0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

JSM-läger

Hej på er!

Processed with VSCO with c1 preset

Frös en aning på passet. Hur som helst så är min fina jacka från skistart, ni kan klicka här för att komma direkt till den. Genuint så är det den bästa jackan jag har. 

Har ni haft en bra vecka? Själv är jag väldigt mör eftersom jag befunnit mig på läger i Skellefteå inför vad som komma skall, junior-SM i Jönköping. Fokus på detta läger har varit mängdträning vilket innebär att det är en period med mycket timmar och det brukar resultera i en sliten kropp. Men för att orka med att träna så många timmar kan man inte köra hårt varje pass utan man måste hålla ner farten och framförallt hålla koll på pulsen, man vill åka med så låg puls som möjligt. Därför har det blivit mycket distansträning eller A1 som det också kallas. Efter denna period och ju närmre vi kommer JSM kommer vi att släppa upp träningen och rikta om fokus till kortare intervallpass så man börjar känna sig rapp. Detta kommer förhoppningsvis göra att vi är i form inför JSM-veckan! Upplägget såg ut på följande sätt:

Tisdag: FM: Skate A1 2 timmar

EM: Klassiskt A1 2 timmar

Onsdag: FM: Skate A3 1,5 timme

EM: Klassiskt/Överkropp 2 timmar

Torsdag: FM: Klassiskt 2,5 timme

EM: Skate med inslag av impulser 1,5 timme

Processed with VSCO with c1 preset

En härlig bild från ett av alla A1 pass! :-) 

Förutom de lugna distanspassen så hade vi ett rejält intervallpass i backe. Vi körde 4-5 minuters intervaller och den effektiva intervalltiden skulle vara runt 30 minuter, så för de flesta blev det 6 vändor upp för de tuffa backarna. Syran sprutade och det var blodsmak i munnen. Precis som det ska vara! Vi hade även ett pass med fokus på impulser sista dagen. Många var trötta både i kropp och knopp men alla kämpade riktigt bra! Vi snurrade på en slinga där det var 4 impulser på varje varv och alla körde 5 varv. Under dessa impulser är det maxinsats som gäller och det blev väldigt sprintlikt eftersom vi kunde åka så många samtidigt och i bredd. Vilket brukar vara ovanligt. Men tusen tack till Skellefteå som bidragit med fina spår och väl kämpat alla under ett intensivt läger!

Nästa vecka är det dags för träningar igen med Träningsakademin efter ett uppehåll. Hoppas alla är lika taggade som vi är. Vi hörs nästa vecka :-)

 

//Hedda, Träningsakademin UF

 

 

 
By |januari 19th, 2018|Övrigt|0 Comments

Sista terminen

 

Hej! :)

Nu har vi dragit igång skolan igen och den sista terminen för vår del! Känns riktigt härligt men även spännande över vad man kommer välja att göra efter denna gymnasietid.

I veckan har det varit otroligt kallt, enda ned mot -25 grader. Alltså inte så mycket av de högintensiva passen under veckan, utan blev mer av de lågintensiva distanspassen ute i kylan. Man märker att luftrören påfrestas nog bara av att köra lugnt. Tråkigt att det ska vara en ihållande kyla så man inte kan variera träning som man önskat men bara att acceptera och träna utifrån det förhållande som är. Kan faktiskt ändå vara nyttigt att ha denna typ av lugna träningsvecka nu under tävlingssäsongen då det annars blir väldigt många intervallpass. Sen har vi även otroligt bra snöförhållanden med perfekta spår, väldigt härligt! Tror att vi inte haft så här mycket snö på bra många år faktiskt. :)

33DBB76F-4409-4613-AB53-AAF49BA10A36

Denna vecka har vi även planerat lite för vårt UF-företag Träningsakademins kommande halvår. Riktigt kul! Snart drar vi igång med träningarna och det ska bli spännande och se ifall alla i gruppen har tränat på egen hand under uppehållet. Hade varit riktigt kul att få se att dem har utvecklats ännu mer.

Nästa vecka kommer skidgymnasiet tisdag till torsdag åka på ett läger i Skellefteå. Ett så kallat JSM-läger för att träna inför dem stora tävlingarna på året, junior SM i Hallby. Riktigt kul!

Just nu befinner jag mig i soffan och laddar inför den nya skolveckan som kommer.

Ha det bra! :)

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |januari 14th, 2018|Övrigt|0 Comments

Slutet av jullovet

Hallå!

Har ni åkt mycket skidor på lovet eller har ni kikat på Tour de ski kanske? Jag har i alla fall gjort båda delarna och det har jag njutit av! Just nu är det de sista dagarna på jullovet och det känns helt okej, nu känner jag utvilad och redo för rutiner igen. Jag har som sagt bara en termin kvar och det känns lite läskigt om jag ska vara ärlig, och samtidigt väldigt roligt att få möta nya utmaningar. Men jag glömmer ofta bort hur lyxigt jag har det på skidgymnasiet med träningskompisar, tränare och bra träningsmöjligheter. Så nu ska jag göra mitt bästa av sista tiden och framförallt njuta av det!

2016-02-27 008

En bild från ett läger med klubben i Saxnäs, nu är dem inte så små längre ;-) 

Annars då, jo jag har kommit igång med träningen och det känns helt okej. Jullovet har bestått av många fina pass och jag har bland annat tränat med hemmaklubbens ungdomar, det var väldigt roligt och vad alla har utvecklats! Vi körde ett lättare intervallpass bestående av mindre effektiv tid, cirka 20-25 minuter. Det fick bli intervaller och stafetter riktigt kul och jobbigt, riktigt nostalgipass. Hur som helst så ska det bli väldigt spännande att följa dem denna säsong! För mig blev det däremot ingen cup-helg i Östersund på grund av skavanker. Tråkigt men så är livet, man får fortsätta nöta men framförallt lyssna på kroppen. Vilket kan vara väldigt frustrerande att inte kunna påverka allting men då får man bara acceptera kroppens signaler och göra det bästa av situationen. Men nu fokuserar jag endast på det jag kan påverka och försöker att tänka positivt. Nu ska jag fortsätta kolla på Tour de Ski och heja fram våra svenska åkare! Blir spännande att se alla åkare i sista tävlingen. Kliv kliv överlev! ;-) Ha det bra!

2016-04-01 160

En gammal bild från en bättre tid form-mässigt :-) 

 

// Hedda, Träningsakademin UF

 

 

 
By |januari 6th, 2018|Övrigt|0 Comments

Gott nytt år från Grövelsjön!!

Hej! :)

Jag befinner mig just nu i Grövelsjön för några fina dagar i fjällen. Kom upp hit i onsdags kväll och vi kommer vara här tills imorgon måndag. Vi är sju stycken som har hyrt en stuga här över nyår. Stugmys och skidåkning i en perfekt kombo. Det har kommit otroligt mycket snö här och spårkörarna har fått kämpa för att få till spåren.

Igår hade de verkligen lyckats med spåren och det bjöds på magisk skidåkning. Lite väl kallt men med strålande sol och vindstilla så är det dumt att klaga. Tjejerna tog en tur mot de norska fjällen medans jag och Linus körde Stakintervaller. Upplägget var 3*15 minuter på 5 kilometers spåret vid Lövåsgården. Kom precis 15 minuter på ett 5 kilometers varv. Var kärvt men kroppen kändes pigg trots att det blev mer muskulärt jobbigt än flåset. Körde på ett par nya Madshus Propulsion tävlingsskidor för att åka in dom och hoppas att de kommer igång. De andra passen har jag kört med mina träningsskidor Madshus Redlinene. Har enbart kört på mina vallningsfria Madshus skidor hittills. Men i dessa fina vinterförhållanden finns det ingen ursäkt att inte valla. Funkat utmärkt att valla med Tokos röda burk från -3 till -20. Gillar Tokos fästvallor skarpt då de är så enkla att valla med och smidigt att lägga på ute i spåret med sin smarta lepsyl funktion. Man klarar sig riktigt långt på deras gula, röda och blåa burk. Just nu har skistart.com 20% på dessa vallor, så in och köp :)

Här kommer lite bilder från de första dagarna som jag tagit från min andra hemsida (www.mickeochmallan.se):

FBB4445A-EC63-4F83-A2AD-0DE017F4622C

Jag och Linus efter ett fint intervallpass.

7DFD0582-CFCC-4D31-9229-0CB950CD5F3D

Magiskt fint :)

1D3BC6FD-B846-46A5-A04B-E71F4D738678

Vacker soluppgång i Grövelsjön.

14E2FB62-604F-4E6E-9125-D62CC806F707

Fint men kallt på fjället.

89C73B78-5353-44A9-91D4-FC9A0AA348A1

Min flickvän Malin njuter av ett vackert vinterlandskap :) <3

Gäller att hålla vätskenivån när man tränar mycket! Kör alltid med Watt Nordic produkter :)

Gäller att hålla vätskenivån när man tränar mycket! Kör alltid med Watt Nordic produkter :)

5E92E7E7-4984-403A-B278-53D3B86412BE

Vågar jag åka över gränsen till Norge? ;)

 

 

Det gäller att njuta, veckor som denna bjuds det inte på så ofta! Ha ett gott nytt år✨ / Micke

 
By |december 31st, 2017|Mikael Sandgren, Övrigt, Produkter, Träning, Vallatips|0 Comments

Gott nytt år!

Hej hej igen!

En vecka har gått och jag har hunnit träna tävla och varit sjuk. Åkte på en kortare förkylning med halsont och huvudvärk, är lätt att det blir så när man gått på lov och äntligen slappnar av. Men nu är jag igång igen och fokus har varit/är att få igång kroppen igen. Det har helt ärligt känts väldigt segt precis som det kan göra efter sjukdom men det ska väl släppa snart. Här i Örnsköldsvik har snön vräkt ner och det går äntligen att åka spår som man inte kunnat åka, speciellt inte så här tidigt som i December. Så det är super kul!

Skistart 184

Här är en bild från ett pass på Rutberget strax utanför Ö-vik. Kan rekommendera er som är i närheten att ta er en sväng där, riktigt fin skidåkning! :-) 

Idag har jag kört mitt andra fartpass efter sjukdom, det fick bli en träningstävling på skyttis i Örnsköldsvik. Körde en 5 kilometers slinga, tyvärr var känslan inte så bra. Det gick väldigt segt och stumheten kom fort in i loppet, det kan inte alltid kännas bra (tyvärr)… Hur som helst så är tävling den bästa träningen! Mitt första fartpass kändes betydligt bättre då jag körde 5×6 minuters intervaller i klassisk stil, så får ta med mig det passet istället. Imorgon blir det ett lugnare återhämtningspass och sedan styrka på eftermiddagen. Nästa vecka väntar fler distans- och fartpass i den härliga snön!

Processed with VSCO with f2 preset

Från ett härligt distanspass.

Resten av dagen ska jag kolla på Tour de ski på TV och fira nyår med familj och vänner. Hoppas ni får fira in det nya året på ett härligt sätt och att ni är ute och njuter av vintern samt mellandagsrean på Skistart! ;-) Ha det fint.

 

// Hedda, Träningsakademin UF

 
By |december 31st, 2017|Övrigt|0 Comments

Sista veckan innan juluppehållet

 

Hej! :)

I tisdags hade vi träning med TM konsult i vanlig ordning. Som tur hade folk frisknat till från förra veckan och vi blev en större grupp! Passet bestod av teknik i både klassiskt och skate men under detta passet lade vi även till lite fartlek på slutet. Fartleken höll till runt en kortare slinga och det vi körde var startimpulser, backimpulser och även lite utförsåkning för träna upp balansen.Väldigt imponerad på hur bra alla körde och riktigt kul att gruppen tyckte det var kul. De tar vi med oss då vi ska planera pass!:)

2D8FA71F-98D5-49AF-BF31-655BBF60A58C

I onsdags körde vi med den vanliga gruppen och då utmanades vi lite av vädret där det hade börjat regna under dagen och gjort spåret isigt. Det var väldigt utmanande för balansen då det är svårt att få grepp i snön men oj så bra alla kämpade! Passet var ungefär detsamma som det med TM konsult och lika var kul det med denna grupp.  Alla gav verkligen allt!

C46E38C8-81D9-4326-B1CB-8D7C67F6486E

I veckan var det vi sista träningarna med Träningsakademin innan juluppehållet. Alla har redan hunnit utvecklats, vilket är imponerande. Hoppas dem tränar på under julen på egen hand så vi får se ännu mer utveckling efter nyår då vi drar igång igen. Hade varit riktigt kul!

Hädanefter kommer det alltså komma mer personlig träning på bloggen de närmsta veckorna då vi inte har någon träning med Träningsakademin.

Nu njuter vi av julen och laddar upp inför nästa termin då vi drar igång träningen med gruppena igen.

Ha det bra och god jul på er! :)

/Viktor, Träningsakademin UF

 

 
By |december 22nd, 2017|Övrigt|0 Comments

Presentation av gruppen del 6

Hoj hoj!

Erik Jonsson heter jag och är snart 34 år.

Jobbar som arbetsledare på Åbyns Bygg i Umeå vilket medför ganska mycket stillasittande arbete, så därför viktigt att komma igång ordentligt med träningen.

Att ta mig igenom ett Vasalopp är något jag har drömt om länge, jag har dock aldrig tagit mej tid att träna för denna utmaning tills nu. Då det är ytterligare 5st från vårat företag som ska genomföra detta 2018. Vilket gör att man enklare kommer igång med träningen då vi kör gruppträning på tisdagar med Brynjar som träningsledare! Allt från rullskidor, backträning till statisk träning mm.

Jag åkte skidor som yngre och tävlade i distriktsmästerskapen i Umeå men efter det så har träningen legat på hyllan, förutom att jag kan stoltsera med 6 segar i den omtalade Vännforsrodden

Jag har som målsättning att komma under 8h i vasaloppet. Får att denna tid ska vara inom räckhåll känner jag att jag måste få ihop mellan 50-100 mil på skidor innan tävling. Satsar även på ett seedningslopp för att kunna placera mej i ett bättre startled

Den enda erfarenhet jag har från liknande evenemang är ett deltagande i Vansbrosimmningen som slutade med en tid strax under 1.20.

Det som kommer bli tuffast med denna utmaning för mig är att ta mig i kragen och komma ut och träna, har tyvärr en tendens att snacka mer om träning än att utföra träning.

24580_372074009743_2426625_n

//Erik Jonsson

Med detta inlägg har nu hela gruppen som ska ta sig an Vasaloppet presenterats och nu hoppas vi att vintern i Umeå håller i sig och att det blir många mil på riktigt snö som vi kan blogga om i väntan på den stora dagen.

 
By |december 17th, 2017|Övrigt, Ulf Forsberg|0 Comments

Julen närmar sig

 

Hej! :)

Nu närmar sig Scandic Cup och oj så taggad alla på skidgymnasiet är! Veckan har varit lugn för att hitta toppformen och den bra känslan man söker inför tävling. Det har körts lite fartlek för att pigga upp kroppen, inte för att köra slut på den. Lite kortare distanspass har vi också kört, riktigt härliga pass! I stora drag så har de faktiskt varit väldigt fint väder under veckan, de gillar vi. :)

61E3BCE8-FF82-41B3-8B28-FF2050B8A857

I veckan var tanken att vi skulle ha två träningar med Träningsakademin men tyvärr fick vi ställa in den ena. Som tidigare veckor så har det visats att onsdagar är veckans kalla dag, tempen stod på -19 under onsdagen, väldigt synd. :/ Däremot kunde vi på tisdagen ha andra träningen med TM konsult i Lycksele. Riktigt kul var det! Tyvärr var många i gruppen sjuka men vi hade några tappra krigare som lyckats hålla sig friska. Teknik var på schemat och vi gick igenom alla växlar i både skate och klassiskt. Måste även säga att jag är väldigt imponerad om hur fort gruppen lär sig. :)

D1246D7C-D090-4756-B9FE-E205D554E234

Julen börjar också närma sig nu. Nästa vecka blir sista gruppträningen med Träningsakademin innan juluppehållet. Sedan kör vi igång igen efter nyår då skolan börjar igen. Förhoppningsvis råder det inte en lika kraftig kyla under tisdagen eller onsdagen så vi måste ställa in. Det hade varit väldigt tråkigt nu innan juluppehållet, men vi håller tummarna!

Nu sitter man bekvämt i soffan med vinterstudion på tv och laddar upp inför nästa vecka.

Ha de bra! :)

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |december 16th, 2017|Övrigt|0 Comments

Träning inför stafettvasan 2018

Hej på er!

I veckan har vi haft två träningar tillsammans med vårt UF-företag Träningsakademin. Vi har bland annat fått möjligheten att träna anställda från företaget TM-konsult som ska åka stafettvasan tillsammans! Väldigt spännande att få vara med på deras resa. Vi ska hjälpa dem att bland annat åka så energisnålt som möjligt genom att ge nya tekniktips som de kan ha med på träningar och framförallt under tävlingen. Vi gick igenom alla klassiska växlar, diagonal, stakning och stakning med frånskjut. Det var väldigt kul att se utvecklingen på endast en träning kan jag tala om! Efter lite tips så åkte väldigt många skidor med ett väldigt stort självförtroende, vilket är väldigt kul. För det är exakt det vi vill sträva efter. Att när de står på startlinjen inför tävlingen ska de känna att de gjort alla förberedelser som de kunnat och att de har många tips i när benen och skallen börjar bli trötta. Vi ser fram emot att träna detta gäng fler gånger!

IMG_3813

Det går snabbt på stakningen! :-D 

På onsdagen tränade vi med vår träningsgrupp igen och då stod det repetition på schemat eftersom förra veckans träning blev inställd på grund av kylan. Onsdagar verkar vara en dag med kyla, för att denna onsdag var det nämligen kallt igen! Men vi trotsade kylan och for ut ändå.

IMG_3854

Riktigt kärvt före fick vi känna på i onsdags. 

Vi körde även här alla klassiska växlar men också alla skate-växlar, mycket roligt att se vad ett litet tips kan förändra en åkstil så det går ännu lättare att ta sig fram. Det märks att många tänkt på de tips de fått och verkligen jobbat med sina brister. Super kul! Nöjda och glada åkte vi hem efter passet och somnade gott den kvällen. Nästa vecka ska vi ses igen och då ska vi hoppas att kylan ger med sig och att vi får hjälpa ännu fler med deras skidåkning :-) Vi hörs snart igen, ha det bra!

/Hedda, Träningsakademin UF

 

 

 
By |december 7th, 2017|Övrigt|0 Comments

Biter tenna sammen

Ennda en ny uke!

Jeg liker veldig å periodisere treningen min! nå som jeg har startet på treningssenter er det mye enklere å «rekke» treningen. For nå gjøre jeg den rett og slett etter skolen så er jeg ferdig med den biten før jeg kommer hjem. Jeg har i det siste vært litt forkjøla i det siste så jeg har ikke hatt mulighet til å delta på hardøkter og liknende. Så da har jeg gjort det beste ut av det å trent styrke som et alternativ til treningen. Jeg liker følelsen av å bli sterkere og raskere. Mandag hadde jeg styrke på beina, jeg følger ett opplegg som består av squats, diverse utfall og beinharde rygg-øvelser.

Tirsdag måtte jeg ut å lufte kroppen med 1 times klassisk ski på beina!!. Det var deilig å røre kroppen på den måten etter en ukes forkjølelse!

Onsdag trente jeg overkropp med lette repetisjoner dette bestod av benkpress, millitær løft, flies, og mage øvelser. Jeg prøver ikke å ha så tunge økter. Dette gjør jeg bevisst for å ikke bli «tung» i kroppen. Det er det siste jeg som langrennsutøver vill ha noe av..

Jeg er fortsatt litt for «syk» til å delta på harde fellestreninger, så da tar jeg en ekstra styrkedag på torsdag hvor jeg tenker at jeg skal trene bein og mage. Fordi hvis det i det heletatt er noe jeg har absolutt lært så er det at jeg ikke er sterk i beina mine. Dette trengs å tas tak i så derfor bruker jeg den tiden jeg ikke kan trene hardt til å vende beina til denne type styrketrening

 

 
By |december 6th, 2017|Övrigt|0 Comments

Snart tävlingar

 

Hej! :)

I veckan har vi inte haft så mycket träning då det börjar närma sig med dem första tävlingarna, och framförallt den första Scandic Cup (Sverige tävling) som man verkligen längtar till. Tidigare har vi haft en period där vi lagt fokus på mängdträning, just för att bryta ner oss ordentligt för att sedan kunna släppa upp på träningen och slipa på toppformen som man vill nå! Nu närmsta tiden handlar det om att hitta formen och lättheten i kroppen så man kan åka fort på tävling.

7840FE14-6957-417D-8B5C-A19E503A583F

I mitten på veckan har vi kommit hem från ett läger i Arvidsjaur där vi kört från lördag-tisdag med dubblapass varje dag. Mest långa distanspass men också några intervallpass. Träningarna gick bra och själva lägret var också ett väldigt bra läger.

Vi skulle även ha ett träningspass på onsdagkväll med vår träningsgrupp på Träningsakademin men fick tyvärr ställa in den träningen på grund av en kraftig kyla. Under den dagen stod tempen på ca -19 grader och denna kyla är inte så hälsosam för luftrören. Sen eftersom att alla inte hade tillgång till en värmemask så bestämda vi för att ställa in och ta nya tag till nästa vecka.

Något mer roligare är att vi ska få träna TM Konsult i Lycksele inför stafettvasan, riktigt kul! Det börjar redan till nästa vecka där vi kommer lägga fokus på teknik. Vi kommer alltså att ha under dem närmsta veckorna två träningsgrupper i veckan, vilket vi tycker är jättekul!

Om dessa träningar får ni höra om nästa vecka, ha det bra! :)

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |december 2nd, 2017|Övrigt|0 Comments

Teknikträning i båda stilarna

Hejsan!

Nu har vi äntligen haft vårt första pass på skidor, det blev ett  teknikpass på tjärn här i Lycksele. Vi delade in gruppen i två eftersom vissa ville åka skate och vissa klassiskt. Så jag gick igenom de klassiska växlarna medan Viktor gick igenom de olika skate växlarna. De fick lära sig grunderna i diagonal och stakning, i diagonalen är tyngdöverföringen a och o så vi åkte en hel del utan stavar för att utmana balansen och våga glida på skidorna. I stakningen är det väldigt viktigt att sätta träffen och inte bli för sittande utan att ha tyngden långt framme i skon så man kan komma över stavarna lättare.

 

FullSizeRender (5)

Anna-Maria kör på! 

Viktor gick som sagt igenom växel grundpositionerna för växel 2 och 3, bland annat hur man ska tänka för att åka så snabbt som möjligt men samtidigt slösa så lite energi som möjligt. Även de fick åka utan stava för att utmana tyngdöverföringen och hitta trycket i de olika växlarna. Som avslutning på passet körde vi en gemensam stafett där de fick utmana varandra i smirrestak! I smirrestak får man inte använda sig utav benen och armarna ska vara låsta så det är endast triceps som får jobba. Det kan låta lite klurigt men tar som sagt väldigt mycket på triceps så alla lär ha träningsvärk efter denna stafett! Gruppen var väldigt nöjd med passet och har nu många tips att bearbeta innan vi ses igen på onsdag. Blir väldigt roligt och då ska vi bland annat gå igenom stakning med frånskjut, men mer får ni veta då! Vi hörs och ha det bra :-)

FullSizeRender (7)

Nöjda killar efter passet!

/Hedda, Träningsakademin UF

 

 
By |november 26th, 2017|Övrigt|0 Comments

Första gruppträningen

 

Hej! :)

355150AF-5479-4AEF-AB81-FBF3BE8FC9CE

Denna vecka har vi haft vår första gruppträning för Träningsakademin och så kul det var! Passet började med lite lätt löpning för att sen gå över till några spänstövningar som en del av uppvärmningen. Vi körde fyra spänst övningar för att jobba på explosiviteten som vi kommer ha nytta av i skidspåret till vintern. Snabbhet och explosivitet kan man säga var fokus detta träningspass, alla kämpade riktigt bra!

EE1FFE6B-D60E-4A5E-BEC3-6FAF2FBC5DD6

Efter spänstövningarna var det dags för intervallerna, vi började med en lite längre intervall som var kring 4-5 minuter. Sedan gick vi över till de kortare intervallerna och då var det maxinsats som gällde, vi körde 1 minut x5, 30/30 x3 och 15/15 x3. Mellan intervallerna så vilade vi ungefär halva tiden av den effektiva tiden. Det blev ett snabbt och effektivt pass på ungefär 1 timme och 15 minuter. Alla vaknade förhoppningsvis med träningsvärk dagen efter. Vi fick även känna på den första riktiga kylan i Lycksele då vi vaknade upp till -17 grader denna dag. Som tur var blev det varmare mot kvällen och temperaturen var kring -10 vid träningen.

B1C1BC4A-526A-466D-A383-87EC3F150611

Snön har börjat falla ner ordentligt och snart kan vi dra igång längdskidåkningen för träningsgruppen! Den träningen vi verkligen längtar efter :) Vi har höga förhoppningar om att det kan bli redan nästa vecka då det ska komma mer snö närmsta dagarna.

Annars har det i veckan varit mycket längdskidåkning på snö där vi tagit oss ett par mil utan för Lycksele till ett ställe som heter Långliden. Där är det riktigt fina och preparerade spår samt mycket snö!

Ha det bra!

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |november 17th, 2017|Övrigt|0 Comments

Tävlingspremiär!!!!

Hej!

I helgen var det äntligen dags för tävlingspremiär. Började helgen med att köra Bruksvallsloppet 15km skate. Kände mig pigg och taggad innan start i ett kylslaget Bruksvallarna (-11). Efter uppvärmningen valde jag att köra utan underställ på överkroppen då jag blev så varm på uppvärmningen. Det var nog ett av de sämre beslut jag tagit på sistone….. När väl starten gick öste jag på i ett bra tempo, men när jag började klättra i den långa backen kände jag att fick problem att få luft. Det blev bara värre och värre för varje varv och det började även svartna för ögonen de två sista varven. Kunde inte alls köra på som jag ville och kan.. Resultat blev därefter.. Hemsk upplevelse när man inte får någon luft och kroppen inte får något syre att jobba med. Det var riktigt kallt och jag hade brutalt ont i bröstet när jag kom i mål, utan att jag hade kommit upp i någon speciellt hög puls under loppet (strax över tröskel). Hade iaf riktigt bra skidor men tyvärr kunde jag inte utnyttja dem. Stort tack Jan Nyström för grym vallning!!

Efter loppet packade jag ihop och begav mig mot Grönklitt för att köra Grönklittspremiären. Tack för skjutsen Lina Korsgren och Gustaf Berglund!

Kanske inte var det smartaste att tävla när jag kände mig rosslig i luftrören med risk att det skulle bli ännu sämre. Men jag var tävlingssugen och ville ha lite revansch för mig själv. Banan vi körde startade med ett varv på konstsnöspåret 1,1 km sedan 10st hela varv på 2,6 km. Gick betydligt bättre med luftrören då banan var ganska platt och inte så kuperad. Men kände när jag tryckte på hårt att luftrören inte var med mig. Kunde köra på i ett jämn hårt tempo men direkt jag körde fortare fick jag svårt med andningen. Lyckades hänga med tätklungan cirka fem varv innan jag fick ge mig när sex man gick loss. Körde själv resten av loppet och gick i mål som 12:a i ett väldigt starkt startfält med bl.a. hela Lager 157 och Team Tynell. Vet att det finns mycket mer i kroppen men det var ett okej resultat efter omständigheterna. Det var ett riktigt bra arrangemang Orsa Grönklitt med Marcus Laggar i spetsen fick till. Lite små stenigt men det gick helt okej med lite sämre skidor. Tack för både boende och fin långlopps tävling!

Jag med nr 115 och den nya IFK Mora SK  Craft dräkten. Foto: Johan Trygg Langd.se

Jag med nr 115 och den nya IFK Mora SK Craft dräkten. Foto: Johan Trygg Langd.se

586E32D4-DD55-49D1-9158-06561E651F9F

Gör mig redo för start! Foto: Johan Trygg

 

Sammanfattningsvis blev inte helgen som jag tänkt mig, formen finns där någonstans men nu är prio att bli bra i luftrören så att det inte blir ett återkommande problem. Vila några dagar borde göra gott! Blev ett bra träningsläger i Bruksvallarna med klubben iaf. Tränings veckan landade på cirka 20 timmar tillslut.

Ha det gott/ Micke

 
By |november 14th, 2017|Mikael Sandgren, Övrigt, Skidvalla, Träning|0 Comments

Snöläger i Saxnäs

Hej på er!

Just nu befinner jag mig i Saxnäs och varit här sedan torsdag. Det är här snön finns och det utnyttjar jag till fullo. Förberedelserna inför tävlingssäsongen är i fullgång och denna period är det fokus på mängdträning för att få snövana. Pirrigt! Men just nu är det en hård period och livet går ut på att äta träna sova. Precis som jag gillar det! Därför tänkte jag dela med mig hur ett snöläger kan se ut för min del.

Torsdag: Fm A1 Skate 1,5 timme Em:  ÖK 1 timme/Skate 1 timme

I torsdags kom vi som sagt hit och då var vi ute i 1,5 timme för att få känna på skidorna och sätta tekniken. Sedan på eftermiddagen var vi ute totalt 2 timmar. Tanken var att åka klassiskt detta pass men på grund av det svår vallade vädret så valde vi staka istället. Vi stakade 2 gånger uppför en 5 km väg för att sedan använda benen igen och skejta sista timmen.

Fredag: Fm: A1 Klassiskt 2,5 timme Em: Skate A1 2 timmar

FullSizeRender (2)

Glada klasskamrater! :-D 

På fredagen åkte vi 2,5 timme klassiskt A1 och ett tips till alla vare sig man är elitsatsande, motionär eller nybörjare är att ta av sig stavarna för att utmana balansen och få till tyngdöverföringen (vilket kan vara svårt i början på säsongen då man är van med rullskidor). Sedan på eftermiddagen blev det skate A1 2 timmar. På detta pass låg fokus på 3:ans växel och att variera frekvensen utifrån terrängen istället för att gå över till 2:ans växel trots att det är brant. Ett nyttigt och bra pass!

Lördag: Fm: A3 Klassiskt 1, 45 timme  Em: A1 Skate 2 timmar

FullSizeRender (1)

Den omtalade vägen ;-)

I lördags var det dags för det första intervallpasset. Tröskelintervaller stod på schemat och det innebär att man inte går över mjölksyratröskeln och bildar mjölksyra utan att man ligger precis under så att man kan hantera det och fortfarande åka i hög fart länge. Vi körde cirka 8 minuters intervaller x 6 st och den totala A3 tiden blev 45 minuter. Ett väldigt jobbigt och fint pass då det bjöds på finväder och kall-valla under skidorna. Sedan på eftermiddagen blev det ett lugnare skate pass på 2 timmar.

Söndag: Fm: A1 Klassiskt 2 timmar Em: A1 Skate + impulser 1,5 timme

FullSizeRender (4)

Utsikten mellan passen!

Jag är faktiskt nyss inkommen från förmiddags passet och då var det 2 timmar klassiskt som gällde. Fortfarande mycket fokus på teknik, fartpassen kommer senare. Men det får ni veta då! :-) I eftermiddag ska jag köra A1 skate + impulser. Jag kommer att varva på en 3 km slinga och under den köra 4 impulser, impulserna kommer variera beroende på terräng och längd. Men tanken är att få ihop 12 impulser så det blir 3 varv lugn åkning men sedan när det blir impulser så är det maxinsats som gäller. Så innan jag packar väskan och åker hem så ska jag bränna av ett pass till. Så då ska jag hem och vila mina trötta kropp så kommer nog formen smygandes snart!

Så hoppas vi att snön kommer till Lycksele snart så jag får dela med mig av mina erfarenheter och börja åka skidor tillsammans med er. Men på onsdag är det löpträning för Träningsakademin, det ser jag fram emot! :-)

Ha det bra!

/Hedda, Träningsakademin UF

 

 

 
By |november 12th, 2017|Övrigt|0 Comments