0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

Skadeproblem

Hej på er! Hur går det med träningen?

För min del är det just nu lite segt med träningen. Har fått problem med min höft så kan inte springa någonting. Problemet kom smygande efter lidingöloppet, och det började egentligen i ljumsken och jag trodde nog mest att det var lite träningsverk. Så jag sprang på som vanligt några mil men kände efter ett tag att detta är något mer långvarigt. Varje gång jag löpt så har jag blivit väldigt stel i höften och blir helt haltande när jag försöker gå.Och det som började i ljumsken har vandrat ut i höften och stramar nu ner i utsida lår ner till knäet. Har nu uppsökt sjukgymnast och ska nu köra lite rehab träning. Därefter ska jag träffa sjukgymnasten igen för att få lite återkoppling på höften.

Eftersom jag inte kan springa nu så tänkte jag att jag skulle börja cykla lite mer, måste ju få lite konditionsträning. Jag har även börjat fundera på att gå och simma lite i simhallen på morgonen innan frukost, för att få en skön start på dagen. tänkte att man kunde simma 1500-2000m. Är ingen duktig simmare så nu har jag chansen när jag inte kan springa att ta dem träningstimmarna till simhallen istället.

Sedan har jag börjat smyg träna lite inför Vasaloppet, har kört några pass i stakmaskinen samt några pass i roddmaskinen. Jag är ju ingen super skidåkare så undrar om ni har några bra tips på träning inför vasan? Funderar på att köpa rullskidor, vad har ni för erfarenheter av det?

Ha det bra!IMG_3634

 
By |november 3rd, 2019|Övrigt|0 Comments

Runneby

Hejsan.

Nu är verkligen hösten här och det är nu mörkare mer än vad det är ljust ute. Det är både tråkigt och lite mysigt på samma gång. Tycker det är så härligt att vara ute när höstlöven börjar bli gula och det är så friskt och skönt ute. Det är verkligen perfekt väder föra att vara ute och jobba i trädgården, gå ut och gå eller bara köra ett härligt träningspass!

För någon vecka sedan så sprang jag ett lopp i min hem kommun som kallas Runneby ett bra namn på en tävling som ligger i just Ronneby. Det finns flera olika distanser allt från 5km till ultra lopp på 6h. Jag ställde upp i ett marathon som också var det första maratonet som anordnats i Ronneby. Det var en trevlig bansträckning som gick genom hela ronneby och längsmed Ronnebyån.  Innan loppet så hade jag verkligen inte någon bra uppladdning. Var också väldigt sent ute att anmäla mig, anmälde mig dagen innan. Kände lite att det får gå som det går medtanke på uppladdningen. Innan start bestämde jag mig att jag skulle försöka hålla ett jämt tempo, och tänkte att ett 4.30 tempo skulle vara lagom. Det var också den första maran som jag sprang så visste inte riktigts hur kroppen skulle reagera. Men det gick helt okej. Jag höll mig till planen och hade ett medeltempo på 4.31 och sprang få in på en tid av 2h och 9 min. Vilket jag nu i efterhand är nöjd med. Så pass nöjd så det räckte till seger vilket var KUL! Kan verkligen rekommendera er att prova springa det loppet.

ha det fint!

 

E219354D-AD45-40F1-8FB9-3230167ACA9D

 
By |oktober 22nd, 2019|Övrigt|0 Comments

Hösten är här, jag drar!

Ännu en vecka och period avklarad, o det känns verkligen som att jag är tillbaka på banan igen. Mycket bra träning, en ork och motivation som inte fanns förra perioden. Nu är även hösten kommen, och för att verkligen komma in i den tuffa höstträningen som innehåller mycket intervall- och fartpass ,så åker jag tillsammans med Filip Danielsson till Kanarieöarna på Tisdag. Vi blir borta en vecka och syftet är att ladda om batterierna, träna lagom mycket,och må gött. Förra året var jag iväg ungefär samma tid som nu, men den gången tränade jag stenhårt och brände mig totalt. Det misstaget gör jag helst inte om igen. IMG_3511

Vi hörs då!

 

 
By |oktober 6th, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Lidingöloppet!

Hej på er!

Allt bra med er? Med mig är det bara bra! Idag vaknade man till härligt höstväder solen skiner och kylan har kommit! första natten med frost så det var riktigt friskt och härligt när man gick ut idag. Idag blir det lite höst fix med båt OSV!

Förra helgen var det lidingöloppet, ett lopp som jag har sprungit två (2) gånger tidigare. Lidingöloppet ingår också i en svensk klassiker som jag genomfört iår. Det var min tredje svenska klassiker irad! Har blivit lite som en tradition att genomföra dessa loppen under ett år. Tycker det är ganska kul med dem tävlingarna. Blir ju väldigt varierande vad man ska träna när man genomför både, längdskidor, cykling, simning och löpning.

Lidingöloppet då, jag har alltid haft som mål att hela tiden förbättra tiderna på dem olika grenarna! Det hade jag givetvis iår också, mit tidigare pers på lidingöloppet var 2h 22min så hade som mål att springa på 2h 2o min vilket jag inte såg som omöjligt. Dock helgen innan när jag var ute och sprang stig så råkade jag stuka foten, vilket jag aldrig någonsin tidigare gjort. Känner fortfarande av stukningen och nu har det gått 14 dagar sen det hände… Så var ingen optimal uppladdningen, men kände att det fick funka och att det var bara att bita igen och springa på. När jag väl stod på startlinjen så var jag sådär härligt nervös som man brukar vara, så när starskottet gick så sprnga jag bara på! Sprang egentligen bara på inspiration från andra löpare och földe med strömmen vilket funkade bra, första 10 km på 43min 20 km 1h 28 min vilket inebar att jag låg bra till för att plocka silvermedalj! Dock tappade jag vid 25-26 km vilket gjorde att jag missade silvertid med 51 sekunder! SURT!!! Men bara att träna mer backe inför nästa år så tar jag den medaljen då!

IMG_2556

Tack och hej för mig!

 

 

 
By |oktober 6th, 2019|Övrigt|0 Comments

Anmälda till SM!

Tävlingar och mer tävlingar! I helgen har vi varit borta på tävling både lördag och söndag. Det har gått väldigt bra så peppen till SM infann sig såklart… i lördags vann jag min klass och Izak var fantastiskt bra! En hård snabb bana där inte hela hans kapacitet riktigt visade sig då han är en stark hund uppför också. På ett parti var det rätt sandigt och där passade vi på att titta på sandkvaliten väldigt noga…styret vek sig, det tog tvärstopp och jag flög som en projektil. Landade mjukt och konstaterade snabbt att jag levde. Jag fortsatte direkt efter att jag knäckt till styret som var totalt snett… Blev bästa junior och 7a totalt av ALLA som var med och tävlade med cykel, riktigt nöjd!

BA5DCD42-1F3C-4A2E-ACD3-BF1516B0C525

Blev rätt blå på ena benet efter vurpan, jag kände inget just då, hade ju bråttom upp och fortsätta!!  men måste fått en redig smäll på ena knäet, svullen och snyggt lilablå nu.

I söndags var vi på en tävling utanför Umeå, det var drygt 40 startande. Jag cyklade med Izak igen och det var helt andra förutsättningar. Banan var 4.7km och det var en varvning. En perfekt bana för vår starka och snabba kille med branta backar både upp och ner och med tyngre spår. Vi gjorde faktiskt en väldigt bra runda som resulterade i bästa junior och totalt 2a bästa dam!! Riktigt roligt, såå bra trodde jag aldrig att det hade gått.

298DD08E-BFB5-4CA1-BACE-DB3B6D5DC93D

ED54E9B6-9FE2-41A1-A1A2-A8A1A71D1B20

01770A04-79CD-46FC-8928-8964E1552506

Nöjda med helgen så fortsätter vi mot SM med stora steg. Jag är anmäld till cykeln Izak, Kickbike med Lupo och canicross (springa) med Doris och stafett. Odin får vara reserv och kanske hoppa in på stafetten, vi får se.

starten från söndag:

6342D767-6E69-467B-B688-39E592BDB076

Hörs snart igen!

 
By |oktober 3rd, 2019|Frölén, Övrigt|0 Comments

Hillerstorp Adventure Race och stakning med Kulltorpsgänget

En vecka med mycket sol, vind och vatten och en fin ljummen sensommarvecka.
Då förra helgen avslutades med långlopps-SM i Skövde och kroppen var något mör så blev det faktiskt 2 dagars träningsvila och de annars obligatoriska maxstyrkepassen fick farmskjutas till Onsdag och Fredag.
Därimellan ett trevligt stakpass i solkenet i Onsdags tillsammans med Kulltorpsgänget, LAPen och en
Efter ett uppsamlingsvarv på rullskidbanan så stakade vi ut mot Götarp och la en stund i backarna som omger byn. Vi om på en tjyvtränandes Axel som hakade på oss och det blev 3 stycken “naturliga” intervaller. 11, 7 och 3,5 minuter och ganska många höjdmeter. God känsla och bra fart men det kanske mer berodde på att jag för dagen tagit mina lättrullande Elpex 610 med standard 2or. Efter de tävlingar jag kört att jag behöver fila mer på de lättåkta segmenten och att hålla högre fart.

Götarpskrysset.

Götarpskrysset.

Elpex 610, Alpina ECL och Salomon tights.

Elpex 610, Alpina ECL och Salomon tights.

Fredag eftermiddag och kväll spenderades i traktorn och den rådande andraskörden. Men jag hade ju sedan tidigare fixat en startplats till ett 10,5 kilometerslopp i grannbyn och snål smålänning som man är så ringde jag inte syrran för en timmas jour i Valtran medans jag for in till Hillerstorp.
Helt klart sist med att hämta ut nummerlappen och knappt 3 minuters uppvärming innan jag hörde speakern räkna ner från 10 och jag var sist iväg. Letade mig ändå rätt lätt fram genom fältet och tog rygg på några snabba vänner.
Målet för kvällen var att försöka spränga 4:00 minuters gränsen och på denna relativt flacka bana skulle det inte vara omöjligt.
Efter en något för snabb första och andra kilometer i typ 3:40 tempo så hittade jag en fin rytm och det flöt på. Hade det inte varit för de oväntat långa backarna drygt halvvägs in i loppet så hade mitt mål uppfyllt men är ändå nöj med att snittat 4:03. (Officiell tid 41:52 så om banan var 10,5 så har jag det).
Hur som helst ett grymt kul lopp, en riktig folkfest men över 400 deltagare alla klasser inräknat. Mycket tack vare de framträdande storbolagen vi har i byn såsom Thule som bidrog med massa löpare och insamling till välgörande ändamål. Dessutom grymt många fina priser som väskor och takbox.
Min vänner Linus och Evelina Hultegård vann 10,5 kilometersklassen på imponerande tider som väntat då de håller hög nationell klass. Också väldigt roligt att min vän Johan vann 5-kilometersracet.
Sänkte 2 bullens korvar innan jag kastade mig iväg för att spendera resten av kvällen med balklämman på Valtran.

Jag och segraren Linus H som springer för Sävedalen men är bördig från Gnosjö.

Jag och segraren Linus H som springer för Sävedalen men är bördig från Gnosjö.

Linus och Simon är starka!

Linus och Simon är starka!

Nylagen åker.

Nyslagen åker.

I söndags var tanken att staka riktigt riktigt långt på rullskidorna.
Det nio mil långa Klarälvsloppet i Värmland var såklart intressant men passade inte in i kalendern och då krävs ju att man sympatistakar lite extra.
Riktigt så långt blev det inte men vi var ett gott gäng som möttes upp på förmiddagen och tog oss över Norrebohöjderna ner och runt Flaten och tillbaka till Gnosjö via Åsenhöga-Hult.
Och det bästa utav allt var att Viktor och Lina hade tänt grillen och bjöd på korv när vi efter drygt 3,5 timmar rullade in i Gnosjö. Sånt uppskattas! (har tyvärr inga bilder från passet eller grillstunden i solen).

Trots 4 träningsfria dagar denna veckan så summerar jag en grymt bra träningsvecka!

Måndag – vila
Tisdag – typ vila fast några löpimpulser för att skaka liv i benen.
Onsdag – Maxstyrka pass A på Järnlyftet 50 min (morgon), Stakning på Elpex 2or 1:50 h.
Torsdag – vila
Fredag – Maxstryka pass B 50 min (morgon), Löpartävling 10,5 km 41:52 min.
Lördag – Vila
Söndag – Stakning på 4or 3:30 h.
Tot ca 9 tim träning/tävling.

Imorgon Måndag ska vi till Hånger för att lyssna på skidlegenden Jörgen Brink. Det ska bli skoj!

 

 
By |september 25th, 2019|Övrigt|0 Comments

Boreläger check ✔️

Ännu en grym lägervecka med Bore hemma i Torsby avklarad. Vi började lägret förra helgen med att städa efter Torsbymarten (Torsbymarknaden). Därefter blev det en heldag med planering inför säsongen, möte med en mental coach vi tagit in i klubben och mycket fika!

Sen drog lägret igång på riktigt. Jag, Gabriel Thorn och Filip Danielsson fick den stora äran att bo i Rasmus Bloms lägenhet under veckan, då han var iväg på ett annat träningsläger i italienska Livingo. Med på lägret var också de boreåkarna som bor i Torsby på heltid; Oscar OP Persso , Ludwig Luddeyeah Tärning och Lovisa Lojsan Modig.

Det blev ett riktigt fint läger med bra träning, grym mat på restaurang Valbergsängen och skidåkning i skidtunneln. För min del var formen rätt dålig, men kroppen funkar bra och orkade hela lägret, vilket den inte gjort på länge!7F511A10-F730-42AC-8357-E9CFE3C3A5E4

F6DB54B8-D391-40CE-9EBC-7D71D848AAC6

Nu sitter jag i DSA-bussen påväg till Östersund för ännu en lägervecka. Ett läger med 4 race!  Så det ska bli spännande att se om borelägret gett någon form. Känslan just nu är att det kommer gå tungt, men det är ändå lite skitsamma. Så länge jag orkar ta ut mig på alla race utan bli helt bränd så är jag nöjd!

Vi hörs efter lägret så får vi se hur det gick.

Ha de gött! // Pontus

 
By |september 23rd, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Billingen Rollerski SM 2019

I helgen var det full aktivitet på Billingen. Först och främst vilket ställe det är. Jag hade aldrig varit dit men det är en riktigt läcker platå sisådär 150 meter precis intill Skövde stad.
IMG_1807(1)
Då Henrik, Simon och Johan var anmälda så var valet ganska enkelt att joina dem till Skövde för att köra Billingen Rollerski 45 kilometer. Loppet som dessutom stod som värd för årets SM i långlopp på rullskidor gjorde det ju lite extra kul att deltaga.
Men det verkar gå alldeles för mycket sjukdom här i byn så i lördags när vi snackade ihop oss var det bara jag och Simon som stod redo att tävla. Vi hade flyt och fick skjuts med Bosse som bor i Värnamo och jobbar som marknadschef för Skigo Sverige.
På väg norrut vräkte regnet ner och vinden piskade hårt mot vindrutan. Man kände att detta skulle innebära ett antal DNS.
Men när vi rullade över Billingen ner mot startplatsen i den lilla byn Istrum sprack det upp. Jippi. Visst var det vind i flaggorna så tur att man hade sina tunga stavar.
Låneskidor, glasögon och en lättare uppvärmning innan det var dags att ställa upp på starlinjen. Lite kul att ha sin egen startposition och jag stod i typ 3e led med en åkare vid vardera sida. Pang och vi stakade iväg och ganska direkt letade sig de snabba åkarna fram i 25-mannaklungan och jag tog position i svansen av den. Visst får man en hel del gratis där men trots det så kände jag att det går väl snabbt nu. Efter 4-5 kilometer när Mackan från Lager157 ökar farten, ledet töjs ut och jag flyger av. Stör mig på att jag inte lyckades gå med andra och inte heller tredje klungan men lättare sagt än gjort i efterhand.
Hamndade plötsligt helt ensam efter de runt 20 åkare som jag hade framför mig. Fredrik från Nybro hakade på i en mil men sedan tackade han för sig och jag vred upp farten något fram i den långa motslakan innan 35 kilometer och det var dags att gå in i den häftiga stigningen där man tar runt 100 höjdmeter på 1 kilometer. Fortsatte att staka på men bra känsla och kraft och tog ytterligare någon meter på 5-mannaklungan som jag närmade mig. Väl uppe så var det någon som droppat av och de sista relativt flacka 7 kilometerna plockade jag 2 gubbar som kroknat. Trodde att jag skulle knipa 1 till “Sternare” men pumpade i mål endast några sekunder efter honom.

Trots en trög inledning av loppet där jag ännu en gång har svårt att gå med i den höga farten så kommer jag sedan in i rytmen och får vara ganska nöjd med känslan de sista 35 kilometerna. Mentalt är det under loppet rätt surt att inte klara av att gå med i början. Man vet att det är viktigt men jag gjorde vad jag kunde.
Studerade träcktiderna efter loppet och ser att jag från 10 kilometer och in i mål kört jämt med de flesta åkare framför mig.

Så ett kul lopp och dessutom extra touch på det då det fick stå för värd som långlopps-SM på rullskidor 2019.
Grattis Marcus Johansson, Lager 157 Skiteam till ett SM-Guld!
IMG_1808
Nu blir det nog inget mer tävlande innan snösäsongen och jag vet vad jag bör slipa på för detaljer.

 

 
By |september 17th, 2019|Övrigt|0 Comments

Avbrott!

Hejsan alla go och glada träningsmänniskor!

Hur är det med er? Flyter träningen på? Eller har ni som jag fått ett alldeles för långt avbrott från träningen?

Jag har just nu svår ångest över att jag inte har kunnat träna som som det är tänkt. Har varit lite krasslig den senaste veckan, sedan innan dess har jag varit iväg med jobbet och pågrund av det inte haft någon möjlighet att träna. Jag vet att man inte ska skylla på jobba att det alltid finns tid över för ett träningspass tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Men just denna gången när jag varit iväg har det inte funnits den tiden. Och när tiden funnits så har jag valt att vila, eftersom det är ganska ovist vad som sker när jag är iväg och när vi väl gör något så är det extremt viktigt att man är fysiskt förbered så bra som det bara går! Det är ju faktist så att jobbet går före träningen, jag hade gärna tränat mer än jag jobbade men det funkar inte riktigt så för en vardagsmotionär pluss plus. Så nu hoppas jag på en bra träningssession framöver!

Jag har nu i helgen haft en ledig helg från jobbet och har då spelat en del golf. Tyvärr så går golfen bara sämre och sämre, vilket känns lite jobbigt! men förhoppningsvis vänder det snart. Jag har också under helgen fällt ett träd i trädgården som var 20 m högt och med massor av grenar och löv så då fick man en dags motion med att bära stamm och grenar!

Sedan ikväll så tog jag en härlig löprunda på 10km för att väcka igång kroppen!

Nu får ni ha en trevlig kväll så höres vi!

 

 
By |september 15th, 2019|Övrigt|0 Comments

Maxstyrka i september

Det har det ju varit en sommar som slog sönder vardagen och vi tappade rutinen vad gäller de två maxstyrkepassen som jag och Jacke implementerade för ungefär ett år sedan. Men nu har vi kommit igång igen!
Måndagar och Onsdagar 0530 på Järnlyftet, Töllstorp, Gnosjö kör vi. Välkommen att haka på om du känner för det!

Historiskt har jag aldrig tränat någon styrketräning förutom ett och annat cirkelpass kanske i GFK-stugan eller hos Tompa i Hult. Då har det oftast handlat om 30/30 sekundare och något mer flås och uthållighet än ren styrka. Det är också roliga pass och är kul att utföra i grupp men sommaren 2018, på ett fjäll ovanför Björkliden tog vi det första taget och drog igång med maxstyrka. Målet har varit och är att bli starkare och mer explosiv och kunna dra nytta av detta i stakningen vilket jag tror att jag har gjort. Och så minskar man ju risken för skador om man är allsidigt tränad och har lite muskler. Eller…

Så här ser våra två pass ut som vi kör typ regelbundet varje vecka.

Måndagar PASS A:
Uppvärmning på löpbandet.
2,5 minuter i 10 km/h och 2,5 minuter i 13 km/h.
Knäböj 5×5 st ca 70-80 kg.
Bänkpress 5×5 st ca 70-80 kg
Chins 5×5 med 5-10 kg vikt alt. 5×8-10 st utan vikt.

Onsdagar PASS B:
Uppvärmning på löpbandet.
2,5 minuter i 10 km/h och 2,5 minuter i 13 km/h.
Knäböj 5×5 st ca 70-80 kg. (men ibland växlar vi och kör lite alternativ till knäböj).
Axlpress (även kallat militärpress) 5×5 50-55 kg.
Marklyft 3×5 80-100-120 kg.

+ lite bonus såsom magpress, dips eller någon kettlbell-övning kan ske.
Passen brukar ta runt 50 minuter och är väldigt lätta att motivera sig till och det känns som sagt givande och utvecklande även om man snart vill upp på ännu högre vikter, motstånd och tyngder!

Måndag morgon kl 0542

Måndag morgon kl 0542

Veckan i övrigt bestod av alldeles för lite stakning. Var ganska sliten i ryggen efter Nybrorullen. Tränignsvärk i över 5 dagar när hände det senast!? Känner att jag behöver mer hårda fartpass på lättrullade hjul.
Körde ett pass på PU-hjulen i Torsdags bara för att det var så gött väder och härligt att få lite fart. Blev rundan över Norrebo-Skärvhult-Åsenhöga och när jag för en gångs skull stod på tvåorna var det läge att försöka sig på några stravasegment. Hade sekunderna på fel sida denna gång men det gav iaf några effektiva fartökningar.

I Lördags var vi till Åsenhöga och deltog i deras årliga löparfest, Åsenhögaloppet 9,1 km.

Jag, Limpan och Affe.

Jag, Limpan och Affe.

Jag fick äran att springa för lag Åstols FF med Affe och Limpan som lagkamrater. Fråga oss inte mer om lagnamnet men det kan ha med en viss incident i Åstol hamn 2009 att göra.
Hur som helst så spring jag runt de 9,1 kuperade kilometerna på tiden 37:21. PB med 28 sekunder och ett kvitto att formen är god trots sparsam mängd löpning den senaste tiden.
För övrigt sattes det nytt banrekord av Oscar Claesson (tidigare skidelit i Gnosjö och numera springar han för Sävedalen) på den grymt imponerade tiden 29:55.

Oscar (nytt banrekord 29:55), Edvin och Zackarias.

Oscar (nytt banrekord 29:55), Edvin och Zackarias i det överlägset snabbaste laget.

I lördags morse hjälpte jag och Edvin Mr Alm med att trimma hans skidor innan han för till Borås och Höstrullen för att tävla. Resultat skidor som gick okey men Almen har mer att krama ur i vinter.

Jag och Edvin hjälpte i lördags morse  Mr King på långlopp H. Alm med att trimma upp (svarvade ner bakaxeln samt optimerade bort så mkt fett som möjligt) hans PU-skidor innan han for till Borås och Höstrullen för att tävla. Resultat gav skidor som gick okey men Almen har mer att krama ur i vinter. (40e totalt i VL 2019 !!!!!:))

 

 
By |september 12th, 2019|Övrigt|0 Comments

En stekhet Nybrorulle

Elias, Edvin och Alm hade planerat en tur till Nybro för att köral Nybrorullen och i sista minuten så skickade jag också in en anmälan.
Kände efter Värnamorullen häromveckan att det inte alls är tokigt med lite tävlande där det stakas på i fullt ös och man kramar ur lite mer än ur de rutinmässiga träningspassen.
Sagt och gjort så samlades vi utanför ZAL i söndagsmorse för att trycka in alla rullskidor och utrustning i min lilla Audi. 5 taggade grabbar styrde kosan mot sydöstra Småland för att rulla in i ett klarblått, 30-grader varmt Nybro. Detta skulle bli hett asså och det var knappt att det krävdes någon uppvärmning men vi rullade ändå några kilometer för att känna på utrustningen.
Ett hav av rullskidsåkare samlades vid startområdet inne i centrala Nybro och det var också gott om åskådare vilket alltid är kul.
Jag stod i första ledet bakom de cirka 20-talet seedade åkarna när startskottet gick. Stakade iväg någorlunda kontrollerat och fick en fin som ungefär nummer 15 i klungan.
Efter en 180-gradare, en lite hetsig utförskörning men någon incident och kullebytta strax framför mig så började täten att ånga på.
Tyvärr gick det visst lite väl snabbt och åkarna strax framför mig fick släppa tåget. Jag gjorde nått försök att jaga ikapp de 30-talet metrarna men gav upp ganska snart och vi var 3 åkare som bildade en liten klunga. Ganska snart hade Alm och ytterligare någon där fram fått släppa och vi kom ikapp dem och var 7 pers som höll ihop det första varvet. Kändes kontrollerat och jag var en av de som var villiga att hålla hög fart.
Men, plötsligt så tog orken slut. Från att varit den mest dragvilliga i klungan så var jag nu avhängd och frustrerad. Vad hände? Visst var det varmt men det var det ju för alla.
Jag slet och hängde med huvudet under hela det andra varvet. Tack o lov höll jag ändå undan för Johan cirka minuten bakom mig och en 5-mannaklunga strax bakom honom. Ut på det tredje varvet var det bara att gneta på och jag började faktiskt känna mig lite piggare i stakningen igen. Skönt att känna och nu hade 3 personer från klungan framför fått släppa och när jag gick ikapp dem en efter en så var det inte många stavtag som de hängde på mig och detta kändes grymt bra.
Var ritkigt nöjd med den sista halvmilen och gick i mål på tiden 1:43 timmar på de 41 kilometrarna.
Lite för långt efter Simon som vann på 1:31 men samtidigt så fick jag köra de sista 25 kilometerna solo. Grymt imponerad av just Simon M, OK Stigen som vann loppet och dessutom gjorde det på ett starkt sätt!

Jag, Simon som vann loppet och Johan E.

Jag, Simon som vann loppet och Johan E.

Johan E som jag hade ganska konstant minuten efter mig gjorde ett ritkigt bra lopp och gör fina framsteg för varje vecka!

Johan E som jag hade ganska konstant minuten efter mig gjorde ett bra lopp och gör ordentliga framsteg för varje vecka!

Tar ändå med mig några positiv detaljer såsom att jag kom igång den sista milen och att jag utvecklar en högre fart för varje tävling. Känner att jag har styrkan men inte riktigt flåset och syreupptaget. Fler tröskelintervaller under hösten blir det.

För övrigt summerar jag en augusti månad med betydligt mindre rullskidor än under samma period 2018. Och på det betydligt mindre löpning, endast 54 km under hela månaden jämfört med 122 km förra året men då var det ju ett Lidingö i pipen vilket vi skippar i år.

Avslutade åtminstone månaden men en vecka på drygt 8,5 träningstimmar och ett hunger på mera träning under september!

I Lördags körde Sara ett ritkigt Vasapass med 9-mils stakning. Jag kom och mötte henne med knappt milen kvar.

I Lördags körde Sara ett tufft Vasapass med 9-mils stakning. Jag kom och mötte henne med knappt milen kvar.

 

 

 
By |september 4th, 2019|Övrigt|0 Comments

Lugnt o försiktigt

Hej!

Går fortsatt tungt med träningen. Men smyger igång sakta. Körde första riktiga intervallpasset sen sjukdom igår med träningsmonstret Andreas Svensson. Det blev intervaller i Baggbo, där han malde ner mig rejält i 1h 10min intervalltid. Någorlunda pigg hela vägen men ifrånåkt nått jävulskt. Kanske lite väl mycket, riktigt trött dagen efteråt. Hoppas det vänder snart.

Nu tänkte jag försöka gasa igen på efter en tyngre period, och komma tillbaka i bra träningsrutiner.

EC6B8F11-58F2-438B-825A-27FDD4E9D59D

vi hörs!

 
By |september 1st, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Paddling på ett magiskt Vättern

Igår eftermiddag när syrran var förbi på en kopp Mollbergsblandning och blåbärspaj så började vi prata om att göra en söndagsutflykt. Vädret väntades ju bli sol, värme och vindstillla och  vad passar då bättre än att spendera dagen på en sjö. Snabbt och smidigt hade vi kollat att Vätternkajak i Hästholmen (sydvästa östergötland) hade en kajak ledig för uthyrning. Inga singelkajaker men väl en dubbel. Det fick funka!
Trots en relativt sen Lördagkväll hos goda vänner in på småtimmarna så far vi upp i ottan för att lasta syrrans Melker-kajak på taket, plocka fram gasköket och packa med oss mat och fika. Det går typ inte att ha med sig för mycket av just fika så ett stopp på macken i Ödeshög och ytterligare några påsar Ahlgrens med mera.
Strax innan klockan 10 lyfte vi i kajakerna i Hästholmen hamn och startade passet i Suunto-klockan.
Redan i hamnen fattade vi att detta blir en bra dag! Bara miljön kring Hästholmen överraskade positivt och med kurs norrut dröjer det endast en dryg kilometer innan man når södra änden av Omberg. Ett stort naturreservat intill Vättern med fantastisk kuperad terräng med mycket lövskog, branta berg och ett rikt fåg- och djurliv (gissar jag).
Nu höll vi oss på konstant höjd sisådär 89 meter över havet. Paddlade förbi ett antal mindre men mäktiga grottor, en båt som drivit i land och slagits sönder mot klipporna, branta bergsväggar och massa fiskebojar. Lagom medvind och varma sköna fönvindar i ryggen. Ljuvligt och vattnet som skvätte upp från paddlarna svalkade bara skönt.
Efter 6,5 kilometer och 1:08 i tid tyckte vi det var lagom för ett kaffestopp. Hittade en schyst liten gräsplätt vid Andudden med ett litet vindskydd. Annars är det ganska skralt med landstigningsställen längst denna sträcka. Kaffet och rabarberbullarna smakade och vi kastade loss för att ta oss vidare upp mot Borgholm. 14 kilometer stod klockan på när vi gled igenom hamnen där och det gröna vattnet är helt sagolikt läckert. Ligger ett gammalt stenhuggeri  intill hamnen och man får känslan att hamnen en gång i tiden var betydligt mer använd.
Här ändrade vi kurs och lagom till att det hade mojnat ytterligare på sjön och när vi nu gick söderut var det näst intill vindstilla. Hade strax innan vändpunkten paddlat förbi en av få stränder som vi nu tog oss iland på för att ta lunch.

Lunch på en stenstrand

Lunch på en het stenstrand där det nästan hade gått att steka ägg på de flata stenarna.

Med utsikt över den stora sjön kokade vi ihop lite pastapesto spetsat med creme fraische och tomater. I rätt milj smakar det mesta fantastiskt och efter en balja kokkaffe, melon och mera kakor var vi badsugna. Friskt och skönt och precis norr om stranden låg en liten läcker grotta som vi simmade till.
Efter att fått ner temperaturen i kroppen var det dage för den sista etappen. Klockan hade blivit runt 5 och sjön låg näst intill spegelblank på sina ställen. Dessa dagar lär vara lätträknade på Vättern!
Efter sisådär 8 timmar varav runt 4,5 timmar med paddeln i rörelse och 29 kilometer på gps-klockan var vi tillbaka i Hästholmen där vi lyfte upp kajakerna och tog oss ett bad innan avfärd.
Det blev ett rätt hyggligt träningspass som lär kännas i rygg och axlar imorgon. Kul att få jobba med mycket bål och överkropp. Veckan som var bjöd inte på nått träningspass på över 1 timma så detta var en schyst avslutning på vecka 34.
Sara och Anna är starka och det var roligt att vi lyckades hålla en ganska jämn fart. Visst fick vi höra från Anna (som är den mest vana kajakpaddlaren av oss tre och har sin egen kajak för ett antal turer om året) att jag och Sara borde satsa på par-SM 2022. Om det nu finns ett sådant:) Stakning och paddling är nog inte särskilt långt ifrån varandra och man har ju bland annat läst att bröderna Aukland paddlar en hel del. Ska försöka se till att unna mig lite mer paddling framöver. Lätt att säga i alla fall. Få se om det blir så…
En grym dag som dessutom förlängdes med pizza tarte och bästa släkthänget i Hovslätt!

Foto tagit innefrån en av de häftiga grottorna

Foto tagit innefrån en av de häftiga grottorna.

Grekland?

Grekland?

Snart tillbaka i hamnen

Snart tillbaka i hamnen.

 
By |augusti 26th, 2019|Övrigt|0 Comments

Fågelpremiär!

Kom just hem från skogen, har kört Izak och sen rastat ”småtjejerna” Hilda och Doris. Hilda är nu snart 4månader och vägde 18.7kg idag, valpar växer otroligt snabbt! Nu är hon lite i nerförsbacke då bakbenen lagt på en extra växel, inte snyggt! Men snart har frambenen växt ikapp som tur är.

C217433C-9EC7-40A5-9370-51FDC16E870BCD2EDF2D-FEB4-475B-B293-44D1A5AD2DE8

Pappa är i Hemavan och jagar med Odin och Lupo, de har haft en bra dag med en hel del fågel. Jag hoppas få lite bättre foton av pappa från jakten, man ser Lupo som en liten prick längst upp på fotot.

036E1489-53B0-4D0A-8B5F-BC6EE8691C24

Grabbarna har varit duktiga och skött sig bra! Pappa lät nöjd och hundarna mår bra. Han släpper alltid en och en så de får vila rätt mycket oxå, perfekt för att hålla i 3dagars jakt.

 

Jag sneglade lite på tävlingskalendern tidigare idag och insåg att första barmarkstävlingen snart är på G. Det är 20-21/9 i Härnösand. Jag måste försöka bestämma i vilken klass jag ska tävla. Springa, kickbike eller cykel…som det ser ut nu så har jag alla hundar själv för att Kajsa har match. OM jag är ok i luftrören så måste ju Doris få premiärtävla…då springer jag, annars tror jag det blir cykel och kickbike. Anmälningstiden går ut i mitten på september så det är ett tag kvar. Som Izak kändes idag så vill jag absolut tävla med honom.

 

Jag har tagit det lugnt med egen träning då min astma varit sämre än vanligt och förrkylningar bara löst av varann. Jag har cyklat med lösa hundar, paddlat några dagar och sen bara promenerat med hundarna. Jag har tränat hundarna iaf så de är i knallform!! Längtar faktiskt till tävlingen!

(Vi har inte fått allt från skistart än så visar nästa vecka)

Tora

 
By |augusti 25th, 2019|Frölén, Övrigt|0 Comments

Årets första sjukdomsvecka

Då kom den, som ett brev på posten.. Årets första sjukdomsvecka. Väldigt oväntat, tråkigt, men bra tajmning ändå. Var inte särskilt sliten efter VM, men antagligen fick jag någon skit i mig på flyget hem.

Körde trösklar i baggbobacken i onsdags, som gick riktigt bra. Senare på kvällen började jag känna att det var något på gång. Visst hade jag rätt. Torsdag morgon hade jag riktigt tjock hals, sen bröt förkylningen ut. Så har bara legat i sängen, kollar serier och tagit det riktigt lugnt. Känner ingen mening att stressa igång träningen heller.

Det var längesen jag var såhär förkyld. Men redan nu har det börjat gå över. Så förhoppningsvis är jag igång redan nästa vecka med träningen igen.

Hoppas då på ett roligare blogginlägg!

781A5FAC-8472-43B9-837B-22D06EA90BCF

// Pontus

 
By |augusti 18th, 2019|Övrigt|0 Comments