0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Pontus Hermansson

Greklandlägret med massa bilder & filmklipp

Ja precis, jag har alltså varit i Grekland en vecka, Syvota för vara exakt. En liten by i precis söder om Albanien, där 8 svenska grabbar skulle vara på träningsläger och må allmänt gött i 8 dagar. Träningsmöjligheterna visste vi inte så mycket om förutom att Anton Hedlund hade kollat alla vägar på Google Maps, men rullskidmässigt var det superbra! Löpningen var också bra, men det var något svårare att finna rundorna. Men åker ni dit så kolla in Strava Appen; sök på Neilson Retreat Biketeam så har de lagt ut några riktigt fina rundor. Dock varning för Hundar, Kossor och diverse vilda djur. Vi sprang en led som hette “Rock’n’Rolla” med mycket stigning och tog cirka 2,5h, men den borde nog egentligen hetat “beware of dogs”, då det skälldes lite här och där runt om i bergen. I alla fall….

Deltagare på lägret var;

Anton Hedlund – tränande coach, som börjat smyga igång träningen men säg inte det till nån!

Hedlund

 

Tom-William Lindström aka. T-W Media - coach/fotograf, samt en riktigt hakuna matata människa från de värmländska skogarna

20181005_114735-1024x856

Lucas Lennartsson Garphyttingen som säger att han nyss är tillbaka i träning efter sjukdom, men ingen tror honom då han stark satan. Han får även agera Hedlunds slagpåse?

lucasIMG_0298

Jesper Nyström aka. Jasse eller var det Hasse?FBSK-patriot med skidsveriges mäktigaste vader

jasse

Simon Andersson – Bergsget från de svenska fjällen i Borlänge & numera “Grekisk Mästare” i rullskidor.

simme

Filip Danielsson - Vedevågsgutten likt han på kallestuben fast f*n så mycket hunkigare och snabbare i skidspåren. Dock vet jag ej hur snabb han på kaviartuben är på skidor, men svårt att slå Fille.

Fille

Johannes Ringsby aka. Kingsbyär Kingsby, mer behövs inte skrivas.

kINGSBYCOOLIMG_0283

 Och slutligen yours truly; Pontus Hermansson – Jag själv

FpS5nFsg.jpegIMG_0251

 Tillbaka till bloggandet….

Om vi börjar med träningen så blev det totalt ca 22 timmar och 3 fartpass. Första intervallpasset var tröskelpass (6x8min) i en fin backe uppför ett närliggande berg, med en riktig tuff stigning på slutet. Backen tog i A1/lugn fart cirka 1 timme att åka uppför och det var endast 2-3 kortare platta partier. En riktigt fin backe helt enkelt, där den mesta av träningen genomfördes.

biNvw88A.jpeg

BHYjHK-Q.jpeg

tåg

häng

De andra två intervallpassen blev två tävlingar; Teamsprint  & Backrace

Teamsprint; 

Här är en film av T-W Media från teamsprinten på en bana som tog cirka 2min/varv. Först kördes en prolog följt av 3 heat där vi körde två-och-två, 2 sträckor var i varje heat, med 10 min mellan heaten. Så totalt sätt 6x2min. Lagen bestämdes efter prologresultatet (1:an o 6:an, 2:an o 5:an etc.) och eftersom Kingsby “oturligt nog” åkte fel, så fick vi åka i lag och alla vet att när två boreåkare får åka i samma lag på en teamsprint så blir det succé (förutom på SM, då bröt vi/ jag staven). Men denna gång blev det seger!:


Backrace 7km (Det öppna Grekiska Mästerskapet);

Sista träningsdagen på lägret arrangerade vi “det öppna grekiska mästerskapet” i rullskidor. Tyvärr ställde ingen grek upp, men det blev hårdkörning likaväl! Det var masstart, men ganska tidigt blev det likt en intervallstart. Simon “Bergsgeten” Andersson dansade lätt uppför backen och vann med minst en minut för MIG!? som blev tvåa för Filip Danielsson, som egentligen är strået vassare än mig i distansen men hade en tyngre dag. Tätt följt utav Kingsby och Jasse Nyström. Lucas “Lennart” Lennartsson ställde tyvärr inte upp utan tog det lite lugnare och körde tröskel upp.

Här är bilder från racet, återigen av T-W Media 

YfyeFPoQ.jpeg

2A01GUVw.jpeg

IzVFzB0w.jpegQpu2l4wA.jpegIMG_0295S4SdFeEw.jpeg

 

Vad gjorde vi när vi inte träna då? 

Jo det ska jag tala om, vi har seglat, badat, käkat (alldeles för mycket) god mat då det var all-inclusive, dvs. sallads-,huvudrätt- och efterättsbuffé, och vi har SUP:at oss in i gråttor! SUP är alltså en förkortning för stand-up-paddle, man står på en surfbräda och paddlar sig fram helt enkelt. Mer än så tänker jag inte skriva här för det som händer i Syvota, stannar i Syvota. Om du inte pratar med Hedlund såklart, för då får ni veta allt. HA DE GÖTT SÅ HÖRS VI! :)

a9R_gXpw.jpeg

IMG_0228

w3DqzyQQ.jpeg

IMG_0247 IMG_0248

 
By |oktober 8th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Raceläger i Sollefteå (SSF:s öppna elitläger för seniorer)

Då har jag landat i Falun efter ett 4-dagars läger i kalla & blåsiga Sollefteå. Det blev ett riktigt bra läger med fyra riktigt tuffa race, vilket man verkligen känner av nu när man kommit hem och slängt sig i soffan. Det var alltså Svenska Skidförbundet som anordnade för andra året i rad, ett “öppet elitläger för seniorer”, dvs. att vem som helst får vara med. Men det är framförallt  skidåkare från de olika skiduniversiteten i Sverige som är utanför någon landslagsgrupp som deltar.

Vi bodde på Hotell Hallstaberget, ett riktigt schysst hotell med bra läge då rullskidbanan ligger alldeles utanför dörren, och riktigt bra mat. Men om det verkligen är ett  5-stjärningt hotell som de påstår, kan man klura på.

Men däremot så var min rumskamrat 5-stjärnig! Då det var ingen mindre än KINGSBY! (Johannes Ringsby), som förövrigt var riktigt stark på lägret, VARNING FÖR HONOM I VINTER!

image1 (3)

Första dagen (måndag): på lägret bestod av två race, Hallstatestet & 11km stackrace, jaktstart. Hallstatestet är kort och gott ett löprace där man springer från botten till toppen på Hallstaberget så fort du kan. Backen är 1,6 km långt och ca 220 hm?, Jag sprang på 09:30, en medioker tid, men rätt nöjd då löpning uppför inte är min starka sida. Fredrik Andersson, hemmahoppet, vann på 8:31 cirka, starkt! Rekordet ligger nånstans sub 8 minuter, kanske 07:30-50 nånting.

Utifrån resultatlistan på Hallstatestet så körde vi en jaktstart, 11km stakning. Jag startade som delad 7:a? tillsammans med den trefaldige vasaloppsvinnaren Jörgen Brink, mäktigt! Dock passade detta loppet nog mer mig än honom, då det var lite för kort för vasakungen. Jag slutade som 4:a, ännu en gång ett helt okej lopp! Segrade gjorde ingen mindre är Alnös stolthet, Eddie Edström nu tävlande för Mora SK, också han ska ni akta er för! Han kommer åka fort i vinter.

Andra dagen (Tisdag): blev det bara lugna pass med mycket teknikträning, med filmning och analys. Legendariska Johan Olsson, var även med och gav tekniktips och pratade även på kvällen om mentalträning, vilket var spännande och givande.

Tredje dagen (Onsdag): var det sprint. Med en prolog följt av 5 heat, ett mer än man normalt kör på tävling alltså. Har senaste tiden varit småseg när vi kört prologer, så testade en kortare men hårdare uppvärmning denna gång, vilket gav resultat. Seger i prolog, och senare i heaten var det jag tillsammans med min klubb- och rumskamrat Ringsby som kammade hem alla heaten. Men det ska styrkas att det var Ringsby som klart starkast under dagen!

 

Sista dagen (Torsdag): rundades av med 20km skate. FYFAN VA JÄVLA JOBBIGT DET BLEV (ursäkta språket, men det måste förstärkas hur tungt det va). Racen under veckan hade satt sig i benen och man var allmänt mör innan start. Var lite upp och ner för mig hela loppet, segstartad men körde fortare och fortare under loppets gång. Och sista kilometern var nog den hårdaste jag någonsin kört, åtminstone om man tänker laktat (mjölksyra) mässigt. Råstum och färdig när jag korsade mållinjen, precis som det ska vara!

Nu blir det några lugna dagar innan jag drar till Grekland och får lite sol och energi, jag vet, lyxigt som fan. Men jag så många år som jag väntat på detta. Ska njuta för alla er som är kvar hemma i Sverige!

 

Ha Dew Gött så hörs vi! // Ponna

 

 
By |september 27th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

I Stockholm med CRAFT & mjölksyrapass

Hej!

Denna vecka har jag vaCRAFTrit i Stockholm med Craft på Stockholm Halvmarathon. Craft hade för första gången en “egen” butik, då de annars både under event och annars säljer sina produkter genom diverse återförsäljare. Det var jäkligt kul, framförallt för det var så jäkla gött gäng! Vi jobbade torsdag-lördag, där torsdagen bestod av att bygga upp “butiken” i eventtältet där alla tävlande hämtade sina nummerlappar för att sedan gå igenom butiken för att ta sig ut, mycket smart.

Fredag var stora säljardagen, butiken var öppen 11-19, men det kändes som det gick på någon timme! Jag började dagen tidigt med löpintervaller på bandet 5x4min A3/A3+ och avslutade den med god mat & dryck senare på kvällen.

IMG_0951IMG_0949IMG_4716

Lördagen var däremot lite mer påfrestande, även om butiken endast hade upp 10-15. Men det var minst lika mycket folk om inte mer som strömmade igenom. Några intensiva timmar helt enkelt, sen var det bara att packa ihop butiken, för att sedan springa till hotellet där jag glömt plånboken i lobbyn kvällen innan, och sedan rusade jag vidare till tåget.

Landade i Falun cirka 21 på lördagkvällen, det blev en MAX-middag då kylskåpet var tomt, jag var skithungrig och orkade inte laga mat. Perfekt uppladdning för söndagens helvete som väntade.

På söndagen skulle jag & fd. storbloggaren Johannes Ringsby tillsammans med coach Annika Zell, köra ett anaerobt intervallpass, där syftet var att dra på sig så mycket mjölksyra som möjligt. För att på ett förenklat sätt förklara upplägget så körde vi 3st block, där ett block var en 2minutare allt va vi hade uppför en backe, följt av  6-4 st 30 sek intervaller max men väldigt lite vila.

Mellan varje block mätte vi laktat och för min del blev det:

Block 1: 17,2 mmol/L

Block 2: 15,6 mmol/L

Block 3: 16,5 mmol/L

För er som inte vet vad dessa siffror betyder så är detta ett mått på hur mycket laktat som finns i blodet och att en laktattröskeln, dvs den gräns som då kroppen producerar mer mjöksyra än vad den kan “transportera bort” och man börjar bli stum ligger på 4mmol/L. Tänk dig det fast sååååå mycket värre. Man kände sig färdig efter första blocket och efter det var det kvällningar, huvudvärk, illamående och ett tag kunde jag knappt se. No joke.

Men ett givande pass var det, och tack till Annika Zell som ställde upp på sin lediga tid och agerande coach! Nu blir det en stabil och händelselös vecka, för att sedan åka till Sollefteå på raceläger.

Vi hörs! // Ponna

 

 

 
By |september 17th, 2018|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Ett inlägg om Crohns Sjukdom, låga blodvärden & Ferronol

Detta kommer bli ett lite annorlunda blogginlägg. Då träningen rullar på och det inte hänt något nytt eller spännande senaste veckan.

I samband med att hösten, tillkommande höstdepressioner och att jag numera samarbetar med @biomedicasverige som kommer förse mig med Ferronol, ett järntillskot i flytande form som hjälper till att hålla ”HB-värdet” uppe. HB-värde, även kallat blodvärde är en förkortning för hemoglobin-värde, och är ett protein som finns i de röda blodkropparna och sköter blodets förmåga att transportera syre. Ett normalt värde för killar är 130–170 g/l och för tjejer 120–150 g/l . Jag brukar ligga runt 135, men har flera gånger vara nere på värden under 120. Jag tänkte av den anledningen även berätta lite om Chrohns sjukdom och varför jag använder mig av detta kosttillskott?

image1 (2)

Crohns Sjukdom, är en autoimmun sjukdom som orsakar kronisk inflammation i tarmen. En diagnos jag fick fastställd 2011. En dryg sjukdom som kan vara ett rent helvete för vissa, men jag har haft tur och klarat mig rätt bra. Men den har många gånger ställt till det rejält, speciellt under tävlingssäsong då det är en sjukdom som kommer i skov och oftast i mitt fall reagerar på stress, vilket det många gånger har blivit för mycket av. Några gånger har jag fått tagit paus mitt i säsongen för att låta skovet gå över och ladda om batterierna. Men det är väldigt ofta som mina HB- och Järnvärden sjunker under tuffa träningsperioder. Då ett väldigt vanligt symptom är just att känna sig trött och sjuk, på grund av blodbrist. Därför är det super för mig att kunna fylla på med järn med hjälp av Ferronol och inga tabletter som ofta gör att magen ballar ur ännu mer. Jag vill därför tipsa om denna produkt både till er som kanske har diverse magproblem, IBS eller likande, men också till er andra som till och från har dåliga järnvärden naturligt och som kanske känner sig trötta & hängiga! Det beror ofta på dåliga järn & HB-värden.

image1 (1)

Ett tips är att också nu när hösten infinner sig att även köpa D-vitamin tabletter, då brist på D-vitamin också kan orsaka likande symptom och försämrar även järnupptaget.

Det var allt för mig denna veckan, vi hörs!! :)

 
By |september 11th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

V. 35 – Fartperioden äntligen över!

Då var äntligen denna fart/intervall-period över!

Det har varit två riktigt tuffa och roliga veckor, men skönt att det är över. Det blev inte många timmar, vilket skidåkare ofta är så mån om att skrapa ihop, men mycket kvalité och tid i hög fart och med hög puls!

Förutom att det är skönt att bryta av “standardträningen” som innebär mycket timmar och 2 fartpass, ett tröskelpass & ett lite hårdare pass. Så tror jag att kroppen reagerar mer på att göra något nytt och hårt, och anpassar sig till det och “utvecklas”. Men att göra det för ofta blir nog för slitsamt, så det är bra med variation.

För att summera de två veckorna har det blivit totalt: 26h

Fartpassen summerade:

Vecka 1:

Sprintrace Rullskidor Fritt ca 6x3m A3+:

Löpintervaller 6x5min A3/A3+:

Rullskidor klassikt “tävlingsintervaller” 3 x 10min A3/A3+:

Sting Hill Race 1,5km + 6 x 1min A3+ Rullskidor Fritt:

Vecka 2:

6×5 min Löpning A3/A3+ på band uppför: 8,5 graders lutning och 9 km/h. 

Sprintrace Rullskidor fritt ca 5x3min A3+

15km race Rullskidor klassiskt  

6×4 min Älghufs  i Mördarbacken A3/ A3+

Nu blir det att återgå till mer mängd & mer tröskelintervall, för att få en rejäl grund att stå på!

Vi hörs!

 
By |september 2nd, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Fartvecka, Bröllop, & 2:a i Svenska Rullskidscupen

Hallå! 

Denna vecka blev som jag skrev i tidigare blogginlägg första veckan på min fartperiod. Jag körde första fartpasset med DSA i Falun i måndags, ett sprintpass (se tidigare blogginlägg). Därefter åkte jag ner till Göteborg, då min syster gifte sig.

Tillbaks till träningen. Det blev en vecka med få timmar ca 13h, men 4:a tuffa fartpass!

Sprintrace Rullskidor Fritt ca 6x3m A3+: Ett pass som är väldigt tävlingslikt, enda skillnaden är att det är kortare vila än på riktig tävling.

Löpintervaller 6x5min A3/A3+: Årets andra löppass, i blandad terräng och mjukt underlag. Ett pass som verkligen pushar hjärta-lungor, och grillar benen rejält.

Rullskidor klassikt “tävlingsintervaller” 3 x 10min A3/A3+: 3 x 10min uppför, i det tempo jag önskar orka köra 15km race i. Blev lite av ett drömtempo, då det blev ett väldigt hårt pass med hög fart.

Sting Hill Race 1,5km + 6 x 1min A3+ Rullskidor Fritt: Bestämde mig för att åka upp till Trollhättan och köra 1 av de avslutande tävlingarna i STS ROLL CUP / Svenska Rullskidcupen, då jag hade möjlighet att placera mig bra i totala cupen. Sagt & gjort, drog jag på mig nummerlappen och tävlade under namnet Baptiste Noel, då jag var efteranmäld. Slutade 7:a & 5:e svensk, ca 6 sek efter Håvard Taugböl som vann. Riktigt nöjd då benen var stumma efter 300m och har

tidigare år blivit stum med 300m kvar, och haft ungefär samma placering! Här har ni officiella resultatlistan:

 

 

Resultat Sting Hill Race

I och med att jag blev 4:e svensk, så slutade jag som total 2:a i cupen. Inget jag planerat att satsa på, men kul!

Men veckans höjdpunkt var snarare syrrans bröllop, som var ute på Orust. En galet kul dag/kväll som var helt magisk. Men det blev självklart en sen kväll, vilket är en smäll man får ta. Har bara en syster och hon gifter sig bara en gång, vilket ska firas! Det fick bli en extra dag på soffan, för att ladda om för denna vecka där fartperioden fortsätter och fyra nya tuffa intervallpass väntar!

IMG_0580

Vi hörs! // Pontus

 
By |augusti 27th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

En oplanerad vilovecka

Hallå där!

Lite sent blogginlägg, ber om ursäkt för det! Men förra veckan inte blev som planerad.

Efter Idrelägret, tog jag två vilodagar för att “hämta hem” den träning som gjordes.  Men när jag väl skulle dra igång träningen igen, där tanken var att påbörja en fartperiod med ett lättare intervallpass, 5x4min skateintervalle. Men SATAN vad tungt det gick! Normalt sett brukar jag vara segstartad efter 2 vilodagar, men kroppen brukar komma igång efter 1-2 intervaller. Men denna gången blev det bara värre & värre. Varje stavtag var kämpigt, och varje sekund kändes som en minut. På eftermiddagen sedan var jag som ett sänke. Vilket innebär att jag känner mig som en zombie och  vill bara ligga ner, har inget att säga, blir som “tom” i huvudet och är irriterrad på allt & ingenting. Då finns det bara en sak att göra, VILA!

Vilade en dag till, sen körde jag ett lättare pass, lugnt A1 1h. Kändes bättre så dagen efter det (fredag) körde jag årets första löpintervaller, 6x4min, vilket var veckans ljusglimt! Riktigt skönt att kunna springa fort igen, även om fort i det här fallet är relativt sett till hur fort jag sprungit i myr. Men dagen efter var jag seg igen, men var inte ett sänke. Men efter att ha tvekat egentligen hela veckan på huruvida jag ska träna eller inte, så bestämde jag mig för att skita i det helt, och se till att verkligen piggna till. Sagt och gjort blev det vilohelg, två dagar i soffan med serietittande och Fortnite spelande!

Måndagen efter vilohelgen, körde vi sprintrace med DSA, med starkt startfält. En chans att testa om kroppen funkar igen, och det blev faktiskt delad seger i prologen med klubbkompisen Anton Persson, och heaten gick minst lika bra! Kroppen var tillbaka och redo för hårdträning igen, GÖTT!!IMG_0540

Sista heatet “finalen”. Vi körde Prolog, sen 3 heat med 20-25 min vila mellan varje körning. Vi körde med Marwe 6:or! 

Då kroppen är pigg igen så blir det att träna som planerat. De kommande två veckorna kommer det bli en fartperiod med mycket intervaller, planen är 7-8 intervallpass på 13 dagar. Tufft men kul!

IMG_4798

 “Pallen” på sprintpacet? #Borepower 

 

 
By |augusti 21st, 2018|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Idreläger med Dala Sports Academy

Hallå! 

Då var jag hemma i Falun igen efter en veckas läger i Idre med DSA. Det blev en tuff & bra träningsvecka, så nu är jag gött mör i kroppen och då är det bara lägga säg på soffan några dagar och hämta hem träningen man gjort.

Vi åkte till Idre i måndags vid lunchtid och landade på Idrefjäll ca 16:00. Vi drog igång lägret direkt med ett löppass upp mot städjan, men själv tjuvstartade jag lägret redan tidigt på morgonen, och  körde gym & rullskidor fritt 06:00, just för att rivstarta veckan och få en kick utav det samt att syftet med denna veckan var mängd & timmar.

IMG_0511

Träningen gick bra och jag landade på totalt 26h denna veckan inkluderat två fartpass! Det var gött att känna att kroppen klarar lite fler timmar, då de senaste året har gjort mig väldigt sliten. Mycket var nog tack över sällskapet i stugan & lägrets upplägg. Bodde tillsammans med Johannes Ringsby (fd. bloggkung) & Andreas Svensson (fd. timjägare), två grabbar som ger en massa energi och bidrar till en grym stämning :) Lägrets upplägg bestod av många 2h+2h dagar, dvs. att det var två medellånga pass istället för ett riktigt långt distanspass på FM och ett kortare på EM. Fortfarande jobbigt, men verkade fungera bra för min del!

IMG_4589

Fartpassen

– 7 x 3 min –  Rullskidor Klassiskt:  Körde två  olika” 3-minuters-banor”, med 2-3 min vila, där för varje intervall skulle komma lite längre, för att på så sätt pressa kroppen lite mer varje gång. Något jag vill utveckla i år är mina sprintprologer, vilket jag tror detta ett grymt pass för att utveckla just det.

-6 x 8-9 min Tröskel – Rullskidor Skate: Vi körde 6 varv på Idrefjälls rullskidbana. Kändes lätt men när jag väl mätte laktat låg jag på 7,2 mmol/L, sega ben helt enkelt! Man vill helst ligga på cirka 4,0 mm/L vid tröskelintervall. För varje enhet mmol/L känns det en rejäl skillnad vill jag lova.

För att runda av det hela, så drar jag kanske till Åmsele till helgen för att tävla i STS ROLL CUP beroende på hur kroppen svarar på veckan träning. Är jag pigg drar jag och vice versa. Oavsett kommer jag att köra fartperiode de kommande två veckorna, men mer om det i nästa inlägg!

Vi hörs! // Pontus H

tempImageForSave

 

 
By |augusti 13th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Life Of Ponna Ep.1

Hallå där!

Efter lite skrivkramp & en vecka som är mer eller mindre exakt som förra så tänkte jag istället för att skriva ett vanligt inlägg, bjuda på ett “Life Of Ponna” avsnitt.
Vi får se om det blir några fler avsnitt, men det blev ett i alla fall!

Hoppas det underhåller er något, så hörs vi nästa vecka! Haaade :)

 

 
By |augusti 5th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Standardvecka i Falun

Hallå!

Äntligen hemma i Falun efter en sommar där jag varit lite överallt. Skönt att få två veckor med lite “basträning”, och få vara hemma i lägenheten lite.

Känns som sommaren flugit iväg och nu på slutet har det varit nästan äckligt varmt, så pass varmt att man fick slänga sig i vattnet under passet! På filmen ser ni mina nya Marwe skejtrullskidor (6:or), grymt sköna rull som ni kan köpa här på skistart.com! De går lagom tungt och är riktigt stabila stommar.

Träning:

Det blev en lättare vecka med cirka 17h & två fartpass.

- 5 x 10min tröskel inklusive impulser: Tillsammans med Anton Hedlund & Lucas Lennartsson!

- Standardpass älgshufs 5x6min: Som jag gjorde förra veckan, men tyvärr la pulsbältet av så blev inga värden utan bara ett mördarpass. Blev att ha benen i högläge 2 dagar efter det. Så efter detta blev det inga mer pass. Svettigt, men fortfarande svalare än var det varit ute!

 

IMG_0364

 

En ganska händelsefattig vecka, skönt! Nästa vecka drar Dala Sports Academy (DSA) träningarna igång igen och Restaurang Bergslagsmässen (Faluns bästa lunchkrog som är en grym sammarbetspartner för mig) öppnar igen efter sommarupphållet.

 

Ha de gött så hörs vi nästa vecka! :) // Pontus Hermansson

 
By |juli 29th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Boreläger i Torsby

Godkväll!

Har precis landat i Falun efter ett läger med Bore & vänner. Det har varit en vecka med mycket skidåkning i Tunneln (ca 1 pass/dag), tuffa intervallpass & även en skidtävling!

Jag bodde i Tobias Arwidssons hus, som han hyr ut till ett bra pris tillsammans med Ringsby, Olle Jonsson & Max ”Novakgruppen” Novak. Ett riktigt guldgäng, som verklig bidrar med energi och bra stämning!

Totalt blev det ca 22h träning och 3 fartpass som var:

– Hovfjället –  Rullskidor Skejt 5x8min. 

– Dansbandsprinten + 3×3 min A3+ Klassiskt Skidor: En showsprint på snö i Malung med ett starkt startfält! En bana på 300m, där vi i prologen körde 2 varv, och tog cirka 1,5min. Slutade 8 prologen, där endast 16st gick vidare och därefter var det 4:a man i varje heat, en riktig sprint helt enkelt! Kändes bra, tog mig ganska enkelt till semifinal där jag var lite för optimistisk och körde för hårt för start, och fick ge mig mot Oskar Svensson & Magnus Stensås som slutade 2:a & 4:a. Själv slutade jag 5:a och 3:e svensk, helt okej. Men åkte dit för nya lärdomar och det fick jag! Brände av några straffintervaller efteråt tillsammans med Marcus Grate.

Dansbandsprinten

- 6×6 min Rullskidor Klassiskt: Ett riktigt tufft pass med bra uppslutning! Ett pass som vi kört tidigare i sommar, som driver puls nått enormt! Man kör hårt i 40 sekunder, vilar 20 sek i 6 minuter, sen 2-3 min vila. Där varannan 6 minutare är stakning och varannan diagonal. Att köra så istället för 6min gör att man kan hålla en mycket högre fart och man får rejält med puls, vidrigt men underbart!

20180721_102917(0)

Nu blir det, vila minst en dag om inte tre!

Ha d gött, så hörs vi nästa vecka! // Pontus

 

 

 

 

 

 

 
By |juli 22nd, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

En vecka på Tjörn och en helg med Världscup

Tjörn

Efter Lofsdalen gick bilen hem mot västkusten och Tjörn, där vi har ett som ett litet “sommartorp”. Det är inte ofta jag är hemma med familjen men satan vad det är guldvärt! Det blev bad, fiske, häng med gud- och brorsdotter, Liseberg och kajaktur med Anton och Maja Hedlund/Dahlqvist.

Jag hann faktiskt även med att träna lite och ett intervallpass, rullskidor skejt 7x4min, hårt men ”kontrollerat”. Kontrollerat är inte min tydligen inte min grej..

IMG_0144

 

Torsby & Rullskidsvärldscup

Sen gick bilen vidare till Torsby, för FIS Rollerski World Cup och läger med SK Bore som hålls nästa vecka. Det var en mini tour med 3 deltävlingar:

- Prolog Fristil (1200m) : Där jag lyckades bli 2:a, 0,38 sek efter Erik Silfver från IFK Umeå som vann. Efter racet körde lite intervaller jag så jag totalt fick 10x2min. Ett tufft och bra intervallpass.

- Masstart Fristil (7,5km) : Ännu en gång blev jag 2:a, denna gång 2,3sek från segraren, Robin Norum också han IFK Umeå. Frågan är om inte IFK Umeå är Sveriges bästa rullskidsklubb?? Dock resulterade min andra 2:a plats i att jag gick upp som total världscupsledare, och fick bära den gula ledarvästen, mäktigt! Drömmen är ju att göra det på vintern, i framtiden. Tycker färgen passade mig bra så även min personlighet, för er som läst omgiven av idioter ;)35

- Jakstart Klassiskt (7km, uppför Hovfjället): Med den gula västen, gick jag ut i ledning 3 sekunder före Robin Norum, 7-8 sek före Erik Silfver och Victor Gustafsson, 14 sek ner före Anton Persson och därefter rullade det på ganska tight.

Robin ”bergsgeten” Norum fick sköta dragjobbet, hakade på halvvägs upp sen fick jag smaka mjölksyra och släppa getaryggen. Sagt och gjort så tuggade jag på i mitt eget tempo som andre man, tills en klunga på 3 man kom ikapp, Viktor Thorn, Anton Lindblad och Tom Fahlén. Jag tog kön och hängde på tills det var ca 200m kvar, då drog jag på det sista jag hade och fick lucka, seglade in återigen som 2:a.

Det blev alltså 3 st 2:a platser i helgen, och ligger 2:a i totala världscupen i rullskidor, kul! Men det är inget jag satsar på och fokus ligger på att få till bra träning inför vintern. Men det är alltid kul att tävla och extra kul när det går bra, för sommarformen är ju en berg- och dalbana, det är sen gammalt.

33

IMG_0293

Som sagt, nästa vecka blir det ett läger med Bore och gäster, samt Dansbansprinten på snö i Malung!

Vi hörs nästa söndag! // Pontus

 

 

 

 

 
By |juli 15th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Falun / Lofsdalen

Söndag igen och dags för veckans blogginlägg!

Efter 2 veckors läger i Trysil/Torsby, blev det några dagar i Falun. Skönt att få landa lite och få några dagars ”vardagsträning”. 

I Falun blev det några lugna pass distanspass och ett fartpass – en slags ”formcheck” genom ett standardiserat intervallpass med älghufs på band. Allt från uppvärmning till sista intervallen är enligt tabellen nedan, där själva intervallerna under passet är 5 x 6 min med 9 graders lutning & 9 km/h. Ett bra pass och lätt att jämföra med tidigare test. 

Lutning – Fart Minut Snittpuls Maxpuls
7-6 (A1) 0-6 122 127
- 6-7
8-7 (A2) 7-11 133 147
- 11-12
8,5-8,5 (tröskel) 12-16 156 170
- 16-17
9-9 17-23 170 182
- 23-25
9-9 25-31 175 187
- 31-33
9-9 33-39 180 190
- 39-41
9-9 41-47 182 192
- 47-49
9-9 49-55 184 193

Trött blev man iallafall..

2C5FE208-09C4-4430-B0C9-20DB8FD09C21

Därefter drog jag till Lofsdalen, tors-sön, för att vandra med familjen & fira farsan som fyllt 60. Det blev många timmars vandring med packning, stabil grundträning helt enkelt, perfekt!

Veckan rundades av med ett intervallpass, 5 x 8 min stakning i motlut. Därefter tackade vi Lofsdalen farväl, som förövrigt var en magisk plats som jag kommer komma tillbaka till. Bra löpning, fiske, cykling & asfalten är helt klar godkänd för rullskidåkning. DRA DIT!

6A9E83BA-892E-4579-B7B3-347125E1A4D9

Nu sitter jag i bilen påväg hem mot kära Göteborg, där det blir en vecka på västkusten!

Ha d gött! / Ponna 

 

 
By |juli 8th, 2018|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Bloggdebuten!

Hallå där!unnamed

Skall kort presentera mig själv innan jag går in på vad som hänt de senaste två veckorna i mitt liv.

Pontus Hermansson heter jag, 23 år från Partille, Göteborg. Jag tävlar för Torsbyklubben SK Bore och bor i Falun där jag tränar med ett av Sveriges tre skiduniviersitet, Dala Sports Academy.

Främst är jag sprinter och har som mål att till vintern tävla i världscupen. I den här bloggen får ni följa min resa till- och genom denna säsong.

Det får räcka! Om ni följer denna blogg, så vet ni redan vem jag är annars kommer ni att lära känna mig under året :)

 

START FÖR TRÄNINGSSÄSONGEN 2018/2019

Det blev en sen start på träningsåret, efter ha skrivit en c-uppsats och inkasserat en kandidatexamen i ekonomi. Men nu jag äntligen igång på riktigt och har varit iväg på två “egna” träningsläger med lite olika polare!

Trysilläger

Första lägret för detta träningsår var i Trysil, med ingen mindre än Anton Hedlund, Falun Borlänge SK. En stabil träningskompis & mentor. En mer strukturerad version av mig själv. Mer strukturerad är enligt han själv. Oavsett så är han en grym polare, och det blev en hel del löpning & rullskidor. Veckan slutade med knappt 20 timmars träning, och 2 fartpass.

  • 4 x 10min Rullskidor fritt (RF) Tröskel – lättare intervaller, där varannan intervall var ett kontinuerligt 10min drag och varannat 40”-20”, dvs. 40 sek körning sen vila 20 sek sen på’t igen.)
  • 6 x 4 min RF A3/A3+ – ett tuffare intervallpass.

IMG_9399 IMG_9286IMG_9258

 

Torsbyläger

Därefter gick bilen (Ponna-Polon), vidare till Torsby för midsommarfirande och årets andra läger. Denna vecka blev det mera fart och mindre timmar, men fortfarande 18 stabila timmar rätt in i träningsdagboken. Härligt att träna på gamla träningsmarker och med vänner från gymnasietiden!

När jag är i Torsby brukar jag bo hos någon av klubbkamraten Anton Perssons mor- eller farföräldar. Nu blev det hela släkten. Bodde först hos mormor Birgitta även allmänt känd som “Mormor”, sedan flyttade jag till farmor & farfar – Margaretha & Sigvard (Sigge P), och till sist flyttade jag ut till Rådom hos mor & far Persson, Elisabeth & Sventa. så STORT TACK till släkten Persson för boende & service :)

Veckans fartpass: 

  • 6 x 6 min (40”-20”) A3/A3 Rullskidor klassiskt (RK) – riktigt tufft pass med hög fart och laktat!
  • 5 x 8 min RF i hovfjället
  • 4 x 2-3 min A2 / A3 – Impuls första 20-30 sekunderna, sen fortsatt driv med A2 känsla, sen spurt sista 20-30 sekunderna.

Denna träningsvecka avslutades med Inge Bråten Memorial Race i Sunne, en rullskidsprint med ett starkt startfält och en riktigt tuff & bra avslutning på en bra träningsvecka. Jag blev 5:a i prologen och slutade totalt 6:a i en tight final, nöjd med det men ännu nöjdare att jag fick träffa Sven-Göran “Svennis” Eriksson, mäktig man!

IMG_9598IMG_9691IMG_9688 (1)

Nu är träningsåret och bloggandet igår på allvar. Vi ses nästa vecka, samma tid & kanal!

Ha d gött / Ponna

 

 

 
By |juli 1st, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments