0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Frölén

Friska & krya nu!

Nu är jag äntligen i träningsbart skick igen, förkylningarna har löst av varann och jag har knappt hunnit bli frisk förrän nästa förkylning hälsat på.

A9C5E7DC-CBC1-47B6-BC8D-AB6EEF2D624C 324F4CDF-6DCB-47E0-AC4D-FBF728710F5A Imorgon ska jag iaf träna för första gången på väldigt länge så det ska bli kul! Bäst att börja lite försiktigt… Jag skolar ju in Doris så jag ska kunna tävla med henne, jag hann bara springa några gånger med henne innan evighetsförkylningarna så det blir skoj att börja om med det.Under hela den hör tiden har jag iaf kunnat träna hundarna, så nån nytta har jag kunnat göra.
Nu börjar det bli så pass varmt i sjöarna hör runtom så hundarna kan simtränas, havet är lite kallt fortfarande så vi väntar lite med att träna dom med kajakerna.
Jag kan berätta att ha tre hanar hemma och en granntik som är i höglöp rimmar illa, speciellt när tiken rymmer till oss och står på vår bro och vill in, haha, cirkus!! De är på tå hela tiden och hoppas säkert på fler besök.
Kajsa har oxå haft det jobbigt med feber/förkylning men hon mår oxå bättre nu. Hon spelade match idag och de vann med 7-2. Hennes träningsschema blir jag bara trött av att titta på. Målvaktsträning, styrka, kondition, smidighet, fotbollsträning teknik osv, plus att hon tränar hundarna och hänger med mig ibland då jag joggar el kör intervaller. Pust!!
Mitt schema i veckan tänker jag lägga på en låg ni å så jag inte blir sjuk igen.
Måndag: Fotboll plus träning lågintensivt
Tisdag: träning medeltempo
Onsdag: vila
Torsdag: fotboll teknik, plus jogga.
Fredag: vila
Lördag och söndag får vi se då jag först får känna hur jag mår. Men gärna springa intervaller plus med Doris om allt känns bra. Vi får se helt enkelt.

46803C59-4C29-40C2-A3D2-1D52C4CA53E9
På lördag kommer vår nya familjemedlem Hilda! Hur sööööt?! Nu ska vi njuta sv sommarlov! Kajsa på väg till balen, så fin!

CC37D443-90C7-4FE0-BF9C-FDAC105DB75B

 

 

 
By |juni 17th, 2019|Frölén|0 Comments

Krassliga systrar & pigg pappa!

Då man är lite krasslig så får pappa ta över och träna hundarna…

6458C7B4-B0A3-4B96-927C-2F3C5AEBB51D

 

7DDC6283-D62D-4A29-8380-35A24EF5B16E
Jag tränade måndag och tisdag men kände mig lite småkrasslig på tisdagen så övervägde för en sekund att hoppa träningen men…ja, det gjorde jag inte. Jag vaknade förmodligen därför med feber på onsdagsmorgon. Hela onsdagen låg jag däckad, feber, halsont och hosta. Allt i kalendern ströks såklart och vilan var enda alternativet. Spelade match torsdag iaf då det inte fanns någon annan målis att tillgå men oj så segt det var!! Gjorde inte bort mig men hade noll energi kändes det som.

Fredag och lördag total vila och idag match, jag fick bra hjälp av mina backar så det blev en ganska lugn match för mig, vi vann med 7-1.

Mamma har fixat så Tora och jag har blivit sponsrade av Troll hundmat och det känns helt otroligt kul! Vi har funderat på att byta till det fodret och nu blir det så! Perfekt!
Alla hundar är i superform, bara jag och syrran som måste bli pigga igen så vi kan börja träna som vanligt! Men ett missat träningspass är oxå ett träningspass har jag hört, haha…
Intervaller i backe står det på schemat för imorgon, tror jag måste stryka det (oxå) jag hoppas kunna ta en lugn jogg iaf. Det är frustrerande att inte vara 100% pigg!

Filmen nedan är från igår då pappa körde grabbarna med kickbike, det går undan!! På filmen kör han Izak men just före körde han dubbelspann Odin/Lupo, nåt jag inte gör. En är mer än nog…

 

Jag hoppas vi båda är pigga nästa gång vi hörs!

Kajsa

ED5B78FB-538B-4F8D-A4B1-5B151F7F3D93

 
By |juni 10th, 2019|Frölén|0 Comments

Cykel, kickbike och löparskor!

Säsongen är igång på riktigt och jag har cyklat en del denna vecka. (Må, ti, to, fre och sö…) Om jag ska kunna tävla med hundarna måste jag kunna cykla snabbt och bli mer teknisk på cykel. Som ni vet har vi just köpt en ny och den är riktigt rolig att cykla på. Över rötter, på sandiga vägar och längs kurviga stigar. Den är kvick i allt och mjuk att sitta på då den är heldämpad. Pappa ska följa med oss ut och lära oss lite mer om hur man ska tänka smart när det gäller kurvor, planering av väg, växlar osv.

FE990B75-136C-4416-94C1-978A691F4428

FC3F81F4-0A71-4D66-9E59-D71F89F46A08
I fredags och söndags hade vi träff med klubben, jag körde Odin och Lupo. Måste säga att Odin tar sig, han är nog den ultimata barmarkshunden. Det går lätt, snabbt och är en kort sträcka…hans koncentration ligger ungefär så länge som 4-5km…som en ung hund. Fast Odin är 4 år nu så betet han sig som en junior, inget tålamod och väldigt direkt i allt han gör. Vi fick göra tre st omkörningar så det var riktigt kul, jag låg inte ens på och trampade mycket då träningen var för honom. Det kommer bli en intressant säsong!
Lupo är alltid 100% när han jobbar så ingen överraskning där, han har verkligen aldrig en dålig dag. Vi startade först och kom i mål först. Lupo är nu 8år så det är förmodligen sista året med honom på tävling. Men han kommer såklart att vara med och tävlas i motionsklass så han ska fortsätta få ha roligt!

 
By |juni 6th, 2019|Frölén|0 Comments

Racercykel i huset

Vi har precis köpt en ny cykel så vi kan träna och tävla båda två samtidigt. Vi köpte den begagnad av en kompis till mamma och pappa. En heldämpad och fantastisk att cykla på. I föregår provade jag den med hund för första gången och det gick såå bra. En dröm att cykla på!! Jag körde Odin och jag tror han gjorde sin bästa prestation på väldigt långe. Han tog i som tusan så vi kom i mål samtidigt som pappa och Izak trotts att vi hade ett stopp för ”naturbehov” längs vägen…

AC58AD98-7427-4C01-AF81-2CC2554EB685
jag har tyvärr haft väldigt svullet i halsen (jättetät) och varit förkyld den här veckan så inte tränat nånting, bara tränat hundar. Nu längtar jag tills jag kan börja träna som vanligt, alldeles för mkt förkylningar nu.

Kajsa har tränat som vanligt. Hon har haft fotboll må, tis, ons, to och fredag. I måndags körde hon fys också och i onsdags intervaller. Hon tränar stenhårt just nu…lite svårt att hinna med hundarnas träning för henne dock så mamma och pappa hjälper oss.

4356FBE6-8698-4600-9DE5-F979FE68EEE7
Nya kickbiken kommer i veckan och det ska bli kul att testa hur mycket snabbare det går med den. Den andra sålde vi till en bekant som vill börja träna med sin hund. Vi hade tänkt ha kvar den men båda kommer aldrig tävla med kickbike så då räcker det med en.
Igår var jag ute och cyklade med izak lös och det var så torrt och fint i skogen, nääästan överallt.

6F85DD7E-1FF3-4DE3-BF21-C08D1FCEB9B3

På några ställen var det stora djupa ”sjöar” längs stigarna och jag trodde inte de var så djupa som de faktiskt var…blöta skor blev det, dyngsura faktiskt! Tur vi har skotork!

Idag cyklade jag med Odin längs en grusväg, torra skor när jag kom hem…

Tora

 

 
By |maj 27th, 2019|Frölén|0 Comments

SuperDoris!

En härlig start på veckan med Doris på löptur i skogen, helt underbart! Jag var lite förvånad över hur bra hon skötte sig, hon sprang 2km och ”drog” hela vägen. Det är ju inte så att man direkt rycks framåt av draget men hon håller i alla fall linan sträckt och det gör att jag kan springa på i min takt.

7D8739CD-B568-48E9-961F-9B187972493D
Vi hann med en repris i torsdags oxå, lika duktig då! Bara att öka sträckan successivt nu. Det är perfekt när man tränar canicross för det är bra träning både för människa och hund samtidigt. När man tränar hund med cykel el kickbike så behövs det mer träning för en själv efteråt. Nu springer jag ju bara med Doris så ändå 3hundar kvar…
I tisdags var jag på träning och sen körde jag lite intervaller efter träningen, kändes som att jag hade bra med energi. Senare på kvällen körde jag Izak och Odin med kickbike, Izak gick superbra men Odin var lite ofokuserad…

772E0892-F510-4F97-B026-26087A6F08E393A7F933-3C71-4E78-A39F-B410B1EC5B2E

Nu är en ny kickbike beställd och den vi tränar med nu ska säljas. Förhoppningsvis är den nya ännu mer stabil oxå så mamma kan våga köra den. Det går ju otroligt snabbt! Perfekt i så fall, mer hjälp med hundträningen.

Igår tog jag bara med mig Izak och joggade längs slingriga stigar på kulla. Enkelt och skönt med bara en hund. Det är rätt yttorrt nu överallt men stigarna är mjuka fortfarande. Man kan lätt springa utan att komma hem med dyngsura dojor. Planen var egentligen rullskidor men hittade inte stavarna…de har jag nog lagt på ett bra ställe sen i höstas.

Nu är tiden då man inte får ha hunden lös i skogen pga att hela skogen är som en barnkammare. Så turerna nu med hund innebär att de springer vid mig eller bakom på stigen, inte lika kul för hunden men fostrande. Jag brukar undvika att springa så de stora hundarna drar för de är såå otroligt starka och jag tycker det är stor risk att få ont i benhinnor och knän.

Ny vecka och nya planer, förhoppningsvis hittar jag stavarna till tisdagens tänkta rullpass…
/Tora

 
By |maj 19th, 2019|Frölén|0 Comments

Energitömd på 2dagar…

Magsjuka…
Startade veckan med att bli sjuk, kanske en av de värre magsjukor jag haft och med feber dessutom. Jag låg mest i sängen må & ti och tittade i taket, väntade på att bli bättre. Onsdag var jag på benen igen men oj vad slut i kroppen!! Skulle jogga en sväng torsdag men orkade inte ens det, så gick en promenad istället. Kroppen kändes totalt tömd på energi. Fredagen kändes det ganska ok igen, spelade match igår i hällregn, vi vann med 3-1. Vi fick en spelare utvisad (felaktigt!!) så spelade med en kort i drygt 20min. Extra skön vinst!

Den här veckan kommer jag att ”väcka upp” kroppen från ”vilan” så lite intervaller på rullskidor tror jag kan passa bra…
Tyvärr blev vi utan valp den här gången oxå, så tråkigt! Det blev ju bara två stycken och ägaren till hanen och tiken ska ju ha varsin så vi blev utan. Vi letar vidare!
På tal om att leta så är vi på jakt efter en tävlingscykel och kickbike med 29’ däck till barmarksträning och tävling, otroligt vad mycket prylar som man måste ha!! Det är lätt att träna själv om man jämför att träna hunden, det är svårt att få med sig all utrustning utan bil.

930D5080-40C8-41E3-8950-188BDC47A84E

Att träna cykel el kickbike direkt från huset funkar inte då underlaget är för dåligt. Det är perfekt att köra på grus eller stigar, aldrig asfalt! Asfalt nöter lätt upp trampdynorna på hunden, speciellt om det är lite varmare ute. Längtar tills det är varmare så hundarna kan simma och jag paddla.
Tävlingen i Sollefteå hoppade vi över, det var så få anmälda så inte lönt att åka så långt och vara nästan ensam i klassen. Vi tränar på här hemma istället och ska försöka göra Doris tävlingsklar för canicross. Det ska bli så otroligt kul att tävla med henne, hon kommer helt klart vara minsta hunden på alla tävlingar, haha.

DB667831-1FE7-44C8-9A6E-00B549B7328E

 

Vi hörs!

/Kajsa

 
By |maj 13th, 2019|Frölén|0 Comments

Vårförkylning

Den här veckan har jag bara koncentrerat mig på hundarnas träning då jag varit så förkyld och haft ont i halsen. Nu när det går att cykla överallt i skogen så kan man hitta fina stigar att cykla på och hundarna tycker det är skoj att springa på nya ställen.

D98BEFB0-25B3-4B37-A59C-B1341DA71AFE
Jag kollade i tävlingskalendern och insåg att första tävlingen är i Sollefteå 25-26/5 så jag måste se hur vi ligger till och lägga in lite mer tempopass på hundarna och inte bara styrka.
Vi har bott i stugan i helgen så jag har passat på att träna hundarna tillsammans med pappa så jag slipper åka så många vändor. Kajsa har haft match i helgen så hon var kvar hemma. De vann f.ö med 10-0…
1a filmen är på mig och Izak med kickbike och 2a filmen är på pappa som cyklar med Odin och Lupo. De är hyfsat taggade när de ska iväg!

7B6E2278-2CF8-43A6-AD9A-D5240777B166

E7D028FF-D672-4831-BD3F-6809FD7A07A7

Kajsa har sluppit hundträning i veckan men tränat desto mer själv.

Kajsas träning i veckan:

Måndag träning plus rörlighet, tisdag träning, onsdag kondition plus fys, torsdag vila, fredag träning, lördag vila, söndag match… Hon tränar fotboll 1 1/2 timme per träning så det blir snabbt några timmar när hundarnas träning ska läggas på också.

DBC7F48D-5167-4C20-9239-30605216CC22

På tal om hund så har valparna fötts men det blev bara 2st…så vi vet ännu inte om vi får någon. Vi har börjat kika runt lite på fler hundar ifall vi blir utan, men får se hur det blir. Vi vill ju ha en tikvalp nu!

/Tora

 

 

 
By |maj 6th, 2019|Frölén|0 Comments

Vårfåglar och grus..

Nu har gräsmattorna tinat fram här i stan, i stugan är det fortfarande snö. Skidorna har lagts undan för sommarförvaring och kajakerna och rullskidorna plockats fram för att fixas till. Snön smälte fort de sista dagarna då det varit varmt dygnet runt.
Den här veckan har vi inte tränat nåt tillsammans alls för det har varit så mycket med fotbollen, och vi spelar i olika lag. Dessutom så ordnade jag hundens dag här i Umeå på Djurmagazinet i lördags. Det blev en jätterolig dag! Uppvisningar i tre timmar av alla olika slag, agility, rallylydnad, skydd, uppletande, draghund (såklart) polisens två hundar och en ledarhund. Jag berättade lite om hur vi tränar och tävlar våra hundar men också lite allmänt om sporten.

499CB82D-7784-4A80-8BC8-4E9C8A7652D5
Vi har hunnit med lite träning i veckan också…
Kajsas vecka har varit så här:
Måndag: träning rörlighet, cyklade sen med hundarna.
Tisdag: träning plus intervaller
Onsdag: fys
Torsdag: vila
Fredag: lugn träning och sen långpromenad med hundarna i skogen.
Lördag: läger med en målvakt från Portugals målvaktsakademi.
Söndag: Match vinst 10-0…

Min träningsvecka har varit lite lugnare…
Måndag: träning
Tisdag: träning
Onsdag: vila, cyklade med hundarna.
Torsdag: träning plus intervaller i skogen, hundarna var med!
Fredag: vila
Lördag: vila
Söndag: match, tyvärr så hade jag det så jobbigt med astman så fick lov att kliva av, såå tråkigt! Cyklade med Izak en sväng efteråt, det gick väldigt bra! Han är snabb!!

81B805F2-EC16-4AB5-A538-8C2B867767E3

 

Måste köpa en egen cykelhjälm nu då jag använder pappas… Jag och Kajsa kommer att tävla samtidigt på barmarken så nu måste vi skaffa egna grejer. Har tittat lite i tävlingskalendern, boende för SM är bokat tom, ute i god tid då det är i oktober. Den 25/5 är det tävling i Resele så jag hoppas vi ska kunna åka dit och köra! Nu ska jag och Doris ut och träna, vi ska också tävla i sommar.

Vår blivande stjärna föds i dagarna, tiken ska enl plan få valpar den 1/5…nu längtar vi!

/Tora

 
By |april 29th, 2019|Frölén|0 Comments

Glad påsk!

Vilken skön tid det är nu med sol och värme! Förutom att vi ätit ägg och sill så har vi oxå tränat en del i veckan. Tex paddlat med kajakerna, magiskt var det, helt stilla vatten.

93371479-06DA-49A7-BCF8-2A42A7ACED05

B316ED6C-C225-403B-88BB-E6C6C424B1E2

 

Vi skidade på skaren i torsdags och det var nog sista skidpasset i skogen, nu har det varit varmt dygnet runt senaste dagarna och snön är porös.

Jag har bytt fotbollslag och spelar nu med UIK, vi har 4 träningar och en match i veckan så jag kommer att träna mest med Izak utanför planen, inte så mycket själv. Den här veckan har vi haft ”ledigt” sen i onsdags, så vi har fått träningsschema istället. Förutom skidåkningen i torsdags så har Tora och jag tränat smidighet en dag, styrka en dag och kondition en dag. Vi har oxå ridit 2 dagar, riktigt roligt, det var så länge sen sist. Ridning ör väldigt bra för bålstabilitet, man blir stark i mage ocA4E6A7DC-E829-419A-AB77-2F9EEC40111Dh rygg.F864540A-88B7-44F6-A8BF-8ECC87A61513

Idag var första gången i år som jag tränade Izak med cykel och han var taggad!! Han sprang såå snabbt, det märktes att han tyckte det var skoj! Fast underlag gör ju att de får väldigt bra grepp när de springer. Dax att lägga skidorna på hyllan och ta fram kickbiken alltså! Jag har snabbtittat på tävlingskalendern och SM kommer iaf vara i Gävle, dit ska vi!

Drömmer om en ny cykel så kikat på en massa annonser, hoppas kunna köpa/bli sponsrad till en ny tävlingscykel i år så jag slipper köra med pappas. Det vore enklare med en egen plus att vi isåf kan träna tillsammans jag och Tora eller jag och pappa.

Kul med ny säsong och nya tävlingar!

/Kajsa

 
By |april 21st, 2019|Frölén|0 Comments

Påsk!

Nu är det helt klart den bästa tiden på året!
Strålande sol, kring nollan och väldigt härliga skidturer i skogen på skaren. Det är till och med värt att ställa klockan på lediga dagar för att hinna ut och få en skidtur. Man kan åka precis vart som helst och hundarna tycker det är kul med nya ställen att upptäcka.
Nu har vi påsklov och en veckas ledigt från skolan, vi ska glassa runt på skidor en del men oxå njuta av att slippa tider att passa, plugga och vara inne.

60F251C1-31D4-4E9E-B4A3-711A54C69732

 

Idag satte pappa på värmen i stugan så jag hopas kunna vara där några dagar, det är bästa avkopplingen! Det är ett skönt lugn vid havet som inte liknar något annat.
Vi har fortfarande några dm snö här men det tinar snabbt. Inom ett par veckor kommer vi kunna köra kickbike och cykla på grusvägarna. Det ska bli kul! Jag ska se om jag kan få igång Odin till barmarken i år. Han är ruggigt snabb men väldigt ofokuserad på vintern. Barmarken är kortare sträckor så jag hoppas han ska gilla det mer. Annars kommer jag säkert att tävla med Izak en del då Kajsa har väldigt mycket med fotbollen. Vi ska även se om Louie tycker barmark är skoj, han är oxå grymt snabb! Det känns kul att testa Odin på kortare och riktigt snabba sträckor, tror det kan vara hans grej. Jag ska cykla med honom mest och lite kickbike, så han får gasa på så mycket han vill.

Nu är det bara knappt två veckor till valparna föds, nu längtar vi!! Vi hoppas det blir många tikar att välja på…

Glad påsk!

/Tora

 
By |april 15th, 2019|Frölén|0 Comments

Vindelälvsdraget sista dagen

Björksele till Hällnäs!
Tora:

Den tredje och sista dagen börjar med en 14.5km från Björksele. Jag startade med Izak, det blev en hyfsat bra start, vi tog det lugnt för att undvika strul och körde sedan om längs vägen.

BCF61065-0B6A-48AA-BC47-528D884FEBF6

31973930-D63D-4624-BF3E-F910C531158E

 

Vi låg och körde med ett lag rätt länge kring 15e plats men sen fick vi bajsstopp så tappade gänget vi hade runt oss, och blev lite själva sista kilometrarna. Izak kämpade på väldigt bra !! Tror vi blev 16e lag i växling och vi var långt fram om man räknar de som körde med bara en hund. Jag växlade till pappa som stod redo med grabbarna Astor & Lupo, 18km väntade på deras sträcka. Se växlingen här, jag har redan lämnat hunden…

49A06C28-C2A4-4FA4-AA81-C2903EB669A7
Pappa och grabbarna körde på bra och de resterande växlarna flöt på bara fint. Kajsa körde sista sträckan in i målet i Hällnäs.
För att tävlingen inte ska ta precis heeela dagen så finns det omstarter (för de lag som inte hunnit växla) på några olika växlar längs vägen. Värt lag har hittills inte behövt göra omstarter men i år då det var supertungt före så var det bara 4st lag som hunnit iväg när omstarten på sista sträckan var, det blev omstart för oss!
Kajsa står beredd med Louie och Odin på bilden, starten gick några sekunder senare och Kajsa fick en bra start och kom iväg först.

6CC132F3-E86C-4B85-96BA-D5822FD506F2

Kajsa:
Jag var inte sugen på att måsta göra omstart då det blir så trångt i spåret…så siktade på att gasa järnet och vara först ut och så blev det. Louie och Odin var rätt taggade då de hade fått vänta på sin start en stund. Båda var så otroligt duktiga, sträckan var 13.5 tunga km och de gick på ordentligt bra hela sträckan. Spåren var mjuka och snöiga även idag så jag tyckte det var svårskejtat, men kämpade på så gott det gick. Man blir så glad när hundarna visar hur kul de tycker att det är att få träna och tävla, de lever verkligen upp av att få känna sig duktiga också.

I mål kom vi även denna gång och på en fin 14e plats. Draget 2019 över för denna gång, så äventyrligt och roligt, längtar redan till nästa år!

B7C15B06-EFA6-4309-ACAC-18451A920E5A

 
By |april 7th, 2019|Frölén|0 Comments

Vindelälvsdraget Dag2

Lördag och starten går i Sorsele kl 10, liten sovmorgon alltså eftersom vi bor i sorsele.
Alla hundar är pigga och sugna på att få springa! Vi bor så otroligt bra så alla sover bra och äter bra oxå, ett lyckat koncept när man ska tävla tre dagar på raken och dessutom hela tiden förflytta sig. Många andra lag bor på skolan, campingen eller i stugor. Så vi har det superlyxigt.

Kajsa: Rastar hundar, äter frukost och gör oss iordning. Idag fick både jag och Tora se starten innan vi skulle vidare. Lars körde starten och växlade till mig som skulle köra Izak/Astor…ett snabbt dubbelspann! Vi kom iväg bra och det funkade helt ok att skejta i moddiga spår.

B63973AE-25A8-4243-BCC6-FC1D8D052353

Vinden i ryggen och solen i ansiktet när plötsligt linan går sönder…gah! Jag försöker hålla i hundarna med den trasiga lilla bit lina som är kvar och sen i selarna, men det slutar med att jag stupar när de kliver på mina skidor. Ropar på Izak som stannar men Astor drar iväg honom så de springer längre bort, jag skriker på Izak allt jag har och han stannar igen. Tommy från lag 8, en kompis till mamma och pappa stannar till vid hundarna och försöker hjälpa till. Tommy vet inte då att linan är paj men blir varse så han ska sätta fast linan på mig, haha… Han försöker knyta så jag kan fortsätta skida, men hundarna är så heta och vill springa. Efter en stunds kämpande slutar det med att jag och Tommy ligger längs spåret med skidor och stavar åt alla håll, och hundarna springer iväg i full fart med ett spann som passerar och de försvinner ur synhåll, suck! Det här blir en låååång 12km hann jag just tänka då en skoter dök upp. Mannen på skotern visade att jag ska fortsätta åka och att han ska köra ikapp och stanna hundarna.
Att stanna hundarna var ju en historia i sig då han hade försökt preja och stanna dom men de bara sprungit iväg gång på gång…synd att det inte blev filmat! Han försökte tom kasta sig efter linan en gång…måste sett rätt kul ut!
Till slut stoppades Izak/Astor iaf och jag fick åka själv 2km innan jag kom fram till dom.
Jaja, det kunde blivit så mycket längre åkning utan hundar om inte Tommy och mannen på skotern, Lars, hjälpt mig. TACK!

C256B1F3-0880-47AD-83AC-213BEFFA301D
Jag blev 18e på sträckan så på nåt sätt känns det rätt ok iaf. Hade varit kul att se hur snabbt det gått utan stök med linan.

Tora
Kajsa hade det minst sagt lite jobbigt på sin sträcka men annars gick dagen väldigt bra och både hundar och förare presterade bra. Jag körde en sträcka med Louie på lördagen och han sprang toppen! Det var lösa, svåråkta och jobbiga spår så vi fick kämpa! Det är så kul att köra Louie för han växer för varje tävling vi kör. Han har stor kapacitet och det tänker vi att han ska få visa på tävlingar nästa år.
Laget slutade på en fin 12e plats och tänk om inte linan gått sönder för Kajsa…

459C92AB-79B8-402A-96CA-5752313CA842
Trötta kom vi hem till pensionat Holmen vid 15, hann med en liten gubblur innan det vara dax för middag, genomgång av alla sträckor och att planera söndagen.

3C647874-CC4F-4BCF-9C74-E363DEDBBE48 1584674E-38F4-4334-ADA1-92498331CD6C

 
By |mars 26th, 2019|Frölén|0 Comments

Vindelälvsdraget

Den här tävlingen är väldigt speciell och är en säsongsavslutning för många som tävlar.
Vindelälvsdraget ör en tävling i stafettform där lagen tar sig från Ammarnäs till Hällnäs på 3 dagar. I varje lag är man ca 10åkare och varje person kör en sträcka varje dag, ibland fler om laget har få åkare. Den kortaste sträckan är 6km och den längsta är 24km, ca 10mil avverkas totalt per dag.
Vårt lag heter Lag18 Granngården i år då de sponsrar oss med hundmat. Vi heter alltid Lag18 men sen varierar ”efternamnet” för varje år.
Vi bor i Sorsele 1a och 2a natten på Pensionat Holmen så har full service på frukost och middag. Skönt att ha så många rum oxå när det är många hundar.

F3C1491B-4105-4104-A540-A7EA798A8C17 24E186F4-808A-419B-9D27-77F26EC1BDFD
Vi vaknade på fredagen av strålande sol och -8 grader, såå perfekt!! Rastade hundar, åt frukost och packade in oss i bilen mot pappas start. Lars i vårt lag skulle köra starten och pappa den andra sträckan. Tora hjälpte Lars i starten och han kom iväg bra.

50B20B46-08DA-4B42-83A1-6034083AE314

Lars växlade som 9a och när han kom in till växeln stod pappa redo med sitt dubbelspann Lupo/Astor. De körde iväg i en bra fart och sträckan var 14.5km. Pappa växlade sedan till Anna som växlade till Tora.

Tora:
Alltid lite nervöst att stå och vänta på sin start, jag skulle köra Odin/Louie, väldigt lyxigt med dubbelspann!! Odin var taggad och Louie lite mer cool… Anna kommer in i full fart och växlar till mig, äntligen ivög! Spåren var väldigt mjuka med mycket snö i, det var svårt att skejta på stora delar av sträckan så fick tokstaka. Min sträcka var 12 km men det kändes som det dubbla med tanke på hur kämpigt det var. Hundarna sprang på bra och vi gjorde en riktigt bra insatts iaf. Jag blev 10a på sträckan. Jag växlade till nästa åkare och efter 4 till sträckor var det Kajsa/Izaks tur.

5445164A-531E-4A4C-AEE5-EECB5599F3F0

Kajsa:
Det är perfekt att köra tidigt eller sent på dagen för då hinner man se mycket av de andra i laget också. Man hinner fota, filma och köpa mat som finns på de olika småbyar där man växlar, plus heja på sina lagkompisar längs vägen. Jag körde sista sträckan 1a dagen så hade gott om tid att kika på tävlingen, vara nervös och förbereda mig….
Mikaela växlade till mig (hennes hund heter Kajsa…) de hade gjort en riktigt bra sträcka och växlade till mig både hon och hunden. Egentligen ska man lämna hunden innan man växlar men den som skulle ta emot missade lite så Kajsa följde med hela vägen till mig, och Mikaela fick ta fast henne när hon växlat.

Allt gick bra trotts det och vi var ju redo! Så fort selen är på så är hunden redo, de vet att de ska tävla och blir i ”tävlingsmode” direkt.
Vår sträcka gick bra, svåråkt i snömodden men på slutet blev det lättare att skejta. Målgången var i Sorsele! Izak gick superbra och vi blev 12a på sträckan.

Fortsättning följer…

/Tora & Kajsa

 
By |mars 23rd, 2019|Frölén|0 Comments

SM Del2

Del2
Två dagar med snöfall och mycket vind och dag tre blev tyvörr lika illa. Fruktansvärt tunga spår med nån dm snö på. Hundarna skulle gå pulka så det ör tungt även på pistade spår.

Kajsa:

E9181120-1FBD-4294-B7F4-115553919EC7
Jag startade först och Lupo orkade inte riktigt i det tunga föret, jag åkte mest bredvid honom i backarna men han kämpade på superbra! Båda jag och Lupo var riktigt trötta när vi kom i mål, och det kändes skönt att slippa åka ännu ett varv.E2BFC252-EB0A-4544-9FEB-CB2CC31F5F1F Vi åkte alltså bara 5km men det kändes oändligt mycket längre! När vi kom i mål insåg vi att det varit lika tungt för många andra ekipage så vi vann ett silver. Extra kul kändes det, då det förmodlingen är Lupos sista tävlingssäsong i år och hans sista SM. Det var såå tur att vi bytte hundar annars hade Lupo måsta gå ännu ett varv… Klappade om Lupo rejält efter målgång och han fick lite extra gott direkt vi kom till bilen.

74663F94-E080-429D-8502-A547313ABCC7

 

Tora:

3AFF2216-1CC7-45BF-8505-D21EDA453727
Jag hann se Kajsas start och målgång innan det var min och Izaks tur att bege oss ut på de snöiga spåren. Det kändes gruvsamt då det såg ut att gå så tungt för alla. Flera ekipage hade redan brutit och då snackar vi ekipage med mycket rutin. Många hundar såg väldigt trötta ut vid varvningen så jag kände mig orolig om jag och Izak skulle orka.
Izak var taggad som vanligt och ville iväg 5 4 3 2 1 KÖR!! Starten hade gått och vi var iväg. Den här gången hade vi andra fästen till pulkan så det inte skulle bli som när vi tävlade i fredags…
Första varvet gick jättebra och Izak var pigg vid varvningen också, fotot är från varvningen.  Det var en lättnad att han kändes så stark då jag sett så många trötta hundar.

50CD6E0B-06C7-4A8A-B766-5FF5020F7189

Vi hade bra fart genom hela tävlingen och Izak kändes inte såå trött ens i målet. Vi vann brons, det är vi supernöjda med! Bara en minut till tvåan och hon kör i landslaget… Det känns peppande faktiskt!

/Tora

Totalt sett så var det en väldigt lyckad helg och hundarna har verkligen gjort sitt bästa.

8F70716C-CC51-4437-B30F-67ADB6DB2399

C16C600A-F66E-4310-90F7-503C0650978E

Nästa gång vi hörs har Vindelälvsdraget varit och då kommer det garanterat hänt grejer…

/Tora & Kajsa

 
By |mars 19th, 2019|Frölén|0 Comments

SM del1!

Sm i Boden!!
Vi har efter en väldigt jobbig helg nu kommit hem och hunnit andas ut…
Vi kom till Boden mitt på tordagen och det var en fantastisk fin och solig dag. Spåren var lagom hårda och fina, manchesterspår när det är som bäst! Vi åkte runt och mös i solen och kände på spåret. Väldigt fina kuperade spår på pagla stadion, som är perfekta för hundarna oxå.

677DBEB2-CA8C-46B3-8BFD-F6BFA9BC45DA

Tävlingsredo på fredagen!! Öppnade gardinerna och insåg att det är fullt snökaos…gah!

Tora:
Första dagen var det combined, Jag körde med Izak. Efter en bra masstart så ledde jag när vi åkte ut från stadion. Frida Åsander låg just bakom och en av juniorkillarna föll och tappade sin hund. Se starten på filmen!

D499165B-E3A9-4FDC-8C49-3AF0657C59B6

Jag hade en fin känsla och Izak jobbade på perfekt med pulkan. Efter ca 1.5km så försvann Izak längs spåret…snabbkopplingarna hade lossnat så där stod jag med en pulka utan hund. Sååå besviken!! Jag ropade såklart på Izak men han hade ju superkul längs spåret med de andra ekipagen och tyckte nog det gick väldigt lätt… Pappa fångade upp honom i depån och jag fick lov att bryta, väldigt trisst! Tack och lov gladaste hunden och inga skador. Jag tog ett varv på lina iaf när de andra tävlande passerat så vi fick en tävlingslik situation, vi kunde tom köra om två ekipage som startade en dryg minut före på lina. Den positiva känslan tog vi med oss till dag 2.

Tora och Kajsa:
Dag 2 Stafett

F28E0975-D721-4683-A154-F2B4BFABB300Starten i stafetten.
Stafetten gick väldigt bra för hela laget och det var bra att kunna testa Lupo med pulka innan dag3. En klubbkompis som heter Signe startade stafetten och sen körde Tora & Lupo med pulka och Kajsa & Izak på lina in till mål…som första lag i mål. Väldigt nöjda med våra och hundarnas insatser!  Där beslöt vi oxå att byta hundar inför söndagens pulkatävling. Lupo kändes inte pigg nog att köra 10km pulka, han är ju ändå 8år och det är bra att Izak får ta det tyngsta ”lasset” istället. Ett beslut som sen visade sig att det lönade sig!

BA06D39B-BBCE-4BDD-85E2-114B3208EC42 Första växling 412140D9-4587-46F6-867B-6FB8B0DAEA66Målgång

 

fortsättning följer…

 
By |mars 12th, 2019|Frölén|0 Comments