0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Övrigt

Vasaloppet 2018

Hej!

Varit riktig bloggtorka efter årets Vasalopp. Ett Vasalopp som inte gick som jag tänk eller hoppats. Jag hängde med tätklungan fram till Evertsberg sen tog både kropp och skidor slut. Tog slut på energi i kroppen med 36 kilometer kvar och det var ren överlevande till mål. Förstår inte riktigt varför jag tog helt slut. Har tränat för att orka i det långa loppet och det ska inte behöva bli så. Ibland vill inte kroppen som man själv vill tyvärr. Gick i mål som 115:onde och trodde att jag var ännu längre ner i resultatlistan. Var många som fick slita. Föret och den långa tävlingstiden som blev tog ut sin rätt. Hade grym service under hela loppet, tack alla, ni vet vilka ni är

Efter Vasaloppet har jag varit riktigt seg i kroppen och haft låg energi när jag tränat. Är först nu det börjat kännas lite bättre och jag har kunnat ”njuta” lite mer när jag tränat. Gäller att passa på att åka mycket skidor nu när vårvintern i år är helt fantastik. Blivit många fina turer med Malin <3

B061BEA0-F350-48EA-A206-039A8400C72C

Är inte så många tävlingar kvar i år och sista tävlingen blir förmodligen Grönklittsjakten. Tyvärr vaknade jag med halsont imorse men hoppas det går över fort. Skulle egentligen ha kört KM i Mora idag.

En lite kort uppdatering från mitt håll, glad påsk på er

 
By |april 1st, 2018|Mikael Sandgren, Övrigt, Träning|0 Comments

Sista inlägget

Hej på er!

Just nu har jag påsklov och det kom väldigt lägligt trots att vi nyss har varit lediga känns det som. Hittills bjuder lovet på fint väder med sol och snö, det här är den bästa perioden om ni frågar mig. Annars då, i veckan har vi haft vår sista träning med Träningsakademin. Vi körde en  utmaning där deltagarna fick tävla i mindre deltävlingar där det krävdes både teknik och fart. Vilket är något vi tränat på mycket under vår tid tillsammans, super roligt att alla fick in för det och kämpade in i det sista. I den sista deltävlingen blev det en väldigt tuff spurtstrid där det slutade med att tjejerna tillslut vann. Grattis!

IMG_4921

Yosuf jagar Malin och vinsten :-) 

Under vår tid tillsammans med Träningsakademin har vi alltid fokuserat på att ha roligt på skidor. Vissa har haft som mål att ta sig upp för en speciell backe på elljusspåret och vissa har haft som mål att ta sig igenom Vasaloppet. Oavsett målsättning har vi försökt individanpassa träningen så att dessa mål blivit uppfyllda. Vilket vi tillsammans har lyckats med, vi har haft väldigt roligt på vägen och lärt oss mycket av varandra.  Jag hoppas vi ses i spåren framöver och att ni har med er några bra tips!

IMG_4922

Anna-Maria jobbar hårt i utförskörningen!  

Sedan vill vi avslutningsvis tacka Skistart för ett fint samarbete. Tusen tack för att vi fått jobba med er, det gör vi gärna igen! Och tack till alla som följt oss här på bloggen, vi ses säkert i framtiden :-)

 

/Hedda, Träningsakademin UF

 

 

 
By |mars 30th, 2018|Övrigt|0 Comments

Vår sol!

Hej! :)

I veckan har vi haft riktigt mycket sol och oj så de är härligt! I vanlig ordning så har vi haft träning med Träningsakademin, nästa sista veckan innan vi ska börja avveckla. Känns lite tråkigt då det varit riktigt kul att fått lära ut och känna att det har varit väldigt uppskattat det vi gjort. Under helgen lade vi faktiskt till lite helgträning med gruppen innan slutet. Vi har kört ett träningspass både på lördagen och söndagen. Passen blev givande och mycket roliga! Blev mycket fokus på balans och utförsåkning då vi bland annat tränade åka på en skida utför samt kurvtagningar utför.

85B3D9D3-5809-43E4-92C3-4B7387CDE880

En bild från söndagenskvällspass :)

Under onsdagens träning så fokuserade vi istället på fart då vi körde kortare impulser, 15/15 och 30/30. Blev mycket stakning då gick väldigt lätt i spåret! Mycket bra kämpat av alla, blev en väldigt bra kvalite under intervallerna. Sedan avslutades allt med en smirre/staknings stafett. Ett riktigt bra pass där flåset och bålen fick jobba stenhårt.

CB674578-6B5C-436A-B397-5015AE8C3FD5

Här har vi Enock och Thua-Li som kör hårt på en impuls! :)

Min egna träning i veckan kan man säga har varit explosiv samt högintensiv. Har kört mycket styrketräning i form av gym. Fokuserade mycket på att köra tung vikt med få repetition för att träna explosiviteten. Därtill har jag också kört kortare intervaller. Inte så många lugna distanspass utan ville fokusera på mer att köra högintensitet.

Nu sitter jag och hemma i soffan och ladda inför de få skoldagarna som återstår innan påsklov på torsdagen. :)

Ha det bra!

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |mars 25th, 2018|Övrigt|0 Comments

Äntligen träning igen!

Hej på er!

Har nyss kommit in från ett pass med vår träningsgrupp. Ikväll har det äntligen varit mildare ute än vad det varit tidigare i vinter, så då passade vi på att nöta lite teknik eftersom det var ett tag sedan vi sågs. Fokus på detta pass var överkropp/stakning för de som åkte klassiskt medan de som åkt skejt har övat på utförskörning. Det vi tillsammans kunde konstatera var att de lätta partierna är ofta ställen där man kan tjäna många sekunder. Därför gick vi igenom växel 5, 4 och 3 för skejtarna så fick de testa att åka in på stadion i Lycksele där det gäller att växla mellan dessa växlar, vilket gick jätte bra! Så roligt att se att tekniken sitter mer och mer för deltagarna så att de kan lägga energin på att åka snabbt.

IMG_4789

Bild från uppvärmningen idag, en lite ovanligare lek! :-) 

Annars då, var i Hemavan förra veckan och tränade på. Inte super fina dagar vädermässigt men hade det väldigt bra ändå. Bra träning och fin miljö, älskar fjällen! I veckan har jag gjort max-tester på cykel eftersom jag varit med i en järnstudie, då jag haft låga järnvärden. Det visade sig efter sista testet att jag ökat mina värden med 225 procent! Så kul och framförallt skönt, man glömmer ofta bort hur viktigt det är att få i sig järn som tjej. Men att äta rätt och ta vettiga kosttillskott verkar ha gjort susen, något som jag ska fortsätta med och även något jag rekommenderar er att göra som känner er lite trötta. Gå till närmsta vårdcentral och kolla om ni har ett bra HB-värde så ni kan prestera på topp! För det påverkar mer än vi tror.

IMG_4674

Bild från längdspåren i Tärnaby, mulet men så vackert ändå!

Ha det bra! Vi hörs igen som vanligt nästa vecka.

 

/Hedda, Träningsakademin UF

 

 
By |mars 14th, 2018|Övrigt|0 Comments

Slut på sportlovet

Hej! :)

Nu har sportlovet tagit slut och oj vilken skön vecka det har varit! Hunnit med lite träning, men blivit mycket vila. Tanken var att tävla sista cupen i Örnsköldsvik nu sista helgen på lovet men fick ställa in på grund av sjukdom. Kändes väldigt tråkigt då det var sista cupen men tyvärr klarar man sig inte alltid ifrån sjukdomar. Mitt lov har då alltså varit nästan träningsfritt då jag försökt krya på mig så fort som möjligt. Som tur så börjar jag känna mig frisk redan nu och kan nog träna i veckan som kommer. Det kommer vara några få strö tävlingar kvar och för se vilka det blir man ska ställa upp i.

Resten av skidgymnasiet var i Örnsköldsvik och tävlade. På schemat stod det en skate prolog på 3km under fredagen. Sedan kördes en klassisk jaktstart som avslutning på lördagen på resultaten från prologen. På sidan av så fick man skåda riktigt fina insatser av samtliga, väldigt kul att de går så bra för alla.

F7F99A27-2A8A-40AC-98B4-35F9B6054443

 

Här ser vi William från skidgymnasiet på jaktstarten :)

Nu börjar den riktigt fina träningen med många skarturer ute i det fina vårvädret! Sådana pass är verkligen helt magiska och dessa ser jag framemot. När skaren blir som bäst så är det svårslaget :)

Träningsakademin kör igång igen nu till veckan och jag hoppas verkligen inte vädret och kylan ska ställa till det för oss ännu mer. Man kan tycka att det inte borde bli så himla kallt nu mera närmare våren, men man vet aldrig.

Ha det bra så ses vi nästa vecka igen!

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |mars 11th, 2018|Övrigt|0 Comments

Sportlov

Hej på er!

Just nu sitter jag och följer Vasaloppet på tv, gör ni också det? Vi har nämligen deltagare som ska ta sig igenom. Några andra som varit med och tränat med oss har bland annat kört Tjejvasan och Stafettvasan, och det är super roligt. Annars har det varit fortsatt kallt vilket gjort att vi beslutat att ställa in träningarna, med motivering att det inte är så klokt att dra in så mycket kall luft då det kan påverka luftrören negativt. Det är inte värt att förstöra luftrören och speciellt inte inför sådana stora tävlingar som Vasaloppet, som man kan ladda upp ett år innan.

IMG_4602

Från ett pass i veckan, väldigt kallt men mycket fint! :-) 

För min egen del har det blivit mycket lugn träning denna vecka, inte speciellt mycket högintensivt då jag inte vill riskera något. Det positiva med kylan är att det ofta bjuds på sol så klär man sig bra är det bara ut och njuta. Hur som helst så åker jag till Hemavan imorgon för att ha lite sportlov. Så håller tummarna att prognosen ser behagligare ut där så man kan fara ut på något långpass. Sedan är det dags för säsongens sista Scandic cup som avgörs i Örnsköldsvik. Först en 3 kilometer fristil för att sedan dagen efter köra en 5 kilometer jaktstart klassisk stil, kommer bli väldigt roligt. Nu börjar man inse att det inte är mycket kvar av juniortiden innan man ska börja tävla med seniorerna :-)

IMG_4605

En bild från ett annat kallt pass, men nu hoppas jag på varmare temperatur så jag slipper dubbla underställ ;-) 

 

Vi hörs igen nästa vecka!

 

/Hedda, Träningsakademin UF

 

 

 

 
By |mars 4th, 2018|Övrigt|0 Comments

Vallatips Skistart Halvvasan 27/2 2018

Vallatips Skistart

Halvvasan 27/2 2018
Klockan 8: -14 grader, klockan 12: -10 grader

 

FÄSTE:

1.Värm in RodeGreen Special (P15), låt kallna (går bra med andra gröna (kalla) burkar

Vid tidig start:
Lägg på Rode Grön -7/-15 (P20) 6-7 lager

Vid sen start:
Lägg på Rode Grön -7/-15 (P20) 2 lager

Lägg på Rode  Blue 1 -2/-6 (P30) 2 lager.
Lägg på Rode Grön -7/-15 (P20) 2-3 lager

GLID

Alt. 1: Låg Fluor

1.Swix LF6

Alt 2: Hög Fluor

1.Skistart HFLD

Plus eventuell toppning:

1.Skistart Racing Powder

Viktigt när det är finkornig, nysnö och kall är att borsta och polera skidorna ordentligt.

Struktur:
Har man Skistart racingstruktur universal eller cold behövs ingen extra struktur.
Har man en enklare struktur komplettera med:
Skimateria 0,3 mm tryckande hela skidan.
Aternativt Red Creek -5—20

Skinskidor:
Valla glid som ovan.

På skindelen kan man lägga en spray för kallt före.
Alternativt gnugga in en kall HF glidvalla i åkriktningen, samt värm in den lätt med ett vallajärn, dra det snabbt över skindelen i åkriktningen, ta gärna en fin stålborste eller liknande och borsta ut håren i åkriktningen.

Optivax fungerar också bra, gör som ovan.

Lycka till!

 
By |februari 26th, 2018|Övrigt, Produkter, Skidvalla, Skidverkstan, Strukturer, Vallatips|0 Comments

Mycket kall vecka

Hej! :)

Denna vecka har det inte blivit någon träningen med Träningsakademin då kylan slagit till även denna vecka. Under många dagar har tempen varit kallare -20 grader och någon dag faktiskt ändå ner mot -30 grader. Alltså ordentlig kyla och träningen blev då påverkad på grund av den. Träningen med träningsgruppen blev inställd och den egna träningen blev inte heller som den skulle. Blev inte inte lika mycket intervall träning som jag hoppats på utan de blev istället mer distanspass. Då det inte är bra att köra högintensitet under denna typ av kraftiga kyla.

Däremot så har solen tittat fram några dagar och det har blivit riktiga fina vinterdagar. Vissa dagar kan vara lite svårare att tagga igång inför träningen men sådana dagar var det inget som helst problem. Kylan satt inte heller något stopp utan man ville verkligen ta sig ut i spåret och njuta av vädret.

AEFCD8E9-8928-4BF9-81DD-102EFE736A08

En av de soliga dagarna :)

 

Nästa vecka hoppas vi däremot att det blir lite varmare så man kan få den träningen som man behöver och planerar. Solen får dock gärna stanna kvar!

Under denna vecka har det som säkert för många andra även blivit mycket OS tittande. Man har suttit nästan klistrad framför tv:n och gått upp tidigt för att se allt. Det blir också extra kul att kolla på OS då vi nu har fått sådana stora framgångar! Riktigt roligt att se hur de unga börjar ta plats i den riktiga världseliten.

Nu laddar man inför nästa vecka och hoppas på en bra temperatur, ha det bra! :)

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |februari 25th, 2018|Övrigt|0 Comments

Vallatips Skistart Tjejvasan 24/2 2018

VALLATIPS Skistart

Tjejvasan 24/2 2018
Start -10 grader klockan 12 -8 grader

 

 

FÄSTE:

1.Värm in Green Special (P15), låt kallna (går bra med andra gröna (kalla) burkar

2.Lägg på Blue 1 -2/-6 (P30) 4 lager

3.För tidig start Blue 1 -2/-6 (P30) 2 lager

4.För senare start Blue Super Extra -1/-5 (P38) 2 lager alternativt Blue Super 1-/-3 (P32)  2 lager (går lent till -8 ungefär).

 

 

GLID

Alt. 1: Låg Fluor

1.Swix LF6

 

Alt 2: Hög Fluor

1.Skistart HF Röd (Skistart HFLD)

Plus eventuell toppning:


1.Skistart Racing Powder


Viktigt när det är finkornig, nysnö och kall är att borsta och polera skidorna ordentligt.

Lycka till!

 
By |februari 23rd, 2018|Övrigt|0 Comments

Då var vi igång igen!

Hej på er!

Ännu en vecka har gått och vi har haft två träningar med Träningsakademin i veckan. I tisdags hade vi sista träningen för TM konsult, passet bestod av mycket fart. Fokus var att hjärtat skulle få slå och skallen skulle få jobba och de genomförde passet mycket bra! Nu håller vi tummarna för dem på Stafettvasan och att de har några tekniktips i bakhuvudet när de börjar bli trötta. På onsdag var det dags igen för träning med gruppen, då fokuserade vi på teknik. Bland annat så körde vi en teknikbana med slalom och kurvtagning, något de kommer ha nytta av i utförsbackar. Alltid lika roligt att träna dessa, jag kan avslöja att de är ett målinriktad gäng som alltid vill vinna oavsett om det är stafett eller doppboll.

IMG_4505

Ett laddat gäng inför stafett! 

Själv har jag börjat träna som vanligt nu, vilket känns väldigt skönt efter en säsong med mycket strul. Avverkade första intervallpasset och det gick helt okej, lite tunga ben men en skalle som fick kämpa. Spåren var däremot alldeles perfekta och solen kikade fram mellan trädtopparna. Så härligt, det enda jag kan säga till er är ut och njut av den fina vintern! I helgen ska jag hem till Ö-vik då blir det förhoppningsvis några fina nostalgi pass i Vårby som är min hemmaklubb. Älskar att träna på hemmaplan.

IMG_4525

Från intervallpasset imorse, perfekta förhållanden på tannberget i Lycksele :-) 

Hoppas ni får en trevlig helg så hörs vi igen nästa vecka!

/Hedda, Träningsakademin UF

 
By |februari 15th, 2018|Övrigt|0 Comments

En lugnare vecka

Hej på er!

IMG_4482

Här är en bild från helgens skate sprint :-) 

Nu är jag tillbaka igen, i veckan har vi fått ställa in våra träningspass med Träningsakademin på grund av kylan. Tråkigt, men vi ska ses nästa vecka som vanligt. Dock kanske det har varit bra för min egen del då jag varit sängliggandes med feber. Då har jag blivit tvingad till att vila men nu är jag laddad med energi igen, man blir lätt så rastlös när man är sjuk. Håller ni med?

IMG_4485

Här ser ni en bild på mina överdragsbyxor, de kommer från Swix och håller mig varm om vintrarna. Glöm inte bort att Skistart har ett erbjudande då man får 20% rabatt på överdelen om man köper både överdel och underdel, perfekt! Ni hittar byxorna HÄR!

I torsdags började jag träna igen, ofta efter en förkylning brukar jag börja lugnt för att se hur kroppen reagerar på ansträngning.  Börjar man träna för hårt för tidigt finns det risk att man blir sjuk igen, vilket gör att man måste vila ännu längre och det vill i alla fall jag undvika. Så nu i helgen har det inte blivit någon tävling för min del. Däremot lätt träning och varit och kikat på tävling på Skyttis i Ö-vik. Det har varit både långlopp och sprint, vilket har varit väldigt inspirerande. Sista cupen kommer nämligen att vara i Ö-vik så nu är det bara att ladda om och göra det bästa av säsongen. Resten av mina skidvänner kommer befinna sig i Jönköping i veckan eftersom det är JSM! Som ni säkert förstår har det blivit för tight för mig mellan sjukdom och JSM så därför kommer jag vara hemma och träna. Men till er andra juniorer önskar jag er stort lycka till!! :-D

Vi hörs snart igen!

 

/Hedda, Träningsakademin UF

 
By |februari 11th, 2018|Övrigt|0 Comments

Snart stafettvasan

Hej! :)

Denna vecka har vi bara haft en träning med Träningsakademin då TM konsult ska ha sin sista träning nästa vecka då dem ville ha den närmare inpå stafettvasan. Nästa vecka blir alltså att verkligen tagga igång gänget och ge dem den bästa uppladdningen inför tävlingen, vi tror starkt på dem :)

Träningen med den vanliga gruppen var riktigt kul! Vi började med att köra doppboll och det blev mycket skratt och alla krigade verkligen för att sitt lag skulle vinna. Efteråt körde vi teknik träning i alla växlar i vanlig ordning där vi sedan ville utmana gruppen på en speciell övning. Balansen låg i fokus och vi tränade då på att åka på en skida utför en planare backe. Målet var att försöka sätta ner den andra skidan så få gånger som möjligt. Riktigt imponerad hur alla verkligen utmanade sig själv, alla gjorde riktigt bra infrån sig! Därefter avslutade vi med en längre stafett då pulsen fick jobba ordentligt, riktigt bra jobbat av alla!

9E7D7F38-9573-4B4D-8A17-2C77E9C5B2A4

Här ser vi att doppbollen är igång 

Annars har veckan varit lugn, tävlingssäsong som nämnts i tidigare inlägg, så alltså inte så mycket mängdträning. Utan mer fartpass och kortare distanspass för återhämtningen då det oftast är tävlingar på helgerna. Men nu är det bara två månader kvar av säsongen, nästan så man inte fattar att tiden går så fort.

Nu ligger jag i soffan och laddar upp inför veckan som kommer. OS börjar även nu till veckan så det lär bli mycket soffliggande och kolla på det. Det kommer bli spännande att följa längdskidorna. Hoppas på det bästa!

Ha det bra! :)

/Viktor, Träningsakademin UF

 
By |februari 4th, 2018|Övrigt|0 Comments

Red Creek genom Andreas Forneman presenterar Red Creeks produkter och delar med sig av tips och trix.

Red Creek genom Andreas Forneman presenterar Red Creeks produkter och delar med sig av tips och trix.

Del 2

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=T_saqsHm8SU

 
By |februari 1st, 2018|Övrigt, Produkter, Skidvalla, Skidverkstan, Strukturer, Vallafilmer, Vallatips|0 Comments

Red Creek med Andreas Forneman

Red Creek genom Andreas Forneman presenterar Red Creeks produkter och delar med sig av tips och trix.

Del 1

 

 
By |februari 1st, 2018|Övrigt, Produkter, Skidvalla, Skidverkstan, Strukturer, Vallafilmer, Vallatips|0 Comments

3:A PÅ SIXTEN JERNBERG MEMORIAL RACE

Hej

Äntligen kom min första pallplats i ett långlopp! Kroppen var pigg och idag höll det nästan hela vägen. Tyvärr är jag för dålig på att saxa snabbt. Men jag måste vara riktigt nöjd trots att det var så nära..

Men vi tar det från början. Var riktigt kallt imorse när vi vaknade i Sälen med -19 grader. Som tur var det varmare när vi kom till Lima, sol och klarblå himmel och -11 grader.

När väl starten gick blev vi snabbt fyra personer i tätklungan då jag gick upp och körde halv hårt från start. Jag, Adam Steen, Mattias Edvardsson och Alfred Buskqvist bildade en klunga och hängde ihop under hela loppet. Jag kände mig pigg under hela loppet och hade egentligen inga svackor, skönt. Testade en ny blandning av sportdryck som funkade fint.

Några kilometer in på de båda varven som var cirka 24 kilometer så tog vi en rejäl backe på 1,7 kilometer och 170 höjdmeter (10 % lutning i snitt). Blev saxning i de brantaste partierna då det inte gick att staka. Alfred körde oväntat med fäste under skidorna och fick en liten lucka i backen båda gångerna. Tog in det ganska snabbt i utförskörningen. Gick halvfort genom hela loppet och kändes väldigt kontrollerat. Edvardsson försökte med några ryck men jag svarade snabbt och kunde gå med. Skulle kanske försökt själv, lätt att vara efterklok

Hela loppet avgjordes i spurten. Och då ingen vanlig spurt. En rejäl dödsbacken på cirka 200 meter. Efter backen är det bara utför in i mål. Kom först in backen då jag fick till det riktigt bra de sista kilometrarna. Går över och saxar alldeles för tidigt och Alfred kommer som ett skott på kanten med fäste med Adam i rygg. Lyckas nästa gå med Adam över krönet. Men inte tillräckligt för att hinna gå om innan mål. Riktigt nära alltså, men det räknas ju inte. Snart kommer första seger

Resultat hittar ni här: Sixten Resultat

Bilder från dagen:

87F56B8D-F436-4888-85EA-67302BB0B8FF 54012C00-2E78-4AA9-9CDA-B7F0FE36F0D5 7861D96B-93BE-4C91-98CD-3CC8899A32AB 5215D8B0-95B8-4130-BDCC-5BF43FC391C9

Tack för bra service och pepp genom Malin, mamma och pappa. Hade även bra skidor idag (hade likvärdigt alla i klungan).

Tar med mig ett bra lopp och bra känsla. Inte varje dag man får prispengar. Livet som elitsatsande skidåkare är inte så flott

Vi hörs / Micke

 

 
By |januari 29th, 2018|Mikael Sandgren, Övrigt, Produkter, Träning|0 Comments