Att välja rätt
stavar kan upplevas svårt. Vad ska man tänka på? Styvhet, pendel, vikt, pris. Det kan kännas som en djungel.
Det som är rätt stav för en skidåkare kan vara fel för en annan.Här ska vi göra ett försök att guida dig genom stavdjungeln.
Det första man ska tänka på är hur man ska använda stavarna. Åka tävling, motionera eller gå på tur. För tävling vill man ha en lätt styv carbon-stav, för motion kan det räcka med en stav i blandning av glasfiber och carbon. Ska man gå på tur är en stav i aluminium att rekommendera för den är hållbar och tål omild behandling.
Vi har stavar i olika prisklasser för alla behov från bland annat följande varumärken: Exel, Fischer, Komperdell, KV+, Madshus, OneWay, Rex, Salomon, Skigo, Skistart, Swix och Åsnes.
En skidstav består av följande delar: rör, handtag, handrem och truga. Vi tar oss nedan igenom del för del.
Stavrör
Givetvis det som påverkar vikten på staven mest.
Stavar i 100 procent carbon är lättast och styvast. Men det skiljer sig något mellan olika tillverkare i vikt, styvhet och pendel. Ofta får man en lättare, styvare stav med bättre pendel ju högre ordinarie priset är. En kolfiberstav är mycket stark när man belastar den i åkningen men känslig för slag från sidan. Sedan finns stavar i komposit – en blandning av glasfiber och carbon i olika procentsatser. Ju mer procent carbon desto styvare och lättare stav. Till sist har vi stavar i aluminium. Tåliga och bra stavar för turåkaren och de yngsta. Bra även för motionären när man kanske åker en lång tur på fjället. Stavarna tål slag och att man ramlar över dem.
Stavfodral & Stavtuber
Att skydda sina stavar vid transport är viktigt. De dyraste stavarna är som sagt starka och styva men känsliga för stötar och slag. Så var rädd om dina stavar och använd stavfodral eller stavtub när du inte använder dem, speciellt vid resande.
Vi har stavfodral och stavtuber från bland annat följande varumärken: Exel, Kroksta, KV+, Madshus, OneWay och Swix.
Handtag
Handtaget är tillsammans med handremmen en mycket viktig del av staven. Är stavröret lätt och styvt men man inte trivs med handtaget och handremmen så blir det ändå inte bra.
Handtagen finns i kork (natur eller konst) eller i plast eller gummi eller en kombination. Ska man åka mycket bör man han ett handtag i någon form av kork som är både varmare och skönare. Handtagen finns att köpa som reservdel. Därmed kan man kombinera handtag och stavrör från olika tillverkare om man skulle önska.
Lösa handtag finns från bland annat följande varumärken: Exel, Fischer, KV+, Madshus, OneWay, Skigo, Skistart, Star och Swix.
Handrem
Alla tillverkare har idag bra lösningar när gäller handremmar. Men precis som när man köper skor så kan det vara individuellt vad som passar. Viktigt är också att välja rätt storlek på handremmen. Staven ska sitta tight i handremmen. En control-rem där handen sitter fast är att rekommendera för alla förutom den som går på tur och kanske har tjockare vantar/handskar och vill ta på och av stavarna ofta. Då kan det vara skönt men en ”gammal” enkelrem.
Handremmar finns att köpa som reservdel från bland annat följande varumärken: Exel, Fischer, KV+, Madshus, OneWay, Salomon, Skigo, Skistart, Star och Swix.
Truga
Den enklaste delen på staven men nog så viktig. På de flesta av de dyrare stavarna sitter en liten truga på. En liten truga ger bra pendel men åker man inte under perfekt pistade och hårda förhållanden, och hur ofta gör man det, så behövs en större variant. Några tillverkare som Swix, Fischer och KV+ har lösningar så man kan byta truga på ett enkelt sätt med egna skruvlösningar, vilket är mycket praktiskt. Annars får man värma loss trugan med hjälp av kokande vatten eller en varmluftspistol (värm försiktigt) och limma på en ny med smältlim.
Åker man till exempel ett långlopp och det är mycket nysnö eller på andra sätt lösa förhållanden kan det vara bra med en extra stor truga som till exempel Rex stavtruga för lös snö. En truga som ofta används av skidorienterare som åker i varierande förhållanden. Vi på Skistart har också en egen stor truga.
Trugor som reservdelar finns från bland annat följande varumärken: Exel, KV+, Madshus, OneWay, Rex, Salomon, Skigo, Skistart och Swix.
Längd på stavarna
Hur långa stavar ska man ha? Ja, det är en vanlig fråga utan entydigt svar. Även har handlar det om att hitta rätt för sig själv. I och med att stakning blivit mer utbrett inte minst på långlopp så har många åkare gått upp i stavlängd. Nu, hösten 2016, kom internationella skidförbundet (FIS) med en ny regel att stavarna vid klassisk åkning inte får vara längre än 83 procent av kroppslängden. Observera då att man mäter kroppslängden med skidskor på och att stavlängden mäts från stavspetsen till där stavremmen går in i handtaget.
En bra rekommendation att utgå ifrån för att hitta rätt stavlängd är dock följande:
Klassisk stil: 0,85 x kroppslängden.
Fri stil: 0,90 x kroppslängden.
Stavar för rullskidåkning
Det finns rullskidstavar att köpa färdiga med så kallad rullholk istället för truga. Det går också bra att använda samma stav som för åkning på snö. Man byter då trugan mot en rullholk med tålig hårdmetallspets. Man byter på samma sätt som vi beskrev ovan under rubriken truga.
Det finns dock några saker att tänka på när det gäller stavar för rullskidåkning. Åker man med någon av de styvaste stavarna blir det en hård belastning på armbågar och axlar. Ett alternativ är att välja en något mindre styv stav.
Det finns också stavar med dämpning. Elpex har en rullskidstav med inbyggd dämpning och Staffanstaven är ett ”gör-det-själv-kit” för att montera dämpning på en befintlig stav. Båda alternativen är mycket bra för att få skonsammare stavisättning vid rullskidåkning. Exel har en dämpande rullholk som också är ett alternativ.
Speciella stavar för rullskidåkning finns från bland annat följande varumärken: Elpex, Exel, Fischer, OneWay, Skigo, Skistart, Staffanstaven, Swenor och Swix.
Senaste kommentarer