiva, hade det kul och när man gör saker i grupp samt ska förflytta sig mil i bil i Norge tar det tid. Klockan blir lätt 2141 på kvällen innan man hittar en tillräckligt schyst lägerplats och då vill ha upp tält och laga mat.
Tack RT för en härlig vecka och hoppas det blir en tredje resa 2020! Lofoten 2018 och nu sydnorge 2019 blir svårtoppat men vi blir ju defenitivt bättre kittade för varje år men lättare sovsäckar, tält och kök och dessa grejer behöver ju komma till användning:)

 
By |augusti 5th, 2019|Övrigt|0 Comments

Nu tar jag semester!

Nu blir det semester..

Jag har gjort sista träningsveckan i Falun innan jag drar på en ”semestervecka” hem till Tjörn.

I början av veckan drog jag till Baggbo och körde trösklar. Ångestpass, även om det bara är trösklar. Alltid jobbigt där borta i Bjursås..

C5278C1D-4178-4AA0-81CA-3C72FE785B3E

Sen flöt träningen på och värmen kom, äntligen! Firades med hufsintervaller.. inomhus på bandet, med en skön fläkt.

1275BE29-D87D-4A32-BAB5-E2E6FEED9157

En bra vecka närmade sitt slut, och då gick bilen hem till västkusten. Där ska jag spendera nästa vecka och hämta hem energi, må gött och umgås med familjen Hermansson. Det ska bli guld!

Vi hörs nästa söndag!

// Pontus

 
By |juli 28th, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Loppisturne på Öland

I förra veckan var vi på Öland några dagar och passade då såklart på att utforska ön på cykel, rullskidor och till fots så mycket som möjligt!
Träningsförhållandena var perfekta och ett väder där solen inte gassade konstant, även om detta var lite oväntat då ölänningarna skryter om att splen alltid skiner:)
Tyvärr var inte min hals och kropp lika pigg och det börjar bli lite småsegt att att fått gå på 100 de senaste 2 veckorna. Jag har varit försiktig men ändå för det mesta kunnat hålla igång lätt.
Lite cykel med familjen Karlsson mellan loppisarna kring Böda-Byrum trakten. Fyndade bland annat en gammal Hovtång tillverkad i Eskilstuna.
Fick också in ett och annat lättare rullskidpass. Går ju inte direkt påstå att det är särskilt krävande terräng på Öland och det passade ju nu bra.
Är man på Öland är är ju såklart en ölandsglass och ett besök på lammet & grisen ett måste. Det blev även grillning vid Byrums raukar i solnedgången och ett besök på långe erik (norrspetsen).
Skönt med några dagars semester och nån timma i brassestolen på stranden och såklart bad var dag!

MTB runt sjön Hären.

MTB runt sjön Hären.

Terminens sista maxstyrkepass med ständiga vapendragaren Jacke B.

Terminens sista maxstyrkepass med ständiga vapendragaren Jacke B.

Rekordförsök på Unneborundan med lillebror Kaleb. Han har steget men ett nytt försök på rekordjakt en annan dag.

Rekordförsök på Unneborundan med lillebror Kaleb. Han har steget men ett nytt försök på rekordjakt en annan dag.

Försökte mig på lite rullskidor då vi var hemkomna från Öland men fick tyvärr hålla igen då jag fortfarande är lite krasslig och så varit i snart 2 veckor. Segt.

Försökte mig på lite rullskidor då vi var hemkomna från Öland men fick tyvärr hålla igen då jag fortfarande är lite krasslig och så varit i snart 2 veckor. Segt.

 
By |juli 25th, 2019|Övrigt|0 Comments

Vansbro!

Hej!

Allt lugnt med er? Ursäkta att jag är lite sen med mitt bloggande har kommit lite saker emellan som gjort att jag fått prioritera bort bloggandet dem senaste dagarna. Men nu är vi tillbaka och kör igen! Tänkte berätta lite om Vansbrosimningen idag.

Simning är verkligen inte min grej och jag gör egentligen bara Vansbro för att jag genomför klassikern, annars hade jag nog aldrig provat Vansbro överhuvudtaget. Inför årets Vansbro så har jag tränat och simmat totalt 1km vilket är en tredjedel av loppet. Träningen innan gör jag mest för att prova våtdräkten och se så att det fortfarande passar eftersom den annars bara hänger i garderoben och samlar damm! Som ni kanske känner till så bor jag långt nere i södra Sverige så de är en bra bit att köra upp till Vansbro för att simma i en (1) timme och sen åka hem, enkelresa är 580 km. Så därför i år bestämde jag och min kompis att vi gör det hela till en trevlig liten tripp. Så dagen innan Vansbro så körde vi upp till Jönköping för att spela en golfrunda på Sand Golf Club, det var en fantastisk bana med otroligt fina Fairways och Greener! En av dem finare banorna jag spelat på kan verkligen rekommendera den. Banan är också av typen Links bana vilket är lite speciellt. Efter vi spelat så körd åkte vi ner till stan och åt på en Mongolisk restaurang, där åt vi alldeles för mycket vilket ledde till matkoma. Så det blev inga konstigheter att somna på hotellet i Jönköping sen.

IMG_3798

Morgonen därpå åkte vi vidare mot Vansbro, anlände 60 minuter innan start så fick halvjogga till starten. Slängde på oss sakerna och simmade våra 3km sedan for vi hem till Blekinge i ilfart!

IMG_3833

 

 
By |juli 19th, 2019|Övrigt|0 Comments

Tröskelintervaller på rullskidor

I söndags morse sträckte Sara fram mig de blå rullskidorna och bjöd in mig till att hänga med på hennes schemalagda träningspass.
Trots att vio båda gillar att träna och med fokus på Vasaloppet så är det alldeles för sällan som vi tränar tillsammans. Det blir liksom inte av i vardagen då vi båda har ett liv vid sidan om träningen också eller så är jag helt enkelt för dålig på att planera:)
Efter en period med lite sämre träningsmängd och kvalitetspass var detta precis vad jag behövde.

IMG_0534

Elpex 610 extra tröga, Alpina ECL pjäxor och vätskebälte från Salomon

Vi rullade bort mot Anderstorp och tog sikte på Nennesmo. Vid den anrika motorbanan (där det kördes F1 med Ronnie P mfl på 70-talet) drog vi igång den första intervaller.
5×10 minuters tröskelstakning med 2,5 minuters (välbehövlig-) vila stod på schemat. Sara hade valt en fin runda, Anderstorp-Nennesmo-Gislaved då denna sträcka är flack och saknar nedförsbackar vilket gör att du kan glömma att du får vila en minsta sekund under dessa långa 10-minutersdrag.
På mina Elpex 610 med fyror lyckades jag inte att gå med Sara som körde på sina Elpex 610 2or. Det blir betydlig skillnad mellan de olika rullmotstånden i synnerhet när man kör flackt och lättare utförspartier och vill hålla fart.
Jag är ändå nöjd med den fart och känsla jag fick till. 10 minuter är länge asså men som med de flesta träningspass så en bit in i passen/intervallerna så börjar klockan röra på sig. Totalt summerade passet närmare 2,5 timmar med ordentlig uppvärmning och hemtransport.
IMG_0592 IMG_0597

(jag på Elpex 610 4or och Sara på Elpex 610 2or)

“Tröskel” innebär att du ligger på en hög belastning men ändå inom den kontrollerade zonen (under gränsen för att producera mjölksyra). Tanken är att du genom detta på sikt kan förskjuta tröskeln framför dig och öka din kapacitet.

Tack Sara och tack Lager 157 Skiteam som hon köper det intressanta upplägget 157 Pro Training av.
Åh så gott att få avsluta veckan med ett riktigt givande pass!

 
By |juli 11th, 2019|Övrigt|0 Comments

Snart semester

Vi har bjudit på några riktigt varma dagar och visst börjar man få semesterfeeling.
Egentligen finns det ju bara en positiv sak med värmen. Bra stavfäste. Annars är då inte jag någon stordiggare av värme. Visst sägs det att färsingarna dör, det är gynsamt för mycket utav växtligheten men för oss nordbor som inte är särskilt vana vid temperaturer över 25 grader tycker jag att värmen är mest tung.
Det var en av anledningarna till att den gångna veckan inte var nått vidare träningsmässigt.
Är man dessutom månskensbonde och det vankas förstaskörd och några kvällar i traktorn så äter det tid. Men det är ett väldigt roligt och en intressant hobby. Kan vara rena avkopplingen att sitta och vända hö eller vad det nu är som gäller.
Balarna rullades och i helgen var det scoutläger som stod på schemat. Fredag till Söndags spenderades även det på ett fält fast med 4000 stycken andra scouter. Storläger strax söder om Bor där det var runt 350 stycken militärtält uppresta på en och samma åker. Mäktig apparat och organisation som krävs för att få till logistik och alla bitar.
IMG_0503 IMG_0493

Sammanfattar ändå några snabba effektiva pass som jag fick till under veckan:

Måndag:
Rullskidor till jobbet.
45 minuter med diagonalning på mina Elpex extra tröga 4or.

Tisdag:
En morgon på utegymmet tillsammans med Jakob.
Kul alternativ till de standardiserade max-passen och detta krävde något högre puls.
5 varv med chins, dips och hängande benlyft plus lite bänkpress.
Läckert att få vara ute och njuta av det fina vädret som bjöd på typ 17 grader i solen kring klockan 0530 på morgonen.
IMG_0426(1) IMG_0430(1)

Fredag:
Rullskidor till Anderstorp där jag skulle hämta en lastbil för att använda på helgens läger.
Totalt 1 timma med 5×4 minuter stakintervaller på Elpex med PU-hjul. Ville ha ett fartpass och tog lätta hjul.

Söndag:
Morgonlöpning mellan lägerplatsen och Bor.
Några fartimpulser och det var varmt och svettigt och fick avslutas med ett morgonbad i Furen innan frukost.

Tagga mer träning under vecka 27!

 

 

 

 
By |juli 2nd, 2019|Övrigt|0 Comments

Semester

Hej på er!

Hur är läget med er? Med mig är det helt underbart just nu, har gått på semester nu och vädret är fantastiskt. Veckan som har varit har innehållet en hel del träning och hobby verksamhet. samt lite fix med huset som man har tid med nu när man är ledig. Jag har i veckan slipat, oljat och målat fönster på huset, vilket tog lite längre tid än tänkt. Jag märker verkligen vilken amatör jag är på att måla eftersom det tar väldigt lång tid och det blir inte heller super bra. Det blir mycket bättre när min sambo målar, men hon är också utbildad i målning vilket är lite fusk. Dock så gör värmen att man inte kan måla mitt på dagen, så man får antingen måla tidig morgon eller sen kväll för att få ett bra resultat. Men jag tycker att det  är så himla skönt att bara kunna vara ute hela dagarna fram tills sena kvällar. Svensk sommar är verkligen fantastisk. Dock om man ska tänka på naturen så hade det nog varit bra med lite regn någon dag då och då.

IMG_3782

I veckan så har jag hunnit med nio (9) stycken träningspass samt en vilodag idag söndag. Träningen har varit lite varierad allt mellan löpning, cykling och lite styrketräning. Tänkte att nu kommande vecka så ska jag passa på att simma lite i havet och träna lite inför Vansbro simningen som är om två veckor det är ju en del av den svenska klassikern som jag genomför nu för tredje året i rad. Får se hur många fler det blir ;)

IMG_3194

 

 

Ha det nu fint så höres vi!

 

 

 
By |juni 30th, 2019|Övrigt|0 Comments

Midsommarintervaller i Hälsingland

I torsdags morse 0600 avgick den svarta Ring-Opeln från Hyltan. Rullskidorna dumpade vi där hemma, packade ner löpardojjorna och midsommarskjortan och begav oss mot Saras morsas land, Hälsingland. Midsommarstämningen steg ju längre norrut vi rullade och den obligatoriska tutningen i dalporten fick jag faktiskt godkänt på denna gång. Rätt trevlig väg genom alla hyttorna, Falun och 57 mil hemifrån så är man i Alfta. Där bjöds det genast på kalas med massa god mat, solsken och bad i Voxnan.
Fram mot natten åkte vi upp till Öjungen där vi skulle bo i Saras kusiners mysiga fäbodvall. Sjöstugan där är riktigt trevlig och man hör vattnet slå mot stenarna.

Fint att få bo i sjöstugan.

Fint att få bo i sjöstugan.

På Lördagmorgonen, eller snarare förmiddagen så var det dags för ett efterlängtat träningspass. Var några dagar med för lite av den varan och över 10 dagar sedan löparskorna var på. Sara som tar hjälp av Anton i Lager 157 Skiteam och deras ProTraining program hade för dagen inplanerat löpintervaller. Vi joggade igång och hittade en lämplig grusväg som steg försiktigt på ena hållet och passade bra att köra passet i.
5×5 minuter med 2 minuter vila. Ett bra pass som gör gott före syreupptaget. Då jag var osäker på terrängen i området sprang jag i mina Salomon Speedcross vilka var något grova för den relativt torra och fina grusväg och då får man inte riktigt kontakt med marken. Men sköna är de!
Snittfart 3:55 per kilometer och konstaterar att jag inte är snabbare än så. Farten är verkligen nått jag behöver jobba med. Klarar ju av att snitta under 4:30 i 3 mil på Lidingö men har aldrig gjort milen under 40 minuter. Det är ett av årets delmål men behöver som sagt sätta teknik för att lyckas vara tillräckligt energisnål för att snitta 4:00 minuter per kilometer över 40 minuter.

Midsommar bjöd annars på några sköna dagar i Hälsingland men ingen mer träning.

i Norrland bjöds vi på en åktur i Morgan AMG med 457 hk.

I Norrland gillar man bilar och vi bjöds på en åktur i Morgans AMG med 457 hk.

stigen ner till Voxnan

Stigen ner till Voxnan.

ÖSA är betydelsefullt för Alfta. Företaget flyttades/köptes upp under 90-talet men finns idag i John Deere.

ÖSA är betydelsefullt för Alfta. Företaget flyttades/köptes upp under 90-talet men finns idag i John Deere.

Midsommarkransen på.

Midsommarkransen på.

När jag kom hem på Söndagen körde jag därför ett av mina standardpass. Skierg 10×30/30 sekunders intervaller på maskinen hemma i verkstaden. Motstånd 10 och trots att passet endast innefattar 5 minuters effektiv intervalltid är det dödens jobbigt. Vila 30 sekunder och det blir man inte direkt återhämtat på innan man under 30 sekunder och 27-29 stavtag ligger på rött.
Ett bra pass att ta till när det inte riktigt finns tid för nått längre. Passet tar ca 15-20 minuter inkluderat upp- och nedvarmning.

10x30/30

10×30/30

Mer rullskidor veckan som kommer!

 
By |juni 26th, 2019|Övrigt|0 Comments

Vätternrundan!

Hejsan! Allt bra med er?

Har ni haft en bra midsommar? Hur går det med er träning?

Med mig är det bara bra, har snart semester och vädret är super, så kan verkligen inte klaga. Ska bli otroligt skönt med semester bara kunna koppla av och träna lite extra samt spela lite golf också. Just träningen tycker jag går bra nu, tog några dagar lugnt efter Vätternrundan, var inte helt självmant men blev så pga jobbet.

IMG_2591

Vätternrundan har nu gått och den genomfördes för en dryg vecka sedan och det var en härlig runda i 140km, sedan blev det inte alls som jag eller vi tänkt oss, det pga en olycka som en kamrat råkade ut för efter drygt 140km. Som i sin tur gjorde att vi stod still i 20minuter för att se till att han kunde få hjälp från platsen, eftersom han inte kunde cykla vidare pga sina skador. Vi hade som mål att cykla på 8h vilket vi nog hade lyckats med om inte olyckan hade hänt, för när vi hade cyklat 140km så hade vi en snittfart på 38,5 km vilket var bättre än vi tänkt oss. När vi stod stilla i 20 minuter så tappade vi också den klungan som vi cyklade med så blev ju ganska tungt för oss att dra iväg själva sen. Men vi lyckades ändå ta oss i mål på en okej tid efter omständigheterna. Jag gick i mål på tiden 8h och 23min. Väderförhållandena var helt perfekta skulle jag vilja säga knappt någon vind och lagom temperatur, blev något varmt dem två sista timmarna efter tolv. Är redan sugen på nästa års Vätternrunda!

IMG_3775

Ha det nu bra och njut av sommaren.

 

 
By |juni 23rd, 2019|Övrigt|0 Comments