0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Pontus Hermansson

Påväg tillbaka? + Summering av SM

Hej!

Tänkte börja inlägget med en kort summering av SM. Jag körde stafetten och sprinten. Stafetten fick jag köra tredjesträckan i SK Bores andra lag, ett starkt lag ändå med; Johannes Ringsby på första sträckan, Filip Danielsson på andra och mig själv som ankarman. Bra chanser på topp 10, och efter två sträckor låg vi 8:a i en klunga mellan placeringarna 8:a-14:e. Jag hade ingen aning hur formen var då jag senast tävlade var i mitten av december. Men det kändes bra! Låg 11:a efter två varv och hade bra möjligheter att köra om 10:e placeringen, men sen ut på 3:e och sista varvet kraschar jag utav bara helvete. I en brant utför tappar jag grepp och dyker ut i 1,5 meter djup lössnö. FAN! Låg och kravla runt och tog mig inte upp, tills jag knäppte av mig skidorna och kravlade mig ur snön. Vet inte hur mycket jag tappade men jag räknar med 2 minuter iallafall. Riktigt tråkigt, då det kändes bra. MEN MEN.. Det har varit en sån säsong hittills. Något som var riktigt kul dock var att första laget i SK Bore tog Brons på stafetten. Klubbens allra första SM medalj i längdskidåkning. STORT!

Sprinten som var SM-veckans stora mål gick lite som väntat. Jag tog mig vidare som 26:a? tror jag, ett svagt kval men ändå gött att gå vidare , med tanke på hur formen kändes. Sen i kvartsfinalen körde jag precis som tänkt. Låg långt fram och hade kontroll. Men på sista körningen så hade jag inte krafterna. Ingen ork, och var bara för dålig den dagen helt enkelt.

SM, var som förväntat ingen höjdare för min del. Besviken och less på skidåkning så åkte jag till Lofsdalen för att vara med familjen några dagar.

laget

Men vad som skulle vara några dagar blev en hel vecka! Soldagar, magisk natur och familj gav enormt mycket energi. Och det slutade med att jag tränade mer än vad jag gjort de senaste 2,5 månaderna. Bästa av allt, jag kände mig pigg och hade ork. Sen dess har träningen känts kul och det går bättre och bättre för varje dag.  Så nu hoppas jag på en bra avslutning av säsongen för att känna mig extra peppad att ta revansch nästa säsong.

IMG_1771

Det som är kvar av denna säsongen för min del är; Sverige-cuper i Hudiksvall och Kalix, SM-teamsprint i Bruksvallarna och SPRINT TOUR I KINA!?.

Jajjamen, ska dra till Peking nu i början av Mars och köra en sprintour. Riktigt kul! Men det får ni veta mer om i nästa inlägg.

IMG_1760IMG_1773

Vi hörs! // Pontus

 

 
By |februari 13th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

D-vitaminbrist – Är det nu det vänder?

Hej! Dåligt uppdaterande, men det suger att blogga när man varken har pigg kropp eller knopp. MEN förra veckan träffade jag min läkare för magen. Hon ville ta blodprover och kolla på värden som jag redan tagit prover på. Men en liten skillnad,  D-vitamin.

Tydligen var det brist på just det, D-vitamin. ”Solskens-vitaminen”, då man får den av just solen. Har många år varit sänkt de mörka tiderna på året, vilket har berott på endast järn- och Hb-värden, va jag trott.

men låga järn- och Hb-värden, kan orsakas av brist på D-vitamin. Kanske är det så att det först blir d-vitamin som sen slutar i dåliga värden?

Jag är ju trots allt ett sommarbarn, och självutnämnd solskensåkare. Så hoppas att knappra D-vitamin tabletter,  ljusa dagar och lite fin gammaldags skidåkning i Sörskog ska få mig på banan igen!

D607B699-7DB9-40C5-A671-9B73379DEF95

 

 

 
By |januari 19th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

Det går tungt..

Ska försöka hålla mig kort då det detta inte blir ett jättekul blogginlägg, men tänkte att det var dags för en lägesuppdatering. Man kan inte bara blogga när det går bra.

Efter Idretävlingarna var det perfekt läge för en träningsperiod, då det var 3-4 veckor till nästa tävling för min del. Så jag tränade på vad jag trodde var “ganska hårt”. Men i efterhand kan jag konstatera att det var för hårt.

När det var dags för den skandinaviska cupen i Östersund så hade jag inget överskott alls. Var inte ett dugg sugen på tävla och var trött, sur och less. Men förhoppningar fanns ändå, då jag brukar kunna känna mig “sjuk” dagarna innan, sen går det hur bra som helst. Men inte denna gång. Blev en riktig flopphelg, och jag var riktigt less och besviken.

Men efter en utvärdering så insåg jag att kört alldeles för mycket hårda intervallpass. Har kanske kört 4 st tröskelintervall pass under hela året, resten har varit A3/A3+. Vilket jag troligen fått betala för nu.

Planen blev att köra mycket lugna distanspass A1 samt några tröskelpass, för att träna på och samtidigt få lite energi tillbaks. Men blev bara tröttare och tröttare, och när jag väl gav upp tankarna på att åka till Finland, och tävla i den skandinaviska cupen, så blev jag förkyld.

Men nu har jag frisknat till, dock dålig motivation och ork fortsatt. Att lägga av är en tanke som dyker upp ibland, när allt går piss. men inte än.. så jävla mesig får man inte va.

och det är trotts allt ca 3 månader kvar på säsongen, och förhoppningsvis ska jag få vänt denna skutan tills dess.

#throwback till bättre tider i Syvota, Grekland

 

Nu är jag iallafall i Lofsdalen med familjen, och varit det i en knappt vecka. Riktigt gött att få tid med dem och inte behöva tänka träna, äta och sova. Det är inte ofta jag får det, och det är guld värt. Plus att Lofsdalen i vanlig ordning bjuder på magisk skidåkning, kan starkt rekommendera det!

IMG_1270

Ha d gött / Ponna.

 
By |januari 4th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

Det närmar sig Skandinavisk Cup i Östersund.. hinner jag?

På fredag är det årets första skandinaviska cup, i Östersund.

Tävlingschemat ser ut som följande.

Fredag: Sprint Klassiskt 

Lördag: 15km Klassiskt

Söndag: 15km Fristil

Jag kör allt, och som vanligt är det sprinten som är den distans jag satsar mest på. Östersund har alltid haft tuffa banor, men i år  är den tuffare än vanligt.

Såhär ser banskissen ut:

Bana östersund

Det är en startsträcka, en rejält stigning upp till banans högsta punkt, sen vänder man snabbt ner för ta en rejält stigning upp till toppen igen och avslutar med en brant utförsbacke sen in i mål. Som ni ser är blir det väldigt mycket diagonal.

DIAGONAL, är det den svåraste tekniken inom skidåkning? Helt klart i min mening. Att åka riktigt fort diagonal är lätt det svåraste man kan göra inom längdskidåkning, för ju mer man tar i desto svårare är det att få fäste. Det är allt för många gånger man tänkt att man ska smälla på allt man uppför en backe, så slutar det hela att man får tjuvsläpp efter tjuvsläpp och få saxa.

Så va tror ni jag har haft fokus på fram till Östersund? Självklart diagonal. Visst har det känts bättre och bättre, men absolut inte bra. Mitt största problem är att jag har svårt att “få fram höften” över foten. För gör man inte det så att går inte all tyngd/kraft ner i skidan är man trycker till och man får inte fäste.

Så jag vet vad problemet är, men jag vet inte hur jag ska få till det bara. Så är det nån där ute som är bra på lära ut/vet någon som gör underverk i att lära ut diagonal. SKRIV TILL MIG!

Annars får vi se i Östersund, om jag hunnit lära mig diagonala eller om jakten på att få fram höften fortsätter..

Vi hörs!

 
By |december 10th, 2018|Pontus Hermansson|1 Comment

Volkswagen Cup – Idrefjäll

Äntligen hemma i Falun igen! Extra skönt eftersom jag har varit borta sen 2:a november. Säsongen har dragit igång och det har inte blivit den uppladdning  och inledning på säsongen som jag önskat. 1,5 vecka innan säsongstarten i Bruksvallarna vaknade jag med feber och tjock/ont i halsen mitt i natten. Tur nog var det hela över på 2-3 dagar. Märkligaste ”sjukdomsperioden” jag haft. Har hänt att jag känt mig sjuk dagen innan tävlingen, troligtvis pga nervositet, men aldrig så långt innan.

unnamed

I alla fall, så blev det en lång period med lite träning. Formen i bruksvallarna var helt okej, men sen kändes det som istället för att få överskott blev jag bara slappare.

Lördag: Sprint fristil

Helgen efter, dvs denna helg, så var det säsongens första Sverige Cup-/Volkswagen Cup tävlingar. Känslan inför tävlingarna var inte bra. Men dagen innan tävlingarna körde vi lite fartdrag, och jag började känna mig pigga. Men det blev inga toppresultat, men däremot blev det en riktigt stabil helg. Jag blev 7:a på sprinten, där jag åkte ut i en tight semifinal. Prologen då? Det blev en seg historia. Blev inte så trött eller stum, men fanns inget tryck.

DSC03616

unnamed2

Foto: Filip Danielsson 

Söndag: 15km fristil.
Efter att utvärderat 10km-loppet i Bruksvallsloppet helgen innan, där mina varvtider/placeringar var; 8:e, 45:e och 3:e, så var planen att gå ut lugnare och åka jämnare. Sagt och gjort gick jag ut lugnt, nästan för lugnt. Efter första varvet var jag 33:a, men sen började jag plockade och gjorde ett riktigt starkt sista varv, åter igen. Vet inte vilka varvtider/placeringar jag hade, men gick från 33:a, till 20:e, till 22:a och till sist 12:a. Riktigt nöjd med genomförandet, och känslan jag hade under distansloppet gjorde att jag kunde konstatera att formen inte finns där en. Inte mycket tryck, och kunde inte pusha mig så hårt, som jag gjort under sommar/höst. Blir mer att jag kör på en grundform, och den verkar hålla ganska bra! Sen är jag absolut inte i dålig form, men finns mer att hämta.

DSC03797

 

Foto: Filip Danielsson

Nästa tävling blir antingen Björnjakten i Älvdalen om 2 helger eller så blir det den Skandinaviska Cupen i Östersund. Men nu blir det några veckor att jobba fram ännu bättre form!

IMG_0895

HA D GÖTT! TACK FÖR ATT NI LÄSER OCH HÄNGER MED PÅ MIN RESA :) // Ponna

 
By |november 26th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Säsongspremiären i Bruksvallarna

Det blev två lopp för min del i Bruksvallarna, 10km fritt på fredagen & sprint på söndagen. Det är alltid väldigt spännande att se var formen ligger, man mår nästan dåligt flera dagar i förväg för att det är sån blandning av känslor; nervös, förväntansfull, taggad, ångest osv… Så fort man tänker på hur det ska gå, så höjs pulsen med 10 slag. Men taktiken är att alltid densamma, tänk så lite som möjligt på tävlingarna. Gör så mycket annat som möjligt istället, se film, Youtube, spela spel eller liknande.

10 KM FRISTIL 

 I fredags drog det iallafall igång!  Säsongens första tävling blev 10km fristil på en ganska lätt bana. Om det ens var 10km, är tvivelaktigt med en åktid på bara 20min. Men ju lättare och kortare desto bättre för mig! Känslan och formen under loppet var långt över förväntan, och jag fick verkligen köra skiten ur mig. Trodde jag öppnande kontrollerat, men låg 4:a i loppet vid 1,5km och 8:a efter första varvet. Det var först ut på andra varvet jag insåg att det nog var lite väl tufft. Krigade ändå på och avslutade starkt. Slutade som 28:a och det är helt klart den bästa premiären jag gjort!

DSC02073

SPRINTEN 


Kval- och kvartsfinal. 

Tack vare fredagens lopp hade jag tron på att det kunde gå bra på sprinten, formen fanns där. Det blev ett mediokert kval, 14:e man och 9:e svensk. Kände att jag hade mycket mer att ge. I min kvartsfinal var det jag, klubbkamraten och ärkerivalen?  Anton Persson, som gjorde ett bra kval som 4:a och polaken Maciej Staręga, som körde VM-semi i Lahti och var 7:a i kvalet. Med var också Gilberto Panisi, en kines, och Gustav Nordström. Det kändes som att det var lite kaos genom hela loppet, och redan innan. Gustav lackade på att det inte gick att stå stilla i starten, så det tog längre tid än vanligt att komma iväg. Och det är hemskt att stå i starten, man vill bara komma iväg. I alla fall,  starten går och kinesen kör som en galning. Det går fort och efter halva loppet kör Gustav fast och ramlar nästan när Anton avancerar. Kinesen blir så stum att han kraschar. Sen blir det spurt, och väl där stämmer allt. Jag är pigg och tekniken sitter och jag går från 3:e till 1:a plats på upploppet. Självförtroendet steg, och jag började tro att final var möjligt.

DSC02872

Foto: Filip Danielsson

Foto: SVT

Semifinal.

I semin skiter det sig direkt i starten. Efter 10meter så åker stavremmen ut helt. Det är inte så att jag bryter staven och loppet är kört där och då. Jag kör på och funderar på att byta stav, men tänker att det kommer ta för långt tid, så jag kör på med den jag har. Det går bra runt stadionområdet, men när farten ökas, så går det inte. Jag är varken trött eller stum, det går bara inte att åka så fort. Jag krigar på till upploppet, i hopp om att det ska gå. Men väl där så ger jag upp. Efter målgång är jag less och besviken. Kroppen kändes bra, och visst är det så att det inte är säkert att jag gått vidare i alla fall. Men både 3:an och 4:an i heatet gick vidare så chansen fanns ju. Var riktigt tungt att inte få chansen att köra om det, en jävla otur helt enkelt. Slutade som 11:a

 IMG_0790

Foto: SVT

Bryt ihop och kom igen då! 

Ja precis, det är bara att bryta ihop och komma igen. Stolpe ut denna gång, det har jag haft förut. Men nån jävla gång ska man ha stolpe in, och så länge man fortsätter köra på så kommer det hända! Efter tävlingarna drog jag och farsan tillbaka till vår stuga i Lofsdalen, perfekt mellanlandning innan vi drar vidare till Idre som ligger 6mil bort. Blir några dagar med att bygga på Attefall stugan och ladda om för nästa helg, då det är Sverige Cup i Idre!

Ha d gött så länge, så hörs vi nästa vecka! :)

 
By |november 19th, 2018|Pontus Hermansson|1 Comment

Två läger och två dagar kvar

Hallå!

Jag har de senaste två veckorna varit på två “träningsläger”, först en vecka tillsammans med Dala Sports Academy i ett snöfattigt Bruksvallarna. Det är väl ingen nyhet att det varit några tuffa veckor för alla skidspår i Sverige, men det har rullat på bra för min egen del tycker jag. Har man varit i Bruksvallarna den senaste veckan på läger så har man även varit på läger i Ramundberget.

I Bruksvallarna har de haft en slinga på cirka 1,7km och 20hm och i Ramundberget en slinga på ca 1,8km och 26hm. Vi körde förmiddagspasset på ena spåret och eftermiddagspasset på andra passet, vilket gjorde det lättare att träna trots att det blev väldigt många varv.

Veckans viktigaste pass blev sista träning-sprinttävlingen tillsammans med Ringsby (i vanlig ordning). Jag hade en seg dag med stumma ben, tur nog var det exakt samma för Ringsby. Vi är som två tjejer som umgåtts så mycket tillsammans så att de har synkad mens. Detta var även sista deltävlingen i “Borekörvcupen”, som är summering av alla sprintpass vi kört nu på försäsongen. Inte helt oväntat blev både tävlingen och cupen oavgjort!

 


IMG_7060

Efter Bruksvallarna drog jag, Ringsby och min käre far Christer Hermansson vidare till Lofsdalen. Jag var lite orolig hur spåren såg ut, men då det är knappt någon som vet att Lofsdalen har konstsnöspår, och så få åker där. Så var det riktiga guldspår, speciellt om man jämförde med hur det såg ut i Bruksvallarna. Det blev fyra fina dagar med träning och skidtester innan vi åkte tillbaka till Bruksvallarna, där det blev lite mer skidtester. Bara två dagar kvar nu till säsongstarten, alltid lite ångestladdat men samtidigt ska det bli kul och gött att komma igång! :)

Vi hörs! :)

 

 
By |november 14th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

2 dagar- 2 sprintrace – 3 veckor till säsongstart!

Nu är jag gött mör, gott folk!

Det har varit en vecka packad med sprintpass. Efter att börjat förra veckan med standardpasset och kroppen kändes good to go, så blev det alltså;

- Måndag: standardpass; 5x6min hårt.

- Onsdag: Prolog och sprintsegment (6×1,5min+3min 40”-20”).

- Söndag: Sprinttävling skate (Borekôrvsprinten)

(totalt: 19.5h timmar)

-Måndag: Sprinttävling klassiskt.

Det var den korta versionen, då jag tänkte skriva mer om sprinttävlingarna vi körde.

Borekôrvsprinten

borekörv

I söndags körde vi alltså “Borekôrvsprinten”, jag och Johannes Ringsby bjöd in skidåkarna i Falun till att komma och köra en sprinttävling på lugnet, där de lagt ut snö som de sparat sen förra året. En slinga på 1,2km, perfekt att köra sprint på! Normalt sett när vi brukar köra sprintpass med DSA, så kör vi 4x3min med cirka 15-20min mellanrum. Men när man tävlar sprint så kör man först prolog, sen 1,5-2timmars vila/mellanrum sen är det dags för finaler där det är 15-30min mellan heaten. Så för att vara lite mer förberedd för säsongstarten som är om 3 veckor så körde vi egna tävlingar. För att verkligen vara med från start!

Tyvärr var det inte många som dök upp på söndagens sprint. Det blev jag, Ringsby och Andreas Svensson som körde prologen, men han stakande så det blev ju inte aktuellt att jämföra några tider mer än mellan mig och Ringsby, där Ringsby var snabbast. Sen kom Emil Johansson, IK JARL/Team Bauhaus och anslöt till finalheaten, kul! Emil som haft några tunga veckor. De har inte varit nådiga mot honom i landslaget, stackarn! Men nu hade han allt piggnat till, och det skulle inte förvåna mig om han är snabb redan i Bruksvallarna :)

BruksSkate

Upplägget var som sådant:

Poängtävling; poäng efter placering i prolog, kvart-, semi- och A-final. Minst poäng i slutändan vann.

Prologstart: 09:00

- hem, äta och chilla.

Heat/Finaler: 12:00 , 12:25, 12;45

Resultatet: 

1. Johannes Ringsby: 5 poäng

2. Pontus Hermansson : 7 poäng

3. Emil Johansson : 11 poäng

4. Andreas Svensson: DNF

Det blev inte många som var med, men det blev ett grymt pass!
borekörvpallen

“Lilla Borekôrvsprinten”

Dagen därpå (måndag) körde jag och Johannes exakt samma upplägg, där enda skillnaden var att istället för skate var det klassiskt. Och för att inte detta inlägget ska bli för långt så rundar jag av det med; jag vann ;)

PS. Det var exakt samma poäng & resultatlista på stora och lilla Borekôrvsprinten, men omvända 1:a & 2:a.

IMG_0593

Ha de gött!

 
By |oktober 29th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

och resultatet blev…

Jag är tillbaka!:)

Äntligen ett bra resultat av standardpasset, och en mycket bättre känsla än de senaste två testerna. Bra puls och bra laktat! SÅ JÄVLA GÖTT!

Det är absolut inte det bästa testet jag gjort, men formen är inte på topp nu heller. Det ska det inte vara heller, men att känna att kroppen äntligen funkar som den brukar och man har en bra
“grundform” är en enorm skön känsla och lättnad. Nu hoppas jag och planerar att bara känna mig piggare och piggare inför säsongstart, och förhoppningsvis är man med och fightas om uttagningar till diverse tävlingar redan från säsongstart i år.

IMG_5555

Jag har även fått mina nya Marwe Skating 610A , då mina förra blev stulna när jag gick på en bajamaja uppe på lugnet. Tror jag berättat det i ett tidigare inlägg, men kort sagt så var jag ute o träna. Gick på bajamajan i 5 min och när jag kom ut var rullskidorna borta. Trisst! Men nu har jag sprojlans nya och förhoppningsvis blir jag inte av med dessa.

PS. Jag går inte längre på bajamajan i lugnet, om det inte är absolut krisläge.

Det var allt, vi hörs! // Ponna

 
By |oktober 22nd, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Tunga dagar och deffande…

Nej just nu har det gått tungt med träningen

Men det är inte konstigt, brukar vara det den här tiden på året. All träning kommer liksom ikapp mig, och då behövs några dagar med lite lugnare träning. Har trots allt varit frisk hela året och kört tuffare än någonsin. Men tur nog har det börjat kännas bättre de senaste dagarna, och förutom den tuffa träningen så har nog min “deff”, alltså försök att minska min fettprocent gjort att jag varit lite småseg senaste.

Idiot, du ska inte deffa så det går ut över träningen!, kanske du tänker nu när du läser detta. Nej, det ska man absolut inte, men det är inte lätt ska ni veta. Hösten är tiden på året man verkligen inte borde deffa då man ska ha hög energi på intervallpassen för att kunna genomföra dem bra. Men samtidigt är det den enda tiden på året det är relevant att deffa som skidåkare, då man sparar mycket energi om man behöver transporter 3-5kg mindre den sträcka man ska tävla.

Jag har aldrig gjort ett seriöst försöka att deffa, mer än att sluta äta skit. Men i år har jag Maurten; ett sportdryckföretag som samarbetspartner, som även hjälper mig med kost. Tillsamans med sportnutritionisten Tobias Christensson, har jag gjort en plan på hur jag ska deffa ner mig samtidigt som jag ska vara hög på alla högintensiva pass (intervallpass). Det är inte konstigare än att då jag har vilodagar eller dagar med lugna distanspass så äter jag mindrekolhydrater och fett, och istället mer protein. Mycket ÄGG, Proteinshake och kyckling! och är det intervaller dagen därpå äter jag en kolhydratrik middag och kvällsmat.

maurten

Detta har jag alltså gjort sen två månadr  tillbaka, förutom i Grekland då det var all-inclusive och jag svulla i mig så mycket gott jag bara kunde. Men förutom det så har jag kört hårt på detta, då det har funkat grymt för mig, framtills nu, då min A1 puls har varit mycket högre än vanligt. Men efter tagit ett möte med Tobias igen, så tror jag inte det ligger så mycket i kosten utan lite väl offensiv träning, och med lite väl offensiv vila mellan passen. Har det känts tungt har jag vilat 1-2 dagar, sen kört på hårt igen, vilket istället gett en ny smäll. Men nu har jag istället för att helvila, kört 4 dagar men lågintensivträning och korta pass. För att hålla igång men låta kroppen återhämta sig.

Men imorgon är det på’t igen, då jag ska köra standardpass på bandet denna gång med laktatmätare för att få extra mycket data och se hur kroppen “mår”. Förhoppningsvis är jag back in the game och kan köra på. Och då jävlar kommer de få se upp i bruksvallarna den 15-18 november, då säsongen drar igång!

Vi hörs imorn, om hur testet gick ;)

// Ponna

DSC4355-1024x576

 

 

 
By |oktober 21st, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Greklandlägret med massa bilder & filmklipp

Ja precis, jag har alltså varit i Grekland en vecka, Syvota för vara exakt. En liten by i precis söder om Albanien, där 8 svenska grabbar skulle vara på träningsläger och må allmänt gött i 8 dagar. Träningsmöjligheterna visste vi inte så mycket om förutom att Anton Hedlund hade kollat alla vägar på Google Maps, men rullskidmässigt var det superbra! Löpningen var också bra, men det var något svårare att finna rundorna. Men åker ni dit så kolla in Strava Appen; sök på Neilson Retreat Biketeam så har de lagt ut några riktigt fina rundor. Dock varning för Hundar, Kossor och diverse vilda djur. Vi sprang en led som hette “Rock’n’Rolla” med mycket stigning och tog cirka 2,5h, men den borde nog egentligen hetat “beware of dogs”, då det skälldes lite här och där runt om i bergen. I alla fall….

Deltagare på lägret var;

Anton Hedlund – tränande coach, som börjat smyga igång träningen men säg inte det till nån!

Hedlund

 

Tom-William Lindström aka. T-W Media - coach/fotograf, samt en riktigt hakuna matata människa från de värmländska skogarna

20181005_114735-1024x856

Lucas Lennartsson Garphyttingen som säger att han nyss är tillbaka i träning efter sjukdom, men ingen tror honom då han stark satan. Han får även agera Hedlunds slagpåse?

lucasIMG_0298

Jesper Nyström aka. Jasse eller var det Hasse?FBSK-patriot med skidsveriges mäktigaste vader

jasse

Simon Andersson – Bergsget från de svenska fjällen i Borlänge & numera “Grekisk Mästare” i rullskidor.

simme

Filip Danielsson - Vedevågsgutten likt han på kallestuben fast f*n så mycket hunkigare och snabbare i skidspåren. Dock vet jag ej hur snabb han på kaviartuben är på skidor, men svårt att slå Fille.

Fille

Johannes Ringsby aka. Kingsbyär Kingsby, mer behövs inte skrivas.

kINGSBYCOOLIMG_0283

 Och slutligen yours truly; Pontus Hermansson – Jag själv

FpS5nFsg.jpegIMG_0251

 Tillbaka till bloggandet….

Om vi börjar med träningen så blev det totalt ca 22 timmar och 3 fartpass. Första intervallpasset var tröskelpass (6x8min) i en fin backe uppför ett närliggande berg, med en riktig tuff stigning på slutet. Backen tog i A1/lugn fart cirka 1 timme att åka uppför och det var endast 2-3 kortare platta partier. En riktigt fin backe helt enkelt, där den mesta av träningen genomfördes.

biNvw88A.jpeg

BHYjHK-Q.jpeg

tåg

häng

De andra två intervallpassen blev två tävlingar; Teamsprint  & Backrace

Teamsprint; 

Här är en film av T-W Media från teamsprinten på en bana som tog cirka 2min/varv. Först kördes en prolog följt av 3 heat där vi körde två-och-två, 2 sträckor var i varje heat, med 10 min mellan heaten. Så totalt sätt 6x2min. Lagen bestämdes efter prologresultatet (1:an o 6:an, 2:an o 5:an etc.) och eftersom Kingsby “oturligt nog” åkte fel, så fick vi åka i lag och alla vet att när två boreåkare får åka i samma lag på en teamsprint så blir det succé (förutom på SM, då bröt vi/ jag staven). Men denna gång blev det seger!:


Backrace 7km (Det öppna Grekiska Mästerskapet);

Sista träningsdagen på lägret arrangerade vi “det öppna grekiska mästerskapet” i rullskidor. Tyvärr ställde ingen grek upp, men det blev hårdkörning likaväl! Det var masstart, men ganska tidigt blev det likt en intervallstart. Simon “Bergsgeten” Andersson dansade lätt uppför backen och vann med minst en minut för MIG!? som blev tvåa för Filip Danielsson, som egentligen är strået vassare än mig i distansen men hade en tyngre dag. Tätt följt utav Kingsby och Jasse Nyström. Lucas “Lennart” Lennartsson ställde tyvärr inte upp utan tog det lite lugnare och körde tröskel upp.

Här är bilder från racet, återigen av T-W Media 

YfyeFPoQ.jpeg

2A01GUVw.jpeg

IzVFzB0w.jpegQpu2l4wA.jpegIMG_0295S4SdFeEw.jpeg

 

Vad gjorde vi när vi inte träna då? 

Jo det ska jag tala om, vi har seglat, badat, käkat (alldeles för mycket) god mat då det var all-inclusive, dvs. sallads-,huvudrätt- och efterättsbuffé, och vi har SUP:at oss in i gråttor! SUP är alltså en förkortning för stand-up-paddle, man står på en surfbräda och paddlar sig fram helt enkelt. Mer än så tänker jag inte skriva här för det som händer i Syvota, stannar i Syvota. Om du inte pratar med Hedlund såklart, för då får ni veta allt. HA DE GÖTT SÅ HÖRS VI! :)

a9R_gXpw.jpeg

IMG_0228

w3DqzyQQ.jpeg

IMG_0247 IMG_0248

 
By |oktober 8th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Raceläger i Sollefteå (SSF:s öppna elitläger för seniorer)

Då har jag landat i Falun efter ett 4-dagars läger i kalla & blåsiga Sollefteå. Det blev ett riktigt bra läger med fyra riktigt tuffa race, vilket man verkligen känner av nu när man kommit hem och slängt sig i soffan. Det var alltså Svenska Skidförbundet som anordnade för andra året i rad, ett “öppet elitläger för seniorer”, dvs. att vem som helst får vara med. Men det är framförallt  skidåkare från de olika skiduniversiteten i Sverige som är utanför någon landslagsgrupp som deltar.

Vi bodde på Hotell Hallstaberget, ett riktigt schysst hotell med bra läge då rullskidbanan ligger alldeles utanför dörren, och riktigt bra mat. Men om det verkligen är ett  5-stjärningt hotell som de påstår, kan man klura på.

Men däremot så var min rumskamrat 5-stjärnig! Då det var ingen mindre än KINGSBY! (Johannes Ringsby), som förövrigt var riktigt stark på lägret, VARNING FÖR HONOM I VINTER!

image1 (3)

Första dagen (måndag): på lägret bestod av två race, Hallstatestet & 11km stackrace, jaktstart. Hallstatestet är kort och gott ett löprace där man springer från botten till toppen på Hallstaberget så fort du kan. Backen är 1,6 km långt och ca 220 hm?, Jag sprang på 09:30, en medioker tid, men rätt nöjd då löpning uppför inte är min starka sida. Fredrik Andersson, hemmahoppet, vann på 8:31 cirka, starkt! Rekordet ligger nånstans sub 8 minuter, kanske 07:30-50 nånting.

Utifrån resultatlistan på Hallstatestet så körde vi en jaktstart, 11km stakning. Jag startade som delad 7:a? tillsammans med den trefaldige vasaloppsvinnaren Jörgen Brink, mäktigt! Dock passade detta loppet nog mer mig än honom, då det var lite för kort för vasakungen. Jag slutade som 4:a, ännu en gång ett helt okej lopp! Segrade gjorde ingen mindre är Alnös stolthet, Eddie Edström nu tävlande för Mora SK, också han ska ni akta er för! Han kommer åka fort i vinter.

Andra dagen (Tisdag): blev det bara lugna pass med mycket teknikträning, med filmning och analys. Legendariska Johan Olsson, var även med och gav tekniktips och pratade även på kvällen om mentalträning, vilket var spännande och givande.

Tredje dagen (Onsdag): var det sprint. Med en prolog följt av 5 heat, ett mer än man normalt kör på tävling alltså. Har senaste tiden varit småseg när vi kört prologer, så testade en kortare men hårdare uppvärmning denna gång, vilket gav resultat. Seger i prolog, och senare i heaten var det jag tillsammans med min klubb- och rumskamrat Ringsby som kammade hem alla heaten. Men det ska styrkas att det var Ringsby som klart starkast under dagen!

 

Sista dagen (Torsdag): rundades av med 20km skate. FYFAN VA JÄVLA JOBBIGT DET BLEV (ursäkta språket, men det måste förstärkas hur tungt det va). Racen under veckan hade satt sig i benen och man var allmänt mör innan start. Var lite upp och ner för mig hela loppet, segstartad men körde fortare och fortare under loppets gång. Och sista kilometern var nog den hårdaste jag någonsin kört, åtminstone om man tänker laktat (mjölksyra) mässigt. Råstum och färdig när jag korsade mållinjen, precis som det ska vara!

Nu blir det några lugna dagar innan jag drar till Grekland och får lite sol och energi, jag vet, lyxigt som fan. Men jag så många år som jag väntat på detta. Ska njuta för alla er som är kvar hemma i Sverige!

 

Ha Dew Gött så hörs vi! // Ponna

 

 
By |september 27th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

I Stockholm med CRAFT & mjölksyrapass

Hej!

Denna vecka har jag vaCRAFTrit i Stockholm med Craft på Stockholm Halvmarathon. Craft hade för första gången en “egen” butik, då de annars både under event och annars säljer sina produkter genom diverse återförsäljare. Det var jäkligt kul, framförallt för det var så jäkla gött gäng! Vi jobbade torsdag-lördag, där torsdagen bestod av att bygga upp “butiken” i eventtältet där alla tävlande hämtade sina nummerlappar för att sedan gå igenom butiken för att ta sig ut, mycket smart.

Fredag var stora säljardagen, butiken var öppen 11-19, men det kändes som det gick på någon timme! Jag började dagen tidigt med löpintervaller på bandet 5x4min A3/A3+ och avslutade den med god mat & dryck senare på kvällen.

IMG_0951IMG_0949IMG_4716

Lördagen var däremot lite mer påfrestande, även om butiken endast hade upp 10-15. Men det var minst lika mycket folk om inte mer som strömmade igenom. Några intensiva timmar helt enkelt, sen var det bara att packa ihop butiken, för att sedan springa till hotellet där jag glömt plånboken i lobbyn kvällen innan, och sedan rusade jag vidare till tåget.

Landade i Falun cirka 21 på lördagkvällen, det blev en MAX-middag då kylskåpet var tomt, jag var skithungrig och orkade inte laga mat. Perfekt uppladdning för söndagens helvete som väntade.

På söndagen skulle jag & fd. storbloggaren Johannes Ringsby tillsammans med coach Annika Zell, köra ett anaerobt intervallpass, där syftet var att dra på sig så mycket mjölksyra som möjligt. För att på ett förenklat sätt förklara upplägget så körde vi 3st block, där ett block var en 2minutare allt va vi hade uppför en backe, följt av  6-4 st 30 sek intervaller max men väldigt lite vila.

Mellan varje block mätte vi laktat och för min del blev det:

Block 1: 17,2 mmol/L

Block 2: 15,6 mmol/L

Block 3: 16,5 mmol/L

För er som inte vet vad dessa siffror betyder så är detta ett mått på hur mycket laktat som finns i blodet och att en laktattröskeln, dvs den gräns som då kroppen producerar mer mjöksyra än vad den kan “transportera bort” och man börjar bli stum ligger på 4mmol/L. Tänk dig det fast sååååå mycket värre. Man kände sig färdig efter första blocket och efter det var det kvällningar, huvudvärk, illamående och ett tag kunde jag knappt se. No joke.

Men ett givande pass var det, och tack till Annika Zell som ställde upp på sin lediga tid och agerande coach! Nu blir det en stabil och händelselös vecka, för att sedan åka till Sollefteå på raceläger.

Vi hörs! // Ponna

 

 

 
By |september 17th, 2018|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Ett inlägg om Crohns Sjukdom, låga blodvärden & Ferronol

Detta kommer bli ett lite annorlunda blogginlägg. Då träningen rullar på och det inte hänt något nytt eller spännande senaste veckan.

I samband med att hösten, tillkommande höstdepressioner och att jag numera samarbetar med @biomedicasverige som kommer förse mig med Ferronol, ett järntillskot i flytande form som hjälper till att hålla ”HB-värdet” uppe. HB-värde, även kallat blodvärde är en förkortning för hemoglobin-värde, och är ett protein som finns i de röda blodkropparna och sköter blodets förmåga att transportera syre. Ett normalt värde för killar är 130–170 g/l och för tjejer 120–150 g/l . Jag brukar ligga runt 135, men har flera gånger vara nere på värden under 120. Jag tänkte av den anledningen även berätta lite om Chrohns sjukdom och varför jag använder mig av detta kosttillskott?

image1 (2)

Crohns Sjukdom, är en autoimmun sjukdom som orsakar kronisk inflammation i tarmen. En diagnos jag fick fastställd 2011. En dryg sjukdom som kan vara ett rent helvete för vissa, men jag har haft tur och klarat mig rätt bra. Men den har många gånger ställt till det rejält, speciellt under tävlingssäsong då det är en sjukdom som kommer i skov och oftast i mitt fall reagerar på stress, vilket det många gånger har blivit för mycket av. Några gånger har jag fått tagit paus mitt i säsongen för att låta skovet gå över och ladda om batterierna. Men det är väldigt ofta som mina HB- och Järnvärden sjunker under tuffa träningsperioder. Då ett väldigt vanligt symptom är just att känna sig trött och sjuk, på grund av blodbrist. Därför är det super för mig att kunna fylla på med järn med hjälp av Ferronol och inga tabletter som ofta gör att magen ballar ur ännu mer. Jag vill därför tipsa om denna produkt både till er som kanske har diverse magproblem, IBS eller likande, men också till er andra som till och från har dåliga järnvärden naturligt och som kanske känner sig trötta & hängiga! Det beror ofta på dåliga järn & HB-värden.

image1 (1)

Ett tips är att också nu när hösten infinner sig att även köpa D-vitamin tabletter, då brist på D-vitamin också kan orsaka likande symptom och försämrar även järnupptaget.

Det var allt för mig denna veckan, vi hörs!! :)

 
By |september 11th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

V. 35 – Fartperioden äntligen över!

Då var äntligen denna fart/intervall-period över!

Det har varit två riktigt tuffa och roliga veckor, men skönt att det är över. Det blev inte många timmar, vilket skidåkare ofta är så mån om att skrapa ihop, men mycket kvalité och tid i hög fart och med hög puls!

Förutom att det är skönt att bryta av “standardträningen” som innebär mycket timmar och 2 fartpass, ett tröskelpass & ett lite hårdare pass. Så tror jag att kroppen reagerar mer på att göra något nytt och hårt, och anpassar sig till det och “utvecklas”. Men att göra det för ofta blir nog för slitsamt, så det är bra med variation.

För att summera de två veckorna har det blivit totalt: 26h

Fartpassen summerade:

Vecka 1:

Sprintrace Rullskidor Fritt ca 6x3m A3+:

Löpintervaller 6x5min A3/A3+:

Rullskidor klassikt “tävlingsintervaller” 3 x 10min A3/A3+:

Sting Hill Race 1,5km + 6 x 1min A3+ Rullskidor Fritt:

Vecka 2:

6×5 min Löpning A3/A3+ på band uppför: 8,5 graders lutning och 9 km/h. 

Sprintrace Rullskidor fritt ca 5x3min A3+

15km race Rullskidor klassiskt  

6×4 min Älghufs  i Mördarbacken A3/ A3+

Nu blir det att återgå till mer mängd & mer tröskelintervall, för att få en rejäl grund att stå på!

Vi hörs!

 
By |september 2nd, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments