0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

ÄNTLIGEN!

Hejsan Alla!

Äntligen äntligen, efter en tid med mycket jobb och en hel del sjukdom känner jag mig äntligen bättre, lite småförkyld men ändå bättre än tidigare. en hård och krävande arbetsperiod är över också vilket är grymt skönt! Har under dem senaste 24 dagarna varit borta och hemifrån 20 dagar utav dem. Och när jag varit borta med jobbet så har det knappt funnits tid till träning. Men nu blickar jag framåt! Efter att ha varit iväg så mycket med jobbet kommer jag nu få vara ledig en del, är ledig nu i 1,5 vecka vilket är extremt skönt. Framförallt nu när våren har kommit! Redan denna veckan har jag hunnit med två stycken löp pass samt ett riktigt härligt MTB pass där det var mycket stig cykling. Kommer nu på nu under min ledighet försöka träna så mycket som möjligt. Jag ska också under min lediga tid lägga på ett lager skyddsparafin på mina längdskidor så dem är redo för nästa säsong.

Hur ser eran träning ut nu under sommaren? kör ni mycket rullskidor?

Ha det bra!

 

PS. Göm inte bort att kolla rean som pågår på Skistart, finns massor av saker att fynda!

 
By |april 16th, 2019|Övrigt|0 Comments

Summering skidåret 2018-2019

Gjorde häromkvällen en liten sammanfattning och analys över hur säsongen 2019 resulterat och vad jag fått vara med om.
Jag hör ju till skaran en glad motionär som funnit intresse för skidåkning större för varje år sedan jag 2010 körde mitt första VL på närmare 11 timmar och sedan dess i princip tagit mig fram ett starled för varje år. Min tjej Sara är troligtvis den enskilt största anledningen till att jag hankat mig upp i resultatlistorna. Sara blev grymt biten av skidåkning i samband med sitt första Öppet Spår 2013 och fram tills tränade även jag väldigt sporadiskt. Då hon de senaste 3 säsongerna tagit hjälp av vår vän och klubbkamrat i GNosjö FK, Henrik Alm och också på senare tid 157 Pro Training och detta resulterat starka framgångar i hennes utveckling med bland annat 17e och 23e plats i Tjejvasan. Detta har inspirerat även mig att “satsa” lite och efter många års bra grundträning med Henrik och våra kompisar så har detta med tiden resulterat i lite utväxling också för min del vilket känns grymt skönt!
Man blir ju inte yngre direkt och efter diverse små fysiska defekter som börjar göra sig påtagliga så blir det inte direkt enklare att prestera. Tar ju ett år i taget men som det känns idag så blir det åtminstone ett Vasalopp till. 2020 blir dessutom 10-årsjubileum och planen är att få genomföra loppet tillsammans med min bästa vän och lok från 2010, Daniel.

Men först här en liten summering av det senaste året och jag gör nedan en liten redovisning om var och en av de tävlingar jag deltog i.

Tävling                                           Distans              Tid                 Plac.                     Poäng skidresultat.se
Värnamorullen 21/8                  30 km                 1:11,47              9                           76,3 p
Årets ända rullskidlopp en varmt fin sensommardag i augusti. Hård konkurrens med grym spets i form av Markus Jönsson och Markus Johansson. Var aldrig med i starten och som så många gånger tidigare är jag ingen vass rullskidåkare så här tidigt på säsongen. Hade ändå en okey känsla och var nöjd med min insats då.

IMG_5434

Craft Ski Marathon 6/1             42                        1:49,05               42                        75,5
Äntligen drog vintern igång och efter en vecka med mängdträning kring nyår så vilade jag upp mig några dagar för att komma i form till Craft Ski Mara. Tyvärr var inte mina förutsättningar de bästa med dålig startposition och jag kom aldrig fram så långt som jag önskade för att bra flyt i loppet. Hade mer att ge!

Skistart Marathon 13/1            42                        2:04,23               14                        78,6
Ett fantastiskt race en kall och sträv januaridag i Långberget. Kände mig stark i starten men som så ofta har jag inte den explosivitet och fart som krävs för att gå med de bästa. Stakade på i egen regi och körde om och ifrån några åkare innan jag efter drygt 1 mil var ikapp en start 3-mannaklunga bestående av för mig kända elitåkare.
Kände bra att gå med dem och med knappt en mil kvar så gjorde jag ett ryck, kom loss och förstod att jag hade mitt hittills bästa resultat i karriären på gång. Tröttnade lite på slutet, de sista 2 kilometrarna när jag blev ikappåkt av mr Hjelmåker men krigade mig med i hans rygg in i mål. Supernöjd med resultatet och kunde helt klart konstatera att detta var ett steg i rätt riktning.
Dessutom kul att se att de nya stakskidorna från Fischer med kall TS-blå slip gick riktigt bra.
IMG_8577

Stråkenloppet 20/1                   40                        2.01,39               13                        75,4
Var aldrig taggad innan loppet och detta resulterade i att jag aldrig riktigt kom in i loppet. Isigt och tekniskt krävande före som inte passade mig. Behöver träna utförskörning!
IMG_8641

Wadköpingsloppet 3/2            40                        2:05,55               6                           81,7
Efter ett ganska slarvigt förberedande med pizza kvällen innan, transport till Örebro och vallning inpå småtimmarna så satt allt ändå på plats under loppet. Likt Långberget med nysnö och kärvt före men mina TS-blå skidor gick otroligt bra!
Körde på i egen regi och efter cirka 15 kilometer kom jag ikapp den 7 man stora tätklungan. Ett lite typiskt läge då de plötsligt dök upp ett spurtpris och det splittrades upp något men efter att först ha åkt med J Hedbys några kilometer, han fick släppa så med cirka 10 kilometer kvar åt jag mig ikapp 4an och 5an i loppet. De turades om att panga på riktigt ordentligt men jag gav mig inte och hade dessutom läget under kontroll. Kunde inte saxa och spurta i deras fart de sista 2 kilometer men kom in på en stark 6e plats och förstod att detta luktade elitledet. Så blev det och säsongens häftigaste stund var ett faktum!!
(i samband med v-göraloppet helgen efter så träffade jag på en bekant från örebro som berättade att jag vra omskriven i en lokal tidning/blogg där journalisten hade snappat upp mitt resutlat i wadköpingsloppet, läst på lite gamla resultat och det i kombination skrivit lite om min utveckling – kul! se länk )
IMG_8786

Västgötaloppet 10/2                 42                        2:06,38               10                        79,7
Fortfarande i fin form men trots det som vanlig en seg start och efter 15-20 kilometer kom jag ikapp en o annan välkänd ströåkare och med 5 kilometer kvar en 4-mannaklunga som jag då enkelt körde ifrån.
Kändes grymt bra och denna 10e plats var jag mycket nöjd med!

IMG_8855

Bessemerloppet 17/2               52                        2:25,43               21                        75,5
Ett före i lite mildare väder dagarna innan och omslag till kallt men jag hade inte med mig rätt skidor denna gång. Kände mig pigg första halvan men höll inte nån värst imponerad fart. Var inte alls nöjd med resultatet.

Tranemo Midnigt 20/2             42                        2:00,11               12                        75,2
Ett lopp som är något alldeles extra då det går på ”hemmaplan” och där arrangörerna levererar högklassiga spår, arena och service!
Tyvärr var jag inblandad i en incident i starten och hade aldrig chans att gå med tätklungan. Kom tillsammans med Simon från OK Stigen och vi körde hela loppet ihop där vi turades om att dra och hålla farten. Stundtals tufft att gå med men på sista varvet kände jag mig stark och kunde med några hundra meter kvar gå loss från Simon och den 3e gubben i gruppen.
Helt okey resultat även om jag inte var helt nöjd med att vara lite för långt efter vissa andra starka elitåkare.

Vasaloppet 3/3                            90                        5:11                     168                     
Tyvärr höll trenden i sig och efter en fin peak kring Wadköping-Västgöta så försvann formen bort.
Kan inte säga exakt vad det berodde på men kan iaf konstatera att veckan innan Vasaloppet inte var särskilt bra. Sara blev ordentligt sjuk redan på Måndagen och detta tog även energi för mig. Var märklig i magen och med huvudvärk dagarna innan VL kändes det inte bra. Hade dessutom huvudvärk den första halvan av loppet.
Tråkigt att inte få till det när det gäller som mest och med fina förutsättningar vad gäller material och service då ville jag mer!

IMG_9143

 
By |april 15th, 2019|Övrigt|0 Comments

länge lever vintern

I Onsdags fyllde Sara år och varför inte överraskade henne med att be henne packa väskan på några minuter och få med utrustning för stats- och skidaktiviteter.
Redan innan Hillerstorp var hon mig på spåren att målet var uppåt Åre-trakten men hon blev först väldigt glad att få stanna till en natt i huvudstaden och hälsa på sin bästa vän. Födelsedagsfika och en trevlig stund hos Anna för att sedan glida vidare mot Jämtland!
Visst är det långt till Vålådalen men med lite kaffe och matstopp på vägen tog vi oss från ett ljummet söder över kala från sommaren brandhärjade områden i Hälsingland till ett Härjedalen och slutligen Jämtland där det rådde vinter! Eftermiddagspasset blev att pulsa fram i 10 centimeter nysnö och den fina lättåkta terrängen öster om fjällstationen. Överraskande långa ljusa kvällar till efter 8-tiden.
På kvällen förtärde vi fantastiskt smaskig rödbetssoppa och gravad björn. Inte varje dag det bjuds på björn men gott var det.

Björn!

Björn!

På fredagen blev det en härlig förmiddag i Trillevallen. Vilket ställe! Har tidigare varit till Vålådalen men inte sett så mycket i övriga Årefjällen.

Sara på sina Fischer Twinskin

Sara på sina Fischer Twinskin

IMG_9421 Processed with VSCO with au1 preset
Skate skidorna var det som gällde för min del och Sara blandade lite skate och Twinskin och vi fick njuta av både fantastiskt fina spår, bädd och även nån tur upp på fjälltopparna där det var skare. Man har ju så många gånger hört alla entusiaster berätta om den fantastiska skidåkning i april-maj och jag kan nu bara instämma. Faktiskt första gången jag fick testa på detta förutom lite skidåkning i påsk förra året på mossarna och skogsbilvägarna på hemmaplan i småland. Men det är ju nått annat att komma upp på fjället!!
En tur till mysiga Åre by där det blev lite shopping och kvällsmiddag på Cooperhill.
På Lördagen testade vi spåren kring Vålådalen och det blev ett härligt solskenspass.
En grymt skön helg med Sara och kan konstatera att det är nu man ska vara i fjällen!
Det var tur att jag lade om till vintersäcken igen innan vi åkte för på vägen hemåt hade det kommit 15 centimeter snö och vi fick stundtals agera snöplog:):)
Inga pass registrerades i träningsdagboken men jag ska försöka få in lite intensitet i veckan som kommer.
Rullskidorna får fortsatt vänta men löpning och nått styrkepass i vanlig ordning väntar.

 
By |april 11th, 2019|Övrigt|0 Comments

Träna, festa, sova

Våren är här och säsongen närmar sig sitt slut, vilket märks. Dock inte på träningsmotivationen, den är nog högre än vad den har varit på länge. Att våren är festasäsong för skidåkare, det är nog ingen nyhet. Så nu när säsongen närma sig sitt slut så har jag börjat smygstarta festandet lite.

I onsdags var det avslutning med Dala Sports Academy. Då körde vi skidtävling på eftermiddagen och senare på kvällen blev det lite lättare galej.  Dagen därpå åkte jag ner för att fira min kusin som fyllde 40-år, grattis Maria! Då blev det istället klättring följt av lättare galej. Och sen på lördagen blev det bröllopsfest för en annan kusin, Kalle. Brudparet bjöd in tiill finmiddag på River Restaurant on the Pier, ute på Hisningen. Riktigt fint ställe, grymt god mat & dryck, mycket spex och en rolig fest efteråt.

Men det har blivit tidiga kvällar för min del på alla kalasen, då säsongen faktiskt inte är över och ett riktigt viktigt lopp återstår. SM i teamsprint, som går av stapeln nu på torsdag, som jag i år kommer köra med Johannes Ringsby aka Kingsby. Det är mycket som är viktigt med det här loppet, förutom att det är SM. Kingsby kör sitt sista lopp nånsin som elitsatsande skidåkare, och det är han som jag tränat tillsammans med hela året. Vi har sporrat varandra, diskuterat mycket träning, trott som f*n på det vi gjort och haft riktigt kul på vägen. Då vill man självklart avsluta en säsong och karriär med stil!

IMG_3039 IMG_3047

 
By |april 7th, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Red Bull Nordenskiöldsloppet (2020?)

Rullskidorna får vänta något vecka till. Stakmaskin är inte kul så här års och löpa kan man ju inte göra varje dag.
Ja då jag inte har särskilt mycket från min egen träningsvecka att rapportera så blir det istället några rader om världens längsta skidtävling som jag själv har en relation till då jag gav mig på den 2017.
Red Bull Nordenskiöldsloppet ägde nämligen rum nu i Lördags. För fjärde gången sedan loppets återkomst och kan ni inte historien bakom det så gå in och läs på nordenskioldsloppet.se för att ta del av denna intressanta historiska och legendariska tävling. Året var 1883 och Adolf Erik Nordenskiöld var hemkommen från en av alla sina grönlandsexpeditioner och vid hemkomst så trodde inte folket på deras bedrift att ha skidat 46 mil på 2,5 dygn och för att bevisa detta så var det 18 man som ställde upp i 22-mila tävlingen mellan Jokkmokk och Kvikkjokk tur retur. Detta sägs inte bara vara världens längsta tävling utan kanske också den första.

22 mil verkar ju näst intill omänskligt långt men just distansen var överraskande greppbar. Man ställde sig in på att det skulle vara långt, ta tid och göra ont. Tack vara hög nivå på service, publik och arrangemang så gick det “ganska enkelt”. Energi från Umara, äckligt många bananer, sopplunch och x antal liter redbull gjorde att man höll energin uppe och visst vill jag minnas att det sved lite grann de sista 5 milen men då vara det bara att bita ihop. Vi hade hade fina förutsättningar med övervägande sol, stiltje och minusgrader och det ända som gick att klaga på var de 2-3 centimeter snö som retligt la sig natten innan.
Att staka i 22 mil var verkligen en upplevelse och jag var tacksam att jag klarade mig från värre skav , slitage och värk. Det flöt helt enkelt på! Känslan när man närmade sig Jokkmokk och målgång efter närmare 14,5 timmar var makalös häftig.
Nått mer jag också minns extremt starkt var natten efter bedriften då man var ganska trött men på grund av alla koffein och red bull så var det typ omöjligt att sova. Både kropp och huvud var helt slut men det gick inte att koppla av och det gjorde dessutom lite lätt ont här och där. Hemskt men en häftig upplevelse!
_MG_6853DSC04263

Att vi var ett gäng om 6 stycken hårdingar från Gnosjö FK som tillsammans gjorde denna resa förstärkte upplevelsen!
Nedan ses Daniel, Erik, Jonas, Johan, Jag och Sara utanför hotel Åkerlund.

Nordenskiöldsloppet20171

Det om Nordenskiöldsloppet. Jag vet att Johan som körde loppet även iår är sugen på att boka in en tur till Kvikkjokk även för 2020. Vi får väl se hur många som blir med!
Men först får vi se vad vecka 14 har att bjuda på!:)

 

 

 
By |april 2nd, 2019|Övrigt|0 Comments

Sjuk, jobb och lite träning.

Hejsan!

hoppas det är bra med alla!? Är skidsäsongen över för er nu?

Senaste tiden för mig har varit riktigt dålig, jag har var sjuk nästan i en vecka sedan har jag varit iväg mycket med jobbet så träningen har fått lida otroligt mycket. Men jag har insett att det blir en månad nu med mindre träning. Istället får jag se det positivt att jag får vila kroppen lite och att lite små skador får läka lite.

Skidsäsongen är iallafall över nu. Skidorna har jag lagt på hyllan för denna säsongen. Jag känner just nu inget direkt sug på skidor heller men hoppas snart att det kommer tillbaka. Men jag har anmält mig till Vasaloppet nästa år och kommer troligtvis köra öppetspår också. Varför jag väljer att köra två gånger är för att jag verkligen vill kunna köra på en bra tid!

Nu längtar jag bara tills lite ledighet och att bli helt frisk så man kan träna ordentligt igen!

Ha det bra

 
By |april 1st, 2019|Övrigt|0 Comments

Krama ur det sista av snön på Hagatorpet

Galet att 3 veckor har gått sedan Vasaloppet och då också 3 hela veckor av mitt träningsår. Sedan många år räknar jag mitt träningsår mellan de tidpunkterna. Då mitt konditions- och idrottsutövande inte är särskilt gediget och jag först den senaste säsongen börjat föra statisktik genom min Suunti-klocka med fokus på Vasaloppet så känns det rätt att köra på det viset. VL är mitts stora mål för året och det som jag till största anledning bygger min träning för. Visst blir det en och annan träningstimma i löparskorna, på cykeln med polarna eller på gymmet men då handlar det mer om det sociala och att få lite varierad träning.
Mars månad har de senaste åren fluktuerat från att i princip inte ha tränat något till att förra året kunna köra massa njutbara pass på snö hemifrån husknuten ut över skogsbilvägar och mossar. Det var en makalöst bra marsmånad i Småland, snörik fram över påsk och massa njutbara skidtimmar på skaren i solen.
För två årsedan var det desto sämre med snö med då fick vi ta fram rullisarna för ett och annat träningspass redan i mars för på påskafton den 15 april 2017 gav vi oss upp till nordligaste sverige där Nordenskiöldsloppet väntade på oss. Första gången loppet gick hela banstäckningen, världens längsta skidtävling eller rättare sagt skidexpedition. 220 kilometer mellan Jokkmokk och Kvikkjokk. För övrigt äger det rum nu på Lördag för fjärde året i rad och jag kan verkligen rekommendera er att någon gång testa på det. Visst ska man ha lite flyt med väder och form men på något märkligt vis rattar man in i huvudet och kroppen att det är 22 mil som gäller och det var inte alls omänskligt långt. Det underlättade förstås att det var ett riktigt fett arrangermang med Red Bull som huvudsponsor.

 

Hur blir då årets marsmånad som snart kan summeras?
Ja som det ser ut så summerar vi två pass på snö. Ett för 14 dagar sedan och igår var jag och Sara till Hagatorpet, Tranemo för att skida lite. Sara var dit tidigare i veckan och då var det fortsatt gott om snö och hela 5 kilometer spårat. Men galet vad värmen och vinden nu hade tagit hårt. Kanske inte så konstigt.
Tanken var 2 timmar i solen och det blev i alla fall 1,5 och 2 mil.  Som ni ser på bilderna så var det inte direkt finskidorna och maraton vit men man tänker inte så mycket på det efter en stund i spåret.
Ett rätt gött sista pass för den här säsongen. Om det nu inte slår om fullständigt med snö och kyla i april men det hoppas vi ju inte. Vi var inte heller ensamma där och är man stor skidentusiast så kommer det säkert att gå åka ett tag till på snöfläckarna hos sveriges i särklass bästa konstsnöanläggning.

IMG_9282 IMG_9278 IMG_9275 IMG_9273
Fick också in de två obligatoriska maxstyrkepassen måndag och onsdag morgon samt ett skönt cirkelpass i #Leffeslada i Värnamo under Onsdagkvällen. 7 övningar i tabataformat 4×20/10s och ordentligt hög puls.

IMG_9240
Dessutom bjöd leffe på en riktig “Colting-måltid” bestående av ekologisk ryggbiff men en fräsch sallad och beasås.
IMG_9245

Fick också under veckan in ett lättare löppass på 25 minuter ihop med syrrans hund Sally.

IMG_9252
Ska ta tag bättre i löpningen framöver och se till att få in några längre pass på 1-1,5 timmar.
Skogsarbetet i Lördags räknar jag inte med i träningsdagboken och inte heller hjulbytet på bilen men det blev en stund i garaget efter det och lite arbete med sommarprepp av skidorna och genomgång av rullskidorna. En binding behövdes bytas och hjulen kontrollerades att de inte kärvat vilket de såklart inte hade. Bra kvalitet på Elpex!
Plockade också upp ett par nya Elpex 610 med motstånd 2 som ska få agera förstavalet denna säsong. Måste säga att jag gillar denna stomme och modell.

IMG_9258

Bockar av vecka 12 och ser fram emot ännu en rätt go och behaglig vecka vad gäller träningen!

 

 

 

 
By |mars 25th, 2019|Övrigt|0 Comments

styrka och förkylning

Jaha då lägger vi ännu en vecka till handlingarna. Inte en meter skidor för första gången i år.
Och inte heller några rullskidor då jag ska försöka att spara det till åtminstone april månad.
Veckan har varit rätt loj träningsmässigt då den elaka lilla förkylningen hängt i och inte riktigt velat släppa. Har väl inte heller gjort det bästa för återhämtningen då det har blev några steg på gården och i lördags i skogen med motorsåget. Galet fint att gå i skogen och det är förmodligen inte så många fina lördagar kvar i år med hygglig temperatur för skogsmundering på.

Passade på att kolla min träningsdagbok för perioden december fram till vasaloppet. Min hittills hårdaste träningsperiod i livet med öppna spjäll fram mot vasaloppet.
Kan summera drygt 150 mil skidor med den största enskila mängden under vecka 52-1 då vi var i fjällen och jag fick in över 50 mil på 6 dagar.
Skidpremiären ägde rum i Sjusjöen i mitten av december och då 25 mil. Vi hade snö på hemmaplan i Gnosjö i endast 12 dagar i slutet av januari och på de dagarna fick jag in över 35 mil. Förutom de två träningshelgerna så blev det många mil tack vare att vi öste på med många tävlingar. Körde alla deltävlignar i den svenska långloppscupen SkiStart Challenge och på det Stråkenloppet i Mullsjö och Tranemo Midnigt Maraton.
Summerar en grymt rolig period  och framförallt allt tävlande som jag och Sara unnade oss. Fint att kunna dela intresset och få till en massa trevliga helger i Orsa, Långberget och expressturer till Örebro och Högbo.
Om det var optimalt att gå så hårt fram med tävlandet tycker jag är svårt att svara på. Kände mig inte sliten eller sjuk fram till just vasaloppsveckan men ser tydligt att jag hade min formtopp de två första veckorna i februari med mina två bästa resultat i Wadköpingsloppet och Västgötaloppet.
Får fundera lite mer på just upplägget och om man ska köra Vasaloppet igen försöka på något vis periodisera träningen med bättre struktur i januari och februari. Ska tillägga att jag aldrig hittills haft något som helst träninsupplägg, schema eller plan utan tränar på endast i mån utav tid och ork. Att man inte får den återhämtning i förhållande till träningsmängd, ett arbete på drygt 100 %, fritidsbonderiet som tar några timmar per vecka och övrigt föreningsengagemang är ju ett som är säkert. Men då jag sköter sömnen med snitt 6,5-7 timmar och sällan är sjuk kunde det varit betyligt värre. Tycker det är rätt många med mig som faktiskt brinner för träningen och är i likande situation med allt från hektiskt familjeliv, engagerade arbeten med mera.
Men om man ska försöka köra VL en säsong till med mål på samma nivå som i år så kommer jag att försöka justera lite i min planering de sista 2 månaderna innan VL.
Vi får se, tack och lovbehöver man ju inte bestämma sig förrän om sisådär ett halvår. Rätt skönt.

IMG_9229 IMG_9230

En vecka utan konditionsträning men fick i alla fall in 3 stycken styrkepass.
Max A, B och ett bonuspass med diverse bålstyrka. 25 minuter lugn Skierg på det också bara för att inte tappa stakmusklerna helt och hållet:)
Kul att fortsätta träna på tillsammans med Jacke på gymmet och han som gjorde sitt första VL är taggad på att så småningom även komma igång med lite stakträning.

 
By |mars 18th, 2019|Övrigt|0 Comments

VASALOPPET…

Godmorgon alla!

Då var Vasaloppet över, har ni återhämtat er? Då tänker jag mest psykisk. Jag förmodar att Vasaloppet inte riktigt blev vad ni tänkt er, det blev det verkligen inte för mig iallafall. När vi kom upp till sälen på lördagen så kändes allt bättre än jag hade vågat hoppats på. Vädret var betydligt bättre än vad prognosen hade visat,  solen sken och det var minus grader ute. Jag var verkligen taggad på att köra Vasaloppet!

Vi steg upp vid 04:00 kokade lite havregrynsgröt, kastade i oss maten. Därefter bytte vi om till skidkläderna och satte oss i bilen och åkte till starten. Vi märkte direkt när vi skulle hoppa in i bilen att det hade varit en varm natt med lite snöfall, eftersom det inte var någon frost på rutan. Väl i bilen mot starten så kom det snöblandat regn med inslag av regn. Men humöret var fortfarande på topp, jag ville ju så gärna åka snabbare än förra året. När vi kom till starten så ställde vi oss i kön till våra startgrupper, lämnade skidorna och återsamlades i bilen för att vila och äta mackor. Tiden gick som en elvisp, plötsligt var det dax att bege sig till skidorna, startskottet gick och köerna började röra på sig.

NEJ! redan i starten på dem första stavtagen kände jag att jag gled långsamt! Kändes som alla gled ifrån mig. Första backen tog som vanligt tid och det var som att gå i socker hela vägen upp. det ända jag tänkte på var att när jag når toppen av backen blir det bättre! MEN, när jag väl var uppe på toppen märkte jag att det inte blev bättre där, det kom inga spår, och snön var som socker. I 90 km kämpade jag och slet med andra åkare utan ett enda spår. Det var inte alls kul, jag insåg ganska tidigt att detta blir ingen bra tid. I alla nedförsbackar blev jag omåkt, mitt humör var verkligen inte på topp längre och det ända jag ville vara att ta mig till mål, jag struntade tiden.

IMG_3556

Innan start

IMG_3560

Vasaloppsspåret

 

 

 
By |mars 13th, 2019|Övrigt|0 Comments

Vasadepressionen

En vecka har gått sedan Vasaloppet.
Visst är det en av årets lustigaste veckor med mycket känslor och funderingar.
Oavsett om det har gått bra eller mindre bra så är det speciellt att säsongens stora mål är över och man känner nån slags tomhet. Var det bara det? Varför är det ett helt år till nästa chans?
Tycker också att det är många med mig som redan nu siktar in sig på Vasan 2020 och börjar att smida träningsplaner och mål.
Har lyssnat in några av veckans poddar bla Vasapodden av 157 Skiteam och den norska skidpodden Skisporet där legenden Anders Aukland gästade.
Ofta roligt att höra lite kring Vasan och vad eliten har för sammanfattning. Anders beskrev just vasadepressionen och vad den innebär.
Har även snart sett hela vasaloppet genom att snabbspola vissa partier och visst är det en häftig och minst sagt lyckat teamkörning på slutet.
Kul men inte oväntat att just Anders Aukland är framme och försöker hålla upp farten och jaga ikapp Berdal. Seg gubbe som man imponeras över.

Hur har då min vecka sett ut?
Inte mycket med träningen förutom att jag var med ett gäng “nordenskiöldare” till Tranemo (fortsatt grymt fina spår och snötillgång där) i Söndags. Johan från Värnamo önskade lite tips inför loppet och då jag tillsammans med 5 av mina klubbkamrater i Gnosjöantog utmaningen att skida 22 mil på påskafton 2017 så vet man ju vad det handlar om och trots att distanser låter kuslig så gick det bra tack vara rätt inställning.
Man blir allt lite sugen på att joina gänget som ska köra i år men just nu är det för mycket bokat i kalendern som gör det omöjligt

JP och Pumpen snart i Jokkmokk

JP och Pumpen snart i Jokkmokk

 

Lugnaste träningsveckan på säkert ett halvår men samtidigt ganska naturligt efter vasan att unna sig lite träningsfritt och då jag varit lite förkyld så hade det hindrat mig.
Från och med nästa vecka ska jag och Jacke köra igång styrketräningen på måndagar och onsdagar igen. Ser fram emot det och fortsätta att bygga lite volym, nej jag menar kapacitet genom de stora men osynliga musklerna:)
Vi får se hur det blir med rullskidåkandet och konditionsträningen den närmaste tiden men som det känns just nu så kanske det få bli ett tag i sparlågan. Förhoppningsvis nått mer pass på snö innan vi rengör laggarna.
Och får väl försöka få till nått löppass i mars. Behöver dock nya skor då de förra inte pallade trycket för mina tunga steg i Lidingöterrängen. Tips på bra sko mottages tacksamt. Hade senast ett par New Balance Fresh Foam Zante och alltså en neutral dojja med lagom dämdning som ska funka för både asfalt och snällare terräng.

 
By |mars 13th, 2019|Övrigt|0 Comments

Vasaloppet 2019

Det var det!
Mitt träningsår är avklarat och vi kan summera säsongen men först om Vasaloppet 2019.

Efter en grymt rolig och bra helg i Mora med Tjejvasan och Saras topplacering så börjar veckan inte alls bra om man säger så. Sara känner redan på vägen hem från Mora att hon inte är pigg och på måndagen förstärks det med ordentlig feber och halsont. Hemskt för Sara som då inser att årets stora höjdpunkt är i stor fara.
Jag får sällan feber men jag får problem med magen och huvudvärk tisdag till torsdag tvingas helvila från träning denna veckan. Känner mig pigg nog att arbeta men sånt där är alltid svårt. Kanske hade tjänat på att ta det ännu lugnare och ha full fokus på tillfrisknande och Vasaloppet. För Sara verkar inte ens det att hjälpa och med hög feber och hosta så fattar hon beslutet på torsdagen att inte hänga med fredagsbussen upp till Sälen. Tyvärr ett självklart beslut men verkligen hemskt att vara med om och faktiskt tufft och störande för min del också. Att åka iväg utan Sara kändes tomt och märkligt.
Tillsammans med Christer, Mikael och Jan så är jag sedan 4 år med och styr upp Vasaloppsresan med Gnosjö FK. Vi är ett runt 45-vasaloppsdeltagare som är med på resan och det gör oss till en av landets största VL-klubbar. Roligt!
Vad gäller resan som går på rutin så vet man vad man får. Vi är fördelade i 7 småstugor och hos Tommy och Barbro där jag bor får vi den bästa servicen och uppladdningen.
En lugn fredag med nummerlappsuthämtning och besök i mässtältet. Häftigt att få plcka ut en nummerlapp med tresiffrigt nummer och utan knytsnören!
Och lika skönt att slippa lägga krut på vallatips och stök i mässtältet. Hade sedan några veckor bokat upp vallaservice vilket kändes riktigt skönt. Framförallt nu med tanke på att det var svårt att testa skidor innan då föret väntades slå om till loppet.
Fick agera lite vallahjälp till några klubbkamrater under fredagskvällen. Visst är det alltid lika underligt hur osäkra de mest rutinerade vasaloppsveteranerna är vad gäller vallaarbetet innan loppet. “det blir kallare än vad pohlman säger”, “Rode Multigrade är det ända som funkar”, “vad är det det riller för något”…  Men det är bara roligt att kunna hjälpa till.
Klistrade på kardborre på nummerlappen för att kunna fästa slangen till vätskebältet på. Grymt smidigt!
På Lördagen blev det i vanlig ordning en runda till Mångsbodarna för lite skidtester och våffla. Då jag inte tränat på hela veckan kände jag att jag behövde väcka kroppen och la in 5 stycken intervaller a 4-3-2-1-0,5 minuter. Kändes okey.
En lugn eftermiddag med lite mer av vallaservice och kolhydratpåfyllning.
Stunden var kommen. Sovmorgon till klockan 0500 vilket kändes för lyxigt. Frukost, packa ihop det sista, fylla vätskebältet och det bar av mot Berga By.
Kom ner till startfållan 0620 vilket betydde att det var lite kö i 10 minuter innan jag la ut skidorna mitt i fältet bakom Enervits reklamvepa. Som tredje man i mitt spår bakom två seedade nummer. Stian Berg och Torleif Syrstad. Nu snackar vi fina förutsättningar för en grym start.
Gick en runda och laddade med en banan, en sväng om huset och skickade på väskan på lastbilen. När klockan var 0740 smög jag ner mot starten igen och ställde mig på skidorna. Önskade de närmaste konkurrenterna lycka till och klockan slog 8.

Pang på, även om jag hade väntat mig en ännu högre fart trots nysnön. Gick lugnt och fint upp i backen utan några incidenter runt mig. Fattade att jag var med okey även om det var en bra bit fram till täten och tv-skotern.
Trångt och trögt och det var bara att följa med i spåret. Redan uppe på toppen halvvägs till Smågan fick jag oväntat lite dricka av Lina. Tacksamt.
Vi gled på och tog oss igenom Smågan. Fram mot Mångsbodarna gick det fortsatt sakta men det kom ifatt fler och fler åkare bakifrån och det blev lite småstökigt med alla som villa fram och hitta bättre positioner.
Så här i efterhand så ångrar jag att inte jag gick på mer offensivt just här då det gick så sakta men samtidigt så blev man lurad att man var med bättre än vad man egentligen var. Då man har åkare som Pölsa, Dahl, Berdal, Holmberg, Jespersen med flera runt sig så kan det ju inte annat än att kännas rätt lugnt.
Flöt på genom Mångsbodarna och jag fick en slatt vätska av Andreas. Det var verkligen slatten av det Henrik inte hade fått i sig. Fräscht:)
Har aldrig varit piggare i Risbergsbackarna men i efterhand blev det påtagligt att man skulle tryckt på mer redan här. Gick in i Risbergskontrollen med JK Dahl i ryggen (han blev väl runt 12a i mål sedan) och runt placering 225.

risberg
Farten hade nu skruvats upp där fram och det sprack upp otäckt snabbt.
Jag var fortsatt pigg och stakade ikapp ett antal 5-mannaklungor och gick igenom Eversberg som 187a.
Fortsatte att plocka placeringar till Oxberg och det kändes faktiskt fortfarande ganska lugnt.
Även om det aldrig gått saktare i backarna utför Evertberg var det här nånstans som slangen till vätskan frös och samtidigt hade jag nu inte någon mer service att räkna med.
Lite småfrustrerande men bara att kämpa på. Höll bra fart förbi vägundergången och i slakmotan upp efter Vasslan. Körde på här i ensamt maner vidare upp i Lundbäcksbackarna. Vad först här jag för första gången vände mig om och kollade bak. Började känna mig en aningn sliten och klämde min andra gel.
Förbi Oxbergskontrollen och ner i kraftledninsgatan mot Gopshus. Plockade ytterligare någon placering men hade nu för första gången svårt att följa nån annan. Segt, vad händer?
Placeringsmässigt plockade jag ändå 5 stycken fram till Hökberg (167a) där jag klämde en till gel som de bjöd på och sportdryck. Kämpade mig uppför den lilla knatten efter kontrollen och tänkte att nu blir det skönt att vila lite utför men ack vad fel  man hade. Inget slöpp i backarna och det var bara att staka på.
Sista två milen var inte roliga och jag skriver inte mycket mer om dem men jag insåg här att topp 150 kommer att skita sig.
Vid 3 kilometer kvar står Edvin, min bästa service och supportman för dagen och jag slänger av midjebältet til honom. Känner mig något lättare, ser ingen framåt och inte heller någon bakåt. Stakar förbi nr65 J Srail vid bryggeriet och vid Moraparken gör jag Hive-Five med vår eminenta busschaufför Mikael, klubbkompisen PO och Henriks fru Lina. In på upploppet ensam och trycker till de sista stavtagen för att se bra ut i eventuell målgångs-tv. Fattar att jag är runt 170e plats i Mora.
Visma Ski Classics fångar mig på en bild som de presenterar på deras Facebboksida och den beskiver mycket väl mina känslor vid målgång.
Besviken.
VismaVasaloppet2019
Hade varit betydligt roligare att fått leverera ett bättre resultat och när man lite senare efter dusch och mat uppdaterar sig på lite resultat och ser att det är många av de som jag duellerat mot de senaste veckorna som presterar resultat kring placering 80-150 så känns det lite tufft men får försöka glädjas åt att man gjort sitt bästa VL och ett ordenligt PB med 53 placeringar bättre än 2018.
Få väl köra ett år till:)
Hur som helst så är det väldigt roligt att se ens kompisar leverera grymma resultat och en av de första jag kollar är Henrik, plats 40. Fantastiskt kul att få se honom lyckas leverera i Vasan och när det gäller som mest! En god vän som slitigt och kämpat med fullsatsning på Vasan i många år.
Simon plats 92, grymt! Och många fler.

Efter några dagars analys så kan jag konstatera att jag tyvärr inte hade dagen och det flyt som man kunnat drömma om.
Störningen i uppladdningen tidigare under veckan med både min och saras sjukdom kom grymt olägligt.
Hade dessutom min formtopp i början av februari med mina två bästa lopp för säsongen, Wadköping och Västgötaloppet. Bessemerloppet och Tranemo gick inte alls lika bra och på något sätt får jag försöka klura ut hur jag ska toppa till Vasan nästa gång.
Får ta med mig att försöka köra lite hårdare i ett tidigare skede för att komma med i bättre klungor och åka billigare. Körde för mycket ensam mellan Risberg och Mora. Orutinerat.
Tror att om jag hade vågat panga på lite mer kring Risberg-Eversberg, kommit med i bättre klungor och gå billigare så även om man blir trött på slutet så tappar man inte många minuter.
Höll mig med bra material men kan bli ännu bättre på vätska och energiförsörjning.

Måste tacka ett antal personer för värdefull hjälp och support och det är,
Edvin, Henrik, Daniel, Tommy&Barbro och Anton. Och såklart allra mest Sara som både stöttat och trott på mig. Grymt att få dela detta intresse med henne och vilken rolig vinter vi har haft med alla skidmil hit och dit. Fruktansvärt hårt att hon inte fick avsluta säsongen med denna helgen och Vasaloppet.

Som sagt så sett till säsongen som helthet så tar jag ett kliv framåt och det känns grymt inspirerande. Tror inte att jag har möjlighet att träna lite mycket det kommande året men som det känns just nu så hoppas jag man har med sig mycket gratis och jag vet vad jag ska fortsätta att slipa på!

 

 

 

 
By |mars 8th, 2019|Övrigt|0 Comments

Dan före dan.

Hejsan!

Då var det snart dax för årets upplaga av Vasaloppet. Nervositeten är här och kroppen känns helt okej. Har fått en extremt liten släng av förkylning. Hoppas och tror inte det kommer bli något av det. Kanske att man känner efter för mycket bara. Hur har eran dag varit? Kommer ni kunna sova nu natten innan?

Själv känner jag mig lite pirrig i kroppen och har alltid lite svårt att sova såhär kvällen innan. Men för egen del hör det till. Dagen har bestått av transport cirka 400km. Vi åkte upp halvvägs igår. När vi kom fram till sälen så lämnade vi in skidorna för vallning och tog därefter en lunch på restaurangen vid Gustavsbacken. Sedan tog vi oss en promenad och vilade lite.

Kvällen bestod av mat iform av spaghetti och köttfärssås. Därefter körde vi och hämtade skidorna och nu ligger jag här i sängen och ska strax släcka.

Vädret imorgon känns ändå okej, kunde ha varit värre. Hoppas bara inte att det blåser alltför mycket. Vad tycker ni om vädret? Är vädret något som ni tänker på? Som jag har sagt tidigare är det inte så mycket man kan påverka och man får se det som att det skulle kunna vara värre.

Imorgon öppnar startledet för mig 05.30. När bör man vara på plats då tycker ni? Räcker det att vara där när det öppnar?

Veckans träning:

Måndag: Förmiddag: stakmaskin 6km. Kvällen: styrka mage och rygg

Tisdag:Vila

Onsdag: Löpning 14,5 Km

Torsdag: Löpning 6km

Fredag: Mtb 20km

Lördag: Vila

Söndag: Förhoppningsvis 90km Vasalopp

Ha det bra!

D98DD776-C8C0-4045-B9BC-36D0DFB13CD4

5E6CC730-9BE5-4246-A2F6-9F5573821DF6

 

 

 
By |mars 2nd, 2019|Övrigt|0 Comments

Mindre än en vecka kvar till Vasan!

Godkväll alla!

Nu är det mindre än en vecka kvar till Vasaloppet! Är ni taggade inför loppet? Känner ni att ni har tränat tillräckligt? Vad är en bra tid att åka på? Hur laddar ni sista dagarna? Hur gör ni med vallningen av skidorna? Vad ska ni ha för storlek på trugorna? Hur kommer vädret bli?

Detta är några av dem frågorna som jag ställer till mig själv nu den sista veckan innan loppet. Jag är laddad inför loppet, kommer bli grymt kul! Det är ju en riktig folkfest att åka loppet. Själv känner jag att jag absolut inte har tränat tillräckligt inför loppet. Men det har jag aldrig tidigare gjort heller så det blir som det blir. Jag har iaf som målsättning att åka snabbare än jag gjorde förra året. Uppladdningen kommer egentligen vara att jag tar det lite lugnare med träningen dem sista dagarna, och vilar en till två dagar innan loppet. När det gäller vallningen så kommer jag lämna in skidorna, litar inte på att jag löser ut den optimala vallningen för Vasaloppet, nu när vädret är såhär. Det jag inte har kommit fram till ännu är vilken storlek jag ska ha på mina trugor. Jag tänker att eftersom det är så varmt just nu kanske man ska sätta på en större truga. Eller tänker jag fel? Vädret har jag nästan helt lagt åt sidan, det kan jag göra eftersom vädret är något som jag aldrig kommer kunna påverka. Det ända jag kan göra är att gilla läget när det gäller vädret. Istället får jag lägga energi på det som jag kan påverka.

 

Image-1-1

IMG_3534

Från löpningen, fantastisk runda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha det bra!

 

 
By |februari 25th, 2019|Övrigt|0 Comments

Tjejvasan 2019

Vasaloppsveckan är invigd och i fredags morde klockan 7 blev vi upplockade av VP i hans feta folkvagn som skulle ta oss till Mora. Resan gick bra trots att vi aldrig stannade på Rattugglan men med lite Thaimat i Vansbro så var uppladdningen för årets tjejvasa påbörjad. Sara och Lina var grymt fokuserade och taggade.
I mässtältet sänkte jag och shot rödbetsjuice medan Sara hämtade ut nummerlappen med startnummer 17. Bara det fick man ju en rejäl boost av och vi var hungriga på att ännu ett år få leverera i Tjejvasan. Förra året åkte hon in på en mäktig 17e plats och gjorde då förmodligen sitt bästa lopp dittils.
Via vår gode vän Daniel genom GÅRÖ och hyresvärdarna Anders och Josefin fick vi bästa möjliga logi i Mora. Ett fantastiskt fint hus, fina vallamöjligheter och närheten till vasaspåret. Vallningen gick som på löpande band även om klisterskidorna krävde några tester. Skönt att Sara stakar och att vi dessutom hade förmånen att få hjälp med hennes skidor för tävlingen. På kvällen lagade vi till spaghetti och köttfärsås. Nötfärs från Hyltan Gård såklart!
Morgonen var kommen och då det vankades elitled fick man ju sova ut ända till klockan 0545. Syster Anna kom och via västra sidan älven for vi upp mot starten i Oxberg. Konstaterade att temperaturen var betydligt kallre än prognos. Hela -5 grader var välkommet.
Fick leverans av skidor. Idag ett par Fischer DP sprint stakskidor, den nya lite kortare modellen och det skulle bli spännande att se va de gick för. Gled ner till starten vid 0820 för att möta upp Sara som var ute i spåret och värmde. I sista minut justerade vi in Race Pro Turnamic bindnignarna och vid 0850 lämnade jag startfältet för att skynda upp till Gopshus där jag skulle langa.
På vägen spanade jag in Sara i sockret i första motslakan innan macken i Oxberg och allt så bra ut. Runt 45e plats men med tendens att plocka placeringar.
Vid Oxbergskontrollen var vi med på 29e! Snabbt på plats i Gopshus och jag räknade in henne som 28a. Hon såg starkt ut.
Full fart med vätska, stavar, pepping och placeringuppdatering i Läde och i Hemus. Sara körde galet starkt och vid Hemus låg hon och drog 5 åkare  med chans att gå in topp 20. Ska man spurta ner åkare som Maria Nordström med flera namnkunniga elitåkare så kanske det inte är så taktiskt att dra tåget hela vägen in i Mora men så gjorde hon och fick se sig spurtslagen av resterande i 5-mannagruppen. Det kan man ta. Sara gled ändå in på en grym 23e plats. Galet starkt och kul!

Sara in på 1:25:48 !

Sara (ensam till vänster) in på 1:25:48 !

Resultatuppdateringar, väntan på resterande snabba Gnosjöåkare och vänner och min syster Anna som efter endast ett fåtal kilometer i vinter. Alltid i sele bakom Sally men nu utan hennes draghjälp krigade sig in på 2:27 och precis före systrarna Kallur. Stort! Man blev så glad av att se henne nöjd efter loppet!

Anna & Sara

Anna & Sara vid målportalen.

Kul att även Lina, Linnea och Elin levererade fina resultat och detta peppade oss alla inför helgen som väntar.
Jag och Viktor fick verkligen till samarbetet med vätska bra och kunde på hela 5 punkter hjälpas åt att serva Sara och Lina då det inte var särskilt stor diff mellan dem. Lina körde in på 87e plats och har också en imponerande utvecklingskurva.
Vi firade med burgare längts Siljan och på söndagsmorgonen ett solskenspass till Hökberg innan det var dags att fara hemåt. Tycker det verka vara den senaste trenden, att ladda för Vasaloppet på hemmaplan:)

Nu uppladdning med försök till gott om sömn och förberedelser inför helgen som kommer. Och såklart lite vallanojja på det också :)

Sol på Lina och Viktor

Sol på Lina och Viktor vid vändningen nedanför Hökberg.

 
By |februari 25th, 2019|Övrigt|0 Comments

Combined, inte lika enkelt som det ser ut!

Hej hej!
Just hemkommen från ett pass i strålande sol och 8 grader varmt (tyvärr…) Jag och Kajsa åkte själva för pappa är inte kry idag. Vi åkte ett varv utan hund först och sen satt vi ihop pulkan som jag skulle använda till Izak. Syrran hjälpte mig att starta, det kan vara lite stökigt att starta pulka men Izak är såå duktig, oftast, väntar på signal innan han drar iväg.

6C6CE667-9685-47F3-B65B-E37C2AE2067E

Vi tränade på combined idag, dvs först ett varv med pulka och sen så snabbt som möjligt lämna pulkan och ta loss linan som sitter fast i selen, för att fortsätta ett varv utan pulkan. Det var vår förta träning att lämna pulkan så inte jättesmidigt…men Izak skötte det strålande!! Jag ska be mamma att filma nästa gång… Kajsa körde Astor först på lina och sen med honom lös ett varv. Astor är en lånehund som vi just börjat köra. Vi bygger kondis på honom då han inte är körd så mycket.

Odin och Lupo startade vi samtidigt och körde två varv på lina och sen ett varv lösa. De är långdistansare så de kan gå betydligt längre än Louie, Izak och Astor.
Vi fick en väldigt skön dag i solen men det känns mer som en aprildag än en dag i februari…

BBD80285-B8FB-4012-9836-7E7CACED2607

I måndags tränade vi fys på gymet, alltid bra att vara två, vi peppar varann och dessutom får vi ju sällskap av varann.
I tisdags var Kajsa med pappa på nydalas hundspår på kvällen och tränade, Kajsa åkte först med Louie och sen med Izak. Spåret är ca 9km. Pappa körde Odin och Lupo två varv i dubbelspann. De var pigga när de gick i ”mål” ett bra tecken!
I onsdags tränade jag och pappa på Nydala, vi hade 5st hundar med oss så för att vara lite effektiv (hade mkt plugg) så körde vi 2st dubbelspann. Vi körde lite kortare och snabbare med Odin&Astor och längre med Izak/Lupo, Louie fick gå själv i milspåret. Det känns verkligen som att hundarna är i riktigt fin form nu!!

5EEA822F-EF08-4462-A772-487EAFF6C6A7
Denna helg och nästa är det inga tävlingar, vi har valt att träna istället och det känns faktiskt bra då det varit lika varmt på tävlingen i Härnösand idag som det är här.
SM närmar sig…jag ska köra combined, stafett och pulka. Kajsa ska köra stafett och pulka, hon är för ung för combined. Nu ska vi fika lite semlor som mormor lämnade här tidigare idag, mums!

E4C69A5E-1FEF-41F9-BFFB-D8353D7A7048

Nästa vecka får ni se filmen från 2a combineträningen, det blir kul…för er haha.

Ha dé /Tora

 
By |februari 24th, 2019|Övrigt|0 Comments