0251-131040 (08-16)|[email protected]

Pontus Hermansson

Då var träningsåret igång på riktigt – Boreläger

Hej!

Då var jag hemma igen efter en vecka i Torsby med klubben, och nu är man så där gött mör som man ska vara efter en lägervecka.

Denna gången kanske något segare än vanligt, då det känns som jag gått från noll till hundra i träningen. Har inte tränat bra alls det senaste, knappt någonting, men det är gött att rivstarta lite också.

Man tvingar sin in i rutiner igen, vilket är ett måste. Annars blir det varje morgon att tveka huruvida man ska snooze en, eller två gånger till innan man börjar fundera på vad och man ska träna eller inte.

De första dagarna var riktigt tuffa för mig, kändes som att jag fick kriga för att ens hänga på i de lugna distanspassen. Men de sista två dagarna kändes det som kroppen fattade att det var dags att vakna igen.

Så en fin lägervecka avrundades med en riktigt fin dag med plantsättning. Därefter åkte jag hem, och när jag väl landade i soffan kändes det som en asfalt rulle hade rullat över mig.

Nu hoppas jag att kroppen börjar svara bättre och bättre så träningen går lättare och lättare. För det är alltid tungt att dra igång träningsåret, alltid. Det är sen gammalt.

bore

bore2

 

Vi hörs nästa vecka så får vi se om det blivit nått lättare! Hej/ Pontus

 
By |maj 17th, 2020|Pontus Hermansson|0 Comments

Årets första läger

Då var det dags för årets första träningsläger. Det blir tillsammans med klubben i Torsby. Känns gött att få en spark i röven med träningen. Det har varit riktigt tungt att komma igång iår, och förhoppningsvis vänder det snart.

Lägret började idag med Hovfjällsintervaller följt av 1,5h löpning. Tung hel dagen, men som sagt. Hoppas fortfarande det går lättare snart, vi får hålla tummarna.

det var allt för denna gång, vi hörs!

 
By |maj 11th, 2020|Pontus Hermansson|0 Comments

Corona, köksrenovering och dags för nytt träningsår

Hej på er!

Det var ett tag sen vi hördes och mycket pågrund av att det har varit coronatider & viloperiod. Så vad har jag haft för mig sen säsongen tog slut?

Först och främst satt jag två veckor i karantän efter blivit krasslig och tappade all smak. Möjligtvis Corona, men har inte testat mig.

Sen när jag hade frisknat till blev de köksrenovering med farsan. Har ingen jättebra för- och efterbild. Men här ser ni lite:

6D73EF75-779B-48F2-9312-E4C64C220C6C 712115FC-FFA1-4AE0-BA5F-858293513B75

8281AD66-E7F3-4496-8973-C97CC00FEEB3 004A083C-40ED-4C8F-9DCE-281DA5056AA7

Det är inte helt klart men snudd på!

Nu är det iallafall åter igen dags för ett nytt träningsår, och satan så tungt det går nu i början. Känns som alla kuggar har rostat ihop, men förhoppningsvis är man snart igång igen. Berättar mer om mina tankar kring träningsåret i nästa inlägg.

Tills dess, ha det gött så hörs vi!

 

 
By |maj 6th, 2020|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Säsongssummering 2019/2020

Säsongen 2019/2020 blev den kortaste någonsin för min del. Har haft turen att egentligen alltid köra säsongen ut, dock med lite uppehåll i emellan åt. Men aldrig att jag rundat av den så tidigt som nu.

Om jag börjar med den mest konkreta summeringen – resultaten.

Här är en kort lista på de resultat jag tycker är nämnvärda:

 

08DF44BD-2BC8-4004-ACBE-45B2EED80DB4

56:a sprint klassisk WC Falun

Brukssprint

4:a sprint fristil Bruksvallspremiären

Foto:Bildbyrån

Foto:Bildbyrån

10:a sprint klassisk Gällivarepremiären

88D72896-5DA0-491E-BB5B-7050BA5C979B

11:a sprint fristil Skandavisk Cup Nes 

7CCF48DC-7CD8-4DB6-9A9F-BD21F1A78967

7:a sprint klassisk Sverige Cup Falun

vasa

85:a i första Vasaloppet. 

 

Jag är ganska nöjd med resultaten, hade förhoppningar att få till minst en tävling där formen kändes pangbra, men hann tyvärr aldrig innan säsongen tog slut.

Prestationsmässigt då?

Jo, mitt största mål med säsongen var att jag skulle ha energi att träna bra hela året och tävla hela säsongen utan några längre svackor. Och jag måste säga att jag tycker att jag lyckats bra med det. Visst har jag varit trött och haft helger där det inte funkat, men till skillnad från tidigare år så har jag inte varit seg i mer än en vecka. Tidigare säsonger har jag ju försvunnit i månader för att jag är så slut. Så det är jag riktigt glad över, för det har gjort skidåkningen rolig igen och därför kommer jag köra på ett år till!

Inför nästa år kommer jag berätta mer om i nästa blogginlägg.

Vi hörs!

 

 
By |mars 25th, 2020|Pontus Hermansson|0 Comments

Det var den säsongen det..

Ja, som många förstår är säsongen inställd pga coronaviruset. Självklart är det ledsamt då jag var riktigt taggad på att få till en bra säsongsavslutning. Att summera säsongen kommer ta lite tid och det kommer ni få i nästa blogginlägg.

Men ni kanske funderar på vad gör jag nu då, vad har jag för plan?

Tanken är att försöka träna på ett tag till och ta viloperioden när jag brukar.  Jag ska också försöka renovera lägenheten lite, söka jobb och arbeta mot sponsorer etc. Svårt att hålla motivationen uppe när det är så långt kvar till nästa tävling. Men tror det är bra att då ha annat att tänka på dvs jobb med mera.

Det kommer dock bli en och annan resa till Lofsdalen och samla skidtimmar i fjällmiljö. Det brukar vara ganska lätt.

Men som sagt, en summering av säsongen kommer nästa söndag. Då rundar jag av på riktigt och blickar framåt.

IMG_2908

Vi hörs! / Ponna

 
By |mars 17th, 2020|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Skidspelen – Mot nya mål

Helgen har gått men syran sitter fortfarande i benen. Jäklar så stum jag blev. Jag satsade hårt och var med första halvan av loppet men sen rann det iväg. Succén uteblev alltså, men nöjd över att bara stå på startlinjen. Efter målgång åkte jag till gymmet och körde intervaller på bandet för att förbereda mig inför nästa helg – Sverigecup i Lycksele.

08DF44BD-2BC8-4004-ACBE-45B2EED80DB4

 

Det är alltså Volkswagen Cup i helgen och det är inte bara en vanlig cuphelg utan det är en minitour. Upplägget är följande:

Fredag – Sprint Fristil

Lördag – 15 km klassiskt individuell start

Söndag – 15km jaktstart fristil.

Jag tycker det ska bli riktigt kul med minitour, det är ett upplägg jag gillar och gött med variation för alla andra helger. Här är en bild från senast jag tävlade i Lycksele, lite längre hår i annan klubb men bra motstånd i form av Anton Hedlund & Jens Burman

D9F12692-7A2A-403F-BFE0-35785D3AA57E

Körde tävlingsförberedande intervaller idag, och man kände att syran satt kvar sen helgen, så hoppas den hinner försvinna. Håll tummarna så hörs vi efter helgen!

 

// Pontus

 

 

 

 
By |februari 11th, 2020|Pontus Hermansson|0 Comments

Sverigecup på hemmaplan

Hallå!

Då var det måndag igen och ny vecka. I helgen har det varit Volkswagen Cup här i Falun – blev det succè? Både ja och nej.

Helgens första lopp var klassisk sprint. Känslan i prologen var bedrövlig och riktigt besviken direkt efter målgång. Resultat var dock bättre än känslan och jag slutade 9:a. Men lååångt efter Viktor Thorn som vann prologen. Senare i kvartsfinalen låg jag långt bak hela vägen till slutet, vilket var lite av planen. Kanske inte allra sist som jag var, men jag visste att om man var pigg på slutet så var det en väldig fördel. Sagt och gjort så blev jag 2:a och gick till semi.

 

I semin krånglade jag till det i sista backen, höll på krascha och var sist med lucka fram till klungan. Det gjorde att jag inte hann fram på slutet trots att jag var pigg. Jag slutade 3:a i semin och åkte ut. Var riktigt besviken till en början. Jag var 0,5 sek från en final och hade nog tappat 2-3 sekunder på mitt krångel i sista backen. Men men, det är bara ”tänk om”. Jag slutade 7:a och gjorde min bästa klassisk sprint i karriären. Så får ta med mig det.

7CCF48DC-7CD8-4DB6-9A9F-BD21F1A78967

Foto: Filip Danielsson

 

På lördagen sen var det 15km fritt. Hoppades på en topp 10-placering men benen var slitna och jag åkte in på 18:e plats. Var som en jojo hela loppet. Åkte snabbt ett tag sen riktigt långsamt, sen snabbt igen. Fick dock till en riktigt bra avslutning och tog ut mig rejält, vilket var längesen jag gjorde på ett distanslopp!
4A7940BD-E5E2-47F3-8813-DCD3A8D8E2BC

Helgen avslutades med en mixstafett. Ett nytt & kul upplägg där man körde kille-kille-tjej och sträckorna var 5km-1,5km-5km. Det blev en riktigt tight och spännande stafett. Jag körde andrasträckan för Sk Bore lag 2 tillsammans med Gabriel Thorn som krossade på första sträckan och växlade ut mig i ledning strax följt av Filip Danielsson som också körde ifrån resten av fältet och växlade som tvåa. Jag och Anton Persson gick ut ihop och körde allt vi hade, och växlade ut våra lag som 1:a & 2:a med lucka neråt! Tjejerna körde grymt starkt och vi slutade som 3:a & 4:a av cirka 50 lag.

En kul helg där jag har lärt mig mycket! Nu blickar jag framåt och jobbar mot nya mål.

Vi hörs!

 

 

 
By |januari 27th, 2020|Pontus Hermansson|0 Comments

Personbästa under skandinaviska cupen i Nes.

Från ”misären” i Idre där det inte funka alls för mig, till ett personbästa resultatmässigt!

Hur gick det till?

Jo, efter Idre drog jag hem, tog paus från träningen och jobbade en massa. Lite för mycket egentligen så blev sjukt sliten. Men detta gjorde dock att jag kunde ta ett långt ”jullov” och dra till Lofsdalen. Där kunde jag i lugn och ro få väldigt bra träning gjord, tid med familjen och samla energi. Tränade riktigt hårt – planen var att efter 2,5 vecka med knappt någon träning alls, träna mig i form. Sen vet jag att vara med min familj som jag sällan är, ger mig sjukt mycket bra energi.

19A7384E-59B6-46B4-9E26-0D1D84CB5B4C

Vi firade jul & nyår, sen åkte vi mot den skandinaviska cupen i Nes.

Jag hade som mål med sprinten att ta mig vidare till kvartsfinal och göra en bra kvartsfinal. Målet lyckades jag verkligen att uppnå, kände mig riktigt stark i kvartsfinalen som var tight, och spurtade in som 2:a. Jag gick som ensam svensk vidare till semifinalerna – vilket var lite tråkigt då vi var många som var starka och kunde varit fler med o krigat i semifinal.

Väl i semin var jag mer med från start men hade inte återhämtat mig riktigt och andra halvan av loppet så tog det stopp, syran satte sig som stockar i bena. Men stort för mig att vara bäste svensk på herrsidan.

Distansloppen var stabila men ingen superdag , varken lördag eller söndag. Men upplägget funkade iallafall på sprinten, och det är jag väldigt nöjd och glad över.

88D72896-5DA0-491E-BB5B-7050BA5C979B

 
By |januari 5th, 2020|Pontus Hermansson|0 Comments

God Jul & Gott Nytt År!

Jag är både tillbaka med bloggandet och tillbaka på banan igen. Jag vet fortfarande inte riktigt vad som hände i Idre för några helger sen, men det spelar mindre roll nu när det känns bra igen! Förra onsdagen drog jag till Lofsdalen för julfirande med familjen och för att få en bra träningsperiod med lite mer träning än de senaste veckorna.

22122020-DSC00840

27122020-DSC01207

 

Bröt av träningsperioden lite under förra helgen när jag åkte till Östersund och tävlade. Körde ett sprintlopp som gick sådär, men kände ändå att kroppen svarade bättre än på länge. Därefter åkte jag tillbaka till Lofsdalen för mer träning och tid med familjen. Nu närmar det sig Skandinaviska cupen i Norge som går första helgen i Januari. Börjar känna mig redo. Förhoppningsvis är formen fortsatt stigande, så nu håller jag bara tummarna. Med det sagt vill jag önska er God Jul i efterskott och ett Gott Nytt År!

23122020-DSC00960

 
By |december 29th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

En dålig helg.. Jag kommer igen!

Detta blir ett kortare blogginlägg.

Det blev en dålig helg i Idre. Riktigt dålig. Orsaken är lite oklar, vet faktiskt inte varför. Troligtvis på grund av mycket jobb, och eventuellt någon skit i magen. Hade ingen ork, och åkte därför hem efter lördagens sprint. Nu tar jag ett litet break från skidåkningen, gör klart mitt jobb. Sen när jag kan släppa det, tar jag och drar till Lofsdalen och laddar om batterierna. Så efter jul igen kommer jag dra igång med tävlingar.

Vi hörs på söndag igen! / Pontus

DSC00531

Foto: Filip Danielsson

 

 
By |december 13th, 2019|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Säsongen är officiellt gång!

Hej där!

Förra helgen drog säsongen ”officiellt” igång, med Gällivarepremiären.  Jag körde 15 km fristil på fredagen och sprinten på söndagen.

På fredagens fristilslopp var planen mest att få en bra genomkörare innan söndagens sprint. Jag har inte kört så mycket hårda intervaller på skidor i tuff terräng, så det var ovant. Känslan var stabil, loppet rätt igenom. Men kunde inte riktigt gå på rött någon gång, men jag är ändå nöjd med genomförandet och resultatet; jag slutade 24:a.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

På lördagen blev det lite stressigare, svåra förhållanden och en stakfrizon som krånglade till det extra mycket. 30 min innan prologstart känner jag att fästet är för aggressivt, så jag sprang in i vallatältet och bad vallarna skrapa bort valla cirka 10 centimeter, 5 cm kortare än jag någonsin haft tidigare. Men trots de så kände jag under prologen att de hugg under skidorna bara när jag stakade. Slutade 14:e i prologen, som är helt ok, men kände att jag hade mycket mer i kroppen.

Foto:Bildbyrån

Foto:Bildbyrån

I heaten sen bestämde jag mig för att skippa fästet helt och tog fram skejtskidorna. Planen var att i den stakfriazonen bara försöka saxa mig igenom. Det gjorde jag men det gick inte snabbt, tappade väldigt mycket där. Som tur var gick min kvartsfinal såpass snabbt så jag klarade mig vidare på tid, där jag blev 3:a. I semifinalen sen var planen att spara alla krafter till spurten, och jag kände mig väldigt fräsch när upploppet närmade sig. Men tyvärr ramlade Calle Halfvarsson framför mig i sista backen, och då sket sig loppet. Blev 5:a i heatet och slutade 10:a i tävlingen.

IMG_5960

Foto:Bildbyrån

Efter Gällivare kom jag hem till ett regnigt Falun – tog mitt pick & pack, drog med mig Fille Danielsson och drog iväg igen. Återigen till Lofsdalen, som bjöd på magiska förhållande! Fick några fina pass som var viktiga för framtiden, sen återvände jag till ett vintrigare Falun för några dagar hemma.

Foto: Filip Danielsson

Foto: Filip Danielsson

Foto: Filip Danielsson

Foto: Filip Danielsson

Det blev en stabil inledning på säsongen, och det är jag väldigt nöjd med! Det var precis det jag ville ha, så nu är det bara att jobba vidare. Den riktiga toppformen vill jag ha efter jul, så nu är det bara att underhålla den formen jag har och se hur långt det räcker. Nästa tävling blir nästa helg i Idre, där Volkswagen Cup drar igång. Det ser jag fram emot!

Vi hörs! // Ponna

 
By |december 1st, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

Säsongen är igång! Men bara inofficiellt..

Idag körde jag säsongens första riktiga race. Men den riktiga ”Sverigepremiären” är nästa helg och kommer sändas på SVT.  Idag var det Bruksvallssprinten och jag var riktigt taggad på att komma igång att tävla.
Dock har jag inte haft en aning om hur det ska gå. Har kört väldigt få riktigt tuffa intervaller med folk och inte alls lika mycket fart som i fjol. Därför har formen var oklar, men jag hade känt mig pigg i veckan så trodde  ändå att det skulle kunna gå bra.

Och det gick över förväntan! Jag vann prologen, med viktiga 0,14 sek före klubbkamraten Anton Persson och sedan 1,5 sek ner till  lillebror Northug, Even. Detta var min första prologseger någonsin på tävling, vilket kändes extra kul för jag har verkligen länge jobbat för bli en starkare prologåkare. Därefter blev det kvartsfinal, bland annat med en annan klubbkamrat Gabriel Thorn som blev 11:a i prologen. Kände att jag hade kontroll hela vägen och både jag och Gabbe gick vidare till semifinal.

Vidare till semifinal gick också Anton & Filip Danielsson, och i semifinal 1 gick både jag, Filip och Gabbe. Planen var solkar, heatet skulle gå fort så att det skulle kunna gå vidare på tid. Planen gick nästan helt i lås, där Olle Jonsson vann heatet före mig, Fille 3:a men Gabbe blev tyvärr 5:e och åkte ut. Men Anton tog sig vidare från sin semifinal, så i finalen var det hela TRE BOREÅKARE, MÄKTIGT!

Inför finalen var jag jäkligt taggad! Kort sagt hade jag två planer för loppet beroende på utgångsläge; skulle jag problemfritt ligga långt fram så hade jag bara legat med och väntat till sista 300m & skulle jag ligga långt bak från start skulle jag chansa och försöka avancera när de passa sen köra järnet hela vägen till mål.

Det blev alternativ två.. men lite för tidigt så orkade inte hela vägen och sista 250 m gick tre pers om och jag slutade 4:a. Men jag är skitnöjd med dagen och nu ännu mer taggad för att säsongen drar igång. Vi hörs nästa söndag. Då är säsongen officiellt igång!

 

FOTO: FILIP DANIELSSON

Brukssprint

 
By |november 17th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

2 veckor kvar…

Två veckor kvar till premiären i Gällivare, och status är fortfarande god. Bra träning i veckan, fina förhållanden på Lugnet och är helt enkelt inne i ett bra flow just nu.

Har även jobbat en del. Fick åka till Stockholm och filma lite under landslaget mediaupptakt. Det kan ni se här: https://youtu.be/H7xT1JOO7HE

Sen har det blivit lite filminspelning för Skidspelen, som ni kommer kunna se måndagen efter Gällivare.

Nu är jag i Lofsdalen tillsammans med Farsan, Filip Danielsson & Gabriel Thorn på uppladdningsläger. Blir här några dagar innan det blir smygstart på säsongen i helgen i Bruksvallarna, där jag ska köra sprinten.

Ska bli riktigt kul att komma igång den här säsongen. Formen är oklar, men är pigg & taggad. Det brukar vara ett bra tecken!

4245C0D0-6E34-4AFD-BCE1-39D279C1C19A

vi hörs efter bruks!

 

vi hörs!

 
By |november 11th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

3 veckor kvar…

3 veckor kvar till den officiella premiären i Gällivare, och förberedelserna är i full igång.

Förra året vid den här tiden hade jag kört ca 15 sprintpass om inte mer, i år har jag kört endast 3 stycken. Det gör att jag känner mig mer osäker på form etc men förhoppningsvis kommer det innebära att jag är piggare i år. Det är säsongens stora mål; att vara pigg och i form större delen av säsongen. Då vet jag att det kommer bli kul att tävla, och då går det oftast som bäst för min del.

I träningsväg har jag nu börjat jaga fart och mjölksyra för att vänja kroppen att hantera det. Och just nu känns det bra. Känns som att för varje mjölksyra-pass jag kör blir jag bara bättre & bättre, så nu gäller det bara att inte bli för het och bränna sig, utan att bara hålla sig het. I 3 veckor till, sen smäller det.

395F557B-737F-4FE0-99C5-17E2B7C9FEB2

 
By |november 4th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments

Barmarksträning snart helt över – äntligen snö!

Hej där!

Efter knappt två veckor hemma från lägret på Fuerteventura har jag verkligen landat i Falun och kommit igång ordentligt med höstträningen. Det känns faktiskt riktigt bra! Inte så att jag är i någon toppform, men jag är där jag vill vara just nu, formmässigt. Det är endast 4 veckor kvar till Gällivarepremiären, och det är nu som finliret börjat. Trimma på formen,  testa ut skidorna ordentligt och bli av med onödigt vikt etc. Jag är peppad!

I veckan har jag kört ett så kallat ”checkpass” som jag skrivit om i tidigare blogginlägg, och det gick faktiskt också riktigt bra. Förra året gick det bara sämre och sämre under årets gång, men i år skulle jag nog säga att det är tvärtom. Har få öka hastighet & lutning på bandet för att komma upp i de laktat- & pulsnivåer jag önskar. Så just nu är jag inne ett bra flow.
image0

 

Dessutom har jag börjat jobbat på Svenska Skidspelen igen plus att de lagt ut snö på lugnet nu. Så säger som Kung Uggla – det går bra nu! Det ska bli kul att lämna barmarkssäsongen bakom sig och börja spendera träningstimmarna på snö istället. Det blir två veckor till hemma i Falun, sen bär det av för sista uppladdningen i Lofsdalen. Det ser jag fram emot! image1
V
i hörs!

 

 

 
By |oktober 27th, 2019|Pontus Hermansson|0 Comments