Hej,

Anders heter jag och är 29år gammal, bor i Torna Hällestad tillsammans med sambo och en liten grabb på 2år.

Jag har alltid haft ett aktivt liv med diverse sporter i bagaget men det har framför allt varit fotboll som följt med mig genom livet. 2013 blev jag övertalad om att prova på att åka Öppet spår och det var även då jag fick upp ögonen för rullskidåkning. Tyvärr blev det bara ca 15 mil i kroppen innan det var dags och Öppet spår åktes på 8.28 de året. Svårigheten låg i att kroppen aldrig presterat något liknande  under så lång tid. Efter detta så har jag gått och funderat på huruvida jag skulle åka öppet spår igen men försöka förbättra tiden eller om det är riktiga Vasaloppet som jag bör prova på. Fördelen med att åka öppet spår är att inte alla startar på samma gång vilket gör att köerna i första backen minimerar en aning åtminstone. I efterhand har jag dock förstått att det är en liten annan hype kring just själva Vasaloppet och det är också detta som lockar mig.

Något jag vet att jag blev väldigt besviken över när jag åkte öppet spår var att man inte fick ett enda intyg/bevis/medalj på att man faktiskt genomfört den är prestationen utan detta var man tvungen att beställa i efterhand och betala extra för om det var så att man ville ha ett diplom. I min värld känns detta en aning girigt eftersom man trots allt betalar en ganska hög summa för att få delta.

Den 6/3 satt jag och såg Vasaloppet i år och kände att suget verkligen fanns där och jag hade helst velat åka även i år trots de dåliga förutsättningarna med slask osv. Jag började skicka lite sms till goda vänner för att höra om det fanns någon mer som var intresserad av detta. Såklart väldigt få skåningar som nappade på min förfrågan, förutsättningarna här nere är långt ifrån optimala, man ska vara glad om det kommer snö och ännu gladare om snön ligger kvar när det är helg så man faktiskt har möjlighet att åka några skidor. Jag lyckades i alla fall få samma vän som jag åkte öppet spår med att ställa upp på denna galenskap ytterligare en gång :) Men det var min bestämda mening att nu ska det minsann åkas på en bra tid dessutom och det är det riktiga Vasaloppet som gäller. Efter lite funderande så satte jag upp målet att jag vill minsann ha en medalj med mig hem om jag ska prestera detta en gång till. Om jag förstått rätt så får man medalj på Vasaloppet om man har en tid som motsvarar Vinnartiden+50 av den tiden, det vill säga under 6tim 2015. Mitt mål är även att komma i mål på en placering som är så låg som möjligt men mellan 1-5000. Bästa skåning på årets Vasalopp gled in i mål på en 121:a plats vilket kan bli väldigt svårt att slå. Det hade dock varit enormt häftigt om man kunde slå sig in på topp 1000.

Rullskidor

Dessa ska ta mig långt…

Förutsättningarna är som sådana att jag åkt som sagt knapp 20mil rullskidor tidigare, klarat öppet spår 8.28 och tränar regelbundet fotboll 3dgr/vecka.

Träningen startade igår 17/3-2015

Passet såg ut som så att jag åker rullskidor 5km på ett genomsnitt av 4,20 per km.

Därefter tränar jag fotboll 90min vilket denna dag bestod av en uppvärmning, grodgång, intervaller om 1min arbete och 1min vila x 5. därefter joggning och sen avslutades det med 5maxlöpningar på ca 50m.

Tanken är sedan att jag ska åka rullskidor hem från träningen också men eftersom jag ännu inte har någon pannlampa (det är kolsvart på landsvägen) så kommer detta först att vara möjligt under torsdagen denna vecka. Återkommer med hur detta kommer att kännas.

Detta var lite om mig, mina mål och hur jag tränar. Är du nyfiken på att börja åka rullskidor? Åka öppet spår? Åka Vasaloppet? Bor du någonstans i Sverige där förutsättningarna inte är optimala, ja då är det läge att följa mig mot Vasaloppet 2016 för att se vad detta ska sluta i!