0251-131040 (08-16)|[email protected]

Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017

Vasaloppet 2016 gick inte riktigt helt som tänkt, förbättrade mig med ca 1400placeringar från start till mål men ingen vasaloppsmedalj. Vasaloppet 2017 blir istället året då jag satsar ännu hårdare för att nå denna eftertraktade medalj och hoppas kunna få hänga den om min hals. Jag startade med nummer 6521 detta året efter ett tufft seedningslopp I Ulricehamn I vinter. Jag är övertygad om att jag hör hemma I minst led 4 om man ser till formen nu senast på Vasaloppet men det var tungt att behöva köra om så många människor längs vägen.

Inför nästa år kommer jag bygga vidare på den form jag har just idag, förhoppningsvis öka intensitet och styrka på stakmaskinen på gymmet samt införskaffa ett par tyngre 4or I motstånd till mina rullskidor för att köra riktigt tunga pass. Förhoppningsvis kommer jag då flyga fram 2017 :)

Jag kommer fortsätta spela fotboll ca 3ggr I veckan men något pass kommer eventuellt behöva ställas in till förmån för mer grenspecifik träning inom skidåkning. Nu ser jag fram emot att ljuset är påväg, här nere I skåne är det numera bade ljust när man kliver upp ur sängen men även nästan när det är dags att gå till sängs. Ni som funderar kring huruvida man ska åka Vasaloppet eller öppet spår, kan jag bara varmt rekommendera att köra Vasaloppet. Jag åkte Öppet spår 2014 och det är en väsentlig skillnad. Ja det går ca 1 till 1½ time långsammare att åka Vasaloppet men att stå där på startlinjen med 15000 andra åkare är en väldigt mäktig känsla.

Fortfarande bitter

Hej hej,

Suttit och kikat på tävlingarna i Kanada igår kväll och tycker det är enormt kul att följa sprinten framför allt även om jag nu själv satsar hårt på Vasaloppet. Att mitt lopp i år gick väldigt bra men ändå bommade led 4 med 6min känns just nu rent för jävligt… men att förbättra min åktid med 1tim varje år hittills känns väldigt lovande även om jag inte riktigt tror på att min åktid 2018 kommer att bli 5.15. Skåningen mot en medalj har blivit en längre väg än jag tänkt mig men skam den som ger sig, i år var jag 19min ifrån och de känns inte som något orimligt till nästa år.

Nu i dagarna har jag jobbat hårt för att få fler att joina mig i resan mellan Sälen-Mora men många är skeptiska till riktiga Vasaloppet och väljer istället Öppet spår vilket känns lite tråkigt. Jag tog en tekniklektion i vecka 8 nu i år och fick som feedback att min åkning såg mycket bra ut rent tekniskt, alltså är det mängdträningen som saknas framför allt för att komma ännu längre ner i tid så detta får bli prio i år, så många mil som möjligt helt enkelt kombinerat med styrkan från skiergen. Min goda vän Henrik som i år lyckades ta sig till Evertsberg kommer jag också att hjälpa med hans träning så att han verkligen tar sig i mål nästa år. Jag ska nu i dagarna också se till att slänga på mina 4or på dessa Swenor fiberglas https://www.skistart.com/swe/swenor-fibreglass-rullskidor.html

fibreglass_2014_1

Det ska bli kul och spännande att coacha någon annan än mig själv och förhoppningsvis leder detta till mer träningstimmar för min del. Imorgon tänkte jag dessutom anmäla mig till alliansloppet (billigare tom 30april att göra detta) Någon mer här inne som läser och som skall åka detta lopp?

 

/Skåningen

 

 
By |mars 18th, 2017|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Tillbakablick på Vasaloppet

Hej,

IMG_0571

Ett någerlunda sjukdomsbenäget år dessvärre ledde till att seedningsloppet i Nybro inte blev av, och ett aktivt val att spendera vecka 8 i Idre gjorde att Seedningsloppet i Åkulla inte heller blev av. Jag velade fram och tillbaka, åka seedningslopp eller få en hel vecka på snö för att finslipa tekniken. Det blev de senare, jag tog även en tekniklektion där de viktigaste jag fick ut var variation i frekvens när det gäller stakningen. Oerhört givande, speciellt i mindre uppförsbackar, att kunna fortsätta staka men inte bränna för mycket energi. Veckan innan låg jag dessutom med vinterkräksjuka så uppladdningen har inte varit perfekt tyvärr.

Hur som helst så blev det ju dags för det där Vasaloppet och målsättningen med medalj kändes låååååångt borta, vaknade med lite feber och halsont och visst inte om det ens skulle gå att genomföra. Pulsbandet och klockan fick stanna kvar i stugan (inte lönt att ha med tänkte jag) Trött och sliten drog jag mig upp ur sängen, satte mig i bilen och körde ner till starten lagom till 05.30 för att placera ut mina skidor. Självklart var det kö utanför och fick väl stå där i 10-15min men jag var väldgt väl påklädd så det var inte speciellt kallt. Skidorna fick en plats till höger detta år och därefter begav jag mig tillbaka till bilen för att ta det lugnt innan start. Kändes inte speciellt motiverande att sitta där själv i bilen så i fortsättningen får det minsann vara någon mer som hänger på dessa galna äventyr om det ska vara värt det!

Starten gick och jag gick ut väldigt lugnt, det visade sig vara lönsamt att gå högersväng istället för vänster detta året iaf. När vi kom upp på myrarna så insåg jag att det kommer blåsa motvind hela resan så det blev som sagt ett lugnt tempo. Loppet gick ganska bra och när jag kom till Evertsberg frågade jag en av blåbärspojkarna vad klockan var, jag hade ingen aning alls, den kunde varit både 11 eller 13, de va omöjligt att känna. 11.25 var tydligen klockan och jag blev väldigt förvånad, därefter borrade jag ner huvudet i snön igen och begav mig sista halvan till Mora. Åktid blev tillslut 6tim 14min jämfört med förra årets 7tim 15min och en mycket nöjd Skåning i målfållan. Tyvärr 6min från VL4 nästa år och 19min ifrån medaljtid vilket nog hade varit fullt möjligt om jag inte varit småsjuk denna dag.

Nu har jag dessutom blivit trogen vasaloppsåkare och har därför redan idag köpt min plats till Vasaloppet 2018. Då vågar jag nästan utlova medalj förutsatt att jag får vara frisk inför. En ny del i min satsning har dessutom blivit att jag köpt på mig domänet vasaloppscoach.se där jag hoppas kunna motivera andra åkare att klara av Vasaloppet. Mina 3 lopp har åtminstone visat på kraftigare förbättringar från år till år och jag hoppas att så blir fallet även till nästa års tävling. Förhoppningsvis kan jag även fortsätta skriva här även om det detta året med två barn varit lite svårt att finna tiden, lovar bättring på detta!

Morgondagen bjuder kanske även på att jag anmäler mig till alliansloppet i Trollhättan 🙂

mvh

Skåningen

 
By |mars 15th, 2017|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Stakning på skierg

Hej,

 

Gårdagen till ära och ett ruggigt blåsigt och kallt skåne så fick det bli gymmet för min del igår och den goda vännen skierg. Tanken innan passet var att köra 10km på maskinen, förutsättningarna blev inte optimala, man nattar ett barn som tar längre tid än man tänkt sig, huvudvärken kommer smygande och man kör iväg. 45min hade jag tillslut att tillgå på gymmet vilket absolut räcker för min del. 10min löpning blev det som uppvärmning och därefter skulle det stakas. Jag gick startade i vad jag tyckte var ett lågt tempo, strax över 2min per 500m men efter 1500m så började jag känna att detta är fruktansvärt drygt och långtråkigt att stå här och dra i snörena men jag hade bestämt mig för att inte ge upp i första taget. Efter 2000m så var jag ganska trött måste jag erkänna men höll ett jämt tempo och fick kämpa till 2500m för att hålla de tempot och sen var jag totalt slut, tog 2-3min paus och gav mig tusan på att köra ytterligare 1000m men efter 600 var jag totalt utslagen..lyckades ändå fortsätta och sista 150m drog jag på för allt vad jag hade kvar i kroppen. Sjönk ihop som en säck i ena hörnet därefter! Det känns inte bra att jag inte klarar av att köra längre utan blir så totalt färdig, däremot känns det bra att kroppen återhämtar sig fort efter att ha varit helt utslagen. Därefter avslutade jag träningen med att köra lite styrka för benen, insida och utsida lår specifikt. Jag försöker dessutom att fokusera mer och mer på min teknik i stakningen, slappna av i armarna och låta magen arbeta så mycket jag bara kan vilket kändes väldigt bra igår.

 

Idag fyller jag år så om det hinns med blir det ett lite kortare styrkepass föra att sedan imorgon förbättra stakningen igen på stakmaskinen, förhoppningsvis kunna dra mig fram 5km iaf.

 

Mvh

Skåningen

 

 

 
By |januari 31st, 2017|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|2 Comments

Dm I Sprint 800m I Lund Skåne

Veckorna går, och det har gått sådär med skrivandet. Jag har minst sagt fullt upp om dagarna med att jobba och sen komma hem till 2 barn som man inte ägnar så mycket tid som man kanske önskat. För 2 helger sedan hade vi dock äran att ha snö i självaste Lund. Skiteamskåne höll i DM i sprint och då var det ju en självklarhet att jag skulle delta även om jag nu åker och har åkt Vasaloppet för axasportsclub de senaste åren.

 

Får nog erkänna att jag var lagom nervös dagen innan, hade ingen aning om vilka som skulle delta och jag hade ingen aning om vad som väntade mer än att jag förstod att det skulle vara mer folk än det brukar vara när man kör långlopp. Totalt tror jag det tillslut var ca 130 åkare i olika klasser och i min klass H21 var det 22 åkare som alla körde en prolog först. Banan var 800m så man körde 2 varv på en 400m slinga. Tanken var sedan att när man kört första på tid så skulle den med bäst tid möta den som hade sämst tid i nästa heat. Jag lyckades att få 11e bästa tid vilket jag var väldigt nöjd med, speciellt om man tänker till att där var många åkare som har många fler mil i benen på snö och tränar varje vecka med skidtränare. Problemet nu var ju dock att musklerna är inte vana att köra sprintlopp på 800m så det gällde att försöka återhämta sig så fort som möjligt. I mitt heat därefter så var vi inte två utan tre åkare och bägge dessa stod före mig (fanns två spår att köra i). Sån tur var så va ena åkaren snabbare och jag kunde glida upp bakom honom och passera en av åkarna, men sen klev han som jag körde efter ut ur sitt spår och höll mig på betydligt avstånd eftersom jag inte kunde komma upp jämsides utan att få en stav i pannan hela tiden. Mycket märkligt faktiskt om jag får säga min mening, stakade egentligen snabbare än honom nämligen. I svängen sedan så märktes de att han som låg först hade mer snövana för där kunde man mer eller mindre åka fristil runt och de är inte min starka sida, sen lyckades jag staka ikapp nästan de 3-4meterna han fick med sig ut ur kurvan men väl i nästa kurva satsade jag allt och gjorde en liten vurpa. Men fast besluten att försöka komma ikapp och absolut inte släppa förbi mig den tredje åkaren så stakade jag så fort det bara gick och återigen tog jag meter efter meter fram tills nästa varvning/kurva då han framför återigen tog fristil och jag hamnade efter några meter igen vilket jag inte lyckades ta ikapp sista 200m, däremot höll jag undan för han som åkte bakom.

Något bitter efteråt pga vurpan och att om vi hade åkt en slinga och bara kunnat staka så hade jag nog troligtvis vunnit detta heat. Men men.. det var oerhört kul ändå och ca 1000 personer var och tittade på detta evenemang som hölls i stadsparken i Lund. Ännu mer positivt var att snön blev liggande i nästan 3veckor så jag har kunnat vara där och träna en hel del trots allt. Jag har även varit uppe 3 dagar i Halmstad och kört på snö där så jag känner mig ganska trygg på snö iaf.

 

Nu gäller det bara att hitta ett bra upplägg, försöka finslipa tekniken innan Vasaloppet med. Jag har för övrigt blivit medlem i Skiteamskåne istället i förhoppning av att detta ska göra det lilla extra och egentligen även i den mån att jag redan nu börjat planera för åkning av Vasaloppet 2018 och då tror jag att det kommer ge mig mer att åka för en organisation där man kan få tips och trix än att åka själv på de skånska slätterna. Speciellt tekniken kommer nog kunna förbättras en del och förhopningsvis blir det även roligare att köra varje pass. Formen känns bättre än förra året just nu, samtidigt så behöver jag köra ett par hårda pass till innan 12feb då jag ska åka upp till Nybro och köra första seedningsloppet är tanken.

 

Återkommer därför med hur denna veckans träning ser ut.

 

/skåningen

 
By |januari 30th, 2017|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Helgens åkpass och kvällens kommande

Hej,

Då var helgen gången och det var måndag igen och ni som läste förr inlägget är ju säkert nyfikna på om ångesten nu är total eller om jag lyckades dämpa den en aning. Tanken var ju ett längre pass i helgen men självklart blir inte saker som man tänkt sig, de ljusa timmarna på dygnet är minimala och det ska köpas julgran och aktiviteter med barnen osv ska hinnas med de också. Passet på lördagen blev iaf 14km långt och avverkades på ca 3.35min per km vilket kändes okej men det borde kunna gå ännu snabbare.

14km 3,37tempo

Det känns som ett kroppen återhämtar sig relativt snabbt men just de långa stakpassen tar ordentligt på krafterna och om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte riktigt hur jag ska bli bättre på detta. Det kan även vara så att jag faktiskt äter för lite och för dåligt för att orka hålla på längre sträckor. Dessutom känner jag mig konstant trött för tillfället så jag vet inte om det är så att det är något virus i kroppen eller så är det för att jag tränar ganska hårt nu så kroppen inte riktigt hinner återhämta sig mellan passen.

Det ska bli oerhört kul och spännande att gör något seedningslopp senare i vinter iaf för att se hur man egentligen ligger till. Det känns som att jag är i bättre form rent styrkemässigt men uthålligheten på längre distanser är betydligt sämre. Så vad gör vi åt detta då, det är bara att dra på sig träningskläderna igen och så kör vi ett ordentligt tungt pass ikväll på gymmet. Förhoppningsvis så dyker där in lite ny motivation under kvällen så det kan bli ett givande och bra pass!

 
By |december 5th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Vasaloppet mindre än 90dagar kvar

Hej Allihopa,

Nu var det ett tag sedan jag skrev tyvärr, ska bli ändring på detta omgående! Tyvärr är det mycket tid som försvinner ur ens liv när man har två barn istället för ett. Men träningen försvinner såklart inte. Jag har nog åkt mindre rullskidor än förra året men samtidigt har jag kört mer styrka och mer intervaller på skiergen än tidigare. Så sent som igår körde jag 7x500m med alla under 2min vilket för min del är någon form av rekord. Jag brukar nästan aldrig köra mer än 4x500m.

me

Ryggen känns väldigt stark men de som behövs nu är definitivt att vänja kroppen vid att köra lite längre pass vilket också är det absolut svåraste att hitta tid till. Min träningsmängd just nu ligger på ca 5-6 pass i veckan varav 1 är rullskidor och 4-5 är intervaller kombinerat med styrka på gymmet men där brukar jag inte hinna med att köra mer än 45min ungefär.

Förra helgen, var vi bortbjudna på middag och sin ”vana” trogen tog jag mina rullskidor dit. 2,3 mil skulle det åkas men det tog mig 1tim 50min nästan, tror jag låg på ca 4,30 per km i tempo vilket tyvärr inte alls ger mig den tid jag skulle vilja ha på Vasaloppete och jag var helt ärligt totalt förstörd både i kropp och knopp när jag väl kom fram trots att jag körde på 2or denna kväll. Förklaringen på detta då… ja det var en galen motving från första metern, mörkt, kallt och som sagt extremt blåsigt och det är inget kul att köra på skånska slätten när vinden piskar en i ansiktet, stavar är svåra att hålla raka, det släpper i fästet och ja…som sagt det var tung åkning. Ska jag klara åka Vasaloppet ner mot 6tim så måste jag även klara att hålla ett tempo som inte överstiger 4min/km och de måste jag ju klara av på minst ett seedningslopp över 4,5mil. Idag som det såg ut förra helgen så är jag inte ens i närheten och då känner mig ändå i väldigt bra form. Imorgon lördag får det därför bli ett pass till på ca 2,5mil för att se hur långt ifrån jag faktiskt är mitt mål. Jag har alltid sett mig själv som en sprinter men med starkt psyke men ibland börjar jag ifrågasätta mig själv när man står och stakar upp och ner på den skånska slätten i 2timmars tid, samma rörelse hela tiden och inga eller minimala förändringar i miljön, ensam, jag och mina stavar. Någonstans är där förstås en tjusning i detta också men just nu i vintermörkret är den svår att hitta.

Jag får helt enkelt återkomma efter imorgon och se hur djup denna svacka är just nu!

 

/skåningen

 
By |december 2nd, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Vasaloppet 2017

Godkväll godkväll,

Nu är träningen igång på riktigt för min del och jag börjar se fram emot Vasan mer än att ha ångest inför den:)

Träningen denna vecka bestod av 4x500m intervaller plus mage och lite styrka på gymmet i måndags. I tisdags körde jag magstyrka på morgonen och därefter ett rehab pass med sjukgymnast på lunchen, ett riktigt hårt pass trots att det mest var balansövningar för att stabilisera mitt knä. Onsdag är tänkt som vilodag så det var först torsdag som det återigen var dags för stakmaskin 2x1000m, magträning och lite styrka. Fredag bestod bara av rehab på lunchen men även detta pass var tungt och svetten lackade rejält! Mitt knä är så gott som återställt trots att korsbandet fortf är mer el mindre av men jag tror helst att jag undviker operation faktiskt om det fungerar så bra som det gör just nu.

Idag lördag körde jag 2xm full fart och därefter lite teknikträning ihop med två goda vänner som jag övertalat att köra Vasan dessutom. Idag filmade vi så tönkte att ni skulle få se skillnaden på en nybörjare vs så långt som jag kommit just nu, även om jag fortfarande har mycket att förbättra såklart!

​​​​

Nr 2 är då jag, om någon har input så är ni välkomna att skriva, tar emot all hjälp man kan få! Jag kör med 4or och han med 2or.

Imorgon söndag blir det en längre runda på rullisarna! Såhär ser veckorna ut just nu ungefär, ca 6-7 träningspass och på måndag är det vecka 5 som jag har hållt på.

Sov gott denna lördag!

/skåningen

 
By |september 10th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Öka öka öka Vasaloppet 

Nu så, nu är sommaren och semestern slut eller den börjar närma sig sitt slut iaf. Första dagen på jobbet idag och jag kickade igång tröning på allvar för en vecka sedan inför Vasaloppet! Stuga är bokad vecka 10 så ska inleda med att åka Vasan och sedan njuta en vecka till i Sälen av utförsåkning och inga krav i längdspåret. I år blir det inte alliansloppet, formen är där inte just nu så det skulle vara onödiga pengar helt enkelt! 

Jag tog även mina första löpsteg förra vecka sedan korsbandsskadan för 4månader sedan, gjorde både lite ont och va galet jobbigt första passen men nu är jag iaf igång! Nya spetsar på stavarna dessutom och flitigt med besök på gymmet i veckan!:) idag behövde kroppen vila men imorgon 06.30 är jag på gymmet igen!:) 

Så vad är planen för i vinter då? 

2 helger i Gbg och skidome samt 2-3 seedningslopp på snö! Planen är också att köra ännu längre pass på stakmaskinen och lite längre pass på rullskidorna med. 

Fotbollen har jag tvingats lägga av med pga mitt knä tyvärr men livet ska nog kunna gå vidare ändå!:) 

So for this week, keep Running, har blivit 1,5mil hittills iaf! 

 
By |augusti 24th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Ledbandsskada

Hejsan!

2 veckor har gått sedan jag spelade fotbollsmatch och vred om knät riktigt ordentligt. En ordentligt ledbandsskada tydligen.  Innan dess hann jag få hem ett par nya rullskidor med motstånd 4 vilket var oerhört  spännande! Jag hann dessutom köra två rundor med dessa och körde ca 9km varje gang men höll samma tempo som jag gjort på dubbla sträckan med mina 3or. Till en början kändes det inte som att de va speciellt mycket trögare men så fort det började luta uppför så blev det genast ganska mycket tyngre!

Som sagt så vred jag tyvärr knät, knäskålen hoppade delvis ur led men hoppade tillbaka igen och de första 2-3 dagarna kunde jag inte gå på benet. Nu 2 veckor senare så har svullnaden nästan lagt sig helt, jag har gjort två besök hos sjukgymnast och ett besök på ortopedakuten där man konstaterat att ledbanden var ordentligt uttänjda men inte av. Däremot tyder mycket på att främre korsbandet är av vilket jag inte fått bekräftat än tyvärr. Nästa steg är en remiss till ortopeden som förhoppningsvis kan tala om hur det är med korsbandet. I väntan på det har det inte blivit mycket till träning tyvärr, pga vibrationer kan jag nite heller åka några rullskidor förrän svullnaden lagt sig helt.

Planen är I alla fall att dra igång med lite egen styrketräning hemma I helgen så återkommer med hur detta känns och går. I övrigt så är det mest rehabträning för knät som gäller just nu. Jag försöker sträcka samt böja det fram och tillbaka ett flertal ganger varje dag samt börjat med lite lite styrkeövningar utan vikter för att bygga upp styrkan runt knät igen. Det känns minst sagt oerhört frusterande för tillfället, och jag är väldigt sugen på att ge mig ut på rullskidorna igen. Sjukgymnasten sa dessutom att jag troligtvis inte skulle kunna spela mer fotboll detta året vilket gör att I så fall kan jag lägga all träningstid på gymmet och på rullskidor vilket förvisso nog kan vara väldigt bra inför Vasaloppet men fotbollsspelare som man alltid varit så är det aningen tragiskt just nu 🙁

Önskar en trevlig fredag åt er alla!

 
By |maj 20th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Staffanstav för rullskidåkning

Hejsan,

Äntligen har jag tagit tag I det och beställt den omtalad staffanstaven till rullskidorna. Det är numera dags att prova Staffanstaven. Jag har hört en hel del om den och manga som är väldigt nöjda så nu var det hög tid att prova den själv också. Tydligen enligt utsago ska det vara lättare att få grepp I asfalten I och med fjädringen men det återstår  att se. Är det något som är frustrerande med att åka rullskidor istället för vanliga längdskidor så är det just att man tappar eller får inget fäste med staven om man inte har nyslipade stavar mer eller mindre hela tiden.

Staffanstaven finns I lite olika varianter, dels kan du köpa bara själva fästet som kan monteras på vilken stav som helst här Fäste Staffanstav 995kr. Skistart har en egen stav till ett nedsatt pris just nu som kostar 1695 men den stav jag valt är en carbonstav från staffanstaven som hittar här till 1795 och hela poängen är att det ska vara mer skonsamt för armbågarna, ge batter och mer snarlit snöfäste än en vanlig stav vilket ska bli mycket spännande att se n är staven kommer fram!

Måndagen denna vecka var som ni alla vet en helgdag och hela helgen har jag lagt sten I trädgården och även så I måndags, en liten paus behövdes dock och vad kan vara batter än att spela en fotbollsmatch, 90 min plus uppvärmning vilket motsvarar lite mer än 10km löpning.

Tisdagen bestod enbart av fotbollsträning den med.

Jag brukar använda funbeat till att logga all min träning I antal minuter men förra året var det väldigt slarvigt tyvärr, I år kan ni lägga till Anders Dahl om ni vill ha hjälp att bli peppade och kanske ge mig lite pepp dessutom för I år är tanken att jag ska hålla koll exakt på hur många min jag tränar och även hur många mil på rullskidor/skidor jag får ihop.

Jag håller även på att skapa ett eget document I excel med träning och delmål vilket förhoppningsvis hjälper mig att hålla fokus upp hela året! Återkommer med hur detta träningsprogram ser ut.

/skåningen

 
By |mars 31st, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Vasaloppet 2017, biljetten är betald

Hej,

 

I söndags var det då som sagt dags att sitta redo framför datorn för att lyckas få en biljett till Vasaloppet 2017. Även denna gång så känner man sig nervös precis innan, går klockan på min dator rätt? Kommer Vasaloppets server klara av trycket? Klockan blev iaf 08.50 när jag satte mig framför datorn och började trycka på ”reload”. Det var absolut inga problem just då, sidan laddades om väldigt snabbt varje gång man tryckte. Klockan blev sedan 08.55 och då började laddningen ta lite lång tid. Man är tvungen att sitta och klicka konstant för man vill inte missa några värdefulla sekunder. Det verkar som att min klocka gick ganska så likvärdigt om man jämför med Vasaloppets egna iaf. När min klocka slog 09.00 och jag klickade på ladda om sidan så tog det dels lång tid men det kom även upp ett felmeddelande om serverfel eller liknande och jag hann tänka ”****************…*******.****” något sådant innan jag lyckades backa tillbaka och ladda om sidan igen och då fungerade det utmärkt!

En stor fördel är om man redan varit inloggad för då känner datorn av namn, adress osv så man slipper skriva det fullt ut utan kan enbart skriva första bokstaven och sedan klicka på det färdigskrivna vilket gör att man tjänar några extra sekunder J

 

En sak som Vasaloppet gjort bra är att man inte betalar sin plats i samma veva utan det enda du gör är att bokar din plats och sedan får man ett mail med en kod och 7-8 dagar på dig att betala din biljett innan den förfaller vilket underlättar för alla som är nojjiga över att allting går fort och inte vill betala i en stressad situation över nätet. Idag den 22mars är iaf min biljett betald och det är bara att börja planera och se fram emot det kommande året!

 

Troligtvis kommer jag samarbete lite med Thynell activity under året för att förbättra formen men återkommer lite senare med mer spännande information kring detta!

 

Känslan just nu i kroppen är dock att jag undviker rullskidorna för tillfället, suget är där inte och tiden känns inte heller som att den är där just nu. I min kommande planering kommer jag troligtvis ha satt ca 100mil som någon forma av mål för att prestera detta året, kom gärna med input om ni tror att det är rimligt? För att komma upp i dessa 100mil så måste jag även sätta upp mål varje vecka. Som jag kört tidigare så har det ofta varit 15-20km med en puls på ca 80-85% men efter att ha läst lite mer om ämnet så blir den kommande planen att köra lite längre och ha lite lägre puls på ett sådan pass varje vecka och såklart även köra intervaller. Utan intervaller är jag övertygad om att jag inte kunnat förbättra min tid detta året och definitvit så är det så att det är något som kommer behövas inför nästa år också!

 
By |mars 22nd, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Tankar kring året som gått runt Vasaloppet

Hej allihopa,

En vecka ungefär har gått sedan Vasaloppet 2016 begav sig och jag har hunnit reflektera lite kring det år som har gått. För det första har det varit ett spännande år fyllt av både roliga och betydligt tyngre träningspass. Året har även varit ganska kantrat av sjukdomar och får väl skylla en aning på min sons dagis när det kommer till den biten. Däremot var det skönt att jag kunde vara frisk veckorma innan Vasaloppet och känna att jag var I god form under själva Vasaloppet.

Redan någon gang I slutet på mars, början på april så började jag träna inför detta lopp I hopp om att kunna ta en vasaloppsmedalj. Kanske att jag påbörjade träningen lite för tidigt och med lite för stora ambitioner för när det kom framåt sommaren så blev träningen lite tråkigare och det blev inte så många träningspass som jag tänkt mig heller. Några av förklaringarna till detta var bla nytt job och känslan av att ”aja det är långt kvar infann sig lite” Hur som helst så tror jag att jag kom igång ordentligt på hösten igen och har sedan hållt I träningen bra. Formen för att åka under 6tim fanns och finns där absolut men förutsättningarna I söndags fanns där inte. Jag är övertygad om att jag hade kunnat köra öppet spår på 6 tim. Hur som helst så är det bara riktiga Vasaloppet som räknas och därför behöver jag förbättra mig själv och mitt utgångsläge inför nästa år. Det är spännande att se sin egen utveckling dessutom, tekniken blir bättre, styrkan kommer ännu mer osv. Jag vill gärna påminna mig själv om att jag gått från led 10 till 5 inom loppet av 2år och inför nästa år siktar jag på att kunna ta mig upp I led 3. Jag behöver bli ännu starkare, batter på att staka och hålla hög frekvens under längre tid. Skidteknik är svårare att öva på men min förhoppnings är att få vara med på något skidläger inför nästa år och ta till mig så mycket tips som möjligt av alla duktiga åkare som finns där ute I spåren. Jag kommer även försöka träna ännu mer grenspecifikt och lite längre pass än de som gjorts detta året.  Ni som har några tips på bra lager får gärna skriva en kommentar så kanske jag om möjligt kan ta och jämföra  olika läger under detta året.

Huruvida jag kommer fortsätta skriva för skistart är I skrivande stund inte klart men en sak är iaf säker och det är att jag fått blodad tand, vasaloppsmedaljen ska jag ha helt enkelt och jag vill se hur duktig man klarar av och har förmågan att bli dessutom. Sen ska även tilläggas att för er som funderar på att börja eller précis har påbörjat er träning med rullskidor eller längdskidor, det är en fantastiskt bra träningsform, skonsam för kroppen och man blir väldigt stark och får en vältränad kropp. Under året så har jag inspirerat människor I min vänskapskrets, kollegor på jobbet, pappor&mammor till barn på dagis och okända personer på gymmet till att dels köra stakning på gymmet men även att anta utmaningen att köra rullskidor eller vasaloppet vilket känns väldigt roligt!

20mars kl09.00 släpps biljetterna till Vasan 2017! Hoppas nu vi ses där!

 

/skåningen

 

 

 
By |mars 14th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|1 Comment

Vasaloppet på 7tim

hej, 

Jaha då var Vasaloppet 2016 över. Lite tomt känns det faktiskt just nu. Ca 2timmar innan loppet började och när jag såg vad rent praktiskt led6 skulle innebära så insåg jag också väldigt fort att under 6tim skulle jag inte komma denna dag tyvärr. För många personer framför och en hel del ångest infann sig i huvudet, hur fort skulle jag egentligen kunna åka.. 

   
Jag valde att ställa mig långt till vänster i mitt led eftersom ett par andra åkare sprang dit så fort de öppnade så man kunde lägga ut sina skidor. Well så fel man kunde ha.. Väl uppe på myren så hade både folk från led 7,8 och några från 9 passerat mig eftersom de körde på höger sida. Till Smågan tog det mig 1tim 20min vilket var katastrof! Därefter började inkörningen, skrika till folk att de skulle flytta på sig och hålla till höger vilket en mängd åkare sket fullständigt i fast att den snabbt skåningen behövde komma fram! 6521 startade jag som, i Smågan hade jag placering 7100 ungefär men mellan Smågan och mångsbodarna tog jag 1000 placeringar och sedan fortsatte det av bara farten, sista kilometern tog jag tom 60placeringar och gick i mål som nr 5220 om jag inte minns fel. Placeringsmässigt så är jag nöjd men inte med tiden, fick dessutom köra 9milen helt utan vettiga spår så nu ser vi fram emot 2017 för jsg ska bara ha tag på den där medaljen (vinnartiden +50%) 

   
Glad efter målgång

 
Kul att få se sig själv på film även om det är väldigt kort!
Öppet spår 2014 på 8tim 20min

Vasaloppet 2016 7tim 15min

Vasaloppet 2017 ? Nyfiken, det är jag! 

Första passet efter Vasaloppet klarades av igår, 90min fotboll och fys så nu mår kroppen prima:) 

Kan även meddela att 2017 blir det både Vasaloppet och Vätternrundan:) häng med vetja!

/skåningen

 
By |mars 9th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|2 Comments

Kändisledet..

nummerlapp hämtad och skidor lämnade på vallning! Pulverglid och fäste 1200kr fattigare men nog kommer skidorna vara bra imorgon! 

Sprang på en känd individ på stadium och insåg sedan att både han, SVTs stephan och Markoolio startar i samma led som jag men inte i närheten av den tiden jsg fick kvals mig dit med utan de är bara inkvoterade för att öka deras chanser att ta sig till Mora, lite kasst kan jag tycka och får nog fråga polaren om jag får låna hans selfiestick om det nu bara är en massa kändisar i led 6. 🙂 

  
Om ni är nyfikna på hur det går för mig vs dessa kändisar så följer ni mig via appen, sms el hemsida. 

   

 
By |mars 5th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments

Vasaloppet 2016

hej! 

Denna veckan har varit väldigt lugn när det kommer till träning, i söndags körde jag 16km på 60min vilket känns okej och är ju de tempo jag vill hålla i 9 mil 🙂 sen får vi se hur de går.. Måste ju tyvärr räkna in kaos i starten med. Jag gör mitt bästa och sen får vi helt enkelt se:)  

 
I måndags gjorde jag sedan sista passet och ett ganska hårt pass i 90min på gymmet med en puls på 80% nästan hela passet, jag körde löpning 15min, stakmaskin 10min och sedan rygg, armar och mage på diverse olika maskiner. 

Nu är dagen kommen, det är fredag och många ser kanske fram emot en trevlig after work. I mitt fall tillsammans med Simon och Eddie så ska vi istället bege oss mot Sälen:)  här ser ni även packningslistan för Vasaloppet 2016 som kanske kan vara bra så ni inte missar ta med något, eller så är det jag som missat något?:)  

 jag tänkte att jag även kunde berätta lite om vad vi stoppar i oss nu de sista dagarna innan, det är inte bara chokladbollar det lovar jag! Igår åt jag stadig frukost med kyckling och bacon baguette och stor lunch ggr 2 på jobbet, väl hemma enchiladas och bortsett från detta 1påse vitargo carboloader på morgonen och även en på kvällen. Jag har även så jag tar en tsk kreatin för att binda vätska till kroppen. Idag är frukost, grova mackor med leverpastej äten och en vitargo drucken.. Snart närmar det sig lunch!

Updates följer längs vägen till Sälen! 

 
By |mars 4th, 2016|Skåning mot Vasaloppsmedalj 2017|0 Comments