0251-131040 (08-16)|[email protected]

Ulf Forsberg

Träning

Hej på er, börjar med att beklaga bilden men med bra fart i spåren bildas fukt som tydligen ville fastna på kamera linsen. (Det är iallafall Ulf in action som ni ser)

Tiden inför Vasaloppet fortlöper i rasande fart och likaså träningen. Gruppen har hamnat lite på efterkälken med jul/nyårsfirande samt med barnafödsel på flera håll. Det börjar nu ordna upp sig och tisdagsträningen är tillbaka som ett stående inslag samt att vi har börjat med messenger grupp för träningssugna arbetskamrater. Detta har inneburit både mer gemensam träning inom gruppen men även att fler från jobbet deltar i träningen (roligt med nya medlemmar, vissa tror vi också att vi ska kunna lura med till Vasaloppet trots den korta tid som återstår).

Den kommande tävling som nämndes förra veckan är på god väg även den. Tyvärr kommer inte den favorit tippade Brynjar att komma till start så förstaplatsen inom gruppen står därför öppen. Vi hoppas alla övriga plus kanske ytterligare någon från jobbet kan delta så vi får mäta våra krafter. Vissa av oss är mera tävlingsinriktade än andra.

Några hyfsade långpass har vi fått till. Dessa känns väldigt viktiga så milen rullar in och kroppen får prova på lite längre ansträngning. Med dessa pass hörde tydligen några rejäla blåsor i händerna också till.  Blir spännande att se om dessa kommer vara till besvär till helgen på tävlingen. Då besvär är på tal kan jag också passa på att klaga lite över en ömmande armbåge. Som hobbydoktor har jag diagnostiserat det som en överansträngning och det behandlas med ett armbågsskydd som hittills har funkat. Måtte det inte bli värre (9mil känns jobbigt nog utan krämpor)

Nästa inlägga ska vi försöka oss på en racereport från tävlingen, på återseende.

 
By |januari 21st, 2018|Ulf Forsberg|0 Comments

Förberedelser

Tiden går och vi i gruppen har bestämt oss för att ställa upp i Umeloppet som går av stapeln den 28jan. För några av oss är det första skidtävlingen någonsin och vissa av oss ser det som en tävling i mängden. Loppet är ett 40km lopp och är ett officiellt seedningslopp till Vasaloppet (detta spelar ingen större roll för oss då vi åker öppet spår men det är kul för det drar lite extra deltagare).

Huvudmålet med tävlingen för oss är att få till kvalitativt långpass för vad som komma skall men det blir en liten extra krydda att mäta oss hur vi står i gruppen. Då vi under träning har försökt hålla gruppen samlad så är det väldigt oklart hur vi står i förhållande till varandra. Trots barnafödsel och lite träning så håller vi skidgurun Brynjar som skyhög favorit.IMG_0946

Vidare har det blivit dags för att ge skidorna lite kärlek och lägga ner tid på en rejäl uppfräschning av glidzonerna efter nått år med grovt slarv.  Började med en gammeldags varmsickling för att få rent belagen för att sedan mätta med ett par varv med varmt paraffin (gult var färgen), nästa steg blev ett lager med riktigt hårt paraffin (grönt på denna) för att sedan avsluta med ett lager blått paraffin som enligt väderleksrapporten för kommande dag skulle passa perfekt. Det skulle dock visa sig bli ganska fel då nästkommande dag visade sig ligga precis under nollan så passet slutade med halvdant glid samt att fästvallan som jag passade på att lägga dagen innan inte heller var någon höjdare och då vallaboxen glömdes hemma fick det bli mycket stakträning.

 

 

 
By |januari 15th, 2018|Ulf Forsberg|0 Comments

Resan mot målet fortsätter

Nu är hela gruppen presenterad och själva träningen fortlöper i skaplig takt. Vi har en lite babyboom i gruppen då träningsgurun Brynjar har fått smått och hållit sig undan träning med gruppen samt att ytterligare bebis är att vänta nu i dagarna så det har blivit delad grupp på sistone.

Snön har kommit och vad det verkar så kanske vi har så tur att den ligger kvar. Möjligheterna att åka på snö har dock varit skapliga då Nydala skidspår kan stoltsera med konstsnö, detta har dock varit ganska dåligt skött, spåren och längden på rundorna har varit sämre än väntat, men vad gör det då träningsmoralen är på topp.

Själva träningen består mest i att försöka samla mil i kroppen för samtliga av oss, har suttit och diskuterat och kommit fram till att Vasaloppet (öppetspår) närmar sig alldeles för snabbt och att i skrivande stund är det enbart 66dagar kvar tills startskottet går för majoriteten av oss (en av oss tar sig an det riktiga Vasaloppet). Därför är alla mil som går att få väldigt värdefulla.

Efter barnafödsel kommer det en jul och nyår som säkerligen gör gruppträningen lidande men efter detta så ska vi försöka oss på att styra upp mera teknikpass så att alla kommer så väl förberedda som det bara går. Jag tror att detta är något som verkligen kommer behövas och vi har goda möjligheter att få till bra teknikpass då gruppen som ni har sett i tidigare inlägg besitter god kunskap i den ädla konststen skidåkning.

 

 
By |januari 3rd, 2018|Ulf Forsberg|0 Comments

Presentation av gruppen del 6

Hoj hoj!

Erik Jonsson heter jag och är snart 34 år.

Jobbar som arbetsledare på Åbyns Bygg i Umeå vilket medför ganska mycket stillasittande arbete, så därför viktigt att komma igång ordentligt med träningen.

Att ta mig igenom ett Vasalopp är något jag har drömt om länge, jag har dock aldrig tagit mej tid att träna för denna utmaning tills nu. Då det är ytterligare 5st från vårat företag som ska genomföra detta 2018. Vilket gör att man enklare kommer igång med träningen då vi kör gruppträning på tisdagar med Brynjar som träningsledare! Allt från rullskidor, backträning till statisk träning mm.

Jag åkte skidor som yngre och tävlade i distriktsmästerskapen i Umeå men efter det så har träningen legat på hyllan, förutom att jag kan stoltsera med 6 segar i den omtalade Vännforsrodden

Jag har som målsättning att komma under 8h i vasaloppet. Får att denna tid ska vara inom räckhåll känner jag att jag måste få ihop mellan 50-100 mil på skidor innan tävling. Satsar även på ett seedningslopp för att kunna placera mej i ett bättre startled

Den enda erfarenhet jag har från liknande evenemang är ett deltagande i Vansbrosimmningen som slutade med en tid strax under 1.20.

Det som kommer bli tuffast med denna utmaning för mig är att ta mig i kragen och komma ut och träna, har tyvärr en tendens att snacka mer om träning än att utföra träning.

24580_372074009743_2426625_n

//Erik Jonsson

Med detta inlägg har nu hela gruppen som ska ta sig an Vasaloppet presenterats och nu hoppas vi att vintern i Umeå håller i sig och att det blir många mil på riktigt snö som vi kan blogga om i väntan på den stora dagen.

 
By |december 17th, 2017|Övrigt, Ulf Forsberg|0 Comments

Presentation av gruppen del 5

Jag heter Jari Rauhala och har sedan jag var liten känt ett stort intresse för att åka skidor.

Skidåkningen har genom åren utvecklas till en stor passion för mig som ger mig glädje, harmoni och ett härligt sätt att koppla av på. Att få vara ute i många olika vackra miljöer, träna mig fysiskt och att träffa likasinnade är höjdpunkter för mig. Jag tycker om att utmana mig själv och sätta upp målsättningar men framför allt är det glädjen till denna sport som tillför livskvaliter i mitt liv som driver mig framåt.

NÄR BÖRJADE DÅ MIN SKIDHISTORIA?

Jo, redan som 4-åring hasade jag mig fram på skidorna hemma i byn i Jämtland. Min första skidtävling åkte jag som 6 åring på riktiga träskidor ochlyckades vinna den ädlaste medaljen vilket gav mig mersmak. Mina föräldrar var alltid ett stort stöd och fina förebilder för mig runt min skidåkning.

De har blivit många spännande skidtävlingar genom åren! Mitt första Vasalopp kommer jag inte glömma, året var 1987 och det var en riktig vargavinter med temperaturer ner mot 40 grader. Det blev en kall och utmanande skidfärd men jag kom i mål.

Sedan dess har jag åkt ytterligare 4 Vasalopp och ser fram nu mot nästa års lopp. Årefjällsloppet och Toblach -Cortina är några långlopp som jag har åkt senaste tiden. Att få tävla i vacker alp eller fjällmiljö är en fantastisk upplevelse som jag verkligen uppskattar.

Svensk klassikern är en stor och spännande utmaning vilket känns extra roligt att göra tillsammans i ett härligt team från vårt jobb. I dagsläget är det full fart på våra gemensamma träningar som inspireras av vår stora isländska skidåkare.

Skärmavbild 2017-12-04 kl. 21.09.47

 

 

Ur spår, här kommer VI!

 

 
By |december 4th, 2017|Ulf Forsberg|0 Comments

Presentation av gruppen del 4

Hej hej, Adam Sundström heter och är 30år. Jag och kommer från skidmeckat Norsjö som kan stoltsera med att vara hemort åt Ernst Alm som var den första vinnaren i Vasaloppet.

Jag har länge varit sugen på att ta mig an Vasaloppet men alltid hittat anledningar att skjuta det framför mig. Nu insåg jag att det var ett ypperligt tillfälle att göra det då vi blev ett gäng på jobbet som ska vara med.

Min idrottsliga bakgrund består mestadels av lagidrott där hockey och fotbollhar varit en betydande del men har också hunnit prova på bland annat inneband, pingis med mera. Vid 25-års ålder hittade jag triathlon och tyckte mig få en lysande idén som innebar att jag utmanade min bror. Resultatet av tävlingen oss emellan slutade i fiasko för mig del. Det jag dock tog med mig från tävlingen var ett nyvunnet intresse för så kallad snorsport som jag aldrig tidigare har känt någon dragningskraft emot. Det mynnade ut i fortsatt tävlande i triathlon som glad motionär samt att jag har provat på tävlingsformen swimrun.

Som jag nämnde högre upp i texten så kommer jag från Norsjö som är kändaför just sina vasaloppsåkare. Själv har jag inte skrapat ihop många mil på skidor och dom få jag fått ihop är påtvingad åkning från skoltiden. Detta skall det bli ändring på nu är ju tanken.

Planen för min del är att genomföra en svenskklassiker och för den har jag satt upp ett tidsmål som innebär att ta mig i mål sub 20. För att klara detta hoppas jag kunna nå målet i Mora på någonstans mellan 6-6.30.

Tack för mig24171679_10155704455756542_1154029279_n

 
By |november 26th, 2017|Ulf Forsberg|0 Comments

Presentation av gruppen del 3

Hej! Jag är en 54 årig motionär som sportade en hel del i min gröna ungdom , med fotboll, brottning som huvudidrotter.

Efter ett kortare uppehåll på typ 25 år J så Återupptog jag mitt motionerande med löpning & skidåkning, pga av min skapligt stora övervikt 183cm lång & 106 kilo tung så var det dags att ta tag i hälsan.

Så efter nyårslöfte den 1/1 2009 startade jag med att motionera & äta lite nyttigare.

Efter ca 6 månader hade jag gått ner till ca 87 kilo & sprang jag mitt första lopp som var Stockholm Halvmarathon sommaren 2009 , dit jag åkte tillsammans med min bror & en av mina söner som följde med som support.

Jag genomförde mitt första löparlopp På för mig en bra tid på 2.43 , det som störde var att min bror som är 10 år äldre än mig slog mig med ca 5-6 minuter vilket sporrade mig att satsa på nästa år.

Jag jobbar som platschef här på Åbyns bygg och har gjort en svensk klassiker 2 gånger förut i fjol bröt jag efter vasaloppet pga ryggproblem, då insåg jag att det skulle bli svårt för mig att klara en superklassiker på egen hand, det var då jag kollade i firma om det fanns något intresse bland snickarna som jobbar här.

Glädjande nog så var det bra intresse med flera duktiga killar som gillar att snorsportaFullSizeRender.

Jag hoppas att den ökade insperation som man får av att träna tillsammans & snacka lite taktik ska räcka för att jag ska nå mitt mål på en svensk klassiker som är sub 20.

 
By |november 16th, 2017|Ulf Forsberg|0 Comments

Presentation av gruppen del 2

Hallå på er alla läsare! Nu har turen för en liten personlig presentation kommit till mig.

Andreas Ollikainen, 26 år med mina rötter ifrån de värmländska skogarna och staden Karlskoga. Mina tidigare erfarenheter inom idrotten är endast knutna till lagidrott och först och främst ishockey. 

I min relativt korta hockeykarriär så har jag fått äran att representerat två klubbar i Sveriges näst högsta division, Hockeyallsvenskan. Men även spelat ett par säsonger i divison 1 som är den tredje högsta ligan.

Med den bakgrunden så har jag alltid haft lagkamrater runt om mig som hjälpt till att driva allt framåt. 

Att vi nu är ett gäng på 5 (eller 6, om Erik nu får allt snack till handling) som ska ta oss igenom Vasaloppet tillsammans är en rolig utmaning som kommer att bli något helt nytt för min del.

Till skillnad mot dom andra i gruppen så har jag betydligt mindre erfarenhet av att åka skidor. Jag har nämligen aldrig åkt en meter på skidor innan. Så just nu håller jag tummarna för att snön kommer så att det dras spår, för jag kommer att behöva varenda meter på snö för att få in någon form av teknik och känsla inför den stora utmaningen. 

Att vi som sagt är ett härligt gäng ifrån samma företag som tar oss an denna utmaning tycker jag är perfekt. På så sätt får jag in lite av den tidigare känslan att få tillhöra ett lag igen.

Men vår träning har redan dragit igång och vi tränar tillsammans en gång i veckan. Hittills har vi fått ihop några spännande och krävande pass på rullskidor. Som tur är så får jag bra stöttning och bra med tips ifrån mina betydligt bättre och mer erfarna kamrater. Jag hoppas att passen på rullskidorna ska ge mig en lite bättre grund till den riktiga skidåkningen när det äntligen blir dags att ställa sig på snön.

 11349351_1682094012010951_1820895898_n

Det var en kort och liten presentation om mig. Nu håller vi tummarna för att nästa gång jag skriver något här har snön kommit och att vi har kunnat åka ett par kilometer på riktigt.

 
By |november 12th, 2017|Ulf Forsberg|0 Comments

Presentation av gruppen del 1

Tjenare, jag heter Brynjar Leó kristinsson och är 29 år gammal. Jag vill göra svensk klassiker för att jag ser det som en väldigt rolig utmaning.12832443_10153268076837827_2493360915088031647_n

Jag har träningsgrund inom skidor och simning. Jag började träna skidor när jag var 4 år gammal och var aktiv till jag var 16 år. Då bestämde jag att de skulle bli roligt att träna simning och gjorde det i 3 år.

Jag fick nog av att simma fram och tillbaks så jag började åka skidor igen och efter 1 års träning var jag vald in i A landslaget på längdskidor på Island.

Eftersom vi fick en svensk landslagstränare bestämde jag att flytta hit till Sverige.

Det har gått bra här i Sverige med träning och tävling. Jag har varit med på 3 VM i Val di Fjemme , Falun och Lahti och har kommit som bäst på 24:e plats i SM.

Men Klassikern är något annat och jag är väldigt spänd på att testa det. Jag har åkt Vasaloppet 3 gånger och de har gått bra. Min bästa tid är 4 timmar och 45 min.

Sen har jag simmat Vansbrosimmet 1 gång och simmade 1,5 km, det var så kallt i vattnet att man inte fick simma 3 km men jag simmade 1,5 på 22 minuter. Jag tänker att det kommer bli jobbigast att cykla Vätternrundan för jag har aldrig suttit så länge på cykel. Lidingöloppet har jag inte sprungit men det kommer att bli spännande att komma i mål och se tiden. Jag hoppas på at klara alla 4 tävlingarna under 20 timmar.419715_10151221391247827_128025504_n

 
By |oktober 28th, 2017|Ulf Forsberg|0 Comments