0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Skistart går igenom skinskidor kategori “bäst”

Skistart går igenom skinskidor kategori “bäst”

https://www.skistart.com/swe/vinter/langdskidor/langdskidor.html?skidval=159&typ=6757#go-to-filters

 
By |november 21st, 2018|Filmer med genomgång av säsongens skidor 18/19, Övrigt|0 Comments

Intervaller med bröderna Nilsson

Några kvalitetspass in på kontot.

Bröderna tillika kometerna som överraskade i årets Vasa och till vintern startar jag och Johan i samma startled, 1. Snart är också Gustaf där!

Bröderna tillika kometerna som överraskade i årets Vasa och till vintern startar jag och Johan i samma startled, 1. Snart är också Gustaf där!

Ställde klockan på 0615 denna söndagsmorgon för att efter 30-minuters uppvärmning möta upp storstakarna från Torp, Johan och Gustaf.

Bröderna hade planerat in en helg med massa mängder av träning och efter rapporter om diverse långpass på rull och pannlampslöpning så var jag med på deras sista pass för veckan. Lockade in dem till Gnosjö och planen var två timmars stakning med några kortare impulser. Hade förväntat mig att bröderna skulle vara slitna och långsamma men så fel jag hade. Efter 45 minuter lugnt några varv så var der dags att få upp farten lite och vi körde en 10-minutersintervall med succesiv fartökning. Bröderna är inte kända för att hålla igen och jag fick slita på mina elpex-fyror. Planen från början om långt, lugnt och impulser styrdes om till tre stycken 10-minuters intervaller med cirka 8 minuter vila. Åt mig in i passet men var aldrig riktigt nära att få häng på bröderna som var oberörda.
Det är sällan det blir längre intervaller än 3-5 minuter så lite längre intervaller satt gott denna ljumma och soliga morgon.

Veckan har utöver dagens stakning bestått av de två ordinarie styrkepassen samt 2 skiergpass. I Tisdags traskade jag in på järnlyftet, gymmet i Gnosjö och körde 2×5000 meter. Första gången någonsin jag kört klassiska distansen 5000 meter två gånger i följd.  Skiergen är brutal mot en och sliter ordentligt muskulärt. Jag körde som vanligt på motstånd 10 och första gick på 18:54 och efter 5 minuters lugn dragning körde jag andra intervallen på 18:51. Tungt, blött men gött och folk som stirrar. Har de aldrig sett nån som tagit ut sig förut!?:)

I Torsdags vilodag på grund av mycket arbete och även fredagsmorgonen tog jag ledigt från TRX-passet för att samla lite överskott till helgen. I Fredags ställde jag mig vid Skiergen och drog 10×30/30 sekunder. Motstånd 10 och snittfart 1:35 min/500 m. Jobbigare än vad det låter och ett bra och effektivt pass som man kan kasta in innan duschen.

Många pass i höst med gött väder och lättrullad asfalt!:)

Många pass i höst med gött väder och lättrullad asfalt!:)

Veckan som kommer kör vi också på med lite fart och jag ska försöka hålla planen o träna bra!:)

 

 

 
By |november 18th, 2018|Övrigt|0 Comments

Uke 46

Uke 46 ferdig, og nok en bra treningsuke gjennomført. Alltid fornøyd etter hver uke der jeg ser progresjon i treningen, og at jeg trener bra og effektivt uten å bli skade. Alt dette for å få bra utgangspunkt til når sesongen endelig starter. Sesongen starter ganske tidlig i år ved Februar-Mars månedsskiftet der. Men ikke for å glemme at jeg i januar skal prøve meg på innendørs-løp på bane. Prøver gradvis og bygge meg opp til en grei “form” til innendørssesongen på tartandekke med korte og intensive bakkeøkter på lørdagene. Føler meg bedre og bedre for hver lørdag som går og ser veldig fram til å kunne konkurrere litt igjen etter noen uker uten. Har tapt ett lite veddemål og det ser ut til at jeg skal konkurrere i 1500m innendørs på nærmeste løp i januar som kommer. Der vil jeg møte min trofaste treningspartner som driver med 800- og 400-meter til vanlig.

Uken min bestod som vanlig av blanding mellom rolige turer mellom 6- og 8km og intervaller opp mot 40 min i sone 3 (terskel).

Mandag morgen: rolig 6km + styrke

Mandag kveld: Intervall terskel: 6x5min (målte laktat etter 3 drag på 3.48per/km pace med 1,5 i laktat!)

Tirsdag morgen: rolig 7km

Onsdag morgen: Intervall i sone 3 – 4. 10x840meter

Onsdag kveld: Nattøkt (orientering) 7,2km + styrke

Torsdag kveld: rolig 8km

Fredag morgen: 3km oppvarming + løpsdrill + styrke

Lørdag morgen: Intervall sone 4 – 5; 2x8x200meter bakke. Kontrollert.

Søndag: hvile, beslutning etter at jeg i prinsippet skulle ha færre kilometer denne uka.

En litt mindre offensiv uke denne uken, det resulterte til 72km tilsammen. De to neste ukene vil jeg fortsette på ca samme distanse, med helt hvile på torsdager, men langtur på søndager. Bilder fra økten på lørdag.

IMG_5368 IMG_5370

 
By |november 18th, 2018|Morten Haflan, Övrigt|0 Comments

Tuggar på

78C36746-DA45-4B64-A5D7-5819C8515B59

Efter några veckor med begränsad träning på grund av lite lätt förkylningshals och utlandsresa så fick jag äntligen till en vecka med massa timmar:)

Måndag morgon kl 0530 och såklart kickar vi igång varje vecka ihop med Jacke och Maxstyrketräning pass A på Järnlyftet, Töllstorp, Gnosjö.

Passet ser ut enligt följande och tar ca 45 minuter:
Knäböj 3×3 100 kg
Bänkpress 5×5 70-75 kg
Chins 5×6 10 kg

Tisdag morgon och långpass på rullskidbanan. Valde hyfsat lättrullade Swenor 2/3 skidor och la in några fartökningar/impulser de sista 20 minuterna. Ett gött pass att starta dagen på!

Morgonpass 6nov

På Onsdagen körde vi enligt plan pass B fast utan knäböj då vi båda var lite slitna.

Militärpress 5×5 80 kg
Marlyft 2×5 120 kg
Hängande magpress 3×10

På Onsdagkvällen körde jag rullskidor tillsammans med Limpan på rullskidbanan. Hans tredje rullpass för året och ett steg i rätt riktning mot Vasaloppet.
Knappt en timma diagonal med Limpan och sedan 30 minuter ihop med stjärnskottet Manne. Han gjorde ett grymt imponerande VL senast med sin placering kring 600-strecket i sitt blott andra VL och jag tror på en fin utveckling hos honom vintern som kommer. Kul med bra sparring från klubbkamraterna!

I Torsdags nöjde jag mig med cykel 15 minuter till och från jobbet för att i Fredags morse få svettas och flåsa ordentligt tillsammans med Linda Json och de andra på TRX-morgonpasset. Som gjort för träningsvärk i lår och ljumskar men det är det värt!

Var planerat ett testrace/fartpass på rullskidorna tillsammans med min vän Henrik som är elitsatsande långloppsskidåkare ifrån Gnosjö. Men då han tvingades kasta in handduken i sista timman så avslutade istället jag veckan med att äntligen få köra ett långt men relativt lugnt pass. Plockade fram mina extra tröga Elpex 610 4or och drog iväg de småkuperade vägarna mot Hagelstorp och Kulltorp. Landade på 40 kilometer och drygt 2,5 timmar och den blöta vägbanan sög ordentligt men ack så gött att få till!

 

Vintern närmar sig med stormsteg. Ovan en blid från Gnosjö FK klubbmästerskap på hemmaplan i Töllstorp en fantastiskt vinterdag i mitten av Mars 2018. Idealiska förhållanden som man drömmer om igen!!

Vintern närmar sig med stormsteg. Ovan en bild från Gnosjö FK klubbmästerskap på hemmaplan i Töllstorp en fantastisk vinterdag i mitten av Mars 2018. Idealiska förhållanden som man drömmer om igen!!

 

Enligt SMHI ska det hålla sig stadigt på kring 10-grader den närmare tiden vilket förenklar att ge sig ut och troligtvis få in några fina rullpass de närmaste dagarna. Ska försöka få in ett ordentligt intervall pass typ 4×6 minuter stakning eller liknande. Men såklart också lite annat och vi börjar om 7 timmar med lite styrka.

God natt!

 

 
By |november 11th, 2018|Övrigt|0 Comments

Italien

V 44

Mjukstart av veckan på grund av en seg förkylning som tvingade mig att avvakta med träningen några dagar. Segt men det är bara och gilla läget och försöka hålla lite marginal när det gäller att utsätta sig för högre ansträngning. Tacksam att det var över1 år sedan jag tvingades vila en ända gång pga sjukdom. Peppar peppar. 

Kom i alla fall igång något med styrketräningen innan det i Torsdags var dags att packa väskan för den årliga hemliga resan. Lite tufft läge då jag kände att jag tappat träningsmängd senast 1,5 veckorna men det gjorde nog gott att få några dagar ytterligare fritt från träningen och komma tillbaka med ett högt överskott.
Vi är några gamla vänner sedan gymnasietiden som varje år och oftast i oktober-november åker iväg tillsammans en helg. I år var det Daniel och Johan som agerade researrangörer och ingen av oss andra hade lyckats gissa rätt på att det skulle bli destination Bologna, Italien.
En överraskande fräsch stad med mycket gammal historia, fascinerande stor andel gamla byggnader och i stan finner du bland annat världens äldsta universitet. En kul helg med schyst program som bland annat innefattade guidad tur på små familjeföretag där de producerades Parmesan (ost), Prosciutto Crudo (lufttorkad skinka), tortellini och vinäger. På det ett besök på Ferrarimuseet i Maranello med allt från de historiska bilarna, formel 1 och det allra senast.

God mat med gott om kolhydrater och kanske inte riktigt i balans mot träningskvantiteten men fick åtminstone till lite fin stadslöpning.
Morgonlöpning med Jonas som den första november startar sigg challenge där han och några kollegor är tvingade att röra på sig minst 3,3 kilometer dagligen i 6 månader framöver. En bra ide där du blir tvingad att göra nått fysiskt aktivt dagligen, registrera i sin klocka för att sedan presentera för gruppen.
Såg för övrigt inte till särskilt många som var ute och tränade i Bologna. Det var mer vattenpipa och tuffa bilar som hägrade. Jaja.

A00FD797-B022-4DFA-998D-BE7F3F5BFBD9
Parmesan som lagras upp mot 5 år innan försäljning.

 

Hemma igen under söndag eftermiddag och avslutade veckan med ett riktigt bra rullskidpass och det första ordentliga passet på nästan två veckor. Mötte upp Henrik och Johan på rullskidbanan i Töllstorp för att avverka 5 stycken stakintervaller. Körde ett helt varv på långa slingan och snitttiden var stabil och på cirka 5,25 minuter med runt 2,5 minuters vila. Körde på mina Swenor 2/3 för att det skulle gå hyfsat lätt och hade nog lite överskott efter det långa träningsuppehållet som kanske gjorde susen.

E77232FB-78BE-49A7-AC8B-3A01BD0AE57D
Swenor 2/3 (just nu ett riktigt bra kampanjpris hos Skistart.com) och Alpina ECL pjäxor.

242C0447-73DF-49B3-B9A8-FE9C1E1D3AAD
Vår läckra rullskidbana i Töllstorp, Gnosjö.

Nu laddar vi för en ny vecka med förhoppning om att få in nått längre pass på rullskidorna!

 

 
By |november 4th, 2018|Övrigt|0 Comments

Skidspår redan?

Snön låg bara kvar några dagar sen regnade allt bort, så nu är det barmark igen. Man hoppas ju lika mycket varje år att den första snön ska få ligga kvar. Snön gör ju det ljusare ute men också att det inte dras in så mycket smuts med hundarna. Ni kan tänka er 4 blöta skitiga hundar efter träning, man torkar såklart av dom men det sista ramlar av när de torkat.
I tisdags var vi ute i skogen och sprang med hundarna jag och syrran, vi tränade samtidigt som hundarna eftersom de tränades lösa. I skogen längs stigarna var det väldigt bra underlag, fortfarande mjukt men på grusvägen var det isigt bitvis. Bäcksvart dock så pannlampa är ett måste nu. Man hör hundarna flåsa och det knakar och knastrar i skogen när hundarna springer runt oss. För att hålla koll på att alla är med så har vi lampor med olika färger på dom.

C366F31D-7339-400E-A9C4-A9CA5CEA5965 1556F563-2D54-4C51-A952-9E78C239BA9A
I torsdags åkte jag skidor!! På Nydalaspåret här i Umeå har de sparat snö som de nu lagt ut till en 1.8km lång slinga. Som vanligt på premiäråkning så kändes det ovant och stappligt första varven. Det är tur man vänjer sig snabbt, vad härligt det var! Jag trodde jag skulle få armbågas med halva Umeå men blev förvånad då vi kom dit när det bara var två bilar till. Så jag plus två grabbar var de enda som var där, ingen trängsel alls… skönt! Officiellt öppnar spåret idag med massa jippon och erbjudanden så idag lär det vara packat med folk.
Jag ska spela futsalscup idag men kanske åker skidor lite senare om skidsuget blir för stort…

/Kajsa

 
By |november 3rd, 2018|Övrigt|0 Comments

Snö i oktober !!

18203E12-38CE-4027-B5B2-DBECC975ABB0

Natten till i Lördags kom det snö! Gillar ju snö men visst är det för tidigt redan i oktober! Åtminstone här nere i södra delarna av landet. Det är ju inte Kiruna vi bor i så det känns det lite retsamt med snö redan nu. Två veckor med kyla och tjäle sen så.

Läckert ändå med alla som har gått på snöpremiär denna helgen. Rapporter från bla Åsenhöga och Ulricehamn där det skidats golfbanor och höjder.
Åsenhöga kyrkby ligger beläget på 272 möh och drygt 100 meter högre än Gnosjö. Där hade de 17 centimeter snö i Lördags och spårade sin populära kyrkrunda.

Helgens kontrast var Göteborgsklubben med sina femtiotalet åkare som hade förlagt sin träningshelg i Gnosjö och på vår attraktiva rullskidbana i Töllstorp. Hörde att de med sina snöskyfflar hade gärning ett antal timmar bara att få banan ren från nattens nederbörd. Snacka om att de fick träning:)

Själv har det inte blivit någon träning på några dagar pga en ihållande förkylning. Tråkigt men ändå okey att ta det nu och förhoppningsvis inte mer på ett tag. Var över ett årsedan jag senast tvingades vila pga sjukdom så den trenden är man tacksam över. Har åtminstone fått andas gott om frisk luft då det varit lite gårdsarbete och andra förberedande sysslor inför vintern.
Istället för långpass i söndags morgon följde jag mitt favoritteam, Lager 157 och långloppets i Orsa Grönklitt. Kul med liverapportering från både snöpremiären i sprinttävling i fredags kväll och idag långloppet Grönklittspremiären. Starkt men inte helt oväntat så vann Anton K båda tävlingarna men en som imponerade stort var deras ungdom Emil Persson. Kul. Ska bli spännande att följa teamet i vinter då de känns starkare än någonsin. De har ju dessutom två riktigt sköna coacher Anton och Lars. Gillar skarpt deras liverapportering från helgens tävlingar!

Totalt blev det 4 timmars träning denna veckan. Inget att jubla över men utöver mina två styrkepass så fick vi in ett bra intervallpass på rullskidor uppför Djuppelsbobacken. Vi var 7 starka åkare i Onstaksgänget som körde 5 stycken stakintervaller. Varje körning är 2,25 km lång, stiger ca 60 hm och tar ca 8 minuter. Körde på mina Swenor Fibreglass 2/3 och hade en bra känsla och tryck trots att det var tufft att hänga med elitåkarna Edvin och Edvin.

Djuppelbointer Gymmedvin

Ha en bra vecka så hörs vi!

 

 

 
By |oktober 28th, 2018|Övrigt|0 Comments

Mindre träning men mer fart

4A0BAC86-1A3A-45E4-9836-F6D6068C5C6D

Summerar ännu en vecka som varit fartfylld inte bara vad gäller träningen utan också mycket annat på schemat. Ibland kan det vara svårt att få tiden att räcka till och detta händer allt ofta mig så visst var detta en ganska normal vecka.
Men träningen ska ju in och när du inte har så mycket tid över så tycker jag det är grymt effektivt att satsa på intervaller eller ett kortare pass men med högre intensitet.

Började vecka  som så alltid med ett Maxstyrkepass. Känns som om att jag gör framsteg och både jag o JB hängde på ännu några gram på stången. Knäbö, Bänkpress och Chins med vikt. Veckan var igång och efter det så blev det följande pass:

Tisdag: Fritt från morgonträning då jag var tvungen att prioritera arbete. På kvällen löpning med stavar, sk Älghufs. Körde 12×1 min i svag uppförsbacke. Detta är något jag gör alldeles för sällan. En grym pulshöjare!

Onsdag: Maxstyrka pass B på morgonen med Axelpress, marklyft och en biceps/axelövning mha kettlebels.
På kvällen var vi några ur “Onsdagsgänget” som träffades och körde några varv på vår fina rullskidbana vi har i Gnosjö. Totalt 40 minuter med 10 intervaller på cirka 1 minut. Kändes pigg på mina Swenor Fibreglass med 3or fram och 2or bak.

Torsdag: vila

Fredag: Gruppträning TRX med Linda på morgonen och efter jobbet så sprang jag hem via Töllstorpssjön-Marieströmsdammen-Sjöarpssjön och Hagasjön. Visst är det nått visst med att springa längst sjöar med dess stränder och bryggor. Avslutade faktiskt med att kasta mig i från bryggan. Kan det ha varit årets sista bad, åtminstone blev det veckans sista. Ingen av dessa sjöar är särskild stor men en anekdot är då vi i somras på väg hem från Östersund fick chans att på en o samma dag testa badtemperaturen i 5 av Sveriges största sjöar. Få berätta mer om detta i ett senare inlägg. Löppasset stannade på 1 h och 15 minuter, 13 kilometer.

Lördag: träningsfritt som alltid.
Har aldrig tränat en Lördag då jag disciplinerat valt att ha denna dagen till förfogande för alla andra typer av sysslor och arbete. Då man har ett heltidsarbete och vid sidan av det är hobby lant-/skogsbrukare och dessutom engagerad i diverse föreningar och andra uppdrag så känns det grymt värdefullt att ha lördagarna till dessa sysslor. Visst kan det ibland vara lite lockande att hänga med de andra på långpass och ni kan ju skriva upp att jag genom åren har fått höra om x antal extremt bra pass som genomförts just när jag inte varit med:)

Söndag: Idag fick jag in 2 mil stakning till Anderstorp och tillbaka. Ett tröskelpass med hög fart mot slutet på Swenor FG 2/3.

Tack för denna vecka!

 

D6651D5D-DB84-4318-9396-125291A8CA8A

 
By |oktober 21st, 2018|Övrigt|0 Comments

Blodslitet 2018

Lørdag 20. oktober skulle blodslitet arrangeres for 5.gang for min del. Starten var 10.30, noe som medførte at alarmen måtte settes klokka 6.30. Fikk en god lunsj og kom i god tid. Starten gikk og jeg tok meg tid til å lese kartet til det første posten. Den første oppføringen var gaffel og min første post var nærmest, noe som resulterte til at jeg stemplet som nummer 3 på 53 personer i klassen min. Etter det ble det veldig løpsteknisk (mye hard og ujevn grunn), noe som fikk meg til å falle mer og mer bak og måtte kjøre andre runde for det meste alene (1. og 2. runde var 3,2 km hver. Siste runde var 9,6 km). Siste runde tok jeg mer og mer før vi kom inn i en liten gruppe som jeg fullførte løpet med.Veldig tung løp, for defensiv i begynnelsen for å slappe av med det beste. Hadde ikke hatt hele dagen, så det var vanskelig å følge jakt-klyngen som var noen få minutter bak. Plasseringen ble til slutt 30 av 53, ikke fornøydSkjermbilde 2018-10-21 kl. 19.29.23

Denne uka var målet å få nok overskudd, slik at lørdagens konkurranse ikke skulle være enda tyngre enn det trengte. Min uke ble derfor utført med 40 kilometer løpstrening, før konkurransen ble fullført med litt over 20km, og derfor fikk jeg en rolig 60km uke. Med tanke på arbeidet mitt mot konkurransen, ser jeg at jeg har hatt altfor få lange turer, og jeg burde ha kjørt lange turer mye mer. Min uke så slik ut:

Mandag morgen: mandag runde 6.7km -4.56 / km (alltid dårlig GPS drivstoff skog, var ca 4,25 / km) + bein og tilbake styrke.

Mandag kveld: Rest (to løper to dager dagen før)

Tirsdag morgen: stille 5.4km – 5.15 / km, med 4×10-12sek dra.IMG_5200

Onsdag morgen: Intervall 10x835meter – 13,2km – 4,36 / km

Onsdag kveld: natt økt 40 min, etterfulgt av 34 min styrke sirkel.

Torsdag kveld: Fart-intervall (10 x 100 meter sprint / 15 sek pause. Var 10×16,5 / 15 intervaller). Første gang jeg prøvde et slikt utvalg, måtte jeg se hvordan kroppen reagerte på den. Tenk deg å bruke denne typen intervall 2 dager før sprint-konkurranser.

Fredag ​​morgen: 3km – 4,20 / km oppvarming for 40min og 20min styrke.

Lørdag morgen: Konkurranse – 20.5km

Søndag: Rest

 
By |oktober 21st, 2018|Övrigt|0 Comments

Veckan som gått…

Tänkte dela med mig av träningen från veckan.

Som alltid sedan augusti i år så startar jag upp veckan med ett styrketräningspass. 

På Måndagar klockan 0530 är det pass B under ledning av Jake B. 

JB har några års erfarenhet av maxträning och när vi kamperade ihop under årets semestertripp till Lofoten så väcktes mitt intresse för denna typ av träning. Vi körde några lättare varianter av knäböj till kvällsmaten i Höga Kusten, lägerplatsen ovanför Abisko och på Lofotens strand. 

Målet är att bli starkare och mer explosiv. Jag har noll erfarenhet av styrketräning sedan tidigare så det känns spännande.
På måndagarna är det pass A inkluderat av knäböj, bänkpress och chins och på onsdagar kör vi pass B med knäböj, axelpress och marklyft. 

2921EC86-CEF2-4EBA-BD77-90D755E2C138

Det är en förmån att få hjälp av fd elitfotbollsspelaren JB och hans kunskap och engagemang lär ge resultat så räkna med fler uppdateringar från gymmet!

Veckan bestod också i onsdags av ett långpass på rullskidor tillsammans med Manne, Petter och Alex. Drygt 4 mil in på stakkontot.
På Fredagsmornarna brukar jag försöka vara med på Lindas TRX-gruppträning. Som alltid körde hon skiten ur oss och denna morgon plågade hon oss med bl.a. 100 st rysshopp och 6 minuter utfallssteg. Träningsvärken har hängt i hela helgen.

Veckan avslutades med ett lugnt långpass på Elpex 610 tillsamman med Sara. 2,5 h varav den sista halvtimman i A2-fart. Lite för många stopp i sommarvärmen men det fick vi unna oss denna fantastiska dag. Helt galet fint och gott!

C4B86D4D-F189-4075-B15E-3323B2B5740A

 

 
By |oktober 14th, 2018|Övrigt|0 Comments

Litt roligere uke

Denne uken tok jeg meg ekstra tid til å vite hva jeg gjør, en rolig uke hvor jeg er og hvor jeg vil være. Veien til målet kan ikke gjøres uten noe plan. Etter en del konkurranser de siste månedene tok jeg meg en velfortjent “offseason week”. Utnyttet uken bra og kjenner nå (søndag) at jeg har mye overskudd og klar for å gjennomføre planen og opplegget mitt. Derimot så har jeg ett NorgesMesterskap igjen, nemlig NM Natt som arrangeres lørdag neste uke. Denne uken har jeg ikke fått gjennomført en eneste nattøkt orientering, men neste uke skal jeg gå inn litt ekstra for å stille best mulig på NM Natt.

En rolig uke for meg er samme intervaller, men saktere og færre løpetur. Dette gjør at jeg får en del overskudd og litt bedre tid til alt ellers.

Uken min bestod av (Høstferie):

Hvile Mandag morgen.

Mandag kveld: Intervall Terskel 6x4min med litt fortere siste halvdel. (fra 3.50-3.35) makspuls 184.

Morgenøkt Tirsdag: Recovery 4,4km (5.01per/km) med snittpuls på 134!

Onsdag dro jeg til Gøteborg og ble en økt på kvelden med litt fart (9,2 km – 4.49per/km + 1km med 3.25per/km)

Torsdag før frokost: 5,1km – 4.58per/km i Botanisk Have i Gøteborg.

Kveldsøkt Fredag: 6,4km progressiv jogg – 4.41per/km.IMG_5161

Lørdag Morgen: 6km tempo harejobb for en venn (snitt 4.05per/km) . Tilsammen 9,6km – 4.39per/km. 179 makspuls fordi siste km ble tatt på ca 3.45per/km kupert.

Søndag morgen: Alternativ langtur – rulleski (80% staking, 20% diagonalgang ) 15km – 1time.

 

Halvveis fornøyd med uken, synes den ble litt for rolig og følte jeg kom litt ut av rytmen. Tungt å måtte velge å ta langturen på rulleski, fordi jeg føler meg bedre med løping hver dag. Har kjent noen tendenser siste uken av hoftevondt, brukte derfor 5-15minutter etter hver økt med å ha hofte-øvelser og generell styrke. Ser fram til ny uke med god trening og flere o-tekniske økter.

Mot vinteren skal jeg bruke disse pulssonene og tabellen for å vite hvor jeg skal ligge på forskjellige løpeturer.IMG_5163

 
By |oktober 7th, 2018|Övrigt|0 Comments

Spesialtrening mot NM natt

På mindre IMG-5144enn 2 uker er det norske mesterskapets rolle i nattorientering. På sensommeren og tidlig høst blir nesten hver NM nesten hver andre helg. Night orientation er en svært krevende “øvelse” i orientering. Det er min svakeste “ledd”. Om natten, når du bare kan se hva en frontlykt kan lyse, ser du ikke for mye av terrenget rundt deg. og det er derfor mye vanskeligere å vite hvor du er og å orientere deg selv. Dette betyr at du må være spesielt god i orientering og teknisk, noe som ikke passer meg helt. Det vil derfor være spennende og se hva som skjer i 2 uker!

Denne uken har jeg startet med planlegging og planlegging av dette og de 2 neste ukene trening og beløp. Og jeg er veldig fornøyd med en solid uke denne uka med 78,1 km og noen gode økter.

Mandag morgen startet med 7,5 km med ro på 4:51 / km tempo med strekk i 20 minutter etterpå. Hvile ble prioritert om kvelden siden jeg hadde hatt konkurranse dagen før. Tirsdag morgen ble det lagt oIMG-5143m til 15 min oppvarming på ellipse før 40 min med beinstyrke rettet mot knær og eksplosivitet. Kvelden ble lagt til o-teknikk der jeg kjørte H21-Elite-rase fra søndag, som var krevende og tok lang tid. Det ble moderat intensitet med 7,5 km på 70 minutter. Onsdag kveld var en veldig rolig joggetur på 4: 54 / km tempo i 5,2 km. Torsdag kveld var det klart for årets første natt økte øvelse, den ble fullført 10 km på 70 min med 231 høydemeter i moderat intensitet. Fredag ​​som vanlig med 3km opp i 4: 54 / km før 40 min. Bor og 20 min styrke. Fredag ​​kveld var det 10 km i nabolaget, til NM Night arrangeres. Det ble brukt en god tid og jobbet der borte. På lørdag var det tid med harde intervaller, hvor jeg kjørte 2x10x200 meter høyde, første 10 i 38,6 sekunder i gjennomsnitt og siste 10 på 37.2sek = 3.06 / km! Kom sammen 16 km på den økten.

Fornøyd med en god uke og ser frem til noen mer roligere uker nå.

 
By |september 30th, 2018|Övrigt|0 Comments

Från vurpa till succé!

Del2: Från vurpa till succé!

Kön krympte snabbt, nu stod vi där först, just bakom startlinjen…redo att köra! Såklart lite fjärilar imagen innan jag fick cykla iväg men när väl starten var gjord så var det bara kul! Izak jobbade på väldigt bra hela vägen och lyssnade på mig kanon. Eftersom hunden springer först och måste gå över mållinjen först måste de kunna höger, vänster och framåt, annars förlorar man väldigt mkt tid i att sakta ner i svängar el i värsta fall vända om om man kört fel. Det var dessutom många ekipage runt spåret så det blev många omkörningar. Full galopp hela vägen och jag fick väldigt stumma ben i mål, jag kunde knappt gå när jag klev av cykeln…haha. 

Allt som allt gjorde vi ett riktigt bra lopp på en rolig kuperad bana, men hälften var kvar då söndagens resultat räknasde ihop med lördagens. Vi låg 1a med 13s till andra platsen så allt hängde på söndagens tävling. Vi åt en god middag och gick sen tidigt och la oss.

Jag låg i sängen på hotellrummet och Izak snarkade för fullt så han verkade ladda energi på ett bra sätt. Själv så kikade jag lite framåt i tävlingskalender. SM snart…

Söndagens start var nervös, väldigt nära till andra platsen och jag ville verkligen vinna ett guld! Otroligt nog så körde vi på exakt samma tid som på lördagen och drygade ut ledningen med 10sekunder till. Nöjd 4bent och nöjd 2bent. Första tävlingen med Izak och vi kammar hem en förstaplats, överlycklig!! Nu ska vi båda vila några dagar och jag ska kurera min förkylning också.

Nästa tävling är i Umeå 6/10, skönt med hemmaplan! Filmen nedan är från målgången i söndags

 
By |september 25th, 2018|Frölén, Övrigt|0 Comments

Sprintorientering-opptur!

Til slutt satt jeg på resultatlisten. Fredag ​​21. plass ble det satt for Norgescup sprinten i Sandefjord.

Det som var mest spennende var været. Stormen “Knud” hærget i Sør-Norge i Norge hele fredag, og jeg ble kjent med hva gudene har å tilby. “Knud” har også kjent noen deler av Sverige også.

Dagen startet tidlig med et morgenmåltid klokka 8, bestående av 2km oppvarming før 30 min. Øvelser og 25 min. Strekk. Jeg hadde det godt å spise den dagen, og nok drikke (vann og litago) ble kjøpt slik at alt ville føles bedre. “Karantene” som var på samlingsstedet begynte ganske tidlig (16:15) da min start ikke var før 17:48. Alt føltes mye lenger å vente på grunn av regnet, vinden og kaoset det oppsto.

35 minutter før starten, flyttet jeg til starten og fikk en anstendig oppvarming. Kan rangere varmen til en svak 6 av 10, hovedsakelig på grunn av været og hvor kaldt det føltes. På onsdag før løpet hadde jeg noen kontrollerte intervaller, men halverte nummeret på grunn av forkjølelse.

Starten nokså morsom, JEG brukte kanskje 3-4 sekunder Ekstra for sikre at JEG Ikke Tok en total Dårlig irriterende, men gikk raskt opp i hastighet når JEG var 100% Sikker Hvor JEG FRA ville starte til 2. post. langstrekkene var registrering 3 og 6, JEG brukte kanskje 5-6sek på kvise en god nok strekk som JEG gjennomførte nokså greit, hvertfall 3. Langstrekket til 6. startet JEG god, men Ikke helt turte fullføre strekket oSkjermbilde 2018-09-23 kl.  18:31:29Jeg sikret en veldig enkel inngang, noe jeg mistet mye. Herfra og til forbifarten gikk det ganske bra. Casing passering sette JEG Virkelig opp Farta, de 3 siste minuttene feil JEG opp 10 PLASSER og sikret Meg en finfin og delvis topp 20 plassering på tidspunktet 15:45, derimot 2 Minutter bakre Vinneren. Jeg kunne se for meg selv å kjøre ca 1,2 min raskere hvis jeg hadde to uker uten sykdom og en god strekk av strekk. Alt i alt godt fornøyd.

Plasseringen ble delt 20 plass ved 63 starter.

Sprint for meg har alltid vært min beste avstand, nå som jeg er langt nok fysisk, men mangler litt mer strøm og hodet for å løpe til en stall. Sprint i orientering er en avstand som krever høy hastighet, rask kartlegging og beslutningstaking. Sprint er vanligvis i gater og går ofte inn i parker, boligområder og byer.yay rullebane

 
By |september 23rd, 2018|Övrigt|0 Comments

Från vurpa till….?

Goddagens

Den här veckans träning rivstartade! Direkt efter skolan i måndags cyklade jag med alla tre hundarna, en runda var. Efter det sprang jag en sväng i skogen också, det gäller att passa på nu när det är så härlig temperatur ute. Löven skiftar från grön och gult till skarp röd färg så det är vackert ute.

Hundarna gick iaf väldigt bra alla tre, Izak fick gå lite längre då han ska tävlas lördag och söndag. 

 

Vi hann med lite drama på 1a rundan, två lösa hundar ( utan ägare i sikte) kom och trasslade till det för mig. Odin visste inte vad han skulle göra riktigt då vägen blev blockerad så han tvärstannade och jag fortsatte lixom lite framåt….och tokstupade! Skrubbsår på sidan av låret, en blå armbåge och en svullen tumme blev resultatet. När jag sedan kom hem så märkte jag att både jackan och tightsen gått sönder, himla surt!

Syrran är tyvärr sjuk igen, tror hon fått storebrorsan till den förra förkylningen för nu är hon rejält dålig, rosslig ner i luftrören också med hemsk hosta, så jag har tränat hundarna själv denna vecka. 

80226AB6-A3D4-4F4C-8078-C1EACEB41511

Eftersom det var tävling i helgen så gick Izak förutom måndagen, bara en dag till den här veckan och det var på onsdagens gemensamma träning med klubben. Där körde vi med snabbhet och omkörningsträning i fokus. Det gick lysande, hundarna hade bara blicken och fokus framåt så struntade totalt i andra hundar. Tanken var sen att jag skulle cykla själv också men var snorig och hade ont i halsen så vilarde lite istället. När hundträningen var klar så kände jag mig ändå väldigt redo för helgens tävling!!!

Torsdag, fredag vila och lördag, söndag tävling…. det var 128st anmälda till tävlingen, jag fick åka dit med min träningskompis Liselott då varken mamma eller pappa kunde åka dit. Väldigt snällt av henne, och skojigt!!

Tidig väckning lördagmorgon, packade in allt och körde sen iväg mot Härnösand!  Väl framme så visade vi vaccinationsintyg, så hundarna var rätt vaccinerade och rastade sen hundarna så dom var redo. Jag startade rätt sent så Izak fick vila i bilen ett tag till istället för att stå vid tävlingen och tagga till. Han tycker det är såå kul att tävla så är annars redo att dra iväg hela tiden. Liselott startade och vann sin klass, jihoo, kul! Bra början!

Så var det strax vår tur…..fortsättning följer

 
By |september 23rd, 2018|Övrigt|0 Comments