Gjorde häromkvällen en liten sammanfattning och analys över hur säsongen 2019 resulterat och vad jag fått vara med om.
Jag hör ju till skaran en glad motionär som funnit intresse för skidåkning större för varje år sedan jag 2010 körde mitt första VL på närmare 11 timmar och sedan dess i princip tagit mig fram ett starled för varje år. Min tjej Sara är troligtvis den enskilt största anledningen till att jag hankat mig upp i resultatlistorna. Sara blev grymt biten av skidåkning i samband med sitt första Öppet Spår 2013 och fram tills tränade även jag väldigt sporadiskt. Då hon de senaste 3 säsongerna tagit hjälp av vår vän och klubbkamrat i GNosjö FK, Henrik Alm och också på senare tid 157 Pro Training och detta resulterat starka framgångar i hennes utveckling med bland annat 17e och 23e plats i Tjejvasan. Detta har inspirerat även mig att “satsa” lite och efter många års bra grundträning med Henrik och våra kompisar så har detta med tiden resulterat i lite utväxling också för min del vilket känns grymt skönt!
Man blir ju inte yngre direkt och efter diverse små fysiska defekter som börjar göra sig påtagliga så blir det inte direkt enklare att prestera. Tar ju ett år i taget men som det känns idag så blir det åtminstone ett Vasalopp till. 2020 blir dessutom 10-årsjubileum och planen är att få genomföra loppet tillsammans med min bästa vän och lok från 2010, Daniel.

Men först här en liten summering av det senaste året och jag gör nedan en liten redovisning om var och en av de tävlingar jag deltog i.

Tävling                                           Distans              Tid                 Plac.                     Poäng skidresultat.se
Värnamorullen 21/8                  30 km                 1:11,47              9                           76,3 p
Årets ända rullskidlopp en varmt fin sensommardag i augusti. Hård konkurrens med grym spets i form av Markus Jönsson och Markus Johansson. Var aldrig med i starten och som så många gånger tidigare är jag ingen vass rullskidåkare så här tidigt på säsongen. Hade ändå en okey känsla och var nöjd med min insats då.

IMG_5434

Craft Ski Marathon 6/1             42                        1:49,05               42                        75,5
Äntligen drog vintern igång och efter en vecka med mängdträning kring nyår så vilade jag upp mig några dagar för att komma i form till Craft Ski Mara. Tyvärr var inte mina förutsättningar de bästa med dålig startposition och jag kom aldrig fram så långt som jag önskade för att bra flyt i loppet. Hade mer att ge!

Skistart Marathon 13/1            42                        2:04,23               14                        78,6
Ett fantastiskt race en kall och sträv januaridag i Långberget. Kände mig stark i starten men som så ofta har jag inte den explosivitet och fart som krävs för att gå med de bästa. Stakade på i egen regi och körde om och ifrån några åkare innan jag efter drygt 1 mil var ikapp en start 3-mannaklunga bestående av för mig kända elitåkare.
Kände bra att gå med dem och med knappt en mil kvar så gjorde jag ett ryck, kom loss och förstod att jag hade mitt hittills bästa resultat i karriären på gång. Tröttnade lite på slutet, de sista 2 kilometrarna när jag blev ikappåkt av mr Hjelmåker men krigade mig med i hans rygg in i mål. Supernöjd med resultatet och kunde helt klart konstatera att detta var ett steg i rätt riktning.
Dessutom kul att se att de nya stakskidorna från Fischer med kall TS-blå slip gick riktigt bra.
IMG_8577

Stråkenloppet 20/1                   40                        2.01,39               13                        75,4
Var aldrig taggad innan loppet och detta resulterade i att jag aldrig riktigt kom in i loppet. Isigt och tekniskt krävande före som inte passade mig. Behöver träna utförskörning!
IMG_8641

Wadköpingsloppet 3/2            40                        2:05,55               6                           81,7
Efter ett ganska slarvigt förberedande med pizza kvällen innan, transport till Örebro och vallning inpå småtimmarna så satt allt ändå på plats under loppet. Likt Långberget med nysnö och kärvt före men mina TS-blå skidor gick otroligt bra!
Körde på i egen regi och efter cirka 15 kilometer kom jag ikapp den 7 man stora tätklungan. Ett lite typiskt läge då de plötsligt dök upp ett spurtpris och det splittrades upp något men efter att först ha åkt med J Hedbys några kilometer, han fick släppa så med cirka 10 kilometer kvar åt jag mig ikapp 4an och 5an i loppet. De turades om att panga på riktigt ordentligt men jag gav mig inte och hade dessutom läget under kontroll. Kunde inte saxa och spurta i deras fart de sista 2 kilometer men kom in på en stark 6e plats och förstod att detta luktade elitledet. Så blev det och säsongens häftigaste stund var ett faktum!!
(i samband med v-göraloppet helgen efter så träffade jag på en bekant från örebro som berättade att jag vra omskriven i en lokal tidning/blogg där journalisten hade snappat upp mitt resutlat i wadköpingsloppet, läst på lite gamla resultat och det i kombination skrivit lite om min utveckling – kul! se länk )
IMG_8786

Västgötaloppet 10/2                 42                        2:06,38               10                        79,7
Fortfarande i fin form men trots det som vanlig en seg start och efter 15-20 kilometer kom jag ikapp en o annan välkänd ströåkare och med 5 kilometer kvar en 4-mannaklunga som jag då enkelt körde ifrån.
Kändes grymt bra och denna 10e plats var jag mycket nöjd med!

IMG_8855

Bessemerloppet 17/2               52                        2:25,43               21                        75,5
Ett före i lite mildare väder dagarna innan och omslag till kallt men jag hade inte med mig rätt skidor denna gång. Kände mig pigg första halvan men höll inte nån värst imponerad fart. Var inte alls nöjd med resultatet.

Tranemo Midnigt 20/2             42                        2:00,11               12                        75,2
Ett lopp som är något alldeles extra då det går på ”hemmaplan” och där arrangörerna levererar högklassiga spår, arena och service!
Tyvärr var jag inblandad i en incident i starten och hade aldrig chans att gå med tätklungan. Kom tillsammans med Simon från OK Stigen och vi körde hela loppet ihop där vi turades om att dra och hålla farten. Stundtals tufft att gå med men på sista varvet kände jag mig stark och kunde med några hundra meter kvar gå loss från Simon och den 3e gubben i gruppen.
Helt okey resultat även om jag inte var helt nöjd med att vara lite för långt efter vissa andra starka elitåkare.

Vasaloppet 3/3                            90                        5:11                     168                     
Tyvärr höll trenden i sig och efter en fin peak kring Wadköping-Västgöta så försvann formen bort.
Kan inte säga exakt vad det berodde på men kan iaf konstatera att veckan innan Vasaloppet inte var särskilt bra. Sara blev ordentligt sjuk redan på Måndagen och detta tog även energi för mig. Var märklig i magen och med huvudvärk dagarna innan VL kändes det inte bra. Hade dessutom huvudvärk den första halvan av loppet.
Tråkigt att inte få till det när det gäller som mest och med fina förutsättningar vad gäller material och service då ville jag mer!

IMG_9143