_MG_2500
Vandring i Norge – Preikestolen

I Torsdagskväll så anlände jag, min kollega Johanna och vår vän Alexandra på campingen (200nok för ett tält och sedan 40nok per person vilket vi inte alls tyckte var dyrt!) nedanför Preikestolen (Predikstolen) som ligger i Ryfylke i Norge och har utsikt över Lysefjorden! Vi började med att resa tältet och laga middag, jag & Johanna hade med oss ett kök från Primus för 1-2 personer och det hade även Alexandra! Första gången som jag & Johanna testade denna typen av kök men det var väldigt smidigt att använda och lätt att bära med sig på våra två vandringar! I ett kök för 1-2 personer så fick man precis plats med tillräckligt mycket vatten för två påsar med frystorkad mat!

Det regnade hela natten så vi var lite oroliga att vår tur till Preikestolen skulle bli en blöt historia, det var i alla fall det vi var inställda på!

_MG_2526

Det tar cirka 2 timmar enkel väg upp till Preikstolen från parkeringen nedanför (parkeringen kostar 100nok) och ibland är terrängen lite svårare och på en del ställen kan det vara väldigt halt! Alexandra som hade ett första hjälpen kit i ryggsäcken (superviktigt att ha med!) fick hjälpa en annan turist som halkade på dom hala stenarna på vägen ner. Så ha bra skor och var försiktiga!

_MG_2607

2 timmar uppför och cirka 600m ovanför Lysefjorden, fantastisk utsikt! En given sittbild på kanten av Preikestolen var given, även för mig som är höjdrädd!

_MG_2633

Vi var där i slutet av Augusti med lite halvt osäkert och växlande väder så jag tror vi lyckades ganska så bra med att undvika den värsta folksamlingen för det är verkligen ett hett turistmål!

_MG_2640

Vi satte oss ovanför Preikestolen och tillagade lunch innan vi skulle börja gå neråt igen! Här snackar vi lunch ”with a view!” helt klart! Även om turen bara tar 4-5 timmar så var det skönt att sitta ner och äta lite och få lite ny energi till vägen ner! Se till att dricka vatten och ha energi med er som tex; bars, dextrosol, choklad, russin, vindruvor om ni känner att orken tryter!

_MG_2653Efter vägen så finns det lite småsjöar så är man där på sommaren när det är lite varmare så är det nog skapligt skönt med ett dopp! Vi nöjde oss med att ta en liten paus på vägen ner och njuta av solen som kikade fram!

IMG_2545

Det fanns många vattenkällor med rinnande vatten (måste vara en rinnande källa) efter vägen så vi kunde utan problem fylla på våra vattenflaskor med jämna mellanrum! Både jag & Alexandra körde på vattenflaskor från Nalgene medan Johanna hade sin från Lifestraw med sig! Jag gillar Nalgene då den är smidig att fästa i remmen på ryggsäcken men jag ska sno Alexandras knep och ha på en Karbinhake så jag enklare kan fästa den själv! Lifestrawflaskan har redan en sån på sig, supersmart!

Alexandra är van med liknande utflykter medan jag & Johanna är lite mer rookies men Preikestolen var verkligen ett perfekt turistmål att börja med! 4-5 timmar var alldeles lagom och utsikten är så otroligt fin! Dagen efter gick vi en 11 timmars tur till Trolltunga….men den berättar jag om lite senare! 😉