Vilka bindningar passar egentligen till vilka pjäxor? Har du koll på hur bindnings-systemen för längdåkning hänger ihop? 

Om inte så häng med här.

Från och med den här vintern finns det tre olika bindningar på marknaden från de stora tillverkarna: Rottefella, Prolink (Salomon/Atomic) och nya Turnamic (Fischer/Rossignol).

Rottefella, Turnamic och Salomon/Atomic med Prolink-sula är kompatibla enligt Rottefellas gamla NNN-norm med två styrspår.

Dessutom har Salomon kvar sitt ”gamla” SNS-system med ett ett styrspår. En sko med SNS-sula är inte kompatibel med NNN.

En fullständig sammanställning för Rottefella NNN, Turnamic och Prolink finns här.

En fullständig sammanställning för Salomon SNS finns här.

Vad är då skillnaden på de olika bindningarna?

Om vi börjar med Rottefella så sätter man dessa bindningar på en NIS-platta som finns på skidor från Madshus och Peltonen samt modeller från Fischer och Rossignol fram till säsongen 2016/2017 och tidigare.

Det nya Turnamic-systemet har egen platta som från och med säsongen 2017-2018 sitter på skidor från Fischer och Rossignol. Man gör dock också Turnamic-bindningar som går att sätta på en NIS-platta.

Prolink-bindningarna skruvas i förborrade hål på nya skidor från Salomon och Atomic. Den bindningen kan givetvis också skruvas i andra skidor eller exempelvis rullskidor om man önskar ha en skruvad bindning.

Salomons bindningar med SNS-systemet har samma skruvhål som Prolink. Det gör det lätt att byta mellan dessa bindningssystem. Inga nya borrhål behövs.

En nyhet för det här året är att det nu också finns en form av NIS-platta från Rottefella att skruva i de förborrade hålen på Salomon/Atomic. En stor fördel om man köpt en skinskida från Salomon och Atomic. Att kunna flytta bindningen på en skinskida är en stor fördel. Både för den enskilde åkaren och om någon med annan vikt ska åka på skidan.

Verkar ovanstående rörigt. Ja kanske, men det innebär också att nästan alla kombinationer av bindningar och skidskor är möjliga.

Rottefella, Prolink (Salomon/Atomic) och Turnamic (Fischer/Rossignol) har alla en mängd varianter av bindningarna som du alla hittar här.

Exempel på några av bindningarna:

Rottefella Xcelerator Pro Classic Bindning
Rottefella Xcelerator Pro Classic. Toppbindningen i NNN-systemet som går att flytta utan verktyg. Idealisk inte minst för skin-skidor.

Rossignol Race Classic Turnamic IFP Bindning
Rossignol Race Classic Turnamic IFP. Klassisk bindning från nya Turnamic som går att flytta utan verktyg. Kompatibel med NNN.

Salomon Prolink Carbon Cl2
Salomon Prolink Carbon Cl2. Salomons toppbindning kompatibel med NNN.

Salomon SNS Propulse Carbon RC
Salomon SNS Propulse Carbon RC. Klassiska toppbindningen för SNS-systemet. Ej kompatibel med NNN.