Det finns ett enormt utbud av löparskor att välja på. Vad ska man då tänka på när man försöker ta sig fram genom löpskodjungeln?

Skistart har löparskor från följande varumärken: Dynafit, Hoka One One, Icebug, Inov-8, La Sportiva, Salomon, Saucony och Zoot.

Löptränar man mycket så har man behov av olika skor för olika underlag och och olika typer av löpträning. Springer man inte så ofta så klarar man sig med ett par skor där man då ska försöka hitta en ”universalsko”. Nummer ett när man väljer skor är dock en mycket god passform för den egna foten. En sko som är en favorit för din kompis behöver inte vara bra för dig.

Vi springer alla med olika teknik. Många vana och drivna löpare springer mer på framfoten. Andra landar mer mitt under foten eller på hälen. Här måste man välja sko efter sina egen löpstil och egna preferenser.

För löpträning på hårt underlag så vill de flesta ha en sko med bra stötdämpning. Ska skon bara användas på asfalt eller grusväg så behöver man inte så mycket stabilitet.

Skor med bra och mycket stötdämpning finns i Skistarts utbud från tillverkare som: Hoka One One, Salomon, Saucony och Zoot.

Ett skomärke som växt i populäritet mycket på senaste tiden är Hoka One One som har flera modeller som är mycket lätta samtidigt som de har rejält dämpning med sina tjocka sulor.

Hoka One One Clifton
Hoka One One Clifton är exempel på en lätt sko med mycket dämpning.

Saucony Ride
Saucony Ride är exempel på en mer traditionellt uppbyggd sko för löpning på väg.

Vid träning i terräng så krävs en annan typ av sko. Sulan behöver ha ett bra grepp på olika underlag. Det är dock stor skillnad på vad som krävs för en runda på elljusspåret jämfört med en smal stig med rötter och stenar. För löpning i obanad terräng/orientering blir kraven ytterligare mer specifika.

Vid löpning på mer ojämna underlag blir det extra viktigt att skon sitter riktigt tight. Sulmaterialet får inte vara för mjukt.

På senare år har många tillverkare lagt mycket krut på att utveckla bra trail-skor. Skistart har ett stort utbud på trailskor från tillverkar som: Dynafit, Hoka One One, Icebug, Inov-8, La Sportiva, Salomon och Saucony.

Inov-8 X-Talon 212
Inov-8 X-Talon 212 är ett bra exempel på en lätt sko med bra grepp och låg profil som fungerar många olika terrängtyper. En favorit bland många orienterare och trail-löpare.

Salomon S-Lab Speedcross
Salomon S-Lab Speedcross är en sko som erbjuder både bra dämpning och bra grepp.

Hoka One One Speedgoat
Vill man ha mera ombonad löpning och och mycket dämpning även på trail-rundorna så kan Hoka One One Speedgoat vara ett bra alternativ.

Icebug Spirit OLX
Ska man få grepp där det är riktigt halt så kan en orienteringssko som till exempel Icebug Spirit OLX vara lösningen. En mycket tålig sko med 14 fasta metalldubbar.