0251-131040 (08-16)|info@skistart.com

Pontus Hermansson

Idreläger med Dala Sports Academy

Hallå! 

Då var jag hemma i Falun igen efter en veckas läger i Idre med DSA. Det blev en tuff & bra träningsvecka, så nu är jag gött mör i kroppen och då är det bara lägga säg på soffan några dagar och hämta hem träningen man gjort.

Vi åkte till Idre i måndags vid lunchtid och landade på Idrefjäll ca 16:00. Vi drog igång lägret direkt med ett löppass upp mot städjan, men själv tjuvstartade jag lägret redan tidigt på morgonen, och  körde gym & rullskidor fritt 06:00, just för att rivstarta veckan och få en kick utav det samt att syftet med denna veckan var mängd & timmar.

IMG_0511

Träningen gick bra och jag landade på totalt 26h denna veckan inkluderat två fartpass! Det var gött att känna att kroppen klarar lite fler timmar, då de senaste året har gjort mig väldigt sliten. Mycket var nog tack över sällskapet i stugan & lägrets upplägg. Bodde tillsammans med Johannes Ringsby (fd. bloggkung) & Andreas Svensson (fd. timjägare), två grabbar som ger en massa energi och bidrar till en grym stämning :) Lägrets upplägg bestod av många 2h+2h dagar, dvs. att det var två medellånga pass istället för ett riktigt långt distanspass på FM och ett kortare på EM. Fortfarande jobbigt, men verkade fungera bra för min del!

IMG_4589

Fartpassen

– 7 x 3 min –  Rullskidor Klassiskt:  Körde två  olika” 3-minuters-banor”, med 2-3 min vila, där för varje intervall skulle komma lite längre, för att på så sätt pressa kroppen lite mer varje gång. Något jag vill utveckla i år är mina sprintprologer, vilket jag tror detta ett grymt pass för att utveckla just det.

-6 x 8-9 min Tröskel – Rullskidor Skate: Vi körde 6 varv på Idrefjälls rullskidbana. Kändes lätt men när jag väl mätte laktat låg jag på 7,2 mmol/L, sega ben helt enkelt! Man vill helst ligga på cirka 4,0 mm/L vid tröskelintervall. För varje enhet mmol/L känns det en rejäl skillnad vill jag lova.

För att runda av det hela, så drar jag kanske till Åmsele till helgen för att tävla i STS ROLL CUP beroende på hur kroppen svarar på veckan träning. Är jag pigg drar jag och vice versa. Oavsett kommer jag att köra fartperiode de kommande två veckorna, men mer om det i nästa inlägg!

Vi hörs! // Pontus H

tempImageForSave

 

 
By |augusti 13th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Life Of Ponna Ep.1

Hallå där!

Efter lite skrivkramp & en vecka som är mer eller mindre exakt som förra så tänkte jag istället för att skriva ett vanligt inlägg, bjuda på ett “Life Of Ponna” avsnitt.
Vi får se om det blir några fler avsnitt, men det blev ett i alla fall!

Hoppas det underhåller er något, så hörs vi nästa vecka! Haaade :)

 

 
By |augusti 5th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Standardvecka i Falun

Hallå!

Äntligen hemma i Falun efter en sommar där jag varit lite överallt. Skönt att få två veckor med lite “basträning”, och få vara hemma i lägenheten lite.

Känns som sommaren flugit iväg och nu på slutet har det varit nästan äckligt varmt, så pass varmt att man fick slänga sig i vattnet under passet! På filmen ser ni mina nya Marwe skejtrullskidor (6:or), grymt sköna rull som ni kan köpa här på skistart.com! De går lagom tungt och är riktigt stabila stommar.

Träning:

Det blev en lättare vecka med cirka 17h & två fartpass.

- 5 x 10min tröskel inklusive impulser: Tillsammans med Anton Hedlund & Lucas Lennartsson!

- Standardpass älgshufs 5x6min: Som jag gjorde förra veckan, men tyvärr la pulsbältet av så blev inga värden utan bara ett mördarpass. Blev att ha benen i högläge 2 dagar efter det. Så efter detta blev det inga mer pass. Svettigt, men fortfarande svalare än var det varit ute!

 

IMG_0364

 

En ganska händelsefattig vecka, skönt! Nästa vecka drar Dala Sports Academy (DSA) träningarna igång igen och Restaurang Bergslagsmässen (Faluns bästa lunchkrog som är en grym sammarbetspartner för mig) öppnar igen efter sommarupphållet.

 

Ha de gött så hörs vi nästa vecka! :) // Pontus Hermansson

 
By |juli 29th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Boreläger i Torsby

Godkväll!

Har precis landat i Falun efter ett läger med Bore & vänner. Det har varit en vecka med mycket skidåkning i Tunneln (ca 1 pass/dag), tuffa intervallpass & även en skidtävling!

Jag bodde i Tobias Arwidssons hus, som han hyr ut till ett bra pris tillsammans med Ringsby, Olle Jonsson & Max ”Novakgruppen” Novak. Ett riktigt guldgäng, som verklig bidrar med energi och bra stämning!

Totalt blev det ca 22h träning och 3 fartpass som var:

– Hovfjället –  Rullskidor Skejt 5x8min. 

– Dansbandsprinten + 3×3 min A3+ Klassiskt Skidor: En showsprint på snö i Malung med ett starkt startfält! En bana på 300m, där vi i prologen körde 2 varv, och tog cirka 1,5min. Slutade 8 prologen, där endast 16st gick vidare och därefter var det 4:a man i varje heat, en riktig sprint helt enkelt! Kändes bra, tog mig ganska enkelt till semifinal där jag var lite för optimistisk och körde för hårt för start, och fick ge mig mot Oskar Svensson & Magnus Stensås som slutade 2:a & 4:a. Själv slutade jag 5:a och 3:e svensk, helt okej. Men åkte dit för nya lärdomar och det fick jag! Brände av några straffintervaller efteråt tillsammans med Marcus Grate.

Dansbandsprinten

- 6×6 min Rullskidor Klassiskt: Ett riktigt tufft pass med bra uppslutning! Ett pass som vi kört tidigare i sommar, som driver puls nått enormt! Man kör hårt i 40 sekunder, vilar 20 sek i 6 minuter, sen 2-3 min vila. Där varannan 6 minutare är stakning och varannan diagonal. Att köra så istället för 6min gör att man kan hålla en mycket högre fart och man får rejält med puls, vidrigt men underbart!

20180721_102917(0)

Nu blir det, vila minst en dag om inte tre!

Ha d gött, så hörs vi nästa vecka! // Pontus

 

 

 

 

 

 

 
By |juli 22nd, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

En vecka på Tjörn och en helg med Världscup

Tjörn

Efter Lofsdalen gick bilen hem mot västkusten och Tjörn, där vi har ett som ett litet “sommartorp”. Det är inte ofta jag är hemma med familjen men satan vad det är guldvärt! Det blev bad, fiske, häng med gud- och brorsdotter, Liseberg och kajaktur med Anton och Maja Hedlund/Dahlqvist.

Jag hann faktiskt även med att träna lite och ett intervallpass, rullskidor skejt 7x4min, hårt men ”kontrollerat”. Kontrollerat är inte min tydligen inte min grej..

IMG_0144

 

Torsby & Rullskidsvärldscup

Sen gick bilen vidare till Torsby, för FIS Rollerski World Cup och läger med SK Bore som hålls nästa vecka. Det var en mini tour med 3 deltävlingar:

- Prolog Fristil (1200m) : Där jag lyckades bli 2:a, 0,38 sek efter Erik Silfver från IFK Umeå som vann. Efter racet körde lite intervaller jag så jag totalt fick 10x2min. Ett tufft och bra intervallpass.

- Masstart Fristil (7,5km) : Ännu en gång blev jag 2:a, denna gång 2,3sek från segraren, Robin Norum också han IFK Umeå. Frågan är om inte IFK Umeå är Sveriges bästa rullskidsklubb?? Dock resulterade min andra 2:a plats i att jag gick upp som total världscupsledare, och fick bära den gula ledarvästen, mäktigt! Drömmen är ju att göra det på vintern, i framtiden. Tycker färgen passade mig bra så även min personlighet, för er som läst omgiven av idioter ;)35

- Jakstart Klassiskt (7km, uppför Hovfjället): Med den gula västen, gick jag ut i ledning 3 sekunder före Robin Norum, 7-8 sek före Erik Silfver och Victor Gustafsson, 14 sek ner före Anton Persson och därefter rullade det på ganska tight.

Robin ”bergsgeten” Norum fick sköta dragjobbet, hakade på halvvägs upp sen fick jag smaka mjölksyra och släppa getaryggen. Sagt och gjort så tuggade jag på i mitt eget tempo som andre man, tills en klunga på 3 man kom ikapp, Viktor Thorn, Anton Lindblad och Tom Fahlén. Jag tog kön och hängde på tills det var ca 200m kvar, då drog jag på det sista jag hade och fick lucka, seglade in återigen som 2:a.

Det blev alltså 3 st 2:a platser i helgen, och ligger 2:a i totala världscupen i rullskidor, kul! Men det är inget jag satsar på och fokus ligger på att få till bra träning inför vintern. Men det är alltid kul att tävla och extra kul när det går bra, för sommarformen är ju en berg- och dalbana, det är sen gammalt.

33

IMG_0293

Som sagt, nästa vecka blir det ett läger med Bore och gäster, samt Dansbansprinten på snö i Malung!

Vi hörs nästa söndag! // Pontus

 

 

 

 

 
By |juli 15th, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments

Falun / Lofsdalen

Söndag igen och dags för veckans blogginlägg!

Efter 2 veckors läger i Trysil/Torsby, blev det några dagar i Falun. Skönt att få landa lite och få några dagars ”vardagsträning”. 

I Falun blev det några lugna pass distanspass och ett fartpass – en slags ”formcheck” genom ett standardiserat intervallpass med älghufs på band. Allt från uppvärmning till sista intervallen är enligt tabellen nedan, där själva intervallerna under passet är 5 x 6 min med 9 graders lutning & 9 km/h. Ett bra pass och lätt att jämföra med tidigare test. 

Lutning – Fart Minut Snittpuls Maxpuls
7-6 (A1) 0-6 122 127
- 6-7
8-7 (A2) 7-11 133 147
- 11-12
8,5-8,5 (tröskel) 12-16 156 170
- 16-17
9-9 17-23 170 182
- 23-25
9-9 25-31 175 187
- 31-33
9-9 33-39 180 190
- 39-41
9-9 41-47 182 192
- 47-49
9-9 49-55 184 193

Trött blev man iallafall..

2C5FE208-09C4-4430-B0C9-20DB8FD09C21

Därefter drog jag till Lofsdalen, tors-sön, för att vandra med familjen & fira farsan som fyllt 60. Det blev många timmars vandring med packning, stabil grundträning helt enkelt, perfekt!

Veckan rundades av med ett intervallpass, 5 x 8 min stakning i motlut. Därefter tackade vi Lofsdalen farväl, som förövrigt var en magisk plats som jag kommer komma tillbaka till. Bra löpning, fiske, cykling & asfalten är helt klar godkänd för rullskidåkning. DRA DIT!

6A9E83BA-892E-4579-B7B3-347125E1A4D9

Nu sitter jag i bilen påväg hem mot kära Göteborg, där det blir en vecka på västkusten!

Ha d gött! / Ponna 

 

 
By |juli 8th, 2018|Övrigt, Pontus Hermansson|0 Comments

Bloggdebuten!

Hallå där!unnamed

Skall kort presentera mig själv innan jag går in på vad som hänt de senaste två veckorna i mitt liv.

Pontus Hermansson heter jag, 23 år från Partille, Göteborg. Jag tävlar för Torsbyklubben SK Bore och bor i Falun där jag tränar med ett av Sveriges tre skiduniviersitet, Dala Sports Academy.

Främst är jag sprinter och har som mål att till vintern tävla i världscupen. I den här bloggen får ni följa min resa till- och genom denna säsong.

Det får räcka! Om ni följer denna blogg, så vet ni redan vem jag är annars kommer ni att lära känna mig under året :)

 

START FÖR TRÄNINGSSÄSONGEN 2018/2019

Det blev en sen start på träningsåret, efter ha skrivit en c-uppsats och inkasserat en kandidatexamen i ekonomi. Men nu jag äntligen igång på riktigt och har varit iväg på två “egna” träningsläger med lite olika polare!

Trysilläger

Första lägret för detta träningsår var i Trysil, med ingen mindre än Anton Hedlund, Falun Borlänge SK. En stabil träningskompis & mentor. En mer strukturerad version av mig själv. Mer strukturerad är enligt han själv. Oavsett så är han en grym polare, och det blev en hel del löpning & rullskidor. Veckan slutade med knappt 20 timmars träning, och 2 fartpass.

  • 4 x 10min Rullskidor fritt (RF) Tröskel – lättare intervaller, där varannan intervall var ett kontinuerligt 10min drag och varannat 40”-20”, dvs. 40 sek körning sen vila 20 sek sen på’t igen.)
  • 6 x 4 min RF A3/A3+ – ett tuffare intervallpass.

IMG_9399 IMG_9286IMG_9258

 

Torsbyläger

Därefter gick bilen (Ponna-Polon), vidare till Torsby för midsommarfirande och årets andra läger. Denna vecka blev det mera fart och mindre timmar, men fortfarande 18 stabila timmar rätt in i träningsdagboken. Härligt att träna på gamla träningsmarker och med vänner från gymnasietiden!

När jag är i Torsby brukar jag bo hos någon av klubbkamraten Anton Perssons mor- eller farföräldar. Nu blev det hela släkten. Bodde först hos mormor Birgitta även allmänt känd som “Mormor”, sedan flyttade jag till farmor & farfar – Margaretha & Sigvard (Sigge P), och till sist flyttade jag ut till Rådom hos mor & far Persson, Elisabeth & Sventa. så STORT TACK till släkten Persson för boende & service :)

Veckans fartpass: 

  • 6 x 6 min (40”-20”) A3/A3 Rullskidor klassiskt (RK) – riktigt tufft pass med hög fart och laktat!
  • 5 x 8 min RF i hovfjället
  • 4 x 2-3 min A2 / A3 – Impuls första 20-30 sekunderna, sen fortsatt driv med A2 känsla, sen spurt sista 20-30 sekunderna.

Denna träningsvecka avslutades med Inge Bråten Memorial Race i Sunne, en rullskidsprint med ett starkt startfält och en riktigt tuff & bra avslutning på en bra träningsvecka. Jag blev 5:a i prologen och slutade totalt 6:a i en tight final, nöjd med det men ännu nöjdare att jag fick träffa Sven-Göran “Svennis” Eriksson, mäktig man!

IMG_9598IMG_9691IMG_9688 (1)

Nu är träningsåret och bloggandet igår på allvar. Vi ses nästa vecka, samma tid & kanal!

Ha d gött / Ponna

 

 

 
By |juli 1st, 2018|Pontus Hermansson|0 Comments