Ja jag är ju ingen expert på vallning, utrustning, temperaturer, snökvalitet eller skidåkning överhuvudtaget . Ja det här är ju första gången jag äger ett par riktiga skidor. När jag sist hade ett par skidor så hade de ”anknäbbar” som bindning. Och vallning, ja då kletade man på någon valla man hittade eller som en kompis råkade ha med sig till skolan just den dagen. Vilket resulterade i för mycket valla, över hela skidorna och i fel temperatur. Detta gjorde att man oftast hade ett tjockt lager med snö under skidorna, eller bakhalt som bara den. Ingen fin upplevelse med andra ord.

Men som sagt, idag har jag ett par bättre skidor. Fortfarande vallningsbara. Men, där har ju utvecklingen gått framåt sen jag var ung. Mycket bättre vallor i sig, vallningsfria skidor och tejpvalla.

Det sistnämnda är något jag kommer testa, hoppas jag. För i dagarna så fick jag i posten paket från just skistart, innehållande lite smått och gott jag beställt. Så nu sitter jag här med Tejpvalla, Vallaväck, Tjärvalla och den oumbärliga spårpinne för mittskåran under skidorna 😉
Och sen har jag såklart så jag kan ta bort gammal fästvalla från skidorna, men inte med någon specialutrustning, utan tänkte det borde gå lika bra med en bilskrapa!??

Så detta ska bli spännande att testa sig på. Den vallan som ligger på nu är så kallad ”tunnelvalla” eftersom jag lämnade in skidorna sist i Torsby Skidtunnel. Men eftersom jag nog inte kommer åka så mycket som jag hoppats i tunneln, utan kommer åka mer i vanliga spår. Så blir det denna varianten istället. Lättsamt, om det mot förmodan kommer snö att åka på här nere, och man snabbt vill komma ut i spåren. Eftersom tejpen skall hålla från någon plusgrad till minus 20 grader så ska den ju hålla i nästan alla väder. Och vad jag förstått, om det kommer nysnö, så är Tjärvallan bra att stryka på lite tunt.

Så vi får hålla tummarna att jag klarar av att få dit tejpen, och såklart få bort gammal valla. Och sist men absolut viktigast, så får det ju komma snö!! 😉